Kuuluttajan vieras

Torstaisin klo 12.50, Yle Radio 1

Kerran viikossa Radio 1:n studioon kuuluttajan vieraaksi saapuu Ylen työntekijä kertomaan työstään tai ajankohtaisesta hankkeestaan. Yle Radio 1 keskiviikkoisin klo 10.50 – 11.00, uusinta torstaina klo 22.55.

Jaksot

 • - Meidän pitää tunnistaa se, mikä on meidän yleisöstä kiinnostavaa – mikä on heille merkityksellistä, kertoo Ylen Journalismin akatemian suunnittelija Riitta Jäälinoja-Jussila. Keskustelun aluksi kuuluttaja Heikki Puskala kysyi mikä on Journalismin akatemia.

 • Matti Ylösen ääni on tuttu jokaisen Ylen suomenkielisen radiokanavan kuuntelijoille, nyt hän puhuu myös Radio 1:ssä. Mitä on radiotoimittajan työ, poikkeaako se eri kanavilla ja mikä on työssä tärkeintä? Lopuksi Matti paljastaa, mikä on radio-ohjelmien klassikko. Kuuluttajan vierasta kestitsee Jari Aula.

 • Ylen ulkomaantoimittaja Tom Kankkonen on tullut tutuksi erityisesti lähi-idän kriisialueiden uutisoinnista. Uransa varrella hänelle on sattunut myös hauskaksi luokiteltavia kommelluksia. Muutaman niistä hän kertoi piipahtaessaan Radio 1:n kuuluttamossa Maaria Holman vieraana.

 • Vahingossa Yleen tullut - ja jäänyt - Hannele Kurkela kävi kuuluttaja Juha Salomaan vieraana. Jo kotona äidin kanssa kuunneltiin Metsäradiota. Sittemmin tie vei Radio Cityyn, sieltä Hannele Kurkela tuli mukaan Radiomafian toimituskuntaan. Monet ympyrät ovat sulkeutuneet nykyisessä työssä Radio Suomen tuottajana.

 • Digitaitojen puute koskee ennen kaikkea iäkkäämpää väestöä. Verkon käyttöön liittyy uhkakuvia, huolta ja pelkoa. Nettiä ikä kaikki -kampanja haastaa kaikki digitaitoiset auttamaan läheisiään, jotka ovat pudonneet tai vaarassa pudota digikelkasta. Kampanjavastaavan roolissa toimiva toimittaja Katja Solla rohkaisee ihmisiä tarttumaan haasteeseen. Huolet ja pelot hälvenevät digitaitojen karttuessa, jolloin itselleen voi ladata jotain niinkin ihanaa kuin vaikkapa lintuja ja kasveja tunnistavan sovelluksen. Ikäihmisiä hän neuvoo luottamaan maalaisjärkeen; omia tietojaan ei tule luovuttaa minne hyvänsä liian tunnollisesti.
  Marja Vehkanen aloitti juttutuokion tiedustellen, minkälaiset ovat kampanjavastaavan omat digitaidot.

 • Toimittaja Harri Alanne on viime vuodet tehnyt historiaohjelmia radioon ja televisioon - mistä syntyvät ideat ohjelmiin? Juttutuokion aluksi kuuluttaja Heikki Puskala kysyi millaisia ohjelmia Harri Alanne on viime aikoina toimittanut.

 • Aki Yli-Salomäellä on rooli sekä säveltäjänä että musiikkitoimittajana ja -kriitikkona. Miten nämä roolit sopivat yhteen? Millaista on Yli-Salomäen jälkiminimalistiseksi ja syväekologiseksi luonnehdittu säveltuotanto? Ja millainen ohjelma on Yli-Salomäen toimittama Aikamme suomalaista musiikkia? Yli-Salomäki kävi keskustelemassa näistä aiheista kuuluttaja Jalmari Laineen kanssa.

 • Yle Maailman sisältötuottaja Liisa Karvisen työpöydälle päätyy uutisia kaikkialta, mutta kuuluttaja Jalmari Laineen vieraana hän kävi ensisijaisesti japanilaisen kulttuurin asiantuntijana. Karvinen on koulutukseltaan japanologi, hän on toiminut Suomen Tokion-suurlähetystön lehdistöneuvoksena ja on kirjoittanut Japanin ja japanilaisten tavoista, menneisyydestä ja nykytilasta kirjan Riisiä tiskin alta (2012). Mistä hänen kiinnostuksensa nousevan auringon maata kohtaan on peräisin?

 • Libanon ei ole pelkästään sodan täyttämä maa, josta kuulemme väkivaltaisuuksien ja levottomuuksien sävyttämistä uutisista. Maassa on hyvin rikas ruokakulttuuri, luonto on hyvin kaunis, ihmiset ovat vieraanvaraisia ja paikallisiin on helppo tutustua, varsinkin kun oppii arabian kieltä. Huumori on omintakeista, mutta liikenteen kaoottisuus pelottaa. Millaista on ollut työskennellä, asua ja matkustaa itämailla ja eritoten Libanonissa? Tästä kertoo lisää Yle Uutisten ulkomaantoimittaja Marka Kataja, joka vieraili kuuluttaja Jari Aulan vieraana.

 • Suomen tunnetuimpiin pianaisteihin lukeutuva Iiro Rantala, hulvaton revittelijä, pureutuu tällä kertaa vakavampiin aiheisiin uudessa kesäsarjassaan Kotikäynti Iiron pianohuoneessa. Iiro kertoo kuuluttajan vieraana uudesta sarjastaan tarkemmin kuuluttaja Jari Aulalle.

 • Millainen radiokanava on suuria muutoksia läpikäynyt Yle Puhe? Tähän vastaa kanavan ohjelmapäällikkö Olli Junes, joka poikkesi kuuluttaja Jalmari Laineen vieraana. Olli on ollut uudistamassa kanavaansa, jolla tätä nykyä soi myös musiikki eikä vain Porilaisten marssi.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä