Radio Suomi Tampere

Nettikätilö auttaa uusia someilijoita syntymään

 • 12 min
 • toistaiseksi

Nettikätilö, nomadiohjaaja, some-entusiasti, verkkomaailman kiltteyden lähettiläs... Lempääläläistä Pauliina Mäkelää voi tituleerata monin tavoin. Hän toimii verkkomaailman ja erityisesti yhteisömedian asiantuntijana, ja on niin innoissaan asiastaan, että tekee ison osan työstään vapaaehtoisesti ja palkatta. Nomadinainen vieraili Anna Sirénin aamulähetyksessä.

Lähetykset

 • pe 19.10.2012 15.00 • Yle Areena

Jaksot

 • Kesäkanoista voi alkaa jo haaveilla, kun kevättalven aurinko paistaa jo kirkkaana. 20-vuotias Valtteri Änkö Ikaalisista on harrastanut kanoja jo lapsesta. Kuuntele mm. miten Valtteri saattoi ensimmäisen kukkonsa pataan 8-vuotiaana. Mari Vesanummi käväisi tapaamassa Valtteri Änköä. Tapaaminen alkoikin navetasta, kun Änkö nukkui pommiin ja lehmät oli vielä ruokkimatta.

 • Tampereen yliopiston entiset teatterin ja draaman tutkimuksen opiskelijat syyttävät opettajaansa seksuaalisesta häirinnästä. Suomen Kuvalehden mukaan ryhmä opiskelijoita on koonnut muistion vuosituhannen vaihteessa tapahtuneesta häirinnästä. Opiskelijoiden mukaan teatterin ja draaman tutkimuksen silloinen professori Panu Rajala ei puuttunut opettajan käytökseen pyynnöistä huolimatta, vaan syyllistyi itsekin seksuaaliseen vihjailuun ja ehdotteluun. Mari Vesanummi tavoitti Rajalan, jonka reaktio on hämmentynyt.

 • Helmikuun loppupuolella sisällissodan taistelut Vilppulassa jatkuivat. Hämeen rintamalla eli nykyisten Pirkanmaan ja Keski-Suomen maakuntien alueella alkoi punaisten yleishyökkäys.

  Tampereella oli vielä rauhallista ja sosialidemokraattien Kansan Lehti ilmestyi lähes joka päivä.
  Lähimmät porvarilliset lehdet ilmestyivät Seinäjoella ja Jyväskylässä.
  Sata vuotta vanhoja sanomalehtiä ovat selanneet Reija Grönroos ja Ulla Meriläinen.

 • Helmikuun puolivälissä sata vuotta sitten käytiin kiivaita taisteluita eri puolilla maata.
  Pohjoisella rintamalla taistelut levisivät Vilppulasta Kuruun ja Ruovedelle.
  Tampereella siviilihallintoa johti työväenjärjestöjen johtava komitea. Kansan Lehti ilmestyi lähes normaalisti, porvarilliset lehdet oli lakkautettu. Lähimmät valkoisen puolen sanomalehdet ilmestyivät Jyväskylässä ja Seinäjoella.

  Sadan vuoden takaisia sanomalehtiä ovat selanneet Reija Grönroos ja Ulla Meriläinen.

 • Helmikuun alkupuolella sisällissota oli täyttä totta ja taisteluita käytiin eri puolilla maata.
  Tampere oli punaisten hallussa, mutta mm. Vaasasta lähteneet valkoiset etenivät rivakasti kohti etelää. Pohjanmaan suojeluskuntalaiset ja etelän punakaartilaiset ottivat rajusti yhteen Vilppulassa.
  Tiedonkulku oli hidasta ja sekavaa. Monet  porvarilliset lehdet, kuten Aamulehti, oli lakkautettu. Tampereella oli voimassa öinen ulkonaliikkumiskielto. Myös hiihtäminen kaupungissa oli kiellettyä.

  Sadan vuoden takaisia lehtiä ovat selanneet Reija Grönroos ja Ulla Meriläinen.

 • Ylöjärven Antaverkassa asusteleva Wili-mastiffi on 119-kiloinen leppoisa nallekarhu. Emäntä Sini Havasalo kertoi toimittaja Anna Sirénille elämästä jättimäisen otuksen kanssa. Urheiluautot ja tiukat sisustuslinjat eivät sovi mastiffiperheelle, mutta ruoat saa onneksi tilattua kotiovelle.

 • Sisällissota syttyi tammikuun lopussa. Mannerheim otti valkoisen armeijan komentoonsa ja punakaarti aloitti liikekannallepanonsa.
  Punaiset ottivat haltuunsa Tampereen keskeiset solmukohdat - puhelinkeskuksen ja rautatieaseman. Kangasalan Suinulassa tapahtui järkyttävä verilöyty, kun punaiset surmasivat 15 heille jo antautunutta suojeluskuntalaista. Lehdet kutistuivat ja ilmestyivät miten sattuu - jos yleensä ilmestyivät.
  Lehtikatsauksen ovat koonneet Reija Grönroos ja Ulla Meriläinen.

 • Sisällissodan ensimmäiset merkit alkavoivat näkyä tammikuun 20. päivän jälkeen. Punaisten ja valkoisten kahakointi alkoi ja moni selkkaus osui sellaisille paikkakunnille, joissa on rautatie. Maassa oli edelleen myös venäläistä sotaväkeä.
  Tampereella kohuttiin varsinkin VPK:n talon valtauksesta tai haltuunotosta. Mitä tapahtui ja miksi tapahtui - siitä osapuolilla on erilainen käsitys.
  Lehtikatsauksen ovat koonneet Reija Grönroos ja Ulla Meriläinen.

 • Alkuvuodesta 1918 punaisten ja valkoisten vastakkainasettelu syvenee.
  Sosialidemokraatit osoittavat ympäri maata mieltään "porvariston luokkadiktatuurin torjumiseksi".
  Nälänhätä oli ankara muun muassa Pispalassa, jossa naiset pyörtyilevät leipäjonoissa.

  Aika on otollinen myös onnenonkijoille - valkeakoskelaismies etsi lehti-ilmoituksella rikasta naishenkilöä.

  Sadan vuoden takaisia lehtiä ovat selanneet Reija Grönroos ja Ulla Meriläinen.

 • Sata vuotta sitten itsenäinen Suomi otti haparoivia ensiaskeliaan. Maa oli ajautunut sisällisodan partaalle.
  Monen köyhän ihmisen kohtalo oli surkea. Vielä itsenäisessä Suomessakin köyhiä lapsia, vanhuksia ja vaivaisia myytiin huutokaupalla.Huutolaisen sai se, joka vaati pienimmän korvauksen kunnalta.
  Nälänhätä oli todellista, ja lehdissä alkoi yhä selkeämmin näkyä punaisten ja valkoisten vastakkainasettelu.

  Lehtikatsauksen ovat koonneet reija Grönroos ja Ulla Meriläinen.

 • Itsenäisen Suomen ensimmäinen vuosi - vuosi 1918 - alkoi kansainvälistä tunnustusta odotellen. Venäjän bolshevikkihallitus tunnusti Suomen vuoden 1917 lopussa. Pian tunnustusta alkaa tulla myös muilta mailta.
  Sekä punakaartit että suojeluskunnat varautuivat aseelliseen yhteenottoon.
  Hämeenkyrössä torpparit ja mäkitupalaiset menivät veronmaksulakkoon, pispalalaiset saivat räätälin ja Tampereen Pyrintö kasaa jääpallojoukkuetta.
  Sadan vuoden takaisia sanomalehtiä selaavat Reija Grönroos ja Ulla Meriläinen.

 • Levoton vuosi 1917 oli päättymässä - ja  maassa oli vielä noin 40 -tuhatta venäläistä sotilasta. Osa sosialidemokraateista oli huolissaan nuorten työläisten mellakoinnista. Torppareita kutsuttiin kokouksiin vaatimaan vapautusta.

  Lehtikatsauksen ovat koonneet Reija Grönroos ja Ulla Meriläinen.

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

 • Pistekirjoitusta älypuhelimella

 • Pyörätuolitanssi vaatii paljon harjoittelua ja hyvää yhteishenkeä. Onnistuessaan työ vie maailman huipulle.

 • Tampere-talossa lauantaina ensi-iltansa saavan Parsifalin puvustus on lähes kokonaan tehty jätemateriaaleista. Kaikkea muovipusseista sähkölaitteisiin on kerätty pitkin alkuvuotta järjestetyin keräyksin. Puvustaja Vilma Riitijoki on tyytyväinen lopputulokseen, vaikka hurjaa liikettä sisältävä esitys vaatii paljon myös puvustukselta.

 • Joulutori avattiin Tampereen Keskustorilla. Katso videolta avajaistunnelmia.

 • Tampereen Kaukajärvellä pyritään melomaan uutta maailmanennätystä. Ennätysjahdissa on uusiselantilainen Nic Riosa, joka aikoo meloa 260 kilometriä vuorokaudessa.

 • Hollannin ja Tanskan kaupungeissa pyöräillään paljon ja mielellään. Sen vahvistaa myös diplomi-insinööri, teologian maisteri Kalle Vaismaa, joka on väitellyt Tampereen teknillisessä yliopistossa pyöräilyn edistämisen keinoista. Hänen mielestään pyöräteiden laatu korvaa määrän, ja mallia kannattaa ottaa nimenomaan Hollannista ja Tanskasta. Tiina Kokko tapasi Pälkäneellä asuvan ja TTY:ssä työskentelevän Vaismaan kaupungilla Tampereella.

 • Filippiineillä avustustyöt ovat vauhdittumassa supertaifuunin riepomilla alueilla. Unicefin tilannearvion mukaan taifuuni Hayanin jäljiltä Filippiineillä on avuntarpeessa on lähes kolmetoista miljoonaa ihmistä, joista lapsia on viisi miljoonaa. Suomen Punainen Risti lähetti maanantaina Filippiineille terveysaseman, jonka klinikka antaa perusterveydenhuoltoon kuuluvia palveluita. Tekninen avustustyöntekijä Keijo Mäkelä Pirkkalasta on lähdössä klinakalle Filippiineille perjantaina. Toimittajana Päivi Solja.

 • Neljän mesenaatin lahjoituksista alkunsa saaneet neljä museota on yhdistänyt voimansa. Kultakauden noin 50 teoksen näyttely kiertää kyseisissä museoissa Tampereella, Kokkolassa ja Raumalla. Tampereella kokeolemat ovat esillä Emil Aaltosen ja Kustaa Hiekan taidemuseoissa. Toimittaja Mari Siltanen kävi tutustumassa näyttelyihin.

 • Päälle viisikymppinen Asko Kankainen oli tiukalla kuurilla yli vuoden ja voitti tänä kesänä kehonrakennuksessa EM-hopeaa. Mies oli kisalavalla ensimmäistä kertaa, joten rääkki toi toivotun tuloksen. Omat treenit ja dieetit olivat tosin helppo nakki verrattuna vaimon hommaan. Hänen piti kestää outoa kiukkuista ja väsynyttä miestä vuoden ajan kotinurkissa.

 • Ravut ovat haluttua herkkua - jopa siinä määrin, että niitä myös varastetaan helpon rahan toivossa. Pirkanmaalla rapuvarkaita on ollut viime päivinä tiettävästi liikkeellä ainakin Nokialla. Rapujen lisäksi pitkäkyntisille kelpaavat usein myös merrat.
  Toimittajana Päivi Solja.

 • Tampereen Nekalassa on etsivätoimisto Nekala. Toimisto ei selvittele aviorikoksia tai edes lemmikkien häviämisiä. Toimiston väen erikoisalaa on yliluonnollisten ja paranormaalien asioiden tutkiminen. Mari Siltanen kysyi heti kärkeen onko toimiston väki ihan normaalia porukkaa.

 • Eerika Ala-Kantti jäi kaipaamaan Pariisia. Hän oli siellä au pairina melkein vuoden ajan ja palasi Suomeen opiskelemaan viime vuonna. Eerika lähti Ranskaan vahvistamaan kielitaitoaan ja se onnistui, mutta siinä sivussa löytyi uusia ystäviä ja perheeseenkin hän on vielä yhteydessä. Pelkästään Pariisiin ei tarvinnut tyytyä, sillä hän pääsi perheen mukana esimerkiksi Berliiniin lomamatkalle sekä kreikan ja Italian vesille purjehtimaan.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä