Koe uusi yle.fi
Puheen Aamu

Käännä aggressiot voimavaraksi

 • 24 min
 • toistaiseksi

Jokainen ihminen haluaa puolustautua, kun kiusataan tai kohdellaan epäreilusti. Mistä löytää jämäkkyys ja uskottavuus silloin, kun esimies juoksuttaa, kaupassa kiilataan ja kaverit vähättelevät? Sosiaalipsykologi Janne Viljamaa opastaa myös väkivallan kierteen katkaisuun ja auttaa pääsemään eroon opitusta avuttomuudesta, sillä aggressio ei ole sama kuin väkivalta. Jarmo Laitanevan vieraana on tietokirjailija Janne Viljamaa.

Lähetykset

 • pe 26.10.2012 9.02 • Yle Puhe

Jaksot

 • Sinikka ja Tiina Nopolan Heinähattu, Vilttitossu ja Rubensin veljekset -elokuva kertoo Kattilakosken perheestä, joka lähtee kesälomalle ylelliseen huvilaan, mutta päätyykin hieman rupuisempaan mökkiin. Naapureikseen he saavat kylän poliisit, jotka anonyymiteetin säilyttämiseksi pukeutuvat taiteilijaveljeksiksi. Lisäksi elokuvassa nähdään rosvojahti ja syntinen määrä herkkuja.

  Puheen Aamussa Heinis-leffan kulisseja raottivat elokuvan ohjaaja Anna Dahlman ja Heinähatun ja Vilttitossun äitiä näyttelevä Niina Lahtinen.

  Suvi Puukangas ja Jere Pehkonen haastattelevat.

 • Yksi 2000-luvun alkupuolen suosituimpia kotimaisia pop/rock-yhtyeitä on kuuden energisen mimmin muodostama bändi nimeltä Tiktak.

  Tiktak sai alkunsa alkunsa samasta Helsingin Suutarilan bändikoulusta kuin aikoinaan The Rasmus tai myöhemmin Haloo Helsinki!. Tiktakin nousukiito alkoi vuonna 1999, kun bändi solmi levytyssopimuksen isolle levy-yhtiölle, julkaisi debyyttialbuminsa Frendit ja sai muun muassa Lopeta-hitin soimaan lähes joka paikkaan.

  Tiktak teki suomalaista pop-historiaa ollen jäsentensä puolesta iältään nuorin bändi, joka rikkoi platinamyyntirajan Suomessa. Puolet bändin jäsenistä oli tuolloin vasta 13-vuotiaita.

  Tiktak päätti lopettaa uransa vuonna 2007 neljän albumin ja useiden hittien jälkeen. Viimeisen keikkansa he vetivät Helsingin Tavastialla joulukuun 9. päivä. Eli lähes tasan kymmenen vuotta sitten.

  Nyt Tiktakin leiristä kuului kummia, kun bändi ilmoitti tekevänsä paluun vuoden 2018 kesäfestareille, ja vetävänsä vielä muutamat keikat vanhojen hyvien aikojen muistolle.

  Miksi bändi tekee juuri nyt paluun? Entä, millaiset muistot Tiktakilla on suosionsa ajoista? Puheen Aamussa kysymyksiin olivat vastaamassa Tiktakin laulaja Petra sekä basisti Mimmu.

  Juhani Kenttämaa ja Jere Pehkonen haastattelevat.

 • Ilta on nuori artisti, joka on päässyt esiintymään täysille halleille ilman yhtäkään omaa biisiä. Hän on seissyt lavalla yleisömeren edessä, esiintynyt Butsibumissa, Game Night -ohjelmassa sekä kukistanut JVG:n pojat sählyssä.

  Nyt tältä Cheekin ja Profeettojen taustalla laulaneelta nuorelta suomalais-saksalaiselta naiselta on tullut omaa musiikkia.

  Puheen Aamussa Ilta oli Suvi Puukankaan ja Jere Pehkosen vieraana.

 • Mikä on hitin kaava Aasiassa?

  Siihen on menestyksekkäästi tutustunut suomalaisranskalaisen Eva & Manu -yhtyeen Eva Louhivuori. Hän onnistui loihtimaan eteläkorealaiselle Gugudan-tyttöbändille ykkössinkuksi nousseen Chococo-kappaleen.

  Eva saapui kertomaan Itä-Aasian musiikkimarkkinoista ja syistä, miten hän päätyi kirjoittamaan japanilaisille ja korealaisille kappaleita.

  Sen lisäksi hän kertoo, miten Eva & Manu -kaksikko jaksaa tahkota edelleen seitsemän ja puolen vuoden parisuhteen päättymisenkin jälkeen.

  Puheen Aamun Juhani Kenttämaa ja Suvi Puukangas hastattelevat.

 • Suomen olympiajoukkueen kisa-asut herättivät ihmetystä marraskuun alussa. Alle kuukauden kuluttua juhlittavat Suomen itsenäisyyspäivän Linnan juhlien asu-arvailut ovat jo alkaneet. Myös monet vaatemerkit ovat lanseeranneet talvivaatemallistojaan viime viiikkojen aikana. On siis aika puhua vaatteista.

  Puheen Aamun vieraana on muotisuunnittelija Mert Otsamo. Hän on itseoppinut alansa mestari, videopeleistä sekä sarjakuvista inspiraationsa ammentava muotisuunnittelija, joka tuli tuli tunnetuksi vuonna 2009 MTV3-kanavalla esitetyn Muodin huipulle -ohjelman myötä.

  Suvi Puukankaan ja Juhani Kenttämaan haastattelussa päästiin muodin lisäksi puhumaan uskonnoista, joista Mert on tällä hetkellä kovin kiinnostunut.

 • Urheilu-Suomi on Yle Teeman 10-osainen dokumenttisarja, joka kertoo tarinaa suomalaisesta huippu-urheilusta. Sarjan pääosassa ovat suomalaisen urheilun tähdet ja avaintodistajat, jotka palauttavat meidät legendaaristen voittojen ja yhtä säväyttävien tappioiden hetkiin ja kertovat, mitä oli tapahtumien taustalla. Urheilu-Suomi kuuluu vahvasti myös Yle Puheella, jossa Heikki Soini keskustelee eri teemoista urheilun ympärillä intohimoisten urheilijoiden ja urheilulle elämänsä uhranneiden kanssa. Urheilu-Suomen keskustelut Yle Puheella torstaisin klo 15 ja Yle Areenassa.

  Dokumenttisarjan ensimmäisessä jaksossa, joka kantaa nimeä Verta ja hikeä, mm. entinen keihäänheittäjä, olympiavoittaja Heli Rantanen kertoo, mitä hän on urheilun takia uhrannut.

  Soini ja Rantanen olivat Puheen Aamussa Jere Pehkosen ja Suvi Puukankaan vieraina. Puhuttiin suomalaisista urheilun fanittajina, suomalaisen urheilukulttuurin erityispiirteistä sekä urheilukentän kuppikunnista.

 • Viivi Huuska on drag queenien kasvattama nainen, jonka isoveli opetti imuroimaan. Hän on muutaman vuoden aikana noussut yhdeksi Suomen halutuimmaksi ja ehkä myös kohutuimmaksi musiikkivideo-ohjaajaksi, jonka CV:stä löytyvät mm. Pete Parkkosen Kohta sataa biisin musiikkivideoa sekä Antti Tuiskun Peto on irti.

  - Musiikkivideo on hieno taiteenlaji. Populaarikulttuuri on hedelmällinen alusta ottaa kantaa.

  Viivi Huuska oli Puheen Aamussa Suvi Puukankaan ja Alina Kulon vieraana.

 • Kimmo Laiholla eli Elastisella on jo 20 vuotta suomiräppielämää takana eikä väsymistä näy. Fintelligensistä se kaikki alkoi. Parin viime vuoden aikana Elastinen on tehnyt televisio-ohjelmia ja paiskinut hommia yhdessä Cheekin kanssa Profeetat-kokoonpanossa. Nyt mies on palannut soolomusan pariin. Uusi sinkku kantaa nimeä Peili.

  Elastinen oli Puheen Aamussa Jere Pehkosen ja Alina Kulon vieraana. Puhuttiin positiivisesta energiasta, itsensä uudelleen luomisesta, musiikista ja menneistä ajoista.

 • Vuonna 1952 kalifornilainen vaatetusyhtiö Pacific Mills halusi löytää maailman kauneimman naisen ja järjesti maailmanlaajuisen kauneuskilpailun. Tämän kilpailun voitti suomalainen Armi Kuusela. Sen jälkeen vain kerran suomalainen nainen on voittanut Miss Universum -tittelin ja hän oli Anne Pohtamo vuonna 1975.

  Marraskuun lopussa on jälleen kerran aika valita maailman kaunein nainen. Suomea edustaa tänä vuonna Miss Suomeksi valittu Michaela Söderholm.

  Hän piipahti Puheen Aamussa Jere Pehkosen ja Suvi Puukankaan vieraana kertomassa misseydestä ja siitä, miten hän on valmistautunut Miss Universum -kisoihin.

 • Juhani Kenttämaa on kokenut media-ammattilainen. Hän on toiminut sekä musiikki- että ajankohtaistoimittajana YleX:ssä, Radio Suomessa sekä vetänyt Yle Battle -väittelyohjelmaa tv:ssä, verkossa ja radiossa.

  - On kiva päästä puhumaan aidosti itseä kiinnostavista asioista, kaikilla kunnioituksella YleX:n entisiä ja Yle Helsingin ja Radio Suomen nykyisiä kuulijoita kohtaan.

  Kenttämaa kävi esittäytymässä tuleville kollegoillee Puheen Aamun Jere Pehkoselle ja Suvi Puukankaalle.

 • Kirjan henki tiivistyy kanteen. Vanhat kannet herättävät muistoja ja ajatuksia jostain jo miltein unohtuneesta. Ajan henki näkyy kansissa. Valitut kannet kuvaavat aikaa ja sen virtauksia, aikansa kansityylejä ja -taiteilijoita.

  Millaisia tarinoita suomalaisten kirjankansien taakse kätkeytyy ja millaisia kirjataiteen mestareita maastamme löytyy?

  Puheen Aamussa Alina Kulon ja Suvi Puukankaan vieraana piipahti Kirjan kasvot -teoksen kirjan kansitaiteesta kirjoittanut tietokirjailija, toimittaja ja Suomen kirjataiteen komitean puheenjohtaja Ville Hänninen.

 • Näyttelijä Anna-Maija Tuokko on tämän vuoden aikana ihastuttanut meidät tanssi taidoillaan voittamalla Tanssii Tähtien kanssa -kisan, antanut äänensä kahteen piirrettyyn, näytellyt ensi vuonna julkaistavassa suomalaisessa draamasarjassa ja Yösyöttö elokuvassa sekä tällä hetkellä hätkähdyttää mm. Tampereen Teatterin lavalla narsistisena hirviövaimona.

  - Mielestäni se on hienoa, että näyttämöllä nainen voidaan nähdä toisellakin tavalla. Uskon, että se on naisillekin vapauttavaa nähdä lavalla Huojuvan talon kaltainen raivoava Lea, toteaa Anna-Maija Tuokko.

  Huojuva talo on Maria Jotunin teksti, jonka Antti Mikkola on sovittanut uudelleen kääntäen roolit päälaelleen niin, että nainen on se väkivaltainen hahmo.

  Tuokko piipahti Puheen Aamussa Alina Kulon ja Suvi Puukankaan vieraana. Puhuttiin #metoo-kampanjasta, erilaisista naisrooleista sekä New Yorkista ja seurapelien viehättävyydestä.

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

 • Asiakaslähtöisyys ja kuluttajakeskeisyys ovat tämän hetken avainsanoja, mutta ei joka paikassa.
  Niin paljon kuin päiväkodeista puhutaankin, niin yllättävän vähän siitä kysytään asiakkailta itseltään - eli lapsilta.

  Mitä lapset ajattelevat päiväkodeista?
  Sitä selvitti perjantaina 16.1.2015 Tampereen yliopistolla tarkastettavassa kavatustieteen alan väitöstutkimuksessaan tutkija, kasvatustieteiden maisteri, lastentarhanopettaja Piia Roos.

  Roosin mukaan lasten puheissa keskiöön nousivat leikki ja kaverit. Aikuiset he näkivät järjestyksen ylläpitäjinä ja ohjaajina. Kuitenkin arkinen yhdessäolo aikuisten kanssa puuttui lasten puheista kokonaan.

  Mutta miten lapset viihtyvät päiväkodissa? Entäpä miten on kiistellyn tuokiokeskeisyyden laita, mitä mieltä lapset ovat ohjatusta ohjelmasta?

  Linda Vettanen soitti Piia Roosille ja selvitti asiaa.

 • Nuori Suomi ry:n mukaan pääosan lasten liikunnasta tulisi tapahtua kotona, pihalla ja lähialueella. Tavoitteena on, että lähialueelta tulisi löytyä kaikkien perusliikuntamuotojen suorituspaikat. Yksi lähiliikuntaa omalla alueellaan tarjoavista urheiluseuroista on Pakkalan Palloseura. Seura tarjoaa lapsille ja nuorille mahdollisuuden harrastaa jalkapalloa Keski-Vantaalla. Lasten lähiliikunnasta ja urheiluharrastuksesta yleensäkin kertoo PPS:n valmennuspäällikkö Jussi Korpinen. Jarmo Laitaneva haastattelee.

 • Työterveyspsykologi Jouni Luukkalan kirjassa "Jaksaa, jaksaa, jaksaa..." esitellään ohjelma, jonka avulla voi vahvistaa työhyvinvointitaitojaan. Esittelemästään viidestä polusta Jouni Luukkala nostaa esiin tunnetaidot. Luukkala tietää, että jokainen ihminen kokee työssään tölväisyjä, mutta kaikkea ei pidä luulla työpaikkakiusaamiseksi. Juuri tunnetaidot auttavat ihmistä ottamaan asiat asiana eikä henkilökohtaisesti. Työterveyspsykologi Jouni Luukkalalle soitti Jarmo Laitaneva.

 • Jännitystä elämäänsä kaipaavalle luksusta on seikkailuloma Huippuvuorilla meloen. Nuorelle bilehileelle Bulgarian Sunny Beach voi olla unelmien matkakohde. Hiljainen Lappi puolestaan houkuttelee matkaajia maailman metropoleista. Mikä on luksusta Matkaopas -lehden päätoimittaja Pirkko Puoskarille? Toimittajana Heini Laitinen.

 • Jooganopettaja-kouluttaja ja lääkäri Kerttu Kelomaa-Sulonen tietää joogan terveysvaikutukset sekä ammattinsa että harrastuksensa kautta. Omakohtaiset kokemukset yhdistettynä lääketieteellisiin tutkimustuloksiin ovat vakuuttaneet Kelomaa-Sulosen siitä, että jooga on hyväksi ihmiselle olipa sitten sairas tai terve. Kerttu Kelomaa-Sulosen tapasi Jarmo Laitaneva.

 • Pienen ihmisen syntymä on niin suuri ihme ja ilo , että se antaa voimia kätilön raskaassa ja vastuullisessa työssä, näin ainakin vakuuttaa kätilö Riitta Hakokorpi. Hyvä työyhteisö, positiivinen elämänasenne ja liikuntaharrastukset pitävät mielen virkeänä. Helsingin Kätilöopistolla mandariinikiinan tai somaliankielen taitokin olisi joskus tarpeen. Anu Packalén pääsi seuraamaan Helena Holman ja Arto Nurmen vauvan kotiinlähtötarkastusta.

 • "Kotini on linnani" sanonta tarkoittaa asumisen ja asunnon kalleuden lisäksi myös sitä, että koti on pyhä paikka. Niin pyhä ja kallis, että sinne ei hevin edes sisustussuunnittelijoitakaan lasketa sisään. Mitäpä jos kerrankin käyttäisi ammattilaisen apua? Mitä vanhan talon keittiöremontissa tulisi ottaa huomioon? Onko valaistuksella väliä? Anu Packalén ja sisustusuunnittelija Krista Dorn-Lamminen tarttuvat toimeen.

 • Etelä-Aasian tutkimusta opiskeleva Maria Kornienko on juuri palannut Intian New Delhistä, missä hän oli työharjoittelussa puoli vuotta. YLE Puheessa kuullaan Marian päivästä aamun työmatkasta riksalla yön pikkutunneille asti. Miltä Intia näyttää Marian silmin? Toimittajana Heini Laitinen.

 • Rugbyn juuret ovat samassa paikassa kuin monen muun lajin eli Euroopassa harrastetuissa erilaisissa peleissä, joissa periaatteena on, että pallo pistetään vastustajan maaliin. Perusperiaate on yksinkertainen: koskettamalla pallolla maata vastustajan maalialueelle tehdään maali. Soikean pallon liikeratoja selventää Helsinki Warriorsin ja Suomen miesten rugbymaajoukkueen kapteeni Thomas Finell. Toimittajana on Jarmo Laitaneva.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä