Aktuellt 17

pe 11.1.2013

 • 59 min
 • ei kuunneltavissa

- nyheterna på djupet. (poddsänds)

Lähetykset

 • pe 11.1.2013 17.00 • Yle Vega

Jaksot

 • Nya strejkvarsel ges för nästa vecka och konflikten mellan facken och regeringen. Vem vinner i det här hårda och prestigefyllda spelet?

  Det är val i Afghanistan på lördag. Våld och krig präglar landet men det finns också hopp säger afghanistanexperter.

  I USA närmar sig mellanårsvalet och där satsas enorma summor på att smutskasta motståndarna i valreklam

  När ska man gå i pension och hur ska man få folk att stanna längre i arbetslivet? En eldfängd fråga som ändå ter sig olika i olika länder. Våra exempel kommer från Ryssland och Japan.

 • Idag beseglades ödet för den fullskaliga jouren vid Vasa centralsjukhus då social och hälsovårdsutskottet med minsta möjliga marginal satte tummen ned.

  Vi analyserar det politiska spelet som har lett fram till beslutet.

  Det blev ett år och tio månader ovillkorligt fängelse för bland annat hets mot folkgrupp och grov ärekränkning - MV-lehtis grundare Ilija Janitskin fick sin dom idag och vi tar en närmare titt på den retorik och det så kallade hatpratet som har lett fram till denhär domen.

  Det handlar också om EU-toppmötet där brexitförhandlingarna kollapsade igen, men där unionen tog ett litet steg framåt mot en gemensam migrationspolitik.

 • Ännu en nordisk storbank skakas av en penningtvättskandal. Nu riktas misstankarna Nordea och spåren leder än en gång till Estland.

  Den nordiska banksektorn har blivit ett svart Schweiz för ryska kriminella pengar, säger Peter Rawet, ekonomireporter vid SVT.

  Bill Browder, mannen bakom penningtvättsläckan, menar att om svenska och finländska myndigheter synar Nordea ordentligt, kommer ännu fler skumma transaktioner att kunna grävas fram.

  Den politiska teatern kring regeringens planerade uppsägningsskydd nådde idag sin kulmen, då riksdagen röstade om regeringens förtroende. Föga överraskande sitter regeringen kvar. Men tvisten är inte avslutad.

  Enligt statsvetare Kimmo Grönlund, rullar nu Sipilä ut den röda mattan för oppositionen, och bäddar för att SDP blir statsministerparti i vårens val.

  Finland borde bli bättre på att leva upp till sitt ansvar för klimatfinansiering till fattiga länder, anser biståndsorganisationen Kepa.

 • Riksdagen debatterade kring morgondagens förtroendeomröstning kring regeringens sysselsättningspolitik. Konkret handlar frågan om regeringens lagförslag för att göra det lättare för små företag att säga upp anställda. Socialdemokraterna, Vänstern, Sannfinländarna och de Gröna meddelade redan i dag att de kommer att rösta emot regeringen - i morgondagens förtroendeomröstning.

  Kvinnor fortsätter att tjäna mindre än män - i genomsnitt 16 procent mindre - visar jämställdhetsombudsmannens färska rapport. För att råda bot på den här djupt rotade ojämlikheten vill Jämställdhetsombudsmannen se mera öppenhet kring våra löner.

  Lönesättningen sätter inte bara käppar i hjulet för jämställdheten, utan bromsar också upp ekonomin.
  Höga chefslöner och överdimensionerade bonussystem skadar den ekonomiska tillväxten. De gör chefer kortsiktiga. De bromsar hela den ekonomiska utvecklingen och håller vanliga löntagares löner nere. Det hävdar den brittiska samhällsdebattören Deborah Hargreaves i sin färska bok "Are chief executives overpaid?".

  Hur ska framtidens uppbåd se ut? Riksdagspartierna visar upp en klar vilja att göra ändringar i uppbådssystemet och göra det mer könsneutralt. Det visar Svenska Yles koll, där vi hört oss för med representanter för partierna. Några stora eller snabba förändringar i hela värnpliktssystemet är inte att vänta.

  Ett sorgligt faktum är att plastskräp och mikroplaster är ett växande problem. Det positiva är att Finland kan och vill bli en global vägvisare när det gäller återvinning av plast. Det anser i alla fall en arbetsgrupp som har funderat kring hur användningen av plast ska bli hållbar. Minska, undvik, återvinn och ersätt är nyckelorden i kampen om att minska på plastförbrukningen.

 • Sju veckor efter det svenska valet är regeringsbildningen fortfarande på hälft. Moderaternas ledare Ulf Kristersson lyckades inte samla de borgerliga partierna till en regering och nu går regeringssonderarens uppgift vidare. Talmannen har idag träffat partiernas företrädare för samtal och resultatet av dem är att socialdemokraternas Stefan Lövén får försöka bilda regering.

  För ett år sedan startade kampanjen hashtag Metoo som riktade sig mot sexuella trakasserier. Den blev ett globalt fenomen. Under det här året har män, mest män, anklagats för att ha trakasserat, mest kvinnor men även andra män. Några har dömts och några har fått sitt rykte förstört. Men det viktigaste kan sägas vara att tystnaden kring sexuella trakasserier har brutits.

  Allt fler familjer väljer privatundervisning för sina barn - det här är uppgifter vi får via di bolag som sysslar med det. Åtminstone ett ger privatundervisning på svenska - i hela landet - och man stoltserar med hundratals kunder. Men hur gick det så här? Skulle inte grundskolan garantera jämställd utbildning för alla barn?

  President Donald Trump tror fortfarande inte på vetenskapsmännen bakom larmrapporterna om jordens klimat. I en intervju för CBS-programmet 60- minutes meddelade presidenten att han inte vill låta USA komma i ekonomiskt underläge pga en eventuell klimatförändring, och offra triljoner av dollar och miljoner av amerikanska arbetsplatser. Den här politiken passar republikanerna som alltid har ansett rykande fabriksskorstenar vara tecken på ökande välstånd.

 • Statsminister Sipiläs beslut igår att tvinga riksdagen att rösta om förtroendet för regeringen i frågan väcker förvåning på fackligt håll.

  Samtidigt som fackförbunden förbereder fler politiska protester mot regeringens planer på försämrat uppsägningsskydd höjs röster för att förbjuda politiska strejker. Politiska strejker har ändå ett starkt stöd i internationella konventioner. Påståendet om att Finland skulle ha en mer liberal lagstiftningn stämmer inte, säger experter.

  Nya avslöjanden har framkommit kring den saudiska journalisten som försvann i Istanbul i tisdags.
  Turkiet säger sig, enligt Washington Post, ha bild - och ljudbevis på att Jamal Khashoggi faktiskt mördades på det saudiska konsulatet i Istanbul. Den här historien blir nu allt mer pinsam - inte bara för Saudiarabien, utan också för USA.

  På måndag har det gått ett år sedan sexuella trakasserier blev det stora samtalsämnet i och med hashtaggen Metoo. Sverige lyfts ofta fram som det land där #metoo-rörelsen har fått störst genomslag i hela världen. I Norge tog #metoo fart först efter att flera politiker tvingades att avgå på grund av sexuella trakasserier. I grannlandet Danmark blev däremot #metoo ett ganska marginellt fenomen.
  Hillevi Ganetz medieforskare med inriktning på genus, vid Stockholms universitet, säger att det var samarbetet mellan traditionella och sociala medier som gjorde att metoo blev så stort i Sverige.

  Så till Tysklands delstatsval. De gröna väntas göra ett mycket bra val då man i tyska Bayern går till delstatsval nu på söndag. Bakom den väntade framgången ligger bland annat ett i Bayern mycket omdiskuterat problem, nämligen att byggande och markanvändning sker utan hänsyn till miljöaspekter.

 • Statsminister Juha Sipilä meddelade för en stund sen att förslaget om att luckra upp uppsägningsskyddet i små företag blir en förtroendefråga för regeringen. Hela regeringens förtroende står alltså på spel än en gång. Det har exeptionella förfarandet har använts förut i liknande situationer när man behövt riksdagen stöd för regeringen linje, konstaterade Sipilä.

  I dag uppmärksammas FN:s internationella flickdag. På flickornas hus - utrymmen där flickor och unga kvinnor i åldern 10-29 år kan träffas - har det sedan i fjol pågått ett projekt där man lagt speciell fokus på sexuellt våld mot flickor. Målet med projektet har varit att skapa en omgivning där flickorna och kvinnorna kan tala om övergrepp och sedan få hjälp med att gå vidare....

  I förra kommunalvalet tog jämställdheten stora kliv framåt. Då röstades fler kvinnor än någonsin in i kommunerna och rekordmånga kvinnor valdes också till fullmäktigeordförande. Men ändå är det svårt att avgöra om politiken i sig blivit mer jämställd trots den lagstiftade kvoteringen på 40 - 60 som redan har funnits i 20 år.

  En konsekvens av det varmare klimatet är de omfattande skogsbränderna i Sverige i somras. Vi har träffat Björn Brink, som förlorade 80 procent av all sin skog i den stora skogsbranden i Kårböle i mellersta Sverige. Skogsbruket har varit familjens levebröd i sex generationer, och nu är det oklart om sonen Olof kan ta över.

  Under de fyra år som gått sedan 2014 med Maidanrevolutionen och Rysslands annektering av Krimhalvön har Ukraina gått igenom hårda reformer för att överleva som land. Ukraina fanns tidigare högt på listan över korrumperade länder, men har gjort mycket för att ta itu med den starka oligarkin.
  Det finns ändå risker för att förnyelserna inte blir bestående - en del av folket har tröttnat på den strama ekonomin, och vem som kommer att vinna valet nästa vår är oklart.

  Ytterligare ett steg i byggandet av en självständig nationell identitet är kravet att den ukrainska ortodoxa kyrkan borde avskiljas från Moskvas patriarkat för att istället bli en självständig kyrka under Konstantinopels patriarkat. Dit även den finländska ortodoxa kyrkan hör.

 • - Det är bråttom om vi ska rädda klimatet slog FN-rapport fast i måndags.
  Idag frågar vi oss vad det här helt konkret betyder för oss konsumenter.
  Kan vi rädda världen med våra konsumtionsval?

  - I Bayern står maktpartiet CSU plötsligt inför ett nederlag i söndagens delstatsval. Invandringslinjen är en orsak.

  - Utvecklingen i Ukraina går åt rätt håll efter att landet länge utmärkte sig när det gällde korruption. Frågan är bara om förändringarna håller i sig.

 • Skogen borde få växa i lugn och ro för klimatets skull, uppmanar den senaste klimatrapporten från FN - ska Finland då fortsätta sin skogspolitik där skog i allt högre grad blir bränsle?

  I Bryssel försöker EU:s miljöministrar enas om nya och stränga utsläppsgränser för bilar

  Och vi ska höra några av dem som drabbas hårdast av klimatförändringen

  En del av dem bor vid Turkanasjön i Kenya där de som bidrar minst till världens koldioxidutsläpp drabbas mest.

  Hör också om de senaste turerna kring Danske Bank och den enorma penningtvätthärva som nu rullas upp - vems ansvar är det egentligen att penningtvätten kunde pågå så länge och vem ska stå för fiolerna då banken får böta?

 • Jorden och dess invånare lever i elfte timmen - enligt den färska FN-rapporten krävs nu aldrig tidigare skådade radikala åtgärder för att stoppa något som beskrivs som en klimatkatastrof.
  Kan ny teknologi rädda klimatet? Vad betyder egentligen "radikala åtgärder" för dej och mej?
  Kan klimatfrågan bli ett valtema i riksdagsvalet i vår?

  Bland annat dehär frågorna söker vi svar på idag i Aktuellt 17 måndag.

  Vi tittar också närmare på valresultatet i det brasilianska presidentvalet där mannen som kallas för Brasiliens Donald Trump gick till andra omgången.

 • Nobels fredspris går i år till gynekologen Denis Mukwege och till människorättsaktivisten Nadia Murad. Nadja Murad är en av de tusentals kvinnor som kidnappades och såldes som sexslavar när terrorgruppen IS anföll kurdiska områden i norra Irak 2014.

  Den andra pristagaren - Kongolesen Mukwege - har i flera år funnits med i spekulationerna inför fredspriset - han har i årtionden hjälpt kvinnor som har utsatts för sexuellt våld under konflikten i Demokratiska republiken Kongo.

  Arbetsminister Jari Lindström och fackrörelsens fotfolk är besvikna på varann. Enligt Lindström har han själv jobbat hårt för komma emot löntagarna i lagförslaget om uppsägningsskydd. Inom FFC tycker man att det inte räcker och menar att Lindström har glömt sina donar-rötter.

  Bosnien-Hercegovina, en av de stater som bildades när Jugoslavien föll sönder i början av 1990-talet, går till val nu på söndag. Bosnien är den mest etniskt blandade delen av det forna jugoslavien och också den där motsättningarna är djupast. I "Republika Srpska", den serbiska delen av Bosnien-Hercegovina höjs de nationalistiska tongångarna inför söndagens val. Den lilla delrepubliken med 1,2 miljoner invånare försöker hålla en hög profil gentemot centralregeringen i Bosnien, men de största problemen är dålig ekonomisk utveckling och arbetslöshet. Sanimir Resic, docent i balkanstudier vid Lunds Universitet kommenterar.

  En månad återstår till det amerikanska kongressvalet. Det hålls halvvägs i presidentens mandatperiod, och betrakas i år som en förtroendeomröstning för Donald Trump. Han för en ihärdig kampanj med möten runtom i USA där retoriken är mycket aggressiv.

 • SDP och Vänsterförbundet ser enligt Yles senaste partimätning ut att ha allt starkare medvind bland väljarna. Socialdemokraterna är mätningens stora vinnare och nu landets klart största parti.
  Men också en förlorare hittas - nämligen de Gröna.

  Vi har hört hårda ord om påtryckningar mellan partierna och idag kom det ytterligare en anklagelse.
  Centerns riksdagsledamot Pekka Puska kommer att rösta mot att Vasa Centralsjukhus ska få omfattande jour. Han har vikit sig för påtryckningar från Samlingspartiet och sin egen grupp. Det hela handlar om klara linjedragningar från regeringspartierna: grupperna ska vara eniga i allt som gäller vårdreformen, och hör sen.

  Dagens icke-nyhet var att Nobelpriset i litteratur inte delades ut idag. Svenska Akademien möts ikväll för att ta ställning till ledamot Katarina Frostenssons fortsatta medlemskap i Akademien.

  På söndag går Bosnien till val men landet befinner sig i en svår ekonomisk situation. Sedan kriget slutade för 23 år sedan har utvecklingen uteblivit då politikerna från de olika etniska delarna har svårt att samarbeta. Korruption och nepotism är vanligt vilket gör att folket har tappat tilltron till politikernas förmåga att förbättra situationen. Det märks speciellt ute på landsbygden i Bosnien.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä