Aktuellt 17

pe 11.1.2013

 • 59 min
 • ei kuunneltavissa

- nyheterna på djupet. (poddsänds)

Lähetykset

 • pe 11.1.2013 17.00 • Yle Vega

Jaksot

 • Uppgifter om vem som besöker ministerierna och Statsrådsborgen är inte offentliga. Så tolkar Statsrådets kansli offentlighetslagen i ett färskt beslut. Rättslärda är kritiska till linjen.

  En företagare som behandlat utländska bärplockare dåligt har dömts för människohandel. Bärplockarna bodde i usla förhållanden - och fick inte utlovade förtjänster sommaren 2016 när de kom till Hankasalmi för att jobba.

  Världshaven svämmar över av plast och det börjar vara dags att hitta alternativa material som inte förstör miljön om det hamnar i naturen. Det finns redan biologiskt nedbrytbara plaster på marknaden men de har fortfarande en ganska liten marknadsandel. I framtiden ska andelen bioplaster öka.

 • Pandorna Lumi och Pyry har anlänt och Finland kan därmed räkna sig till den växande skara länder som fått ta del av Kinas pandadiplomati,

  Finland är det enda landet i Norden som inte har en lag om alternativ vård. Nu vill riksdagsledamöterna ha en kvacksalverilag även här. Men beredningen kommer att dröja.

  Tyskland kommer inte att kunna nå de klimatmål som landet har satt upp för år 2020. Det här trots att man under de senaste åren har satsat enormt på förnyelsebar energi, som sol och vindkraft. Att de tyska koldioxidutsläppen ändå inte minskar hänger på att över en tredjedel av det tyska elbehovet täcks av kolkraft. Det här väcker allt intensivare protester, inte minst när det gäller själva råvaran brunkol.

 • Dagisbarn mår bäst av att vara mycket ute i naturen, visar svensk forskning. Här i Finland har alla barn ändå inte samma möjligheter till det här. - Variationen mellan olika dagisar och kommuner är stor, konstaterar Eva-Lotta Backman-Winquist, som utbildar dagvårdspersonal i utomhusaktiviteter.

  Efter att i 100 år ha kallats för en nationalscen, föreslås nu Svenska Teatern bli det officiellt. Det här görs inom ramen för ett nytt lagförslag om konstscenens framtida finansiering. Vilket konkret inverkan det här har är för tidigt att säga, konstaterar teaterchef Joakim Thibblin.

  Burma och Bangladesh har kommit överens om när de diskriminerade rohingyaflyktingarna kan återvända hem. Bland människorättsexperter tvivlar man ändå på överenskommelsen, det garanterar inte rohingyernas grundrättigheter.

  Fakenews har etablerat sig globalt som begrepp, när nyhetsrapporteringen blivit allt mera polariserad.
  I USA är det idag lätt för både mannen på gatan och Trump i Vita huset att vifta med fakenews-kortet i alla lägen, vilket oroar många amerikaner.

  Vänsterförbundets Merja Kyllönen går till val med klimatfrågan och fredsfrågan högt på agendan. Vår presidentkandidatserie fortsätter.

 • Det tar i snitt åtta år innan en person med pedofila tankar ger sig på ett barn. Nu ska människor med pedofiltendenser få hjälp för att inte falla för frestelsen att kränka barn sexuellt. Självhjälpsguiden finns än så länge bara på finska på webben - den hittas under mielenterveystalo.fi

  Att sprida sexvideor på nätet, även om det är tänkt som ett elakt skämt, kan ge en pedofilidom. Det kan också ge anteckningar i ens register som begränsar framtida arbetsmöjligheter.

  Hälften av svenskarna anser att Sverige bör göra väpnat motstånd vid ett anfall. Det finns ändå olika åsikter om hur man ska göra för att upprätthålla den här försvarsviljan. Ska man måla upp hotbilder eller istället skapa en känsla av samhörighet mellan svenskarna?

 • Nu reagerar facket mot aktiveringsmodellen för arbetslösa. Fackcentralen FFC manar folk till en politisk demonstration fredagen den 2 februari. För FFC räcker det inte med ändringar i aktiveringsmodellen, man vill också att beredningen av Aktiveringsmodellen 2 avbryts. Den skulle ytterligare skärpa karenserna för de arbetslösa.

  I Sverige går debatten om ett möjligt natomedlemskap upp i varv inför det kommande valåret . Under veckoslutets försvarskonferens i Sälen kom det borgerliga moderaternas ordförande Ulf Kristersson med ett klart nato-utspel.

  Om de finländska skoleleverna fick bestämma skulle Sauli Niinistö redan vara vald till sin andra period och på den första omgången. Det visar valresultatet från Ungdomsvalet där över 68 000 ungdomar gav sin röst. Niinistö fick nästan 69 % av rösterna.

 • Den norska tidningen Verdens Gang avslöjade igår att pansarfordon tillverkade av finska Patria används i den blodiga konflikten i Jemen. Nu hoppas forskare att bevisen på att finskt krigsmateriel används i konflikten ska sätta fart på debatten om vår vapenexport.

  De arbetslösa är oroliga över att inte kunna uppfylla den så kallade aktiveringsmodellens villkor - för att trygga sina sina ersättningar. Den omstridda modellen väcker både ilska och förundran bland de arbetslösa och arbets- och näringsbyråerna får ta emot allt fler samtal från oroliga klienter.

  Iranexperten Rouzbeh Parsi vid Lunds universitet menar att många i väst överdrev betydelsen av demonstrationerna i Iran förra veckan. På längre sikt ser Parsi protesterna som en varning om att en svår konfrontation är på kommande - då landets politiska elit helt har tappat sin legitimitet i de ungas ögon.

 • Hur länge kan landets riksåklagare Matti Nissinen sitt kvar på sin post? Efter att ha dömts för tjänstebrott ökar trycket på att han borde avgå, men Nissinen sitter envist kvar.

  Efter år av kriser och hotande orosmåln ser det nu ut att klarna upp vid horisonten för EU. År 2018 kan blir en vändpunkt.

  Mycket hänger på vad duon Merkel och Macron kommer överens om, och på hur det går i tyska regeringsförhandlingarna, konstaterar vår europakorrespondent Daniel Olin och vår medarbetare i Tyskland Johhny Sjöblom.

  Centerns Matti Vanhanen går till val med sina stora meriter som trumfkort, men vågar han profilera sig tillräckligt? Svenska Yles presidentkandidatserie fortsätter.

  Sverige överväger att gå inför en historisk höjning av pensionsåldern till 64, men hur redo är svenskarna?

  I framtiden kan kanske en förhöjning av pensionsåldern undvikas genom att låta robotar sköta jobbet.
  Samtidigt ställer robotiseringen helt nya krav på hur framtidens ledarskap ska se ut. Men är våra chefer redo?

 • Kritiken mot riksdagsledamöternas egna anpassningspensioner har vind i seglen. Över 50 000 har skrivit under ett medborgarinitiativ, som nu ska behandlas i riksdagen. Det var debatten om regeringens nya aktiveringsmodell för arbetlösa, som fick kritiken att blossa upp igen.

  De offentligt anställda kräver samma lönehöjningar som andra redan har fått. Förhandlarna varnar för jämställdhetsproblem om inte den kvinnodominerade kommunsektorn får igenom sina krav.

  Barnskyddet är i en allt akutare kris. Efter massiv kritik från fältet, lovar nu regeringen att kavla upp ärmarna och ta tag i saken. Men först ska man tillsätta en ny utredning och göra en kartläggning.

  Enligt Mirjam Kalland, ordförande för Mannerheims barnskyddsförbund, har man ändå kännt till problemen redan länge. Den viktigaste och helt avgörande åtgärden är att öka på personastyrkan, säger Kalland.

  Svenska folkpartiets Nils Torvalds går till presdientval med Natoflaggan högt. Svenska Yles kandidatserie fortsätter.

  Vad förväntar sig då de unga av vår kommande president? Vi har besökt gymnasiet i Kyrkslätt, en av många skolor som ordnat egna så kallade skuggval.

 • De första förhandlingarna på två år inleddes i morse på Koreahalvön. Och de gav genast resultat. Nordkorea har meddelat att landet är villigt att delta i vinter-OS som börjar om drygt en månad, den 9 februari i PyeongChang.

  Norge meddelade förra veckan att landet slutar med vapenexport till Förenade arabemiraten, på grund av dess deltagande i Jemens krig mot Huthirebellerna. Finland kommer ändå inte direkt att följa det norska exemplet och avsluta eller begränsa vapenhandeln till Arabemiraten.

  Presidentkandidaten laura Huhtasaari anser att Finland behöver en stark president med utökade maktbefogenheter - hon tar också parti för USA:s kontroversiella president Donald Trump. I Yles valkompass sticker Huhtasaari ut med sina skarpa åsikter om invandringspolitiken och EU.

 • Nytt år betyder nya val. Finländska politikens perpetuum mobile, Paavo Väyrynen, går till presidentvalet med ett mål: alliansfrihet.

  Det nya året har inletts i stormiga tecken i USA, också politiskt. I mitten av stormen står än en gång Donald Trump, som rasar över nya avslöjanden i en bok som beskriver hans första stapplande steg som president.

  USA-kännaren Oscar Winberg tror inte att boken kommer att få större politiska följder, eftersom den bara förstärker den bild många redan har Trump. Ett händelserikt och utmanande år väntar än Trump och republikanerna, förutspår Winber.g

  I Ungern är den fria pressen snart är ett minne blott, på grund av det auktoritära politiska klimatet. Men det finns en lite kritisk lokaltidning, som utgör det stora undantaget.

  Trots att allt fler barn lever i en tvåspråkig verklighet, är tvåspråkiga lösningar i skolorna fortfarande svåra att förverkliga. Från finlandssvenskt håll spökar den taxellska pradoxen, på finskt håll råder det brist på insikt.

  Finska skolor skulle ha möjlighet att erbjuda modersmålsinriktad svenska, men väldigt få känner till det och att ännu färre skolor erbjuder det.

 • Katalonien gick till regionval - och det blev ett bakslag för Madrid.
  Självständighetspartiet fick majoritet i region-parlamentet. Största parti blev däremot det Spanienvänliga mittenhögerpartiet Ciudadanos.
  Men de splittrade katalanerna tog resultatet med ro.

  Säsongens sista Aktuellt-17 ser tillbaka på politikåret som gick.
  Den inhemska politiken dominerades av vårdreformen och metoo det här året. Regeringen genomgick också en existentiell kris.

  Vilken är relationen mellan USA och Ryssland nu när den oförutsägbara Donald Trump sitter i Vita huset? Plötsligt verkar Vladimir Putin som stabiliteten själv!

  Den avslutande delen i vår serie analyser av den omgivning Finlands följande president kommer att arbeta i tar upp ekonomin. Inkomstskillnaderna blir större och det beror på att både de som är högt och de som är lågt avlönade blir fler, medan medelinkomsttagarna blir färre.

 • - I Katalonien ringlar sig köerna långa utanför vallokalerna. Men regionvalet löser inte konflikten med Spanien åtminstone på kort sikt.
  - Samlingspartiet backar en aning i vårdreformen och det är ett steg i rätt riktning säger vår expert.
  Och den som trodde reformen främst handlar om vård har fel. Det handlar nämligen mycket om politik.
  - Miljontals zimbabwier har flytt landet under Robert Mugabes tid vid makten och många av dem flyr över gränsen till Sydafrika. Hör ett reportage om dem.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä