Aktuellt 17

pe 11.1.2013

 • 59 min
 • ei kuunneltavissa

- nyheterna på djupet. (poddsänds)

Lähetykset

 • pe 11.1.2013 17.00 • Yle Vega

Jaksot

 • Nu är den nya riksdagen officiellt igång då presidenten öppnade riksmötet idag.

  President Niinistö uppmanade ledamöterna att sköta jobbet till slut och kommande regeringsbildaren Rinne ville låta försonlig och statsministermässig.

  Vi analyserar mötet mellan Rysslands president Putin och Nordkoreas ledare Kim Jong Un - det var pampigt värre men vad blev egentligen resultatet av mötet?

  Den finländska ekonomins pulsmätare - så kan man beskriva börsbolagens delårsrapporter som duggar tätt just nu. Det finns enskilda problem här och där men i den stora bilden syns inga tecken på ekonomisk nedgång än.

 • Nordkoreas diktator Kim Jong-un och Rysslands president Vladimir Putin möts i Vladivostok. Ett gemensamt intresse är att visa omvärlden att man är nån som räknas.

  Vi besöker en förort i norra Paris där många unga afghaner nu befinner sig efter att ha nekats asyl i finland. I Frankrike finns möjligen en gnutta empati och förståelse, men många hamnar också i ett limbo av hopplöshet och våld.

 • Centerns ordförande Juha Sipilä räknar med att hans parti sitter i opposition under den här riksdagsperioden om det inte sker ett under. Så sade Sipilä i dag då han kom till Centerns konstitutionerande möte i riksdagen. Juha Sipilä själv säger sig sitta som en riksdagsledamot bland andra den här perioden ut.

  I dag granskades de nya ledamöternas fullmakter och de bekantade sig med sin nya arbetsplats för de följande fyra åren.

  Bland invandrare följer man nu spänt med, vilken roll Sannfinländarna får i den nya riksdagen och hur deras valframgång påverkar spänningarna i samhället. Redan nu är det många muslimer som känner sig hotade, och säkerheten kring moskéerna och i bönerummen har skärpts. Frågan är också: Behöver vi övervaka de religiösa samfunden i Finland? Och vem gör det i så fall?

  I Sri Lanka fortsätter dödstalet stiga efter påskhelgens förödande terrorattacker. Antalet döda är nu uppe i minst 320 och över 500 är skadade. Preliminära uppgifter från brottsutredningen tyder på att attackerna var en islamistisk hämnd för moskémassakrerna i Christchuch i Nya Zeeland förra månaden.

 • Finland har en ny regering i slutet av maj - lovar SDP:s ordförande Antti Rinne - som menar att alla alternativ fortfarande är öppna

  Knappt har vi fått en ny riksdag - så ska vi förbereda oss på nästa val - nämligen EU - valet - där kandidatnomineringen gick ut idag

  Sannfinländarna är med och planerar en ny invandrings- och EU-kritisk grupp i EU-parlamentet.

  Och hela världens blickar riktas mot USA - där den så kallade Mueller-rapporten publiceras

 • Ska vi i framtiden betala mera skatt på vår klimatskadlig konsumtion och mindre på våra löner?

  Den frågan är glödhet då de nya regeringspartierna nu ska börja förverkliga sina löften om minskade utsläpp - vi diskuterar en ny rapport om det här.

  En annan het fråga är den som den gamla regeringen föll på, nämligen vårdreformen. Det finns ingen återvändo, något måste göras och nu blir det dags att fundera ut hur det ska gå till.

  Vi analyserar också söndagens valresultat ännu lite till och kollar in vad bland annat utbildning, arbete och social status har för betydelse när du röstar.

  Vi berättar också om en ny klimatrörelse där bland annat äldre damer blockerar gator i centrala London för krafttag mot klimatuppvärmningen.

 • Centerledaren Juha Sipilä avgår efter katastrofvalet i söndags

  Spelet om regeringsmakten är i full gång

  Vi analyserar Sipiläs avgång, centerns sits och vem som ska regera med vem

  Vi ska också till Paris där det branden i Notre Dame nu är släckt men chocken ingalunda har lagt sig.

 • Valvinnaren Socialdemokraternas partiordförande Antti Rinne tror inte regeringsförhandlingarna behöver bli så svåra som det förutspåtts. Enligt Rinne förstår alla parter vikten av att ha en regering i god tid före Finlands EU-ordförandeskap börjar i juli.

  För Sannfinländarna är det helt acceptabelt att sitta i opposition en period till. Det äger partiordförande Jussi Halla-aho i dag. Sannfinländarna kan också tänka sig att ta regeringsansvar, men inte till vilket pris som helst.

  Åsa von Schoultz, professor i statsvetenskap förutspår att regeringsförhandlingarna inte kommer att bli lätta och att polasriseringen i unga röd-gröna och konservativa äldre kan bli besvärlig

 • Justitiekansler Tuomas Pöysti ska utreda om finansministeriets tjänstemän har undanhållit information om vårdreformens kostnader för riksdagen. Krisen fick sin början då Helsingin Sanomat publicerade e-postmeddelanden från finansministeriet, där tjänstemännen diskuterar kostnaderna, och undrar om riksdagsledamöterna märker om vissa summor saknas.

  Enligt Svenska Yles valkompass skiljer sig riksdagsvalskandidaternas åsikter ganska mycket från partiets officiella linje. Sannfinländarna är det parti som har hårdast disciplin med sina kandidater medan SFP:s kandidater är väldigt utspridda i sina åsikter.

  Vad diskuteras inför valet på söndag i de olika regionerna i Svenskfinland? Hör våra kolleger i regionerna berätta om teman och kandidater.

  Militären har tagit makten i Sudan där protesterna mot president Omar al-Bashir har pågått i månader. Men demonstranterna anser att en tjuv bara är ersatt med en annan.

 • Wikileaks grundare Julian Assange greps av brittisk polis. Han har befunnit sig på den ecuadorianska ambassaden i London i sedan 2012, då landet beviljade honom asyl. Nu har Ecuador dragit tillbaka asylen och en första domstolsförhandling inleddes i London.

  Yles sista partimätning visar att partierna i täten ligger allt närmare varandra. Socialdemokraternas väljarstöd har krympt till 19 procent och därmed också marginalen till de övriga partierna. Sannfinländarna är näststörst i mätningen med drygt 16 procent, tätt följda av Samlingspartiet.

  Brexit fick uppskov till slutet av oktober.Vi hör reaktioner på det här hemma, i London och i Bryssel.

  Världens största demokratiska val inleddes i Indien. Under de kommande veckorna ska 900 miljoner indier besluta om hindunationalisten Narenda Modi ska få styra landet i en mandatperiod till.

 • Regeringen får skarp kritik för sin beredning av vård- och landskapsreformen - i en rapport som de själva beställt. Kritiken riktas främst mot det parlamentariska förarbetet som inte gav tillräckligt stöd för en reform i den här storleksordningen och den orealistiska tidtabellen.

  Arbetet i riksdagen avslutades idag under högtidliga former.

  EU ledarna samlas till toppmöte där man ska ta ställning till en eventuell förlängning av övergångstiden för Storbritanniens utträde ur EU. Det kan bli fråga om en förlängning upp till ett år.

  Kyrkoherde Bo-Göran Åstrand från Jakobstads svenska församling blir ny biskop i Borgå stift.

  I Israel ser det ut som om Benjamin Netanyahu blir premiärminister för femte gången i följd - efter gårdagens parlamentsval.

 • Kommer europeiska företag att lättare få in foten på den kinesiska marknaden? EU:s och Kinas ledare diskuterar handel och handelsavtal på toppmöte.
  Samarbete och hållbar utveckling i Arktis på möte i St.Petersburg, där president Sauli Niinistö träffade Rysslands president Vladimir Putin.
  Norska telejätten köper DNA - det ger DNA mer muskler.
  Yle:s enkät inför riksdagsvalet visar att över hälften anser att vårdbranschen behöver mer invandrararbetskraft.
  Israel går till parlamentsval - korruptionsåtalade premiärministern Netanyahu väntas hålla sig kvar vid makten.

 • Bättre äldreomsorg lovar partierna inför riksdagsvalet - vårddimenisioneringen inget okomplicerat decimaltal säger sakkunnig.
  Translagen är föråldrad. Den här våren förbereds möjligheterna att reformera lagen.
  Finlandssvenska socialdemokrater går till ödesval - mister de sin enda riksdagsledamot?
  I Tyskland kräver hjälporganisationen Sea-eye omedelbara åtgärder för att hjälpa organisationens fartyg, med libyska flyktingar. Varken Italien eller Malta låter fartyget anlöpa hamn.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä