Ajantasa

STX telakkatuki, joulupukki Japanissa, uutispuntari

 • 56 min
 • toistaiseksi

21.12.2012 hallitus myöntää 28 miljoonan euron tuen loistoristeilijän tilauksesta kilpailevalle STX:n Turun telakalle, haastateltavana vuorineuvos Martin Saarikangas. Joulupukki Japanissa. "Tuli olympiasta"- kirjan kirjoittaja erikoistutkija Terttu Mämmelän haastattelu. Uutispuntarissa dramaturgi, kirjailija Marjo Niemi ja toimittaja Janne Flinkkilä. Juontaja Jari Mäkäräinen

Lähetykset

 • pe 21.12.2012 14.03 • Yle Areena

Jaksot

 • Pitäisikö luopua sukupuolivärittyneistä ammattinimikkeistä esimerkiksi sellaisista kuin remonttimies tai puhemies ja mitä siitä kielelle seuraisi, vieraana kielilautakunnan puheenjohtaja, professori Jaakko Leino ja kuulemme myös päätoimittajien näkökulman.
  Topeliuksen Maamme kirja -sarjassa tutustutaan Varsinais-Suomen Kuusistoon, jossa on paljon hyvin säilyneitä kartanoita, ja etsitään aatelisukuja ja herraskartanoiden henkeä.

  Toimittajana Jari Mäkäräinen

 • Miten itsenäisyys koettiin sata vuotta sitten, tätä pohtimassa historioitsija Teemu Keskisarja ja erikoistutkija Jukka Kukkonen.
  Väkevämpiä juomia kauppaan vai ei, allkoholilaki on taas eduskunnan käsittelyssä.
  Sade kiusaa viljelijöitä, sato uhkaa monin paikoin jäädä pellolle.
  Toimittaja Jari Mäkäräinen.

 • Miten riittää työtä, kun ikää karttuu? Vai onko ikä vain numero ja kaikki on asenteesta kiinni? Toimittaja Tiina Merikanto on seurannut aihetta tutustumalla Postista irtisanottujen vaiheisiin potkujen jälkeen. Olympiastadionin remontti on puolessavälissä. Olympiastadionia rakentavan Skanskan projetipäällikkö Jukka Ala-Outinen sanoo, että hankkeessa on pysytty aikataulussa ja arvioi, että pysytään vastakin. Maamme-kirjan päivitys. Zacharias Topelius kirjoitti 142 vuotta sitten kirjan, jolla Suomea esiteltiin koululaisille. Jotain on ennallaan, mutta paljon on muuttunut. Toimittaja Jakke Holvas aloittaa juttusarjassaan Topeliuksen Maamme-kirjan maisemien päivittämisen. Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.) sanoo, että korkeakoulutustilastoissa Suomi nukkuu Ruususen unta. Entinen korkeakoulutuksen huippumaa on nyt pudonnut vertailussa OECD:n keskiarvon alapuolelle. Hävikkiruoasta bisnestä. Res.Q -niminen yritys välittää hävikkivaarassa olevaa ravintolaruokaa. Haastattelussa Res.Q:n toimitusjohtaja Oula Antere. Janne "Rysky" Riiheläisen kolumni: Venäjän nykyjohto on maalannut itsensä nurkkaan. MOT: Kaupunkien ja rakentajien piilodiilit. Toimittaja Kirsi Skönin toimittamassa ohjelmassa kerrotaan, miten kaupunkien rakennushankkeista yhä useammin neuvotellaan pitkään piilossa rakennusyhtiöiden kanssa ennen kuin hankkeet tuodaan avoimeen valmisteluun. Toimittaja Aki Laine.

 • Iän merkitys työelämässä ja työnhaussa pysyy puheenaiheena. Yleinen käsitys lienee se, että mitä vanhempi ihminen on, sitä vaikeampi hänen on löytää töitä. Toisaalta vanhempien työntekijöiden osuus irtisanomisista on aina ollut huomattava. Kuuntelijoiden kanssa keskustelemassa on Tampereen yliopiston työterveyden professori Clas-Håkan Nygård. Ohjelman toimittaa Aki Laine.

 • Yhä suurempi osa musiikin kuuntelemisesta tapahtuu ns. suoratoistopalveluissa. Mikä on nyt muusikon asema? Haastattelussa Muusikkojen liiton lakiasiainpäällikkö Lottaliina
  Pokkinen. Tiedonjulkistamisen valtionpalkinnot on jaettu. Yksi palkinnon saajista, Sano se saameksi-projektin jäsen Katri Koivula kertoo, mitä palkitseminen merkitsee. Vaalalainen betonitehdas haluaisi työllistää ja hakee ihmisiä kurssille. Hakuaikaa on jatkettu. Työvoiman liikkuvuudesta ja kohtaanto-ongelmasta haastateltavana VB-Betonin myyntipäällikkö Elina Mannermaa ja työ- ja elinkeinoministeriöstä erityisasiantuntija Ahti Avikainen. Retro- ja vintagevaatteiden suosio nousee. Esimerkiksi 60-luvun diskovaatteita etsitään nyt 50-vuotisjuhliin. Myös kankaat kiinnostavat ja tavaroita tuunataan. Haastateltavina Evergreen garderobista Sirpa Kiviharju, Vintage Eija'sista Eija Mannila, Retrosiskosta Seija Pernu ja Nea designin Nea Krantz. Toimittaja Mira Stenström.

 • Punaisen Ristin kansainvälisessä komiteassa työskentelevä suomalaislääkäri Päivi Laurila valottaa Jemenin tilannetta. - Miten ilmiöoppiminen toimii? Koulumaailman uutuutta avaa opetusneuvos Leena Nissilä. - Kansanedustajat Aila Paloniemi (kesk.), Hanna Sarkkinen (vas.) ja Ilkka Kanerva (kok.) keskustelevat politiikasta työnä. - Ysärikatsauksessa muistellaan työmarkkinasyksyä 1997. - Yle vastaa -osuudessa Elävän arkiston ja Areenan ohjelmapäällikkö Reijo Perälä kertoo, millaiset arkistovarannot Ylellä on. - Juontajana Mira Stenström.

 • Onko ilmiöoppiminen puuhastelua ja jääkö kouluissa lukemisen tai laskemisen oppiminen syrjään ilmiöjaksojen aikana? Uudet opetussuunnitelmat ovat olleet käytössä alakouluissa viime syksystä lähtien ja paljon huomiota on saanut juuri ilmiöoppiminen.

  Jokaisessa koulussa on vuosittain vähintään yksi jakso, jossa tutkitaan tiettyä teemaa monelta kantilta. Elina Päivinen kävi helsinkiläisellä Pohjois-Haagan ala-asteella kysymässä, miten ilmiöoppiminen toimii.

  Opettaja Anni Eerikäisen mukaan ilmiöopiskelu hakee vielä muotoaan. Opetusneuvos Leena Nissilä Opetushallituksesta taas kertoo, että tavoitteena on yhdistellä eri oppiaineita ja patistella opettajia yhteistyöhön.

 • Pelti ja kromi kiiltävät Frankfurtissa. Saksan kymmenpäiväisillä automessuilla määritellään jälleen autoilun viimeiset virtaukset. Mikä on Suomi.fi? Se on nettisivusto, josta löytyy yhteen paikkaan kerättynä monenlaista viranomaispalvelua kotikunnasta ja valtakunnasta. Suomi.fistä kertomassa tietohallintoneuvos Maria Nikkilä valtiovarainministeriöstä. Miyanmarin rohingyat ahtaalla. Jo lähes 400-tuhatta rohingya-muslimia on paennut Myanmarista Bangladeshiin vajaan kolmen viikon aikana. Miksi yhtä kansanosaa vainotaan? Vastaamassa ulkoministeriön Myanmar-vastuuvirkamies Petri Wanner ja Suomen Lähetysseuran projektipäällikkö Johannes Vierula. EU:n komission puheenjohtajan Jean-Claude Juncker on puheessaan linjannut näkemyksensä unionin tilasta ja suunnasta. Junckerin linjauksia arvioivat europarlamentaarikot Heidi Hautala Vihreistä ja Petri Sarvamaa Kokoomuksesta. Päiväkotien ruokarukoukset ovat muuttuneet loruiksi. Välitämme ruokailutunnelmia veteliläisestä päiväkodista Keski-Pohjanmaalta. Sienet ovat joka syksy aina yhtä ajankohtaisia. Toimittaja Aki Laine.

 • Kiinteistökustannukset kiihtyvässä nousussa. Kiinteistöliiton pääekonomisti Jukka Kero kertoo, mikä asumisessa on kallistunut, kuinka paljon ja mistä syystä. Ihmisen mielenterveyden järkkyminen vaikuttaa moneen muuhun ihmiseen. Perhe ja läheiset joutuvat miettimään monta asiaa uudestaan voidakseen olla sairastuneen tukena. Haastattelussa Mielenterveysomaisten keskusliitto FinFamin toiminnanjohtaja Pia Hytönen. Hallitus haluaa uudistaa perhevapaat vielä tällä vaalikaudella. Monet haluaisivat lyhentää kotihoidon tukea, koska sen katsotaan haittaavan naisten työuria ja sukupuolten tasa-arvoa. Samalla on arvioitu, että hallituksen tavoite työllisyysasteen nostamisesta onnistuisi helpommin, jos naiset palaisivat kotoa työelämään aiemmin. Uudistukselle on esitetty ainakin viisi mallia. Haastattelussa Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimuspäällikkö Minna Salmi, Palkansaajien tutkimuslaitoksen tutkimusjohtaja Tuomas Kosonen ja kansanedustaja Juhana Vartiainen Kokoomuksesta. Ilkka Kanerva on kohta Suomen pitkäaikaisin kansanedustaja. Esittelyssä Helsingin poliisin uusi vene, jolla voi muun muassa pelastaa ihmisiä ja torjua öljyvahinkoja. Toimittaja Aki Laine.

 • Muusikko Dave Lindholmin laulujensanat on koottu kirjaksi. Lindholmia tekstintekijänä arvioi Jarkko Martikainen.- Afganistan naisten näkökulmasta, toimittajana Hannele Muilu. - Vallattomasti valtiopäivillä, keskustelemassa kansanedustajat Seppo Kääriäinen (kesk.), Mika Kari (sd.) ja Ville Tavio (ps.). Puhetta johtaa Elina Päivinen. Ajantasan toimittaa Jari Mäkäräinen.

 • Asumisen utopioita, miten tulevaisuus nähtiin 1950-60-luvuilla? Vieraana arkkitehti Roy Mänttäri. -
  Hätäkeskuksiin entistä enemmän turhia soittoja, haastateltavana asiantuntija Tiina Rantanen. - Kolumni Aleksis Salusjärvi. - EU:n komission puheenjohtaja Juncker pitää EU:n tilaa koskevan puheen, studiossa puhetta arvioi erikoistoimittaja Susanna Turunen. Ajantasan toimittaa Jari Mäkäräinen.

 • EU-markkinoille tarjolla olleiden led-valojen syynäyksessä vain kymmenen prosenttia selvisi tarkastuksista ilman vaatimuksia. Lähes puolet vedettiin pois EU-markkinoilta. Tarkastuksessa oli mukana lähes sata valaisinta. Tarkastetuista valoista ja valvonnasta kertoo Tukesin johtava asiantuntija Mika Toivonen. Suomalainen johtajuus ei kehity. Viisi vuotta kestäneessä kyselytutkimuksessa on selvitetty työntekijöiden ja johtajien näkemyksiä työpaikkojen johtamistavasta ja uudistumisesta, eikä näkymä ole kovin kaksinen. Tutkimuksesta kertoo yliopistotutkija Sirpa Syvänen Tampereen yliopiston Työelämän tutkimuskeskuksesta. Myrskyn jälkihoito. Irman jälkeen pelastetaan pelastettavissa olevat, korjataan vahingot ja mietitään, kuka kaiken maksaa. Haastattelussa Suomen Punaisen Ristin kansainvälisen avustustoimen johtaja Kalle Löövi ja Finanssialan vt. toimitusjohtaja Esko Kivisaari. Professori Jaana Hallamaa on kirjoittanut kirjan "Yhdessä toimimisen etiikka". Hänen mukaansa yhteiskunta on suuren murroksen edessä, kun valtiota puretaan ja siirrytään kohti kansalaisia vertaistavaa toimintatapaa. Jokaisen pitäisi tulla tunnustetuksi. Kultaranta-veneet ovat palvelleet Suomen presidenttejä lähes sata vuotta. Assi Koivisto muistelee Saaristomeren Kultaranta-kokemuksiaan. Toimittaja Aki Laine.

Klipit

 • Ruisleivän paisto onnistuu sekä sähkö- että leivinuunissa, vaan miten välttää kivikova leipä. Varpulan luomutilan emäntä Riitta Rantanen opettaa, mistä tunnistaa kypsän leivän. Leipäkurssilla vieraili toimittaja Mira Stenström.

 • Ruisleipätaikinan alustaminen käy kuntoilusta. Samettisen pehmeä taikina on valmista, kun taikinasta kuuluu tietynlainen ääni. Näin opastaa ruisleivän tekoa opettavan Varpulan luomutilan emäntä Riitta Rantanen.

  Varpulan luomutilalle Sipooseen on saapunut naisjoukko opiskelemaan, miten kansallisruokaamme valmistetaan. Osaa heistä arveluttaa ennakkoon ruisleivän työläys. Toimittajana Mira Stenström.

 • Ruisleipä valittiin taannoin Suomen kansallisruoaksi. Leiväntekoa opetetaan edelleen erilaisilla kursseilla, vaikka kaupasta ei hapanleipävalikoimaa puutu.

  Toimittaja Mira Stenström tutustuu minisarjassa ruisleivän tekoon Varpulan luomutilalla Sipoossa. Aluksi perehdytään taikinajuureen, jonka kanssa monelta aloittelijalta on usko loppua kesken. " Turhaan", opastaa tilan emäntä Riitta Rantanen.

 • Venäjän lähetystöt olivat kesäkuun alussa useissa maissa valokeilassa. Amnesty International järjesti mielenilmauksia Venäjän lähetystöjen edessä. Amnesty vaatii Venäjää tutkimaan homoiksi oletettujen miesten vainot ja sieppaukset Tshetsheniassa heti. Helsingissä Venäjän suurlähetystölle kokoontui muutamia kymmeniä ihmisiä. Suomessa lähes 15 000 ihmistä on allekirjoittanut vetoomuksen vainottujen puolesta. Ohjelmassa haastatellaan asiantuntija Anu Tuukkasta Amnestyn Suomen osastosta sekä Tiina Tikkasta ja Heli Niemistä, jotka osallistuivat mielenilmaukseen. Toimittaja on Kaija Kellman.

 • Kansainvälistä museopäivää vietetään 18.5. Tänä vuonna teemana on "Museot ja kiistanalainen historia - miten puhumme siitä, mistä vaietaan."

  Helsingin kaupunginmuseon tutkimuspäällikkö Minna Sarantola-Weiss kertoo, että esimerkiksi kuoleman esittäminen on mielletty museoissa vaikeaksi asiaksi. Kansallismuseon intendentin Eero Ehannin mukaan museossa joudutaan pohtimaan usein esineen eettisyyttä. Museoammattilaisilla on Ehannista suuri vastuu siinä, millaisia esineitä näyttelyissä esitetään ja mitkä tarinat korostuvat. Toimittajana Mira Stenström.

 • Ohjelmassa suomalaisten vaikuttajien ja presidentti Koiviston ystävien muistoja ja arvioita presidentti Koiviston työn ja elämän varrelta. Haastateltavina Suomen pankin pääjohtaja Erkki Liikanen, entinen pääministeri Esko Aho, Koiviston poliittisena sihteerinä toiminut Seppo Lindblom, Koiviston adjutanttina työskennellyt amiraali Juhani Kaskeala, pääministeri Juha Sipilä ja kansanedustaja Timo Harakka (sd.). Ohjelman toimittavat Kati Lahtinen ja Jari Mäkäräinen.

 • Tasavallan presidentti Sauli Niinistön muistopuhe kuultiin suorana lähetyksenä Radio Suomessa 13.5.2017

 • Internettietosanakirja Wikipediassa podcast on tilauspohjaista äänitiedostojen julkaisua verkossa. Kansanomaisempi määritelmä podcastille on jokamiehen radioshow.

  Korvissa podcast on paljon enemmän: se on tiukkaa argumentointia, pitkiä monologeja, pohdittua kerrontaa. Se on politiikkaa, kirjallisuutta, viihdettä, äänien taidetta.

  Podcastien hitti on yli 100 miljoonan latauksen sarja ”Serial”, joka selvittää 15 vuotta vanhaa teinitytön surmaa.

  Podcast ei ole teknisesti uusi asia, mutta viime vuosina, erityisesti älypuhelimien myötä, kuuntelijat ovat löytäneet sen osaksi vapaa-aikaansa. Podcast on muuttanut radiokerrontaa ja se on muuttanut kuuntelijan roolia.

  Ajantasassa vieraana Pietari Kylmälä, toimittajana Kati Lahtinen.

 • Minkälaista on jalkapallon juniorivalmentajan työ? Helsingin Uuden yhteiskoulun naapuritontilla on paikallisen jalkapalloseuran PK-35:n tekonurmikenttä Aava-areena. Seuran nuorisotoimenjohtaja Juuso Mattila ja junioripäällikkö Akan Okomoh ovat uutisluokkalaisten haastateltavina. Heidän mukaansa jalkapallon voi aloittaa melkein missä iässä tahansa, vielä keski-ikäisenäkin.

  Lisäksi haastateltavina ovat koulun oppilaat Sonja Böök ja Kimmo Kuittinen, jotka harrastavat jalkapalloa. Noora Rämö ja Zubeyda Hussein haastattelevat.

 • Mahtaako noin pyöreä lapsi liikkua tarpeeksi, sanoo terveydenhoitaja. Ja vanhempi tietää, että kyllä se liikkuu ja vieressä istuva lapsi kuulee kaiken ja murehtii mittojaan jo kotimatkalla.

  Ylen Vaakakapina on julistanut huhtikuussa lapsille kasvurauhan: jokainen lapsi on ihana sellaisenaan, lapsen paino on aikuisten asia.

  Koulu- ja opiskeluterveydenhuollon lääkäri Paula Häkkänen ei anna yksiselitteistä vastausta siihen, tuleeko lapsen painosta puhua lapsen kuullen, sillä jokainen lapsi ja jokainen perhe on yksilö. Mutta painon sijaan voisi puhua terveydestä, hyvinvoinnista, kehon tuomasta ilosta.

  Kun lapselle annetaan kasvurauha, vanhemman tulee ottaa entistä vahvemmin vastuu tilanteesta.

  Toimittajana Kati Lahtinen.

 • -Tähän on syynä historiallinen kehitys. Yhteiskunnassamme asiat menivät parempaan suuntaan aina 1990- luvulle asti, jolloin kehitys taittui eikä parempaa ole ollut odotettavissa. Tyytymättömyys alkaa purkautua räväkämmin. Tämä on surullinen kehitys edistyksellisen demokratian kannalta, sanoo valtio-opin emeritusprofessori Heikki Paloheimo.

  Vapaan maan vapaissa vaaleissa ehdolla olevien ehdokkaiden vaalijulisteita revitään ja rikotaan, ehdokkaat saavat uhkailusoittoja, heitä uhkaillaan vaalityössä kentällä niin, etteivät he uskalla kampanjoida yksin. Uhkailu on tullut siihen pisteeseen, että kahdeksan puolueen puoluesihteerit julkaisivat eilen sosiaalisessa mediassa vetoomuksen vaalirauhan puolesta. Mitä tämä tekee demokratialle? Toimittaja on Kati Lahtinen.

 • Helsingin yliopiston Suomen historian professori Juha Siltala on julkaissut kirjan keskiluokan muuttumisesta.
  Siltalan mukaan nyt eletään "laskevien odotusten yhteiskunnassa", keskiluokan mieltä hallitsee menetyksen pelko enemmän kuin toivo paremmasta. Työelämän muututtua epävarmaksi keskiluokka rauhoittaa itseään asioilla joita se voi hallita, kuten puutarhanhoidolla tai joogaamalla, Siltala kuvaa.

  Siltalan mukaan on myös virheellistä ajatella, että nuoret olisivat joustavampia kuin vanhemmat, että he tulisivat toimeen ilman turvatekijöitä.

  Toimittajana Jakke Holvas

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä