Roman Schatzin Maamme-kirja

Iso paha susi ja muut Suomen pedot

 • 54 min
 • toistaiseksi

Suomen metsissä kulkee vapaana viisi suurpetolajia: ahma, ilves, susi, karhu ja ihminen. Mikä niistä on tappavin? Kuinka suuri susikanta Suomeen mahtuu? Roman Schatzin Maamme-kirjassa kysytään, vieläkö Suomessa elää Martti Kitusen henki. Suurpetojen tilaa ja tulevaisuutta arvioivat Luontoliiton susiryhmän puheenjohtaja Jaana Julin ja Suomen Riistakeskuksen johtaja Reijo Orava.

Lähetykset

 • ma 18.2.2013 11.00 • Yle Radio 1

Jaksot

 • Tutkimusten mukaan jopa neljäsosa suomalaisista kärsii lievästä uupumuksesta ja yli kaksi prosenttia vakavasta työkykyä heikentävästä uupumuksesta.

  Yhä useampi meistä kokee olevansa stressaantunut, ahdistunut, kiireinen tai masentunut. Tuhannet suomalaiset kärsivät univaikeuksista ja väsymyksestä. Tuntuu siltä, että monelle meistä nykyelämä on liian raskasta.

  Mikä suomalaisia uuvuttaa ja mitä asialle voitaisiin tehdä?
  Roman Schatzin vieraina Mielenterveysseuran toiminnanjohtaja Sari Aalto-Matturi ja Lyyti Oy:n toimitusjohtaja Petri Hollmén.

 • Kulttuurinen omiminen tai appropriaatio on aihe, josta yhä enemmän keskustellaan mediassa. Mutta mitä sillä oikein tarkoitetaan? Milloin toisen kulttuurin kuvien, tapojen tai symbolien lainaaminen muuttuu kyseenalaiseksi omimiseksi?

  Saako suomalainen lapsi leikkiä inkkaria? Saako alkuperäiskansan kulttuuriesineitä tai symboleita käyttää valtaväestön taiteessa? Milloin on kyse oppimisesta, milloin harmittomasta leikistä ja milloin todellisesta kulttuurisesta hyväksikäytöstä?

  Roman Schatzin vieraina ovat saamelaisaktivisti Petra Laiti ja folkloristiikan tutkija Heidi Haapoja-Mäkelä.

 • Kanadan pääministeri Justin Trudeau lupasi vaalikampanjassaan laillistaa kannabiksen viihdekäytössä. Viime viikolla vaalilupaus toteutettiin ja Kanada on näin ensimmäinen teollisuusvaltio, jossa kannabis on täysikäisille sallittu nautintoaine.
  Suomesta ei löydy ainuttakaan politiikkoa joka uskaltaisi liputtaa kannabiksen puolesta, ja mielipidekyselyissäkin kansan enemmistö on laillistamista vastaan.

  Miksi kahdessa muuten aika samankaltaisessa valtiossa suhtaudutaan niin eri tavalla pilveen?
  Suomen kannabis- ja muustakin huumepolitiikasta keskustelevat roman Schatzin johdolla Irti huumeista -yhdistyksen toiminnanjohtaja Mirka Vainikka ja kansanedustaja Tom Packalén.

 • Vanhempien ikäluokkien koko kasvaa ja nykyajan vanhukset ovat entistä hyväkuntoisempia. Niinpä ei ole ihme, että tutkimusten mukaan ikäihmisten seksuaalinen aktiivisuus lisääntyy koko ajan.
  Tutkimusten mukaan seksi parantaa myös vanhusten terveydentilaa.

  Miksi vanhusten seksiä pidetään edelleen kiusallisena asiana? Miten ikääntyneiden seksielämää voisi kannustaa ja parantaa?

  Roman Schatzin vieraina ovat toimittaja Pirkko Arstila ja pari- ja seksuaaliterapeutti Jouni Pölönen.

 • Koskaan ennen ei ollut olemassa niin paljon ihmisiä, jotka puhuvat suomea äidinkielenään eikä koskaan ennen ollut olemassa niin paljoin ihmisiä, jotka puhuvat suomea toisena tai kolmantena kielenä.

  Kuinka hyvin maahanmuuttajilta suomen kieli sujuu? Miten sitä opetetaan ja kuinka oppi menee perille? Onko suomi niin vaikea kieli, että se on kotoutumisen este?
  Roman Schatzin vieraina ovat kielentutkija Heini Lehtonen sekä juristi ja kääntäjä Husein Muhammed.

 • Suomen Psykologiliiton mukaan Suomessa noin miljoona henkilöä käyttää Kelan korvaamia psyykenlääkkeitä, ja pelkästään masennuslääkkeitä noin 400 000 suomalaista. Neljännes suomalaista vanhuksista saa psykoosilääkitystä ilman psykoosin oireita, suuri osa heistä tietämättään. Ovatko kaikki lääkärin määräämät mielialapillerit todella tarpeen? Ajetaanko meitä psyykenlääkekoukkuun aivan turhaan? Roman Schatzin vieraina ovat A-klinikkasäätiön johtava ylilääkäri Kaarlo Simojoki ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen erikoistutkija Karoliina Karjalainen.

 • Noin 20 prosenttia suomalaisista uskoo ufoihin ja 6 prosenttia suomalaisista kertoo nähneensä ufon. Tunnistamattomat lentävät esineet herättävät voimakkaita tunteita ja vaikeita kysymyksiä. Ovatko ufohavainnot aistiharhoja, vilkkaan mielikuvituksen tuotetta vai jotakin oikeasti selittämätöntä?
  Mistä ufohavainnot ja –kokemukset kertovat? Miten ufoja Suomessa tutkitaan?
  Roman Schatzin vieraina ovat uskontotieteilijä Jaakko Närvä ja Suomen Ufotutkijat ry:n tutkimuspäällikkö Heikki Kulju.

 • Asuminen on Suomessa lähes 30 prosenttia kalliimpaa EU:ssa keskimäärin.
  Kalliilla hinnalla suomalainen voi kuitenkin saada riesakseen homeasunnon. Moni joutuu maksamaan asumisesta roimasti lisää kun putkiremontti maksaa kymmeniä tuhansia.

  Miksi asuminen on niin kallista? Miksi harvaan asutussa maassa rakennetaan tornitalokeskittymiä?
  Mitä pitäisi tehdä maaseudun sadoille tuhansille asunnoille, joita kukaan ei halua ostaa?
  Roman Schatzin Maamme-kirjassa ruoditaan Suomen asunto- ja kaavoituspolitiikkaa ja asumiskulttuuria.
  Vieraina ovat kaupunkimaantieteen professori Mari Vaattovaara.ja kaupunginvaltuutettu Osmo Soininvaara.

 • Ruotsi ja Tanska ovat menestyneet loistavasti elokuva- ja tv-sarjamarkkinoilla.
  Ruotsalaiseet ja tanskalaiset elokuvat ja näyttelijät ovat voittaneet lukuisia oscareita ja nordic noir -genre tunnetaan kaikkialla.
  Millaisilla elokuvilla ja tv-tuotannoilla Suomi voisi menestyä ulkomailla?
  Onko menestys kiinni vain rahasta? Miltä näyttää suomalaisen filmitaiteen nykytila ja tulevaisuus?

  Roman Schatzin vieraina ovat elokuvatuottaja Marko Röhr ja elokuvakriitikko Kalle Kinnunen.

 • Skandinaavinen keittiö on ollut jo kymmenen vuotta suuri menestys maailmalla. Pohjoismaisia keittiömestareita pestataan huippuravintoloihin suunnittelemaan ruokalistoja, jotka perustuvat luonnon raaka-aineisiin ja puhtaisiin makuihin
  Suomalainen keittiö ei koskaan ollut ulkomailla kovin kuuluisa. Kuitenkin suomalaisen keittiön taso on noussut huimasti parissa kymmenessä vuodessa.
  Kuinka Suomi keitetään maailmankartalle? Kuinka suomalaista ruokaa ja keittotaitoa pitäisi markkinoida, jotta se tunnettaisiin paremmin maailmalla?

  Suomalaisesta ruokakulttuurista, raaka-aineista ja resepteistä keskustellaan Roman Schatzin Maamme-kirjassa. Vieraina ovat monesti palkittu huippukokki Matti Jämsén ja Hungry for Finland - projektin päällikkö Kristiina Havas.

 • Jo 1600-luvusta lähtien Suomesta on muutettu Pohjois-Amerikkaan. Nykyään USA:ssa asuu noin 700 000 suomalaista tai suomalaistaustaista henkilöä. Kanadassa heitä on noin 140 000.

  Millaisen kulttuurin Amerikan suomalaiset ovat itselleen rakentaneet? Kuinka hyvin suomen kielen taito on siellä säilynyt? Miten amerikansuomalaiset suhtautuvat uuteen Trumpin Amerikkaan?
  Roman Schatzin Maamme-kirjassa pohditaan amerikansuomalaisten identiteettiä, kulttuuria ja tulevaisuutta.

  Vieraina ovat Suomen kunniakonsuli Peter J. Makila ja Suomi-Amerikka yhdistysten liiton toiminnanjohtaja Lena Grenat.

 • Suomessa lapset menevät myöhemmin kouluun kuin muualla, sillä viaton lapsuus halutaan pidentää maksimiin. Sitten alkaa koulu, josta jokaisella aikuisella on monta ahdistavaa tarinaa kerrottavana.

  Vaikka Suomen koulujärjestelmää pidetään yhtenä maailman parhaista, suurin osa lapsista viihtyy koulussa huonosti. Yli 10 prosenttia lapsista viihtyy niin huonosti että peruskoulukin jää kesken. Monelle koulusta on jäänyt suorastaan trauma. Nöyryyttäviä tai noloja kokemuksia liikunta- tai musiikkitunneilta muistellaan hautaan saakka.
  Kuinka kamalaa suomalaisessa koulussa oikeasti on ja kuka kärsii eniten, oppilaat, opettajat, rehtorit vaiko vanhemmat?

  Roman Schatzin Maamme-kirjassa puhutaan koulusta ja sen jättämistä henkisistä jäljistä. Vieraina ovat elokuvaohjaaja Arto Halonen ja opetusneuvos Anneli Rautiainen.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä