Jari Sarasvuo

Maanantaisin klo 13.02, Yle Puhe

”Haluan olla rehellinen ja sen hinta on halu tunnistaa ja syleillä pelkojaan. Olen välillä silkkaa pelkuruuttani vaihtanut itsekunnioitukseni suosioon. Olen joskus vaiennut olennaisesta.

Ihmisen mieli on eteenpäin. Täyttymyksen ehto on edistys. Ja yhä syvemmin uskon, että edistys ei ole mielekästä ilman sivistystä. Tällä tiellä me kohtaamme."

Jaksot

 • Pitävätkö ihmiset itseään onnekkaina, koska heille tapahtuu hyviä asioita? Vai tapahtuuko heille hyviä asioita, koska he pitävät itseään onnekkaina?

  Onnen luonti tapahtuu intention tuolla puolen ja se tapahtuu ihmisen teoista huolimatta. Ihmisellä voi olla tavoite, mutta onni ei tottele tällaista mekanismia.

  Kohtalo on voittamaton ja sattuma ennustamaton, mutta on onni on muokattavissa.

 • Kasvatuksen tärkein tehtävä on kasvattaa ihmistä vastuullisuuteen - ensin vastuuseen itsestään ja sitten muista. Ensisijaiset vastuulliset ovat keskenkasvuiset, yliaikaiset, vähävaraiset, kituvat ja kolhitut.

  Älä yritä kasvattaa lapsistasi omaa kuvaasi. Onnistuneen ja kypsän vanhemmuuden yksi ehto on se, ettei siirrä myrkyllisiä huolia tai haaveita, pelkoja tai puutteita, eikä omaa pimeyttään toiseen ihmiseen.

 • Oppiminen on suurimmassa määrin motivaatiokysymys, ei lahjakkuuskysymys.

  Kun ihmisen motivaatio on kunnossa, hän on valmis oppimaan myös epämiellyttäviä asioita ja valaistuu oman motiivinsa ja tekemisensä kausaalisuhteiden kannalta.

  Ihmistä, joka on motivoitunut ensisijaisesti rahasta, ei kannata palkata vastuulliseen tehtävään, koska hän ulosmittaa sen itsestään, ympäristöstään ja tulevaisuudesta.

 • Meillä on kaikilla samat ongelmat ja etsimme jatkuvasti merkkiä mielekkyydestä. Vaikka käsiteakrobaatit bätläävätkin väsymättä mahoilla lauseillaan, niin syvin tieto elämässä tulee kokemuksesta - ei siis tiedosta vaan tietoisuudesta.

  Ystävä.

  Meihin kaikkiin on ohjelmoitu ikivanha sisäinen ohjelma ja syvimmät ideat valtaavat ihminen. Siksi isot kertomukset muistuttavat niin paljon toisiaan. Siksi myös nykybrändit on rakennettu vahvan symboliikan päälle. Vaadimme järjestystä kosmokseen eikä ykseyttä voi saavuttaa ilman yhteistä symbolista sielunelämää.

 • Kulttuuri on salainen sopimus, joka on harvoin vangittavissa yhteen määritelmään. Suomessa kulttuuri käsitetään usein esittäväksi taiteeksi, mutta se on paljon enemmän. Itse asiassa se mitä monet nimittävät nykypäivänä rakenteeksi on todellisuudessa kulttuuria.
  Kulttuuri syntyy symbolisista eleistä ja sen pienten signaalien ymmärtämisestä saatava nautinto sitoo ihmiset yhteen. Identiteetti onkin kulttuurin ilmentymä.

  Menestyksen selitys löytyy aina kulttuurista. Koska sitoutuminen perustuu valinnanvapauteen, niin yhteiseen kulttuuriin sitoutuneet yhteisöt eivät epäonnistu.

 • Taipumuksemme eivät ole staattisia vaan plastisia. Voisimme siis tehdä lähes mitä tahansa. Olemme kuitenkin hylänneet lahjakkuutemme, koska meitä riivaa helppous.

  Elämä on taitolaji. Menestys on sattumaa, mutta mahdollisuus menestykseen ei koskaan ole.

  Menestys on mielenrauhaa, joka on väistämätön seuraus siitä, että tietää tehneensä parhaansa ja tarpeellisen. Ei siis niin paljon kuin mahdollista vaan niin vähän kuin on tarpeen. Harjoitusmäärällä ei ole vaikutusta ilman standardeja.

 • Masennus ei ole sairaus, mutta se on tappava ongelma.

  Ystävä. Sinun ei ole pakko nyt syyllistyä. Masennuksesta pitää pystyä puhumaan ilman, että tulee paha mieli.

  Kukaan meistä ei voi tietää toisen kärsimyksen määrää. Se kuitenkin tiedetään, että psykiatria ei ole koskaan ollut tiede vaan sen diagnostiikkakyky on surkea. Sekin tiedetään, että masennuslääkkeitä määrätään liikaa, vaikka niiden teho on tutkitusti lumelääkkeen luokkaa.

  Ihminen on mysteeri ja sellaiseksi jää. Vastuumme on kuitenkin kaikin käytössä olevin voimin hakea apua.

 • Tiedän, että näin ei saisi ajatella. Olen älyllinen häpeäpilkku ja moraalinen hirviö. Uskon nimittäin, että empatiaa tarvitaan vähemmän, jotta ihmiskunta voisi paremmin.

  Empatia aiheuttaa sen, että ihminen lakkaa ajattelemasta. Jos tärkeintä on tuntea toisen tunteita, niin menetämme rationaalisuuden ja olemme kiinni vain tässä hetkessä. Lyhyen aikavälin epämukavuus ja tuska ovat kuitenkin välttämättömiä pitkän aikavälin palkkiota ajatellen.

  Ystävä. Virittäydy kanssani samalle tunnekanavalle, vaikka tarjolla onkin aivan erityisen häiritsevä ajatus ja sydämeni on sokea.

 • Ihminen addiktoituu kaikkiin vahvoihin tunteisiin, ja valta on voimakkaimpia ihmisen tuntemuksia, koska janoamme illuusiota hallinnan tunteesta. Jos saamme maistaa valtaa, niin kaipaamme sitä lisää.

  Vallan tunteessaan ihminen on rajaton. Ongelma on se, että vallantunne synnyttää vimman pistää paikat säpäleiksi. Ihmiset joilla olisi mahdollisuus tehdä ihmeitä ja hyvää saavat suuremman tyydytyksen sadismista.

  Vallanpitäjä. Etsi itsestäsi empatiaa, koska väestössä esiintyvä vallan puute on ilmastonmuutoksen jälkeen vakavin yhteiskuntaa uhkaava asia maailmassa.

 • Olen juuri lukenut ajatuksiani sotkevan teoksen, koska joskus ajattelua keikuttava tieto avaa uusia näkökulmia. Pääni on kvanttikrampissa, jonka aiheuttaa teoreettisen fysiikan näkemys ajasta. Fyysikkojen silmin nykyhetkeä ei ole. Aika on illuusio. On vain tapahtumia ja vuorovaikutusta. En ole varma ymmärränkö tätä, mutta silti puhun, koska tehtäväni on herättää uteliaisuutta.

  Olemme ajasta koostuvia olentoja. Kaikki mitä olemme kokeneet on valmistanut meitä tähän hetkeen. Nykyisyys on kaiken väistämättömän seuraus ja tulevaisuuden syy. Tulevaisuudessa piilee äärettömyys.

  Ystävä. Maailma on muuttumista. Saavuttaaksemme huippumme meidän pitäisi luoda yhteistä rytmiä, tahdistua.

 • Meitä on petetty. Julkinen keskustelu on jopa harhaisen synkkää. Siksi olemme väärässä lähes kaikessa olennaisessa.

  Oletko valmis kuulemaan totuuden?

  Vaikka tietysti on kärsiviä väestönosia, niin kaikenkaikkiaan ihmiset ovat onnellisia koko maailmassa. Globalisaatio onkin valtava siunaus köyhille ja parasta mitä meille on tapahtunut. Voit olla eri mieltä, mutta se johtuu siitä, että olet väärässä.

 • Nerous ei ole arvovapaa absoluutio ihmisessä.

  Neropuhe on mansplainingin yksi muoto. Tarvitsemme kuitenkin nero-myyttiä, koska ihailu on polttoainetta oppimiselle. Kateelliset ihmiset eivät voi voittaa, koska he eivät ihaile.

  Poikkeuksellinen kärsivällisyys erottaa ihmisen saaliseläimistä. Nerous piilee tässä samassa ihmisen ominaisuudessa.

Klipit

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä