Iskelmä-Suomi

Sunnuntaisin klo 22.08, Yle Radio Suomi - Yle Areena 365 pv

Yle Radio Suomen Iskelmä-Suomi -kokonaisuus oli 40-osainen henkilökuvasarja suomalaisen iskelmän tähdistä ja taustavaikuttajista vuonna 2013.

Sarjassa kurkistetaan iskelmän kulissien taakse ja kerrotaan tositarinoita siitä, kuinka suomalainen iskelmäkulttuuri on rakennettu ja mistä se on saanut voimansa. Toimittajana Pekka Laine.

Jaksot

 • Ilkka Sysimetsä alias Frederik on 1960-luvulla alkaneella urallaan oppinut, kuinka suomalainen yleisö saadaan syttymään, joko miellyttämällä tai ärsyttämällä. Rock-sukupolven kasvatista kuoriutui käännösiskelmän tähti ja junttidiskon kuningas,joka ei epäröi puhua suutaan puhtaaksi suomalaisen viihde-elämän lainalaisuuksista. Toimittajana Pekka Laine.

  Sarja on uusinta vuodelta 2013.

 • Iskelmä-Suomen legendaarisimman veljesparin Matin ja Tepon ura on osoitus siitä, että iskelmässä menestyminen vaatii armotonta työmoraalia ja kovaa halua pysyä pinnalla. Turkulaisveljekset pääsivät pelikentälle mukaan 1960-luvun lopulla ja seuraavalla vuosikymmenellä he alkoivat piirtää syvää puumerkkiään suomalaiseen iskelmäkulttuuriin paitsi tanssilavojen kestosuosikkeina myös yrittäjinä ja lauluntekijöinä. Toimittajana Pekka Laine.

  Sarjan jaksot ovat uusintoja vuodelta 2013.

  Kuva: Arja Lento/Yle Kuvapalvelu

 • Jukka Kuoppamäki on tärkeimpiä 1960-luvun esiin nostaman iskelmäpolven edustajia. Kuoppamäen lauluissa on soinut toisaalta hippisukupolven idealismi, toisaalta kansallisromanttinen hehku ja suorastaan topeliaaninen rakkaus kotimaata kohtaan. Sekä laulajana että lauluntekijänä Jukka Kuoppamäen kädenjälki on ollut tunnistettavaa ja suomalaista iskelmäyleisöä vuosikymmenestä toiseen puhuttelevaa. Toimittajana Pekka Laine. Sarjan jaksot ovat uusintoja vuodelta 2013.

  Kuva: Antero Tenhunen/Yle Kuvapalvelu

 • 1970-luku oli suomalaisen ääniteteollisuuden hullu kasvun ja nousukiidon vuosikymmen. Vuonna 1968 levylaulajana debytoinut Markku Aro kuuluu tämän käännösiskelmän kulta-ajan kirkkaimpiin tähtiin. Monen aikalaisen tavoin hän ei jäänyt yhden aikakauden vangiksi, vaan on pitänyt kovalla työllä itsensä mukana iskelmän muutoksessa. Toimittajana Pekka Laine.

  Sarja on uusinta vuodelta 2013.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä