Radio Suomi Turku

Hannes Heikura maalaa mustalla universaalia yksinäisyyttä

 • 7 min
 • toistaiseksi

Palkitun lehtikuvaajan ja valokuvataiteilija Hannes Heikuran näyttely Salon taidemuseo Veturitallissa pysäyttää pohtimaan, olemmeko sittenkin yksin kaveripiireistä ja työyhteisöstä huolimatta. Tummasävyisillä kuvillaan Heikura haluaa kertoa tarinoita, joiden outous jättää tilaa katsojan mielikuvitukselle. Jouni Koutonen tapasi arvoituksellisuudesta pitävän Heikuran Salossa. (kuva. Hannes Heikura, Helsinki 14.11.2011 12:09, sarjasta We Walk Alone)

Lähetykset

 • pe 18.1.2013 15.50 • Yle Areena

Jaksot

 • Den glider in…! Tukholmassa 1995 saatiin viimein suomalaisen maajoukkuejääkiekon täyttymys ja Bratislavassa 2011 toinen, kun leijonat otti MM-kultaa miesten jääkiekossa. Melkoinen legendaaristen tappioiden ja niukkojen häviöiden sarja oli kuitenkin koettu ennen näitä voittoja.

  Yksi Koko kansan leijonat -kirjan kirjoittajista, politiikan tutkija Markku Jokisipilä kertoo Kalle Talosen haastattelussa kuinka nuori Markku meinasi paiskata television ikkunasta ulos vuoden 1986 keväällä Anders ”Masken” Carlssonin takia, ja kuinka tämä pettymys kääntyi täyttymykseksi kaksi vuotta myöhemmin Calgaryssa.

  Normaalisti poliittista historiaa ja nykypäivän poltiikkaa tutkiva Jokisipilä pääsi jääkiekkoliiton tilaamassa juhlakirjassa käsittelemään tarkemmin yhtä intohimoistaan eli jääkiekkoa. Yhteiskunnalliset asiat ja poliittiset päätökset olivat kuitenkin vahvasti vaikuttamassa myös siihen, että jääkiekko muuntui 1960-luvun pikkulajista Suomen ykkösurheilulajiksi.

 • ”Salibandyssä voi varastaa aika paljon. Kun iso läski vitonen jää vaan ylös kellumaan ja toivoo että omat puolustajat klaaraa tilanteen, niin maaleja voi tulla paljonkin. Mutta joukkue häviää.”

  Näin tuore salibandyn maailmanmestari Mikko Hautaniemi perustelee sitä, miksi hän oli vuosia Sveitsin salibandyliigan maalipörssin kärkinimiä, vaikka ei omasta mielestään elänyt urheilijan elämää.

  Kun joukkue hävisi numero 5 jaksoi lopussa piiputtamiseltaan tuskin enää laukoa, hän päätti muuttaa elämänsä. Kuntokuuri ja ruokavaliomuutos on pitänyt ja siitä palkintona TPS:aan palannut turkulaislaituri sai 29-vuotiaana ensikomennuksen maajoukkueeseen ja kulkee nyt kultamitali taskussaan.

  Kalle Talonen jututtaa Hautaniemeä mestaruusjuhlista ja siitä miten kuntoharjoitteet tuntuvat pitemmän päälle paremmalta kuin sipsien syöminen.

 • Tekeekö mieli käydä Turun keskustassa? Ja tullaanko keskustaan tosiaan ostosten vai jonkun muun perässä? Kuten viihtymisen?

  Kaikkia ei keskustaan lähteminen huvita, vaan kauppakeskukset tai kotisohva vievät voiton. Joukkoliikenteen käyttö on vähentynyt selvästi Turun seudulla sen jälkeen kun Kauppatori muuttui toriparkki-työmaaksi ja bussilinjat vedettiin uusiin paikkoihin. Ydinkeskustan kauppiaat ovat valitelleet, että myöskään autolla ei oikein tulla kun keskusta on sekaisin.

  Näihin lääkkeeksi Turku on tarjonnut kahta kampanjaa:

  1. Viikonloppuisin sekä arkisin kello 14:n jälkeen ydinkeskustassa pysäköinti on ilmaista.
  2. Aikuinen pääsee lauantaisin kulkemaan Föli-busseissa lastenlipulla.

  Kalle Talosen kanssa Turun keskustasta ja kampanjoista keskustelemassa kolme turkulaista: Tuula Vainikainen, Sinikka Svärd ja Tapani Kinnunen.

 • Vastikkeetonta rahaa! Jota ei edes menetä kun menee töihin. Paitsi sitten jos tienaa paljon niin maksaa enemmän veroja sen edestä.

  Jonkun mielestä perustulo passivoi ja toisen mielestä aktivoi ihmisiä. Joistakin se vastikkeeton raha kuulostaa tosi pahalta ja joistakin tosi hyvältä. Poliitikot perustelevat päinvastaisia kantojaan viittaamalla yhteen sun toiseen tutkimustulokseen. Ketä uskoa?

  Suomen kaksi vuotta kestänyt perustulokokeilu päättyy vuodenvaihteessa ja nyt olisi johtopäätösten aika. Pitääkö perustulon olla kustannusneutraali vai saako se maksaa yhteiskunnalle, jos tuloksena on hyvinvointia ja onnellisuutta?

  Kallen Kantapöydässä silpputyöläinen Marko Laihinen ja kirjailija Roope Lipasti päätyvät perustulon puolelle. Turun yliopiston eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilän mielestä perustulo ei taas ole hyvä idea. Kuuntele perustelut!

  Gonginlyöjänä Kantapöydässä Kalle Talonen.

 • ”Pelkkä matka maksaa enemmän kuin yhden tulisijan nuohous.” Ruskon piirinuohooja Mauri Hirvonen arvioi tältä pohjalta nuohouksen vapaata kilpailua, joka on toteutumassa vuoden 2019 alusta, mikäli eduskunta hyväksyy uuden pelastuslain suunnitellussa muodossa.

  40 vuotta piirinuohoojana ollut Hirvonen aikoo jatkaa itse yrittäjänä piirinuohousjärjestelmästä luopumisen jälkeen. Hän ei ole lakimuutoksen kannalla, vaan arvelee se tuovan eriarvoisuutta asiakkaiden maksuihin. Syrjäseuduilla asuvat maksavat nuohouksesta jatkossa enemmän kuin taajamissa asuvat. Hirvonen pelkää myös paloturvallisuuden heikentyvän hintakilpailun myötä.

  Kalle Talonen kiipesi piirinuohooja Hirvosen kanssa ruskolaisen omakotitalon katolle imuroimaan piippua ja puhumaan pelastuslaitoksen uudistuksesta ja nuohouksesta.

 • Uutisissa kuuluu usein lause "poliisi tutkii palon syttymissyytä", mutta mitä kaikkea tuo fraasi pitää sisällään? Eino Kossila tapasi Lounais-Suomen poliisin teknisen tutkinnan ryhmänjohtajan rikosylikonstaapeli Jyri Jutin.

 • Kaikki tietävät nyt että Supercell-pelimiehet ovat selkeästi suurituloisimpia suomlaisia. Tai siis sellaisia, jotka maksavat veronsa Suomeen. Kaikki eivät maksa.

  Tämä periaatepäätös kerää kiitosta Kallen Kantapöydältä. Ohjelmassa pohditaan Ylen verolaskurin pohjalta myös mihin veroeurot menevät. Onko suhde oikea, jos esimerkiksi yritystukiin menee veroistasi 150 euroa ja ympäristön pilaantumisen torjuntaan 18 €?

  Veropäivän lempinimenä tunnetulle kansalliselle kateuspäivälle ehdotellaan myös muita vaihtoehtoja.

  Kantapöydän veronmaksajina Kalle Talosen kanssa Pete Poskiparta, Satu Rasila ja Roope Lipasti.

 • Pormestari vai kaupunginjohtaja? Turkua johtaa nykyään virkamies-statuksella kaupunginjohtaja. Esimerkiksi Helsingissä ja Tampereella on siirrytty poliittisesti valittuun ja avoimemmin poliittisia päätöksiä tekevään pormestarimalliin. Pitäisikö Turunkin vaihtaa kaupunginjohtaja pormestariin?

  Turun johtamisjärjestelmän uudistamista suunnittelee kaupunginhallituksen puheenjohtaja Lauri Katteluksen (kok.) johtama ohjausryhmä, joka tekee esityksensä asiasta keväällä 2019.

  Shakkikello-debatissa pormestarimallia kannattaa Vihreiden kaupunginvaltuutettu ja Turun kaupunginhallituksen 1. varapuheenjohtaja Jukka Vornanen. Kaupunginjohtajamallin puolella on Vasemmistoliiton Turun kunnallisjärjestön puheenjohtaja, varavaltuutettu Jaakko Lindfors.

  Lahjomaton shakkikello antaa kummallekin tasan 3 minuuttia aikaa argumentoida oman näkemyksensä puolesta, toisen päälle ei tässä ohjelmassa saa puhua. Shakkikellon virallisena kellokallena toimii Kalle Talonen.

 • Miten pyydetään anteeksi oikein? Anteeksipyyntö ei saa olla performanssi. Anteeksi pitää pyytää sitä mitä on tehnyt eikä sitä, millaisen reaktion on aiheuttanut muissa. Ja vilpitön pitäisi olla.

  Moni mainekriisi ja julkisuuskohu olisi kuitenkin ennaltaestettävissä, jos johtajan integriteetti ja tunnetaidot olisivat paremmalla tolalla. Viestintäasiantuntija Anna Sorainen, yrityspomo itsekin, kirjoitti johtajille selviytymisoppaan kriisitilanteisiin. Sori – johtaja ja julkisuus kriisissä –kirjassa puhutaan paljon anteeksipyytämisestä. Ja todetaan että moka ei ole lahja. Vaikka onni se voikin lopulta olla.

  Mukana omia tarinoitaan kertomassa ovat Atte Jääskeläinen, Anne Berner, Mika Kojonkoski, Risto Siilasmaa sekä Kittilän entinen kunnanjohtaja Anna Mäkelä.

  Kalle Talonen keskustelee Anna Soraisen kanssa johtajien kriiseistä ja anteeksi pyytämisestä. Aluksi mennään kuitenkin Anna Soraisen omaan menneeseen julkisuuskriisitilanteeseen, johon liittyi mm. Kimi Räikkönen.

 • Sateinen ilta 26.10 vuonna 2008 oli merkittävä turkulaisen jalkapallon kannalta - ensimmäinen mestaruus FC Interille ja ensimmäinen turkulaiselle joukkueelle sitten TPS:n vuoden 1975 mestaruuden. Merkittävä se oli myös Severi Paajaselle, joka puski ratkaisumaalin Pietarsaaren Jaron verkkoon.

  Saavutettu mestaruus vaikutti myös siihen, että Paajanen pystyi lopettamaan jalkapallon hyvillä mielin jo 28-vuotiaana nelisen vuotta sitten. Nyt hän on gradua valmis vaille erityisopettaja ja aikoo hyödyntää kokemuksiaan joukkueurheilusta myös tulevassa työssä.

  Paajanen muistelee Kalle Talosen haastattelussa historiallista iltaa Kupittaalla 10 vuotta sitten. Aluksi kuullaan tuona iltana taltioituja tunnelmia: toimittaja Talonen seuraa mestaruuden ratkaisseen ottelun FC Interin kannattajakatsomossa yhdessä kannattaja Tapani Kinnusen kanssa. Samalla kuullaan myös Paajasen haastattelu voittoillalta vuodelta 2008.

 • JP Salo tekee mainosmusiikkia radioon ja televisioon, spiikkaa, dubbaa, soittaa, säveltää ja laulaa. Hän myös kääntää ulkomaista mainosmateriaalia suomeksi. Mies siis tietää, miten ääni ja musiikki vaikuttavat ostoskäyttäytymiseen. Minkälainen ääni vetoaa kuluttajaan, onko miesääni miellyttävämpi kuin naisääni ja mistä aloitetaan ääninmainonnon suunnittelu? JP Salo kävi Tarja Hiltusen vieraana.

 • Logomon kevyen liikenteen sillan piti maksaa 6,5 miljoonaa euroa ja valmistua ensi joulukuuksi. Viimeisin uusi arvio on 13,5 miljoonaa ja vuoden 2019 heinäkuuksi.

  Samankaltaisia vaiheita liittyy Turussa vaikkapa kaupunginteatterin remonttiin, Impivaaran uimahalliin tai Kakolan funikulaariin.

  Kantapöydässä Anu Salminen, Kimi Kärki ja Valtteri Roiha yrittävät muistella onko Turussa tehty viime vuosina yhtään isoa rakennushanketta, joka olisi mennyt kustannusarvion ja aikataulun mukaan. Ja toivovat, ettei näin käy Ratapihan elämyskeskuksen ja toriparkin suhteen.

  Kallen Kantapöydän isäntänä kansalaiskeskusteluun johdattelee Kalle Talonen.

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

 • Mikko Jokinen on vaikuttanut pari viime vuotta Laosin pääkaupungissa Vientianessa. Kaakkois-Aasian valtio on ympäristöhaasteiden keskellä, koulutettuja ihmisiä on vähän ja luonnonvaroille monen sortin ottajia kärkkymässä. Jorma Tuominen tapasi Turun entisen ympäristöjohtajan hänen puutarhassaan 36 asteen varjossa.

 • Kuinka löytää rikosromaaneja, jotka eivät tihkuisi verta ja seksiä? Kirjastonhoitaja Antti Impivaara vinkkaa, että netistä löytyy passeli palvelu kirjasampo.fi, joka helpottaa löytämään omaan makuun sopivaa lukemista. Jouni Koutosen vieraana Impivaaralta kyseltiin myös, kuinka kirjastojen Vaski-järjestelmässä saa lainojen myöhästymisvaroitukset toimimaan.

 • Turun Radion Toriparkissa puhuttivat tällä kertaa isot ja pienet yksiköt sekä Turun telakan saama suuri tilaus. Kalle Talosen isännöimässä toriparlamentissa istuivat kirjailija Roope Lipasti, lastenlääkäri, entinen Turun apulaiskaupunginjohtaja Kaija Hartiala sekä mediatutkija Veijo Hietala. Aluksi keskustelun kohteena oli Turun Hirvensaloon suunniteltu jättimäinen koulu, johon sijoitetaan noin 800 ala- ja yläkoululaista sekä 150 päiväkotilasta.

 • 80 vuotta täyttävä emeritusarkkipiispa John Vikström näkee Suomen vastakkainasettelun maana. Yhteiskunnassamme lisääntynyt eriarvoistuminen huolestuttaa emeritusarkkipiispaa. Arvot ovat koventuneet, mutta ilokseen Vikström on huomannut, että myös solidaarisuus on noussut uudeksi keskustelun aiheeksi. Petra Ristola haastattelee.

 • Brändi on tärkeä ja rahanarvoinen asia tuotteille ja yrityksille, mutta nykyään myös paikoille. Kaupungit ja kunnat brändäävät itseään entistä innokkaammin, jopa kokonaisia maita ja maanosiakin voidaan nykyään brändätä! Brändäämisellä tavoitellaan paitsi uusia asukkaita, myös yrityksiä ja sijoittajia. Etenkin kulttuuria käyttää moni pitäjä keppihevosenaan, mutta Turussa tämä on luonnollisesti viety pisimmälle kulttuuripääkaupunkivuoden myötä. Markkinoinnin tutkijatohtori Ulla Hakala ja tohtorikoulutettava Janne Lindstedt kävivät Kalle Talosen ja Jouni Koutosen haastattelussa.

 • Lähestyvä tangomarkkinoiden finaali saa supliikkimiehenä tunnetun Tino Ahlgrenin vaitonaiseksi. Tiukkoja harjoituksia on takana vuoden päivät, ja nyt on aika esittää mitä osaa. Isä on ollut hyvä valmentaja omalla tangokuningaskokemuksellaan. Henri Kirkanen kyseli Tinon tunnelmia, kun edessä oli lähtö kohti Seinäjokea.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä