Puutarhat nukkuvat vielä talviuntaan, mutta ei mene enää kauaa kunnes kevätkylvöt voi aloittaa ja kotipuutarhurit pääsevät tositoimiin.

Niin tekee myös hortonomi ja intohimoinen kotipuutarhuri Paula Ritanen-Närhi, jonka seurassa pääsemme puutarhaan koko kevään ajan Puheen Iltapäivässä.

Jaksot

 • Nyt on aika istuttaa perennoja ja kylvää tulppaanit ja lumikellot kevääksi. Syyskukkien asetelmissakin kannattaa käyttää mielikuvitusta ja hankkia ainaisten kanervien lisäksi vaikkapa daalia koristamaan terassin pöytää. Salla Vuolteenaho vieraili hortonomin ja kotipuutarhurin Paula Ritanen-Närhen puutarhassa.

 • Elokuussa on aika tutkia millaista satoa puutarha on tuottanut. Yrtit, hyötytarhat, perunat, mansikkaviljelmät... Kaikki nämä löytyvät intohimoisen kotipuutarhurin ja hortonomin Paula Ritanen-Närhen pihalta. Kesä on ollut kuiva ja Paulan pihalla on kasteltu runsaasti läpi kesän. Puutarhan vuosi kysyy voiko satoa vielä tähän aikaan lisätä jollakin konstilla? Toimittaja Salla Vuolteenaho.

 • Kevään ajan Puheen Iltapäivän Puutarhan vuosi vieraili puutarhurin ja hortonomin Paula Ritanen-Närhen puutarhassa. Nyt on aika nauttia työn tuloksista. Kesä onkin Paulalle ihanaa rentoutumisen aikaa, puutarhatöitä ei juuri enää tehdä. Salla Vuolteenaho lähti Paulan puutarhaan ihastelemaan kesää ja kahvittelemaan.

 • Vesi kuuluu kesään. Se on kasvun edellytys puutarhassa, mutta myös ihanan rauhoittava tekijä. Tosin pienen vesiaiheen voi perustaa vaikka parvekkeelle tai terassille. Puutarhan vuosi -ohjelmassa hortonomi ja kotipuutarhuri Paula Ritanen-Närhi esittelee oman puutarhansa vesiaiheet ja opastaa kauniin lummealtaan perustamisessa. Toimittaja Salla Vuolteenaho.

 • Kevät on edennyt hurjaa vauhtia alkukesäksi, monissa pihoissa osa perennoista jo kukkii. Monivuotiset perennat tuovat vuosi vuoden jälkeen iloa kasvattajalleen ja lisäksi ne ovat helppohoitoisia. Kotipuutarhuri ja hortonomi Paula Ritanen-Närhi esittelee pihansa monivuotisia perennoja. Paula myös kehottaa meitä jakamaan ystävien ja sukulaisten kanssa perennoja. Naapuriltakin voi kysyä alueella hyvin menestynyttä kasvia jaettavaksi. Toimittaja Salla Vuolteenaho.

 • Nyt on aika laittaa puutarhan hyötytarha kuntoon. Jos piha on pieni, niin hyötykasveja voi istuttaa myös parvekkeelle tai patiolle. Hortonomin ja kotipuutarhurin Paula Ritanen-Närhen hyötykasvit kasvavat lavatarhassa. Toimittaja Salla Vuolteenaho.

 • Kesäkukkien aika on tullut! Puutarhan vuosi -ohjelmassa intohimoinen kotipuutarhuri ja hortonomi Paula Ritanen-Närhi neuvoo kesäkukkien hoidossa ja istuttamisessa. Ja kun Paulan puutarhassa ollaan, niin aina löytyy joku juju: tällä kertaa se on siirrettävät puut. Toimittaja Salla Vuolteenaho.

 • Jos nurmikon leikkaaminen kyllästyttää ja hankalat kivetykset ja rinteet aiheuttavat päänvaivaa, maanpeitekasvit ovat oivallinen vaihtoehto. Maksaruohot, varjoyrtit ja pikkuherukat tekevät puutarhastasi helppohoitoisen ja vehreän. Haastateltavana kotipuutarhuri ja hortonomi Paula Ritanen-Närhi. Toimittaja Salla Vuolteenaho.

 • Puuvartisten taimien istutusaika on parhaimmillaan, perennojen kanssa kannattaa vielä odotella hetken verran. "Puut on hyvä istuttaa heti, kun maa on sula. Niin ne ehtivät juurtua ennen kuivaa kesää", vinkkaa kotipuutarhuri ja hortonomi Paula Ritanen-Närhi. Taimimyymälässä kannattaa katsoa taimilaput tarkkaan. Niistä selviää taimen tuotantomaa, kasvin erikoisominaisuudet ja pienet kasvatusohjeet. Elinvoimaisen taimen valitseminen onnistuu parhaiten katsomalla taimen juuria. Jos ne ovat vahvat ja terveen näköiset ja ne ovat vallanneet koko ruukun, myös taimi on vahva ja edellytykset istutuksen jälkeen ovat hyvät. Toimittaja Salla Vuolteenaho.

 • Hyötypuutarhat ovat kovin muodikkaita nyt, mutta sellaisen tekemiseen ei tarvita omakotitalon pihaa tai maaplänttiä. Oman hyötytarhan kasvatus onnistuu jo nyt lasitetulla terassilla tai parvekkeella. Hortonomi ja intohimoinen kotipuutarhuri Paula Ritanen-Närhi opastaa erilaisten yrttien ja perunoiden kasvatuksessa. Toimittajana Salla Vuolteenaho.

 • Kevät on useita viikkoja myöhässä, eikä puutarhoissa näy vielä elonmerkkejä. Puutarhan vuosi -ohjelma päätti tehdä kevään itse, sillä luonto on vielä talven armoilla. Kevään voi hyvin luoda jo lasitetulle parvekkeelle tai terassille. Hortonomi ja kotipuutarhuri Paula Ritanen-Närhi esittelee kevätkukkia, jotka kestävät viileää. Toimittaja Salla Vuolteenaho.

 • Kevään juhliin ja pääsiäispöytään voi tehdä näyttäviä kukka-asetelmia oman puutarhan kasveista. Käytä hyväksesi pensaiden ja puiden oksat, muratin viimevuotiset varret ja piristä asetelmaa tai kranssia vaikkapa kevään narsisseilla. Haastateltavana hortonomi ja puutarhuri Paula Ritanen-Närhi. Toimittaja Salla Vuolteenaho.

Ei tulossa olevia jaksoja

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä