Aamuvuoro

Aamuvuoro: Kahvia saa ryystää

 • 13 min
 • toistaiseksi

Kahviasiantuntija Catarina Degerman ja toimittaja Pekka Räsänen perehtyvät Aamuvuoron Kahvikoulussa kahvin maistamiseen ja eri kahvikulttuureihin. Kahvin maistelussa eli ryystelyssä voi harjaantua kotonakin treenamalla mutta millainen on hyvä kahvinkeitin?

Lähetykset

 • ke 30.3.2011 11.50 • Yle Areena

Jaksot

 • Kahviasiantuntija Catarina Degerman ja toimittaja Pekka Räsänen perehtyvät Aamuvuoron Kahvikoulussa kahvin maistamiseen ja eri kahvikulttuureihin. Kahvin maistelussa eli ryystelyssä voi harjaantua kotonakin treenamalla mutta millainen on hyvä kahvinkeitin?

 • Hyvinvointia työpaikoilla voidaan edesauttaa myös seurakuntien taholta. Uskonnollisia pohdintoja enemmän työntekijät kaipaavat kuuntelijaa, joten työpaikkapapin toimi poikkeaa perinteisestä papin työstä. Haastateltavana on yhteiskunnallisen työn pastori Juha Mattila Tampereen seurakuntayhtymästä. Toimittajana Jarmo Laitaneva.

 • Monet pohtivat, miten selvitä työtaakastaan ja työpaikan arkirutiinien sotkuista. Yksin työskentelevät taas kaipaavat usein yhteisöä, jonka kanssa voisi jakaa työhön liittyviä asioita. Yksi työssä jaksamista ja terveenä pysymistä edesauttava tekijä on työnohjaus. Suomen työnohjaajat ry:n puheenjohtaja Maj-Lis Kärkkäinen kertoo aluksi, mitä työnohjaus pitää sisällään. Toimittajana on Jarmo Laitaneva.

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

 • Joensuussa kisataan lauantaina 30.7. paperilennokinheiton Suomen mestaruudesta. Espoolainen Samppa Turunen voitti Suomen mestaruuden kolme vuotta sitten ja viime vuonna tuli toiseksi. Toimittajana on Heini Laitinen.

 • Ihmissuhdekouluttaja Eila Kaarresalo-Kasari perehdyttää suomalaisia ihmissuhteiden ihmeelliseen maailmaan huumorintajuisesti ja innostavasti. Hän on kirjoittanut flirtin ja valloitustaidon oppaan nimeltä Silmänisku. Kaarresalo-Kasarin viesti on, että meillä kaikilla on jotakin muille annettavaa - uskomalla itseensä voi valloittaa myös muut, sillä ilman hyvää minäkuvaa muidenkaan hurmaaminen ei onnistu. Lisäksi ihmissuhteissa on tärkeää, että huomioi samalla tavalla myös kanssaihmisten hyvät ominaisuudet ja antaa heille niistä positiivista palautetta. Näin saa kumpikin osapuoli hyvän mielen. Missä kantimissa on sitten suomalaisten flirttitaidot, sitä kyseli Eila Kaarresalo-Kasarilta Jarmo Laitaneva.

 • Markus Bennemannin värikäs tietoteos paneutuu eläinten erikoisimpiin seksitapoihin. Hämmentävien yksityiskohtien lisäksi eläinkunnan esimerkit avartavat käsitystämme myös ihmisen rakkauselämästä. Himokas Härkäsammakko ja muita eläinkunnan seksipetoja -kirjasta kertoo kustannustoimittaja Elina Jokinen. Toimittajana on Jarmo Laitaneva.

 • Luonnonmarjasadon onnistumiseen vaikuttaa onnistuneen pölytyksen lisäksi riittävä kosteus ja varsin maltillinen lämpötila. Ei kuullosta varsinaisilta lomakeleiltä, mutta hyvää marjasatoa odottavat antavat tuskin asian häiritä. Tulevaa luonnonmarjasatoa arvio Arktiset Aromit ry:n toiminnanjohtaja Simo Moisio. Toimittajana on Jarmo Laitaneva.

 • Reheviltä niityiltä löytyy rohdot rokkoon, röhään ja rakkauteen. Yhteispohjoismaista luonnonkukkien päivää vietetään sunnuntaina 19.6. Vuoden 2011 teemalajiksi on valittu tähtitalvikki. Aamuvuoro lähtee luontoretkelle Helsyn retkioppaan Tiina Raivikon kanssa. Mistä kukista kootaan oikeaoppinen juhannuskimppu? Toimittajana Heini Laitinen.

 • Hyvinkään taidemuseon ja Hyvinkään Taiteilijaseuran jo perinteeksi muodostunut yhteinen nykytaiteen kesänäyttely on avattu. Näyttelyn teemana on urbaanin ihmisen luontosuhde, kaupunkiluonnon uhanalaisuus sekä suomalaisten ja sukukansojen luontosuhde, jota puu symboloi. Teemaa lähestytään myös käsittelemällä puun mytologiaa ja sen merkitystä ihmiselle. Näyttelystä, mutta myös omasta luontosuhteestaan kertoo Puun taju 2011 näyttelystä vastaava amanuenssi Merja Ilola. Jarmo Laitaneva haastattelee.

 • Työterveyspsykologi Sirkku Kivistö Kivistö vertaa lomailun tärkeyttä urheilusta palautumiseen. Jos vaan treenaa ja treenaa ollakseen kunnossa, eikä muista palautumista, siitä seuraa ylikunto. Ylikunto taas on vaarallinen tilanne, josta on hyvin vaikea palautua. Parhaassa vedossa urheilijakin on silloin, kun hän on huolehtinut sekä treenaamisesta että palautumisesta. Hyvin vietetyn loman jälkeen töissä jaksaa taas. Toimittajana Heini Laitinen.

 • Yli tuhat sambaajaa valloittaa Helsingin kadut laululla, tanssilla ja soitolla lauantaina 11.6. Brasilian Rio De Janeiron katukarnevaaleista mallinsa ottava Helsinki Samba Carnaval kerää vuosittain noin 20-30 tuhatta katsojaa. Sambakoulu Império do Papagaion tiedottaja ja tanssija Kirsi Salo on mukana kulkueessa jo yhdeksättä kertaa. Millainen on tunnelma ennen h-hetkeä? Aamuvuoro kävi seuraamassa sambakoulun kenraaliharjoitusta. Toimittajana Heini Laitinen.

 • Kouvolan Erämessuille odotetaan reilusti tulijoita, ja miksi ei odotettaisi, sillä ainakin Suomen Metsästäjäliiton järjestämille erä- ja riista-aiheisille leireille osallistuu vuosi vuodelta enemmän nuoria. Suomen Metsästäjäliiton Kymen piirin toiminnanjohtaja Erkki Pentinniemeä haastattelee Jarmo Laitaneva.

 • 15 vuotta täyttävä kansalaisjärjestö Suomen Maan ystävät toimii ekologisesti kestävämmän, oikeudenmukaisemman ja demokraattisemman maailman puolesta.

  Boikotit, mielenosoitukset ja kansalaistottelemattomuus ovat Maan ystävissä hyväksi havaittuja toimintamalleja, mutta osataan hierarkioita välttävässä järjestössä myös perinteisemmät keinot kuten tiedottamiset, neuvottelut ja seminaarit.

  Millaiseen toimintaan järjestö tänä päivänä keskittyy, siitä kertoo Maan ystävät ry:n puheenjohtaja Olli-Pekka Haavisto. Jarmo Laitaneva haastattelee.

 • Huumorille ei ole EU-direktiiviä, mutta työpaikalla huumorille pitäisi järjestää oma aika ja paikka. Huumori toimii myös puolustuskeinona vaikeissa tilanteissa, silloin se on ns. selviytymishuumoria; mitä rankemmat tilanteet, sitä mustempaa on huumori. Millaista on hyvä työpaikkahuumori? Entä pidentääkö nauru ihmisen ikää? Toimittajana Heini Laitinen.

 • Uuden RISC-Monitor tutkimuksen mukaan suomalaiset toivovat elämästä terveellisempää ja ekologisempaa (YLE Uutiset 31.5.). Suomessa pidetään sunnuntaina 5.6. kansainvälinen degrowth-piknik, jossa keskustellaan ympäristön hyvinvoinnista. Aamuvuoro lähtee Helsingin Kauppatorille maistelemaan mansikoita Luonto-Liiton pääsihteeri Leo Straniuksen kanssa. Toimittajana Heini Laitinen.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä