Mikä maksaa?

Torstaisin klo 10.00, Yle Radio 1

Mikä maksaa? etsii vastauksia tavallista kansalaista askarruttaviin talouden kysymyksiin. Minne rahamme menevät? Ja kuka rahan kulkusuunnan lopulta päättää?

Entä mitä kansalaisen pitäisi tietää kansantaloudesta ja globaalitaloudesta?

Ohjelma on suora lähetys, ja vieraina on talouselämän vaikuttajia ja asiantuntijoita.

Toimittajana Juho-Pekka Rantala.

Jaksot

 • Mikä maksaa? –ohjelman kesäkuun vieraana on tällä viikolla Teknologiateollisuuden uusi työmarkkinajohtaja Minna Helle, joka uuden tehtävän vuoksi jätti valtakunnansovittelijan viran ennen aikaisesti keväällä. Mitä vuodet valtakunnansovittelijana opettivat ja millaiset eväät ne antoivat uuteen tehtävään? Toimittajana on Juho-Pekka Rantala.

 • Suomalaiset asuntomarkkinat ovat jakautuneet kahtia - mikä ratkaisuksi? Entä mikä on Vuokraturvan menestyksen salaisuus? Juho-Pekka Rantalan vieraana on Timo Metsola, Vuokraturvan perustaja ja omistaja.

 • Kesäkuun vieraana on eduskunnan entinen kamreeri Pertti J. Rosila. Rosila palveli eduskunnan tilitoimistoa kolmen vuosikymmenen ajan. Millaista on eduskunnan rahankäyttö ja miten se vuosien saatossa on muuttunut?

 • Pätkätyö, osa-aikatyö, vuokratyö, freelance-työ, joustotyö ja kaikenlainen nyhtötyö lisääntyvät. Väheneekö samalla luottamus työn ja turvan yhteiskuntaan? Vai löytyykö turvattua työtä ekologisen jälleenrakennuksen aikakaudesta? Miten ay-liike ajaa pätkätyöläisen asemaa? Vieraina "Rapautuvan palkkatyön yhteiskunta" -teoksen tekijöistä Juha Aaltonen, Sikke Lenikki ja Timo Toivanen.

 • Miksi toisinaan kyttäämme muutamien senttien alennuksia, mutta toisinaan olemme valmiita maksamaan merkkituotteesta maltaita? Miten psykologiaa käytetään hyväksi tuotteiden ja palveluiden hinnoittelussa?
  Juho-Pekka Rantalan vieraana on kehitysjohtaja ja kauppatieteiden tohtori Outi Somervuori.

 • Voiko virheitä tekemällä menestyä liike-elämässä?
  “Moka, josta opitaan, on arvokkaampi kuin onnistuminen, josta ei opita mitään.” Näin väittävät pian ilmestyvässä uudessa kirjassaan liiketoiminnan uudistajat Mika Sutinen ja Mikko Kuitunen. Usein virheitä halutaan peitellä, mutta miten ne opitaan kohtaamaan avoimesti ja oppimalla niistä - niin omista kuin muidenkin virheistä? Viikon vieraista Mikko Kuitunen on ohjelmistokehitysyhtiö Vincitin perustaja, Mika Sutinen Musti ja Mirri -konsernin pitkäaikainen johtaja - molemmat työstään monet kerrat palkittuja.

 • Sellu menee nyt hyvin kaupaksi ja biopolttoaineiden kysyntä kasvaa. Äänekosken biotuotetehtaan jälkeenkin on suunnitteilla useita uusia tehtaita, jotka sellun ohella valmistaisivat myös muita puupohjaisia tuotteita. Kuinka monelle sellu- ja biotuotetehtaalle Suomessa riittää puuta? Mitä kuitupuun kasvanut menekki merkitsee metsätaloudelle? Onko metsäteollisuutemme tulevaisuus kestävällä pohjalla?
  Juha Virtasen vieraina ovat Helsingin yliopiston geoinformatiikan professori Markus Holopainen ja Metsäteollisuus ry:n metsäjohtaja Tomi Salo.

 • Suuret kaivosyritykset ovat alkuvuodesta kertoneet yhteensä noin puolen miljardin euron investoinneista Pohjois-Suomeen. MIten kaivosteollisuudessa nyt menee? Vastaamassa Kaivosteollisuus ry:n toiminnanjohtaja Pekka Suomela. Taloudellisen geologian työelämäprofessori Petri Peltonen kertoo malminetsinnnästä Suomeesa. Kuulemme myös terveiset Sotkamosta, jonne on rakenteilla hopeakaivos.

 • Ensi tiedot kertovat, että joka toiselta työttömältä leikataan työttömyysturvaa, koska he eivät alkuvuodesta ole olleet oikealla tavalla aktiivisia. Toimiiko malli vai onko se pelkkä leikkuri? Aktiivimallin äärellä asiantuntija Jaana Korppi Uudenmaan te-toimistosta ja toiminnanjohtaja Jukka Haapakoski Työttömien keskusjärjestöstä. Ohjelmassa kuullaan myös työministeri Jari Lindströmin haastattelu.

 • Heinäkuun alussa voimaan astuva liikennepalvelulaki mullistaa suomalaisen taksijärjestelmän. Mikä kaikki muuttuu ja mitä siitä seuraa? Vieraina Taksiliiton toimitusjohtaja Timo Koskinen ja alan suurtekijän Kovanen-yhtiöiden toimitusjohtaja Topi Simola. Kuulemme myös Uberin maajohtajan Joel Järvisen näkemyksiä.

 • Feministinen taloustiede kyseenalaistaa perinteisen taloustieteen metodeja ja arvopohjaa.
  Taloustieteen pitäsi olla nykyistä monialaisempaa, jotta talouden kaikki osatekijät tulisivat näkyviksi.

  Esimerkiksi palkaton koti- tai hoivatyö ei näy missään talouden mittareissa, vaikka sillä on hyvin suuri merkitys kansantaloudelle. Näkymätön palkaton työ vääristää kuvaa julkisen sektorin kustannuksista. Vaikka palkaton työ olennainen osa yhteiskuntaa, se ei näy esimerkiksi bruttokansantuotteessa.
  Bruttokansantuote on ohjaa kuitenkin merkittävästi talouden kehitystä ja päätöksentekoa.

  Feministisen taloustieteijät kritisoivat myös sitä, että nykytalous tuottaa hoivavajetta. Julkisen talouden menot nähdään pelkästään ongelmallisina kustannuksina. Tämä ajattelu johtaa niin suuriin hoivapalvelujen leikkauksiin, että hoivan taso kärsii ja vajetta pitää paikata vapaaehtoistyöllä ja omaishoidolla. Kustannuksiksi pitäisi laskea myös inhimilliset kustannukset. koska nekin vaikuttavat kansantalouteen.

  .Juho-Pekka Rantalan vieraina ovat tutkijatohtorit Anna Elomäki ja Hanna Ylöstalo.

 • Maailmalla uhotaan kauppasodasta. Miksi taloudellinen nationalismi nostaa päätään, vaikka vapaakaupan piti vaurastuttaa meidät kaikki? Uusien tullien määrääminen on aina helpompaa kuin niiden purkaminen. Mitä protektionismin historiasta on opittavaa? Vieraina kauppadiplomatian asiantuntija Tuomas Tapio ulkoministeriöstä ja tutkimusjohtaja Juhana Aunesluoma Helsingin yliopistosta.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä