Radio Suomi Jyväskylä

Iida Liimatainen on hetkien ikuistaja

 • 10 min
 • toistaiseksi

Jyväskyläläinen valokuvaaja Iida Liimatainen kutsutaan paikalle tai hänen studioonsa tullaan, kun halutaan ammattilainen tallentamaan vaikkapa joku tietty tapahtuma tai tunnelma. Liimatainen on toiminut yrittäjänä reilut kaksi vuotta ja toteaa kirkkain silmin, ettei kadu valintaansa. Valokuvaus alkoi aikanaan kiehtoa nuorta naista niin paljon, että aiemmat ammattihaaveet saivat jäädä. (Kuva: Valokuvaajat Iida Liimatainen)

Lähetykset

 • ma 11.2.2013 13.06 • Yle Radio Suomi Jyväskylä

Jaksot

 • Kanslisti Pirjo Ruuska ja englannin sekä venäjän kielen lehtori Riitta Paukkunen tekivät vuosikymmenien uran Karstulan lukiossa. Keväällä he kertoivat ajatuksiaan Radio Suomen Jyväskylän lauantailähetyksessä koulun päättäjäisjuhlan tuoksinnassa - Pirjolle ja Riitalle se oli työuran viimeinen. Jäljelle mielekkäästä työstä jäi plakkariin kokemus jos toinenkin, mistä naisten välille syntynyt ystävyys lienee yksi tärkeimmistä. Naisia haastattelee Riina Mäentausta:

 • Radio Suomen lauantailähetyksessä Jyväskylässä koettiin yllättäviä kohtaamisia. Toimittaja Riika Raitio yllätti kaupungin keskustasta Janin, joka valmistautui hääpäiväänsä bestmaniensa ympäröimänä:

 • Muuramelaiset Eija Kaksonen ja Heikki Pukkinen ovat eläneet yhdessä 40 vuotta. Naimisiin meno ei tuntunut tärkeältä, mutta sitten mieli muuttui. Moni pari sanoi tahdon 180818, niin myös Eija ja Heikki. Tosin he tekivät sen omalla tavallaan. Vihille pari meni jyväskyläläisessä kauppakeskuksessa, seurakunnan pop up-vihkiäisissä ja vieläpä tuttavilta salaa. Riika Raitio tapasi Heikin ja Eijan ennen vihkimistä ja kysyi, miksi pari päätti ottaa ratkaisevan askeleen pitkän yhdessäolon jälkeen:

 • Jyväskylässä järjestetään parinvaihtobileitä, joihin osallistuu kymmeniä ihmisiä. Parinvaihto on yhä enemmän myös nuorten juttu - asenteet sitä kohtaan ovat muuttuneet aikaisempaa sallivammaksi. Mikä parinvaihdossa kiehtoo? Jos haluaa seksiä muiden kanssa, miksi silti pysyy samassa parisuhteessa? Radio Suomen Jyväskylän aamulähetyksessä kokemuksistaan kertoi parinvaihtoa harrastava nelikymppinen Helena. Hänen tarinaansa kommentoi erikoistason seksuaaliterapeutti Erja-Riitta Niskanen. Studiossa toimittaja Jonna Karjalainen ja juontaja Riina Mäentausta:

 • Viitasaarelaisen Hämäläisen perheen 2010-luku on ollut rankka. Joka vuodelle mahtuu vastoinkäyminen. Talousahdinko syveni vuosi vuodelta. Pahin koettelemus oli kolmannen lapsen kuolema. Antti ja Sari Hämäläinen koettivat ratkoa tilannetta itse. Lopulta pari sai apua Melan Välitä viljelijästä -projektin kautta. Talousneuvonnan ja terapian avulla solmut alkoivat aueta. Isäntä aloitti työt postilla ja lehmät saivat lähteä. Sari ja Antti Hämäläisen tapasi Viitasaarella Riina Mäentausta:

 • Muusikko Aleksanteri Hakaniemi teki töitä mm. Reino Nordinin taustalaulajana. Hakaniemi tähtäsi kuitenkin itse artistiksi artistin paikalle. Siihen hän on päässyt. Suvussa Hakaniemeä on kannustettu reippaasti olemaan oma itsensä. Lisäksi Aleksanteri on ottanut mallia enonsa, muotoilija Jonas Hakaniemen tavasta tavoitella unelmiaan. Tällä hetkellä Jonas Hakaniemi on laajentamassa muotoiluyritystään Kiinan markkinoille. Aleksanteri puolestaan haluaa jatkaa valloitustaan musiikkialalla. Eno ja kummipoika kävivät lauantaikahveilla Radio Suomen Jyväskylän studiossa, jossa Aleksanteri kuvaili sukulaisuussuhdettaan Jonakseen näin:

 • Unesta ja nukkumisesta on tullut megatrendejä. Kuntokeskuksissa voi olla tarjolla tunteja, joille pääsee ohjatusti nukkumaan ventovieraiden kanssa. Jyväskylän Kesä -festivaalin aikana pääsee nukkumaan maksuttomaan Päiväunilaan Vaasankadulle. Päiväunila syntyi jo pari vuotta aiemmin Jyväskylän ylioppilasteatterin piirissä - idean isä on Janne Moilanen. Nyt teatterilaiset pyörittävät päiväunilaa perinteisen kaupunkifestivaalin ajan. Ayla Brinkmann, Mesku Lammi, Juuso Aumala ja Panda Ilén pohtivat päiväunien ottamisen vaikeutta Radio Suomen lauantailähetyksessä. Toimittaja Riina Mäentaustalta jäivät päikkärit ottamatta.

 • Karstulassa Piispasen perhe juhli 2.6.2018 Viivin lakkiaisia. Radio Suomen lauantailähetys vieraili Piispasten terassilla, jossa valmistelun kiireestä ei ollut tietoakaan. Äiti Anu laittoi tyttärelleen juhlakampausta, avuksi saapunut Eira Vanhatupa tarjosi kahvia ja antoi perheelle mahdollisuuden valmistautua rauhassa. Isä Petrillä riitti vielä viimeisteltävää, sillä Viivi oli leiponut juhliinsa aimo satsin kakkuja - yksi lisäjääkaappi siis vielä tarvittiin. Riina Mäentausta pääsi käymään Piispasten takapihalla suurena juhlapäivänä:

 • Kivijärvellä asuva Tarmo Kovanen on kulkenut pitkän ja kivisen tien. Vastoinkäymiset seurasivat toistaan: lama vei aikoinaan kaiken, alkoholismi veti pohjalle ja taitava moottorisahamies, velipoika Antero, kuoli syöpään. Mutta Tarmo nousi ja opetteli sitkeästi kymmenen vuotta, miten moottorisahalla veistetään näyttäviä taiteteoksia muun muassa metsän eläimistä. Tällä hetkellä Tarmo Kovanen on moottorisahaveiston hallitseva Suomen Mestari - ja puhkuu intoa kehittyä edelleen vaativassa intohimossaan. Haaveissa on myös, että harrastuksesta tulisi jonain päivänä paremmin elantoa. Mikko Maasola haastattelee.

 • Multialta vajaat kolmekymmentä kilometriä Karstulan suuntaan sijaitsee kuudenkymmenen asukkaan Väätäiskylä. Talven uinumisen jälkeen tien varteen avautuu nyt jo yhdettätoista kertaa Tuomo Oksasen pyörittämä piskuinen, vain hieman leikimökkiä suurempi, kesäkioski. Se on Oksasen kesäinen elämäntapa, mutta myös yksi kylän tärkeistä elonmerkeistä. Kioskille ovat osuneet turistit Etelä-Amerikkaa myöten. Tänä kesänä lisähulinaa tuonevat Ähtärin eläinpuiston pandaturistit, koska eläintarha sijaitsee vain kolmenkymmenen kilometrin päässä. Mikko Maasola vieraili kipparilla.

 • Parkour hurmasi Perttu "Hämähäkki" Pihlajan, Jukka Tarvaisen ja Mikko Rinnevuoren parisenkymmentä vuotta sitten. Nyt herrat alkavat olla nelikymppisiä, mutta hyppivät edelleen aitojen yli ja kiipeilevät kaiteilla. Aina välillä ohikulkijat komentavat raavaat miehet pois puistonpenkeiltä pomppimasta. Kolmikko on kukin tahoillaan tehnyt liikunnasta, parkourista ja akrobatiasta uran tavalla tai toisella. Nyt he harjoittelevat monitaiteellista esitystä keski-ikäistyvän miehen elämästä. Tarina kulkee parkourin, tanssin, akrobatian ja videotaiteen keinoin. Riina Mäentausta tapasi herrat Radio Suomen lauantailähetyksessä treenamassa:

 • Jääkiekon MM-kisoissa pronssi ei ole se halutuin mitali. Kuvanveistäjä ja käsityöläinen Samuli Alonen taas innostuu nimenomaan pronssista ja kehuu sitä kovasti. Se on helpommin lähestyttävä ja monipuolisempi kuin kulta tai hopea. Mikko Maasola tapasi intohimoisen taiteilijan Jyväskylän Pykälistön pajassaan.

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

 • Aku Vallenius aloitti JYPin toimitusjohtajana kesäkuun alussa. Kesä oli kovan työn aikaa, ja nyt tahti kiihtyy, kun liiga on pyörähtänyt käyntiin.

  Katsojia otteluihin on saatu enemmän kuin viime vuonna samaan aikaan. Vallenius luottaa JYP-yhteisöön ja nimittääkin ottelutapahtumaa leirinuotioksi, jonka ympärillä jokaisen osallistujan tulisi viihtyä.

  Aku Vallenius piipahti Yle Jyväskylän keskipäivän lähetyksessä Jussi Lindroosin vieraana.

 • Petäjävedeltä kotoisin oleva, nykyisin espoossa asuva kokki, ravintoasiantuntija Satu Malinen hurahti raakaruokaan huomattuaan sen hyvät vaikutukset omassa kropassaan. Mieliala parani ja enrgisyys lisääntyi Sadun alettua syödä kuumentamatonta ruokaa. Titta Puurunen pistäytyi Sadun entisellä kotitilalla Petäjävedellä ja selvitti, mistä raakaruuassa on kyse.

 • Laukaassa valmistettiin 200 kiloa rosvopaistia veteraaneille. Marja Roiha tapasi paistinvalmistusta johtavan Kalevi Rönnqvistin.

 • Venäjän, Suomen, Ruotsin ja Norjan halki kulkeva Sininen on monien toiveiden tie. Siitä on toivottu myös valtaväylää, joka houkuttelisi kauniiden pohjoisten maisemiensa ansiosta matkaajia. Osin toive onkin toteutunut, mutta tien kunto jättää vielä paljon toivomisen varaa. Virpi Kotilainen vie meidät läpi sinisen tien Suomesta Ruotsin kautta Norjaan ja tapaamaan ihmisiä tien varrelta.

 • Jyväskylän MM-rallin automäärä pieneni edellisistä vuosista talouden ja sääntömuutosten vuoksi. WRC-autojen määrä kuitenkin kasvoi muutamalla. WRC-auton saa tänä vuonna jälleen alleen myös Jarkko Nikara. Hänellä on nyt näytön paikka.

 • Poikkeuksellisen näyttävät haloilmiöt käänsivät katseita taivaalle ympäri Suomen.

 • Vaajakosken Hupelissa ekaluokkalaisten vanhempia ihmetyttää Jyväskylän kaupungin uusi linjaus. Ennen vaarallisesta koulureitistä tulikin turvallinen. Eskarilaisten osalta sama reitti on tulkittu niin vaaralliseksi, että lapsille tarjotaan kyyti. [jkl_hupelin_koulukyytikiista_160812, 00:10:21]

 • Tämän Kylän Tarinat vie meidän nyt Mäki-Mattiin. Kelanauhuri taltioi anekdootteja Mäki-Matin ikiomista kauniista ja rohkeista, erikoisista ihmisistä. Keitä olivat Vanhapoika, Västäräkki ja Rantasen sotaväki? (Kuva: Keski-Suomen museo)

 • 175-vuotiaan Jyväskylän kunniaksi uusitaan torstaiaamuisin Tämän Kylän Tarinoita -sarja. Tänään ensimmäisessä osassa kuulemme Jyväskylän mahtisuvuista. (Kuva: Keski-Suomen museo).

 • Rauni Oksasella on vuosia ollut Lannevedellä veikeitä naapureita. Tänä talvena ilona on ollut peräti kolme leikkisää saukkoa. Raunille rimpautti torstaiaamuna Esko Pulliainen. [jkl_rauni_oksanen_saukot_nettiaudio_010312, 00:04:24]

 • Keramiikkataiteilija Ritva-Sofia Lintu herättää Kalevalan naishahmot eloon. Naisten lisäksi myös Kullervon hahmo on saanut tulkinnan rakukeramiikkana.

 • Matti Nykänen istuu vankilatuomiotaan Laukaassa avovankilassa. Hän työskentelee muun muassa pitämällä kiinteistöä kunnossa ja hoitaa jääkiekkokaukaloa. Vapaaksi hän pääsee kesäkuussa.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä