Radio Suomi Jyväskylä

Iida Liimatainen on hetkien ikuistaja

 • 10 min
 • toistaiseksi

Jyväskyläläinen valokuvaaja Iida Liimatainen kutsutaan paikalle tai hänen studioonsa tullaan, kun halutaan ammattilainen tallentamaan vaikkapa joku tietty tapahtuma tai tunnelma. Liimatainen on toiminut yrittäjänä reilut kaksi vuotta ja toteaa kirkkain silmin, ettei kadu valintaansa. Valokuvaus alkoi aikanaan kiehtoa nuorta naista niin paljon, että aiemmat ammattihaaveet saivat jäädä. (Kuva: Valokuvaajat Iida Liimatainen)

Lähetykset

 • ma 11.2.2013 13.06 • Yle Radio Suomi Jyväskylä

Jaksot

 • Arktisen upeeta on pohjoismaisen elokuvan festivaali Jyväskylässä. Se järjestetään lokakuun 22. päivä alkaen nyt 19. kerran. Tänä vuonna uuden tuottajan Mikko Järvisen luotsauksessa se on teemoittanut elokuvapäivät entistä tarkemmin ja isoksi teemaksi on valittu kapina. Ajankohtaisuutta tuovat muun muassa naiseuden voimasta kertovat elokuvat. Peppi etuenässä. Mikko Maasolan haastattelussa Ilokiven luolassa tuottaja Järvinen.

 • Jyväskyläläinen kitaranvalmistaja Saku Vuori tekee työkseen räätälöityjä sähkökitaroita. Ne ovat täynnä tarinoita, lähtien valmistuspuusta, vaikkapa laukaalaisesta jättimännystä tai pohjoiskarjalaisesta kelohongasta. Vuori on jo tunnettu T.Family-mallistostaan, reliikkikitaroista, jotka näyttävät aidon 50- tai 60-lukulaisilta, mutta ovat tämän päivän tekniikkaa. Miehellä on yrittäjän taivalta takana nyt 10 vuotta ja kohta taskussa myös soitinrakentajamestarin tutkintopaperi. Tilauksia riittää. Mikko Maasola vieraili tarinoiden syntypajassa.

 • Kaveria ei jätetä tien päälle ja tuntematontakin kuskia autetaan. Viehtymys jenkkiautoihin ja luja ystävyys yhdistävät American Car Club Karstulan miehiä. Epävirallinen harrastusyhdistys on perustettu parikymmentä vuotta sitten Pepe Mannisen ja Jouko Hintsan toimesta. Nyt porukan seitsemän jäsentä ovat keski-ikäisiä perheenisiä, mutta meno jatkuu nuoruuden innolla. Radio Suomen Jyväskylän lauantailähetyksessä toimittaja Riina Mäentausta kävi miesten hallilla ja Riika Raitio seurasi menoa studiossa. Ajokauden päättäjäisiin valmistautui mm. Mikko Mäkinen, joka sai kunnian käynnistää jenkkirautansa:

 • Viitasaaren Kymönkoskelta löytyy yksi melkein unohdettu luontoihme, Karoliinan portaat. Luonnon muovaamaa jyrkkää kallioseinämää kulki aikoinaan päivin ja öin kotiinsä kansanparantaja ja lapsenpäästäjä Karoliina Raatikainen. Hänen syntymästään on 170 vuotta ja kuolemasta 100 vuotta. Mikko Maasola lähti taittamaan portaita paikallisen asukkaan Mikko Niskasen kanssa.

 • Lievestuore on taajama Laukaan kunnassa Keski-Suomessa. Ja siellä osataan improvisoida! Muutaman teatteri-ihmisen toimesta syntyi vuonna 2011 improteatteriryhmä Thö Säälittävät. Se on kulkenut alan kilpailuissa voitosta voittoon. Viimeksi syyskuussa ryhmä voitti valtakunnallisen kisan, jossa kohtasivat maakuntien improliigavoittajat. Salaisuudekseen ryhmän perustajajäsenet Sari Puttonen ja Piia Kovanen kertovat erottautumisen muista improporukoista. Kun muut meuhkaavat ja pursuavat energiaa, Thö Säälittävät pyrkii ilmaisemaan keksityt teatterikohtaukset omana itsenään ja olemaan tylsiä. Mikko Maasola vieraili Lievestuoreella.

 • Retina ry:n tiedottaja Outi Lehtinen menetti näkönsä vähitellen aikuisiällä, mutta liikkumisen iloa ja vapautta se ei häneltä vienyt. Juoksulenkit sujuvat opaskoiran kanssa. Matkustaminen esimerkiksi junalla onnistuu sekin, sillä paikalle saa tarvittaessa avustajan joko omasta tuttavapiiristä tai VR:ltä. Tampereelta Jyväskylään Lehtinen matkusti yhdessä siskonsa kanssa. Radio Suomen lauantailähetyksessä Lehtinen kertoi, millaista on liikkua paikasta toiseen silloin, kun ei itse näe.

 • Kuolemanpelko on kulkenut jyväskyläisen Sarita Rajalan perheen kannoilla usean vuoden ajan. Perheen esikoinen Leevi sairastui leukemiaan vuoden ikäisenä. Toisella lapsella, joka syntyi esikoisen sairastaessa, todettiin puolestaan sydänvika. Nyt eskari-ikään ehtinyt esikoinen on toipunut syövästä ja toinenkin lapsi voi hyvin. Pelko lasten menettämisestä ja sairastumisesta on silti edelleen läsnä perheen elämässä. Yle Radio Suomen Jyväskylän lauantailähetyksessä Sarita Rajala kertoo, millainen oli hetki, kun tieto esikoisen syöpädiagnoosista tuli. Toimittaja on Riina Mäentausta.

 • Vääräsmäen perheessä Uuraisilla eletään lähellä luontoa. Perinteet ja kädentaidot ovat kunniassa, ja kaukana on ylimääräinen kiire ja kavala somemaailma. Perheen isällä Tapiolla on hirsiveistoyritys ja hän on myös nittänyt mainetta karhuhahmoillaan hirrenveistokisoissa. Äiti Johanna opiskelee äidinkieltä ja kirjallisuutta ja tähtää opettajaksi. Perheessä vilistää neljä lasta. Riina Mäentausta vieraili Vääräsmäen tilalla Uuraisten Höytiällä lauantaiaamuna.

 • Isältä pojalle ja joskus myös isältä tyttärelle siirtyy työ ja ammattiala. 23-vuotias Krista Penttinen aloitti hiljattain Korpilahdella huoltamoyrittäjänä, mutta huoltsikoiden maailma on hänelle tuttu jo lapsuudesta ja työelämästä. Nuori nainen ei siis hätkähdä "baariparlamentissa" istuvan ukkoköörinkään juttuja. Penttisen kanssa kahvilla kävi Riina Mäentausta.

 • Ohjaaja Mikko Roihalla oli jo pari vuotta sitten visio. Hän haluaa pelastaa suomalaisen teatterin. Konkreettisena eleenä mies kehitti kahdeksan ammattiteatterin yhteistuotantoverkon, jonne jokainen teatteri lainaa yhden näyttelijän kerrallaan. Ensimmäinen näytelmä oli Pesärikko ja viime perjantaina Berliinissä tuli ensi-iltaan Maria Jotunin Miehen kylkiluu. Näytelmä kiertää Suomea Vappuun asti. Jyväskylästä lainassa oli Teatteri Eurooppa Neljän näyttelijä Paavo Honkimäki, joka palasi juuri Berliinistä kotiinsa. Mikko Maasola tapasi näyttelijän kotipihassaan.

 • Siivooja Eija Koivusalo-Salokas nauttii työstään, jossa tekemistä riittää ja saa näkyviä tuloksia aikaan. Kauppakeskusten käytävät, vessat ja portaikot puhdistuvat topakan ammattilaisen käsissä, mutta muiden ihmisten jälkien siivoamisessa on myös varjopuolensa. Välillä täytyy varoa, ettei työnnä kättään vahingossa roskiksesta törröttävään huumeruiskuun tai joudu aamuyön tunteina uhkaavaan tilanteeseen. Jyväskylän keskustassa on myös tavallista, että jotkut ihmiset tekevät tarpeitaan yleisiin tiloihin. Eija Koivusalo-Salokkaan arkiseen työaamuun tutustui toimittaja Riika Raitio:

 • Jyväskyläläinen Sami Huovila on palomies, joka alkoi muutama vuosi sitten tehdä videoita YouTube-suoratoistopalveluun. Syksyllä 2018 hänellä on yli 20 000 tilaajaa. Pari vuotta sitten perheen Tito-poika alkoi tehdä omia videoitaan ja suosio räjähti. Perhe tuuletti, kun tubettaja "Tixtuu" sai 500 tilaajaa - tässä vaiheessa tilaajia on yli 100 000. Huima suosio on tuonut mukanaan myös pelon: mitä sitten, jos videoita ei enää katsotakaan? Tixtuu eli Tito kertoi isänsä Samin kanssa ajatuksiaan Radio Suomen Jyväskylän lauantailähetyksessä. Samalla Tixtuu testasi, miten toimittaja Riina Mäentausta tuntee nuorison käyttämiä lyhenteitä:

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

 • Aku Vallenius aloitti JYPin toimitusjohtajana kesäkuun alussa. Kesä oli kovan työn aikaa, ja nyt tahti kiihtyy, kun liiga on pyörähtänyt käyntiin.

  Katsojia otteluihin on saatu enemmän kuin viime vuonna samaan aikaan. Vallenius luottaa JYP-yhteisöön ja nimittääkin ottelutapahtumaa leirinuotioksi, jonka ympärillä jokaisen osallistujan tulisi viihtyä.

  Aku Vallenius piipahti Yle Jyväskylän keskipäivän lähetyksessä Jussi Lindroosin vieraana.

 • Petäjävedeltä kotoisin oleva, nykyisin espoossa asuva kokki, ravintoasiantuntija Satu Malinen hurahti raakaruokaan huomattuaan sen hyvät vaikutukset omassa kropassaan. Mieliala parani ja enrgisyys lisääntyi Sadun alettua syödä kuumentamatonta ruokaa. Titta Puurunen pistäytyi Sadun entisellä kotitilalla Petäjävedellä ja selvitti, mistä raakaruuassa on kyse.

 • Laukaassa valmistettiin 200 kiloa rosvopaistia veteraaneille. Marja Roiha tapasi paistinvalmistusta johtavan Kalevi Rönnqvistin.

 • Venäjän, Suomen, Ruotsin ja Norjan halki kulkeva Sininen on monien toiveiden tie. Siitä on toivottu myös valtaväylää, joka houkuttelisi kauniiden pohjoisten maisemiensa ansiosta matkaajia. Osin toive onkin toteutunut, mutta tien kunto jättää vielä paljon toivomisen varaa. Virpi Kotilainen vie meidät läpi sinisen tien Suomesta Ruotsin kautta Norjaan ja tapaamaan ihmisiä tien varrelta.

 • Jyväskylän MM-rallin automäärä pieneni edellisistä vuosista talouden ja sääntömuutosten vuoksi. WRC-autojen määrä kuitenkin kasvoi muutamalla. WRC-auton saa tänä vuonna jälleen alleen myös Jarkko Nikara. Hänellä on nyt näytön paikka.

 • Poikkeuksellisen näyttävät haloilmiöt käänsivät katseita taivaalle ympäri Suomen.

 • Vaajakosken Hupelissa ekaluokkalaisten vanhempia ihmetyttää Jyväskylän kaupungin uusi linjaus. Ennen vaarallisesta koulureitistä tulikin turvallinen. Eskarilaisten osalta sama reitti on tulkittu niin vaaralliseksi, että lapsille tarjotaan kyyti. [jkl_hupelin_koulukyytikiista_160812, 00:10:21]

 • Tämän Kylän Tarinat vie meidän nyt Mäki-Mattiin. Kelanauhuri taltioi anekdootteja Mäki-Matin ikiomista kauniista ja rohkeista, erikoisista ihmisistä. Keitä olivat Vanhapoika, Västäräkki ja Rantasen sotaväki? (Kuva: Keski-Suomen museo)

 • 175-vuotiaan Jyväskylän kunniaksi uusitaan torstaiaamuisin Tämän Kylän Tarinoita -sarja. Tänään ensimmäisessä osassa kuulemme Jyväskylän mahtisuvuista. (Kuva: Keski-Suomen museo).

 • Rauni Oksasella on vuosia ollut Lannevedellä veikeitä naapureita. Tänä talvena ilona on ollut peräti kolme leikkisää saukkoa. Raunille rimpautti torstaiaamuna Esko Pulliainen. [jkl_rauni_oksanen_saukot_nettiaudio_010312, 00:04:24]

 • Keramiikkataiteilija Ritva-Sofia Lintu herättää Kalevalan naishahmot eloon. Naisten lisäksi myös Kullervon hahmo on saanut tulkinnan rakukeramiikkana.

 • Matti Nykänen istuu vankilatuomiotaan Laukaassa avovankilassa. Hän työskentelee muun muassa pitämällä kiinteistöä kunnossa ja hoitaa jääkiekkokaukaloa. Vapaaksi hän pääsee kesäkuussa.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä