Horisontti

Valta turmelee myös hengellisissä yhteisöissä

 • 57 min
 • toistaiseksi

Hengellisestä väkivalta on noussut taas puheenaiheeksi. Lainsäädännön näkökulmasta kyse on perusoikeuksien välisestä ristiriidasta, jonka toisella puolella on oikeus uskonnonharjoittamiseen. Hengellisestä väkivallasta keskustelevat Ihmisoikeuskeskuksen asiantuntija Kristiina Kouros sekä vanhoillislestadiolaisuuden parissa varttunut Vuokko Ilola. Toimittajina Jan Ahonen ja Simo Alastalo.

Lähetykset

 • su 14.4.2013 10.57 • Yle Radio 1

Jaksot

 • Perinteiset yhteisörakenteet, kuten perhe ja avioliitto, ovat murroksessa. Ihmissuhteet ovat tänään enemmän valittuja kuin perittyjä. Valitsemme perhemallimme yhä yksilöllisemmin ja jätämme yhä enemmän hyvästejä.

  Miten käsitys perheestä on vaihdellut eri aikakausina? Mihin kirkon ihanne perheestä on perustunut? Voiko esimerkiksi yksinasumisesta tai kumppanuusvanhemmuudesta tulla tulevaisuudessa valtavirtaa? Keskustelemassa ovat historian professori Anu Lahtinen, kirkkohistorian dosentti Ville Jalovaara sekä Väestöliitosta vastikään Kelaan siirtynyt tutkija Anneli Miettinen.Toimittajina ovat Anna Patronen ja Samuli Suonpää.

 • Sekä muslimeilla että juutalaisilla on tarkat säädökset siitä, millaista lihaa he voivat syödä. Olennaista on se, miten liha on teurastettu. Uutta eläinsuojelulakia sorvataan paraikaa. Miten se vaikuttaa uskonnollisiin yhteisöihin? Onko uskonnollinen teurastus ihmisoikeus- vai eläinoikeuskysymys? Keskustelemassa ovat puheenjohtaja Yaron Nadbornik Suomen juutalaisten seurakuntien keskusneuvostosta, islaminopettaja Suaad Onniselkä sekä ylitarkastaja Sari Salminen Evirasta. Toimittajina ovat Anna Patronen ja Samuli Suonpää.

 • "Olen erittäin eläinrakas ja viimeisen päälle luontoihminen", kertoo Keskustan kansanedustaja Mikko Kärnä. "Eläinten hyvinvointi on minulle äärettömän tärkeä asia."

  Uutta eläinsuojelulakia on valmisteltu vuosia ja nyt lakiesitys on lähtenyt lausuntokierrokselle. Lakiesityksen mukaan eläimia tulee kohdella kunnioittavasti ja hyvin. Muslimit ja juutalaiset ovat kuitenkin kritisoineet esitystä, jonka mukaan teurastettavat eläimet olisi aina tainnutettava ennen teurastusta. Ovatko eläinten oikeudet kansanedustaja Mikko Kärnälle tärkeitä? Entä miten käy suomalaisen halal-lihan ja kanojen kotiteurastuksen? Toimittajana Samuli Suonpää.

 • Miten uskonnot pääsivät uutisotsikoihin vuonna 2017? Mikä kiihdytti ja puhutti kotimaassa ja ulkomailla, kirkon piirissä ja laajemmin yhteiskunnassa? Keskustelemassa ovat Radio Dein ohjelmajohtaja Kai Kortelainen, toimittaja Emilia Karhu Kotimaa-lehdestä sekä Pasi Kivioja, Suomen Kuvalehden mediakolumnisti sekä viestintäyrittäjä Viestintäluotsi Oy:stä. Toimittajina ovat Anna Patronen ja Samuli Suonpää.

 • Ortodoksisen kirkon Helsingin piispa jää eläkkeelle ja arkkipiispan istuin siirtyy Kuopiosta pääkaupunkiin. Vuoden 2018 alusta alkaen kirkkoa johtaa Helsingin ja koko Suomen arkkipiispa Leo. Syksyllä kirkolliskokous valitsee uuden piispan Kuopioon. Millaisen piispan kirkko tarvitsee ja vieläkö aviosääty on piispuuden este? Samuli Suonpää haastattelee Helsingin kirkkoherraa Markku Salmista.

 • Hittikappaleet tulevat ja menevät, joululaulut näyttävät pitävän aina pintansa. Vanhimmat joululaulut ovat yhtä vanhoja kuin joulu itse. Yksi joululaulun tehtävä onkin säilöä perinnettä sukupolvesta toiseen. Horisontti kutsuu jouluaattona kolme poliitikkoa tuomaan itselle tärkeän joululaulun mukanaan keskusteluun. Yksi heistä järjestää yllätyksen. Keskustelemassa ovat kansanedustajat Sari Essayah (kd), Anna Kontula (vas.) sekä SDP:n lehden Demokraatin päätoimittaja, pastori Mikko Salmi. Toimittajina ovat Anna Patronen ja Samuli Suonpää.

 • Kirkossa on alkanut tällä viikolla häirinnän ja ahdistelun vastainen kampanja tunnisteella #totuusvapauttaa. Sen polkaisi pystyyn pieni joukko kirkon aktiiveja reaktiona maailmanlaajuiseen #metoo-kampanjaan. Koko yhteiskunta on keskustellut seksuaalisesta häirinnästä nyt viikkoja ja kiihtyvään tahtiin. Alkaako nyt tapahtua? Saadaanko kirkossakin piste seksuaaliselle häirinnälle? Keskustelemassa ovat pappi, tietokirjailija Katri Kuusikallio, yliopisto- ja kisapappi Leena Huovinen ja toimittaja Tuija Pyhäranta. Toimittajina ovat Samuli Suonpää ja Anna Patronen.

 • Millaiset kysymykset uskonnossa kiehtovat, kun sitä tarkastelee ulkoapäin? Mistä uskonnoissa on kyse uskonnottoman näkökulmasta? Keskustelemassa ovat uskontotieteilijä Teemu Taira, teologian opiskelija Kata Kaski ja islamin jättänyt, valt. yo Seida Sohrabi. Toimittajina ovat Anna Patronen ja Samuli Suonpää. Ohjelma on uusinta huhtikuulta 2017.

 • Satavuotias Suomi liputtaa ja juhlii. Linnan juhlissa vieraalta toisensa perään kysytään tutut kysymykset: "Mitä itsenäisyys sinulle merkitsee? Millaista on suomalaisuus?" Yhä useamman suomalaisen juuret ovat kuitenkin toisaalla. Millaisena itsenäisyyspäivä näyttäytyy suomalaiselle, joka ei saanut lottovoittoa - eli syntynyt Suomeen? Kysymme kolmelta uussuomalaiselta, mitä he haluaisivat maassamme rakentaa ja mitä purkaa. Vieraina Kirkon Ulkomaanavun koordinaattori Habiba Ali, seurakuntapastori Raigo Liiman ja kansanedustaja (vihr.) Ozan Yanar. Toimittajina ovat Anna Patronen ja Samuli Suonpää.

 • Seksuaalista häirintää paljastava somekampanja #metoo laajenee maailmalla. Esimerkiksi Ruotsissa kampanja on aiheuttanut lähes vallankumouksen, kun naiset kaikilla työelämän aloilla nousevat esiin ja kertovat kokemastaan ahdistelusta. Myös Ruotsin kirkko on usean piispan johdolla kampanjassa mukana. Mistä ero suomalaisen ja ruotsalaisen keskustelun välillä johtuu? Keskustelusta Ruotsissa kertovat piispa Tuulikki Koivunen Bylund ja professori, mediatutkija Anu Koivunen.

  Entä missä viipyvät suomalaiset reaktiot? Ankkalammikossa eli ruotsinkielisessä Suomessa laineet lyövät lujempaa, vakuuttaa kirkkohallituksen ruotsinkielisen työn keskuksen asiantuntija Maria Sten. Toimittajana on Samuli Suonpää.

 • Ruotsin kirkkokäsikirjauudistus puhuttaa maailmalla ja Suomessa. Tekikö Ruotsin kirkko Jumalasta sukupuolineutraalin, kuten uutisissa on kerrottu? Kyse on valeuutisesta, vastaa Härnosandin eläkkeelle jäänyt piispa Tuulikki Koivunen Bylund ja kertoo kirkon sisäisten vihollisten levittävän tarkoituksella väärää tietoa.

  Miksi juuri sukupuoleen liittyvät uutiset uskotaan kritiikittä? Piispa Tuulikki Koivunen Bylundia ja mediatutkija, professori Anu Koivusta haastattelee Samuli Suonpää.

 • Enkeliusko elää vahvaa kasvun kauttaan. Enkeleitä käsitteleviä kirjoja ja tuotteita on markkinoilla yhä enemmän. Paraikaa Suomessa kiertää maailmanlaajuinen bestseller-kirjailija Lorna Byrne kertomassa täysille saleille enkelikokemuksistaan ja taivasmatkoistaan. Kirkko puolestaan typistää enkelit lähinnä symboleiksi ja kielikuviksi. Miksi kirkko vierastaa enkeleitä? Entä voiko ihmeitä ostaa?

  Horisontti tapaa Lorna Byrnen ja keskustelemassa ovat Kirkon tutkimuskeskuksen tutkija Jussi Sohlberg, yliluonnolliseen paneutunut tutkija Jeena Rancken sekä uskontodialogin asiantuntija Elina Hellqvist. Lisäksi kuullaan enkeliuskovien kanssa paljon aikaa viettänyt uskontotieteilijä Terhi Utriaisen haastattelu. Toimittajina ovat Anna Patronen ja Samuli Suonpää.

Klipit

 • Presidentti ja rauhannobelisti Martti Ahtisaari puhuu suomalaisten erityissuhteesta Namibian kanssa. Maan itsenäisyyden kätilöksi tituleerattu Ahtisaari on puolisonsa kanssa Namibian kunniakansalainen.

 • Lapsi ei ole tyhjä taulu, ei kasvamassa oleva kuluttaja eikä tulevaa työvaoimaa, ajattelee Seurakuntien lalpsityön keskuksen eläkkeelle jäävä pääsihteeri Kalevi Virtanen. Lapsen tulo ajattelun keskiöön merkitsee perustavaa muutosta sekä kirkkoon että muualle yhteiskuntaan.
  Ohjelmassa kuullaan myös, millaisia kuvia lapset piirtävät pyhästä sekä millaisista palikoista hyvä parisuhde rakentuu.

 • Luterilaisuus koettiin Venäjän vallan aikaan erottamattomaksi osaksi suomalaisuutta, vastapainona ortodoksiselle tsaarin vallalle. Mutta yhtenäinen Suomi oli myytti jo 1800 -luvulla. Yhtenäisyyttä korostava historia oli aikanaan poliittinen valinta. Tarkastelukulmaa muuttamalla kokonaiskuva tarkentuu. Professori Irma Sulkunen valottaa suomalaisuuden ja luterilaisuuden sidoksia. Ohjelmassa tarkastellaan myös suomalaista antisemitismiä ja avataan ikkunat Arfikkaan.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä