Koe uusi yle.fi
Puheen Aamu

Valokuvaaminen on valon kuvaamista

 • 24 min
 • toistaiseksi

"Vaikka tekniikka kehittyy ja helpottuu, valokuvaamisessa on tietyt reunaehdot, mitkä pitää oppia ennen kuin ne kuvat onnistuvat. Ota kameran ohjekirja käteen, käy kohta kohdalta läpi kamera vieressä ja treenaile. Osta kuvausopas tai käy vaikkapa kuvauskurssilla. Kannattaa aina pitää kamera mukana ja kuvata paljon. Runkosalama ja automatiikka pois käytöstä", vinkkaavat valokuvaajat Kenneth Lehtinen ja Mikko Pylkkö. Kenneth Lehtinen ja Mikko Pylkkö ovat valokuvaajia. He ovat tehneet oppaan arkeen ja juhlaan meille tavan kuvaajille. "Materian täyttämässä maailmassa emme omista mitään sen tärkeämpää kuin valokuvat omasta ja läheistemme elämästä". Kuvaajat kehottavat olemaan kameran kanssa läsnä myös elämän loppupäässä, eli ottamaan kuvia omaisen viimeisistä hetkistä. "Sukupolvien eron näkee siinä, että vanhemmat ihmiset ottavat kuvia vaan juhlatapahtumissa, nuoremmat taas kuvaavat koko ajan", pohtii Mikko Pylkkö. "Valokuvaaminen on valon kuvaamista. Kannattaa miettiä mistä kulmasta se valo tulee, voisinko lisätä kotona valaistusta tai mennä jopa ulos luonnonvaloon kohdetta kuvaamaan. Nämä seikat vaikuttavat enemmän kuin kalusto", muistuttaa Lehtinen. "Ne hetket mitä tapahtuu joka päiväisessä elämässä ovat paljon arvokkaamipia 20 vuoden päästä kuin se väkisin aseteltu kuva. Hyvässä kuvassa on hyvä tilanne. Kuvaaminen lähtee ilon kautta". Valokuvaajat Kenneth Lehtinen ja Mikko Pylkkö vierailivat Puheen Aamussa Olga K:n vieraina.

Lähetykset

 • ti 19.2.2013 10.20 • Yle Areena

Jaksot

 • Yliopistoprofessori, hiki, hyttyset, digitaaliset laitteet, uppoava puuvene, veden kantamista sekä brasilialaisia saippuasarjoja. Muun muassa tätä on intiaaniprofessoriksikin nimetyn Helsingin yliopiston alkuperäisrutkimuksen apulaisprofessori Pirjo Virtasen työ aina hetkittäin, kun hän lähtee asumaan alkuperäiskansojen pariin tekemään tutkimustaan.

  - Valtaväestö voisi oppia paljonkin alkuperäiskansoilta, sillä he elävät alueilla joiden ympäristö on bioversideetiltään rikas. Ympäristö onkin osa heidän kulttuuriaan. Heillä on hyvin yksityiskohtaista tietoa alueen eläinten liikkeistä sekä ilmastonmuutoksesta monen sukupolven takaa, koska suullisen perinteen arvostus alkuperäiskansoilla on korkealla.

  Virtanen kävi Puheen Aamussa Jere Pehkosen ja Suvi Puukankaan vieraana.

 • On illanistujaisia, pikkujouluja ja kavereiden kanssa ryypiskelyä. On siis aika ottaa selvää, miten juhlimisessa humalatila ei mene överiksi, eikä seuraavana päivänä vaivaa kaamea kankkunen. Riku Rantala ja Tunna Milonoff ovat tehneet täydellisen selonteon juhlimisen saloista. Uusin teos Mad Spirit antaa neuvot humaltumiseen ja siitä parantumiseen, vastuullisella otteella tietenkin.

  Riku ja Tunna kävivät jakamassa juhlimistietouttaan Puheen Aamussa Jere Pehkosen ja Suvi Puukankaan vieraina. Haastattelussa herrat kertovat parhaimmat darran taltuttamisvinkit sekä siellä myös selviää se, mitä löytyy Tunnan zakusa-salkusta.

 • Viime vuosina on eletty supersankarielokuvien kulta-aikaa. Myös erilaiset supersankarisarjat takovat miljardiluokan tulosta ja ovat hedelmällinen määperä studioille. Mutta onko liika jo liikaa? Alkaako vankkumatonkin fani jo väsyä? Tätä kysyttiin Puheen Aamussa, jossa vieraili supersankarifani, itsekin sarjakuvantekijä ja kuvittaja Petri Hiltunen.

  - Varsinkin Marvel-leffat ovat vaarassa suistua siihen samaan sudenkuoppaan mikä aikanaan aiheutti sen, että Marvelin sarjakuvat menettivät suosiotaan eli, että niitä on liikaa ja ne viittaavat aivan liikaa toisiinsa. Eli sä et voi mennä katsomaan yksittäistä leffaa, vaan sun pitäisi nähdä 15 leffaa ennen kuin sä menet katsomaan sen leffan, toteaa Hiltunen supersankarileffojen yhdeksi ongelmaksi.

 • Puheen Aamussa puhuttiin arkkitehtuurista ja muotoilusta. Mikä tällä hetkellä on muodissa rakentamisessa? Entä miksi vanha perässä vedettävä pölynimurikin näyttää paremmalta kuin suurin osa uusista autoista? Tätä kyselivät Juhani Kenttämaa ja Suvi Puukangas muotoilun asiantuntija, kriitikko, opettaja, toimittaja sekä kirjailija Kaj Kalinilta.

  - Ainoa asia mikä näinä aikoina on varmaa on muutos. Kaikki muuttuu ja se johtuu teknologiasta. Yhtenäinen suomalainen hyvän maun kulttuuri on murenemassa. Murros on vaiheessa ja tällainen ympäristön ja ihmisten monimuotoisuus, kirjavuus ja värikkyys voi ärsyttää monia, toteaa Kalin.

 • Pari suomalaista koomikkoa Henric Chezek ja Pietari Vihula lähtivät viemään suomalaista stand uppia Amerikkaan - maahan, josta koko juttu on peräisin. Seikkailusta syntyi dokumentisarja Big in Finland, jonka kuvasi ja ohjasi matkalla mukana ollut Mika Niva. Matka maan halki on täynnä komediaa ja tragediaa kun jätkät yrittävät avata ovia huumorin huipulle.

  Herrat kävivät kertomassa kulttuuriantropologisesta seikkailustaan Puheen Aamussa Juhani Kenttämaan vieraina.

 • Miksi supersuosittua Lady Gagaa pidetään aitona taiteilijapersoonana, mutta suunnilleen yhtä paljon levyjä myynyttä kanadalaisbändiä Nickelbackia syytetään epäautenttiseksi?

  Milloin musiikki on aitoa? Siitä puhuttiin Puheen Aamussa kun vieraana oliSalli Anttonen, jonka väitöskirja tarkastelee autenttisuuden käsitettä populaarimusiikin kulttuureissa.

  Juhani Kenttämaa ja Suvi Puukangas haastattelevat.

 • Linnan juhlat tuovat jokaiseen suomalaiseen olohuoneeseen taas upeaa pukuloistoa. Mukana Linnan juhlissa on myös muotitoimittaja Sami Sykkö. Hän piipahti itsenäisyyspäivän aattona Puheen Aamun vieraana puhumassa juhlapukeutumisesta.

  Sykkö kehottaa kaikkia laittamaan vähän enemmän paukkuja juhlistaessaan 100-vuotiasta Suomea.

  - Tämä on ainutlaatuinen tilaisuus, sillä kukaan meistä ei tule elämään sitä päivää kun itsenäinen Suomi täyttää 200 vuotta. Eli mitäs jos nyt laittaisi vähän parempaa ruokaa ja vähän parempaa päälle, vaikka se tuntuisikin vähän hassulta jos viettää itsenäisyyspäivää omassa olohuoneessaan. Mutta näin muistaisi paremmin tämän juhlaillan.

  Haastattelussa sivutaan myös kuninkaallisten pukeutumista, sillä Suomessa on viime aikoina vieraillut myös aitoja siniverisiä.

  Suvi Puukangas ja Jere Pehkonen haastattelevat.

 • Ylen kolmiosainen draamasarja Seitsemäntoista ja siihen liittyvä Olivia17-peli tarjoavat hyvän vaihtoehdon perinteiselle Suomi 100 -muisteloille. Sarjassa kulkee kaksi päällekkäistä tarinaa, jotka sijoittuvat Suomen itsenäistymisvuoteen. Samalla kun Oskari Tokoin hallitus yrittää pyristellä Suomea irti Venäjän vallasta, seitsemäntoistavuotiaat Iita ja Olivia kipuilevat kohti omaa itsenäisyyttä.

  Seitsemäntoista-sarjan käsikirjoittanut ja Olivia17-pelikonseptin ideoinut Emma Taulo pitää tärkeänä, että itsenäisyyden tarinaa kerrotaan myös niistä näkökulmista, joista ei historiankirjoihin juuri jää merkintöjä. Siksi näkökulmaksi valittiin nimenomaan tytöt ja sodan häviäjät.

  Tehdessään taustatyötä kokonaisuutta varten Taulo huomasi, että 100 vuotta sitten oli tosi samanlaista kuin nyt.

  - Kun luin sanomalehtiä vuodelta 1917 ja sen jälkeen avasin oman sosiaalisen mediani oli hurjaa huomata, miten samanlaista se propaganda, vastakkainasettelu ja kuplautuminen oli. Hyvin olisi voinut vetää sanojen suvakki ja rajakki yli ja laittaa porvari ja työmies tilalle. Se oli pysäyttävä havainto, toteaa Taulo.

  Juhani Kenttämaa ja Suvi Puukangas haastattelevat.

 • Slushin nostattaman start up -kiiman keskellä on hyvä puhua myös siitä, mitä suomalaisessa kasvuyrityksissä tapahtuu niinä 363 päivänä, kun Pohjolan keskeisimmät teknologia-alan verkostoitumis- ja sijoitusmessut eivät ole käynnissä.

  Suomi ei kaikesta Slush-pöhinästä huolimatta ole maailman paras paikka perustaa start up -yritystä. Ongelma ei ole siinä, etteikö perinteiset yritykset haluaisi tehdä yhteistyötä start uppien kanssa, vaan se on siinä, että peräti 80 prosenttia start upeista on turhautunut yhteistyöhön korporaatioiden kanssa.

  - Ongelma on korporaatioiden ja start uppien hyvin erilaisissa yrityskulttuureissa, toteaa yritysasiantuntija Marco Mäkinen.

  Hänen tuore julkaisunsa "Mitä tapahtuu huomenna - kun start up ja korporaatio kohtaavat" yrittää vastata siihen, miten start up -kiima säilytetään myös Slushin ulkopuolella.

  Toimittajina Juhani Kenttämaa ja Suvi Puukangas.

 • Kim Viljanen on Suomen kovin darts-pelaaja. Hän on virallisen maailmanlistan mukaan lajin 100 parhaan urheilijan joukossa. Hän matkaa jälleen loppuvuodesta dartsin MM-kisoihin.

  Puheen Aamussa Viljanen kävi valaisemassa dartsin saloja. Miten hän valmistautuu MM-kisoihin ja miten laji voi Suomessa.

  Jere Pehkonen ja Suvi Puukangas haastattelevat.

 • Vielä vähän aikaa sitten puhuttiin siitä, kuinka suomalaiset eivät osaa puhua itsestään. Tästä huolimatta varmasti jokainen tietää omasta sosiaalisesta mediastaan jonkun, joka ei muusta puhukkaan kuin itsestään ja tekemisestään. Ovatko suomalaiset siis oppineet itsekehun?

  Puheen Aamussa piipahti vieraana henkilöbrändin rakentanut ja sillä myös työnsä saanut Valtteri Karjula. Haastattelussa Karjula antoi tärpit houkuttelevan SoMe-profiilin rakentamiseen, jotta työpaikka uisi haaviin.

 • Timo Rautiainen on tehnyt paluun Trio Niskalaukauksen kanssa 13 vuoden hiljaiselon jälkeen. Bändillä on kovat piipussa heti kättelyssä, kun se sohaisi jo keväällä maahanmuuton vastustajien pesään Suomi sata vuotta -kappaleen merkeissä.

  Marraskuun alussa julkaistiin kokonainen levy nimeltä Lauluja Suomesta. Albumi maalaa raskaan rockinsa kautta aika synkkää, mutta myös koskettavaa kuvaa suomalaisesta mielenmaisemasta.

  Mikä sai miehet palaamaan perusasioiden ääreen? Miten folkista, mummojen laulattamisesta ja kesäteatteatterista viime vuosina innostunut Timo päätti kasata poppoonsa uudestaan? Entä mikä rooli bändillä on uudessa ajassa?

  Yhtyeen nokkamies Timo Rautiainen oli Puheen Aamussa Juhani Kenttämaan ja Jere Pehkosen vieraana.

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

 • Donald Trump on ottanut jenkkifutisliiga NFL:n silmätikukseen. 23 pelaajaa osoitti mieltään sunnuntaina kansallislaulun aikana. Trump twiittasi pelaajia olleen yli 24 ja kertoi samassa twiitissä oman havaintonsa yleisökadosta. Todellisuudessa yleisöä on tälle kaudelle ollut yhtä paljon, ehkä jopa vähän enemmänkin, kuin viime vuonna. Puheen aamussa pohdittiin, voiko Trumpin kärkkään twiittailun syy ulottua aina 80-luvulle saakka.

 • Asiakaslähtöisyys ja kuluttajakeskeisyys ovat tämän hetken avainsanoja, mutta ei joka paikassa.
  Niin paljon kuin päiväkodeista puhutaankin, niin yllättävän vähän siitä kysytään asiakkailta itseltään - eli lapsilta.

  Mitä lapset ajattelevat päiväkodeista?
  Sitä selvitti perjantaina 16.1.2015 Tampereen yliopistolla tarkastettavassa kavatustieteen alan väitöstutkimuksessaan tutkija, kasvatustieteiden maisteri, lastentarhanopettaja Piia Roos.

  Roosin mukaan lasten puheissa keskiöön nousivat leikki ja kaverit. Aikuiset he näkivät järjestyksen ylläpitäjinä ja ohjaajina. Kuitenkin arkinen yhdessäolo aikuisten kanssa puuttui lasten puheista kokonaan.

  Mutta miten lapset viihtyvät päiväkodissa? Entäpä miten on kiistellyn tuokiokeskeisyyden laita, mitä mieltä lapset ovat ohjatusta ohjelmasta?

  Linda Vettanen soitti Piia Roosille ja selvitti asiaa.

 • Nuori Suomi ry:n mukaan pääosan lasten liikunnasta tulisi tapahtua kotona, pihalla ja lähialueella. Tavoitteena on, että lähialueelta tulisi löytyä kaikkien perusliikuntamuotojen suorituspaikat. Yksi lähiliikuntaa omalla alueellaan tarjoavista urheiluseuroista on Pakkalan Palloseura. Seura tarjoaa lapsille ja nuorille mahdollisuuden harrastaa jalkapalloa Keski-Vantaalla. Lasten lähiliikunnasta ja urheiluharrastuksesta yleensäkin kertoo PPS:n valmennuspäällikkö Jussi Korpinen. Jarmo Laitaneva haastattelee.

 • Työterveyspsykologi Jouni Luukkalan kirjassa "Jaksaa, jaksaa, jaksaa..." esitellään ohjelma, jonka avulla voi vahvistaa työhyvinvointitaitojaan. Esittelemästään viidestä polusta Jouni Luukkala nostaa esiin tunnetaidot. Luukkala tietää, että jokainen ihminen kokee työssään tölväisyjä, mutta kaikkea ei pidä luulla työpaikkakiusaamiseksi. Juuri tunnetaidot auttavat ihmistä ottamaan asiat asiana eikä henkilökohtaisesti. Työterveyspsykologi Jouni Luukkalalle soitti Jarmo Laitaneva.

 • Jännitystä elämäänsä kaipaavalle luksusta on seikkailuloma Huippuvuorilla meloen. Nuorelle bilehileelle Bulgarian Sunny Beach voi olla unelmien matkakohde. Hiljainen Lappi puolestaan houkuttelee matkaajia maailman metropoleista. Mikä on luksusta Matkaopas -lehden päätoimittaja Pirkko Puoskarille? Toimittajana Heini Laitinen.

 • Jooganopettaja-kouluttaja ja lääkäri Kerttu Kelomaa-Sulonen tietää joogan terveysvaikutukset sekä ammattinsa että harrastuksensa kautta. Omakohtaiset kokemukset yhdistettynä lääketieteellisiin tutkimustuloksiin ovat vakuuttaneet Kelomaa-Sulosen siitä, että jooga on hyväksi ihmiselle olipa sitten sairas tai terve. Kerttu Kelomaa-Sulosen tapasi Jarmo Laitaneva.

 • Pienen ihmisen syntymä on niin suuri ihme ja ilo , että se antaa voimia kätilön raskaassa ja vastuullisessa työssä, näin ainakin vakuuttaa kätilö Riitta Hakokorpi. Hyvä työyhteisö, positiivinen elämänasenne ja liikuntaharrastukset pitävät mielen virkeänä. Helsingin Kätilöopistolla mandariinikiinan tai somaliankielen taitokin olisi joskus tarpeen. Anu Packalén pääsi seuraamaan Helena Holman ja Arto Nurmen vauvan kotiinlähtötarkastusta.

 • "Kotini on linnani" sanonta tarkoittaa asumisen ja asunnon kalleuden lisäksi myös sitä, että koti on pyhä paikka. Niin pyhä ja kallis, että sinne ei hevin edes sisustussuunnittelijoitakaan lasketa sisään. Mitäpä jos kerrankin käyttäisi ammattilaisen apua? Mitä vanhan talon keittiöremontissa tulisi ottaa huomioon? Onko valaistuksella väliä? Anu Packalén ja sisustusuunnittelija Krista Dorn-Lamminen tarttuvat toimeen.

 • Etelä-Aasian tutkimusta opiskeleva Maria Kornienko on juuri palannut Intian New Delhistä, missä hän oli työharjoittelussa puoli vuotta. YLE Puheessa kuullaan Marian päivästä aamun työmatkasta riksalla yön pikkutunneille asti. Miltä Intia näyttää Marian silmin? Toimittajana Heini Laitinen.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä