Nyländsk förmiddag

ke 20.2.2013

 • 33 min
 • ei kuunneltavissa

Lähetykset

 • ke 20.2.2013 15.05 • Yle Areena

Jaksot

 • Omslag och kompresser med läkeörter, oljor och salvor. Terapeutiska bad och massage. På onsdag (16.8.2017) startar en kurs i antroposofisk vård i Ekenäs. Det är föreningen Alfa-Omega Raseborg som ordnar kursen som riktar sig till såväl vårdpersonal som andra intresserade. Föreningen planerar bygga ett steinerboende för äldre och den så kallade Calendula-kursen är faktiskt ett led i det byggprojektet. Tiina Grönroos har talat med föreningens ordförande Virve Weckström och styrelsemedlem Malou Ilmoni.

 • Agneta Olsson och Peter Grundström är frontfigurerna i svenska dansbandet Thor Görans som gillas av danspubliken i svenskfinland. Inte minst tack vare deras år på Danslistan, där de låg etta med En plats i mitt hjärta under många veckor.
  Thor Görans har 40 år på nacken vid det här laget och låtskrivaren Peter Grundström erhöll också SKAP:s låtskrivarpris under Dansbandsveckan i Malung i somras.
  Redaktör Gunilla Ginström.

 • Det har förflutit 20 år sedan Ted Gärdestad gick bort och nu hyllas minnet av honom också i svenskfinland. Maria och Tomas Höglund samt Susann och Kenneth Sonntag och musikern Teddy Granroth har kommit samman till en konsertturné kallad För kärlekens skull.
  Ted Gärdestads sånger tolkas av fem sångare och musiker som vuxit upp med alla välkända sånger ur bröderna Gärdestads låtskatt.
  Redaktör Gunilla Ginström.

 • Nu en ny, eventuellt blivande stjärna på den finlandssvenska musikhimlen. Det är Lisa G som kommer från Åland, sedan en tid tillbaka bosatt i Västnyland och nu gör hon sin radiodebut, med en sång som hon skrivit text och musik till själv. Redaktör Tiina Grönroos.

 • Tiina Grönroos träffat en söt, liten hund som jobbar med barn, men också med vuxna ända upp till riktigt hög ålder. Det är jackrusselltiken Ella som är terapihund, utbildad kompishund och som nu också är på slutrakan av sin skolning till läshund.

 • Motoristhundar...vad är det? Jo, hundar som följer med husse och matte på motorcykel. En "trend" kanske man kan kalla det, för allt fler väljer att ta hunden med sig på kortare och längre resor på motorcykel.Hur är det för hunden? Och hur jobbigt blir det för husse eller matte, som ska koncentrera sig både på trafiken och på sin passagerare? Gunilla Ginström har träffat Thomas Wikholm och hans hund Demi, en sex månader gammal pomeranian. De har just varit på en premiärtur på motorcykel, hur gick det?

 • Margareta Åkesson i Kyrkslätt har ett rum fullt av vantar, varje vantpar är unikt. Ingen vante är enfärgad eller vanligt randig. Nej, nej. De är mönsterstickade och mönstren kommer från olika länder, regioner och orter. En del mönster är till ochmed flera hundra år gamla. Redaktör är Tiina Grönroos.

 • Juha Pekka Peltonen eller JP har varit med om att blåsa nytt liv i den finländska kniv- eller puukkokulturen, bland annat genom Puukkoföreningen. Han är också själv knivmakare och en stor och passionerad samlare av olika knivar från olika världsdelar och tidevarv. Många har träffat honom i Fiskars, men vi börjar i Åboland, där JP har vuxit upp. Redaktör är Tiina Grönroos.

 • - Förmiddag i Nyland onsdagen den 21 juni 2017
  - Hortonom Pekka Engblom i Alprosparken och Azalea-avdelningen i södra Haga i Helsingfors (Aino Ackte´s väg 10-14)
  - Tusentals rhododendronbuskar blommar som aldrig förr, och azaleorna likaså !
  - Livereporter : Bertel "Berra" Lindell

 • Marina Boström kände att hon inte passar in på dagis. Själv kallar hon sig för en högkänslig person. Redan under åren som dagvårdare hittade de mer känsliga daghemsbarnen henne. De tydde sig till varandra, barnen och Marina.
  Idag har dagvårdssektorn inom Hangö stad skräddarsytt ett halvtidsjobb för Marina. När föräldrar till barn med specialbehov behöver avlastning rycker Marina in. Eller när föräldrar måste återvända till jobbet trots att barnet är lite för litet. Eller när ensamstående föräldrar har skiftesarbete. Här behövs Marina Boström för barnen och deras familjer.
  Redaktör Gunilla Ginström.

 • Om du skulle få en inbjudan att delta i en föreläsning om "egenproducerad energi för en levande landsbygd", sku du bli intresserad? Daniel Nyman jobbar med fastighetsplanering och det visade sig att det bor en liten tekniknörd i Pölckå i Tenala. Ganska snabbt kom Daniel och Yle Vega NYlands Tiina Grönroos in på den här egenproducerade energin, som inte visade sig vara så enkel att producera på egen hand ändå, men nog en framtida enrgikälla att tänka mera på, nämligen biogas.

 • - Förmiddag i Nyland tisdagen den 20 juni 2017

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

 • Fiskarsbon Lahja Lehtonen, 98 år, har varit sin hemby trogen hela livet. Hon jobbade för Fiskars bolaget i över 40 år och är stolt över utveclingen mot en designby. Idag bor hon i grannhuset till barndomshemmet i Hasselbacken. Lahja älskar sitt vackra Fiskars.

 • Det var kanske inte exakt det här jag hade i tankarna då jag en eftermiddag i maj åkte ut till Ahlberga i Esbo för att träffa Eero Blåfield -92 för att få en intervju om ett aktivt pensionärsliv. Eero har nämligen varit aktiv som badmintonspelare sedan 50 talet. Dessutom har han utmärkt sej som medaljbelönad simmare. För att inte tala om att Eero fortfarande kör bil.

 • Finlands Lucia 2012 Julia Hanhikoski uppträder tillsammans med Folkhälsans Luciakör. dirigent: Jannike Sandström.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä