Koe uusi yle.fi
Markku Heikkinen

Mitä bruttokansantuote kertoo?

 • 52 min
 • toistaiseksi

Bruttokansantuotteen kasvun on ajateltu merkitsevän myös hyvinvoinnin lisääntymistä. Keskiluokan ja eliitin vaurastuminen ei kuitenkaan ole lisännyt ihmisten kokemaa onnellisuutta enää aikoihin. Nyt kansantalouden tuottavuutta kuvamaan käytettyä bruttokansantuotteen käsitettä on alettu kritikoida. Mutta miten hyvinvointia pitäisi mitata? Markku Heikkisen seurassa vaihtoehtoisista talouden kehityksen ja hyvinvoinnin mittareista keskustelevat dosentti Jukka Hoffren ja Etlan tutkimusohjaaja Niku Määttänen.

Lähetykset

 • ti 17.5.2011 14.38 • Yle Areena

Jaksot

 • Työ- ja elinkeinoministeriön tavoite on, että suomalainen työelämä olisi Euroopan parasta. Monella mittarilla katsottuna suomalainen työelämä on nyt hyvällä mallilla. Mutta miksi niin moni edelleen uupuu työssä? Mitkä ovat suomalaisen työpaikan vahvuuksia ja heikkouksia? Markku Heikkisen vieraina ovat Tilastokeskuksen dosentti Anna-Maija Lehto ja SAK:n kehittämispäällikkö Juha Antila.

 • Onko itsenäisessä maassamme tilaa itsenäisille ajatuksille? Tarvitaanko Suomessa toisinajattelijoita? Markku Heikkisen vieraina ovat Elinkeinoelämän valtuuskunnan EVA:n johtaja Matti Apunen ja kirjailija Matti Mäkelä.

 • Kaiken kaikkiaan Suomessa on yli tuhat museota. Talouden taantumassa sekä Museoviraston budjettia että kuntien valtionosuuksia tullaan leikkaamaan. Samaan aikaa Helsinkiin suunnitellaan uutta Guggenheim-museota. 2 miljoonaa maksanut selvitys museon mahdollisuuksista julkistetaan 30. joulukuuta. Kuukautta ennen h-hetkeä taidemuseon johtaja Janne Gallen-Kallela Siren ja tekniikan tohtori Kaarin Taipale keskustelevat siitä, miten museo voisi olla talouden veturi ja matkailun vetonaula? Ja minkä merkittävän aukon Guggenheim täyttäisi?

 • Levottomuus ja hälinä kuormittaa kouluissa sekä oppilaita että varsinkin työtään tekevää opettajaa. Kadulla tuntuvat kultaisen käytöksen opit olevan laiskanpuoleisesti käytössä. Jostain syystä osa lapsista saa roskata ympäristöä, huutaa solvauksia päin naamaa ja vähät välittää säännöistä. Mihin katosi hyvä käytös? Kasvatustieteen professori Kirsi Tirri ja lastenpsykiatri Tytti Solantaus etsivät Markku Heikkisen kanssa kultaisen käytöksen opasta. Ohjelma on uusinta elokuulta.

 • Läheisen sairastuminen skitsofreniaan voi olla shokki. Lievemmätkin mielenterveysongelmat voivat leimata ihmisen vaikka masennuksesta puhutaan jo kansantautina. Alkushokin jälkeen sairaus voi herättää pelkoa, syyllisyyttä ja häpeää vuosikausia niin sairastuneessa kuin läheisissä. Miten salaisuuksien ja syyllisyyden voidaan murtaa? Miten omaiset oppivat kommunikoimaan hoito- ja sosiaalialan ammattilaisten kanssa? Markku Heikkisen kanssa leimaavien sairauksien dynamiikasta keskustelevat Isto ja Markku, joiden läheiset ovat sairastuneet skitsofreniaan.

 • Suomessa terveimmät ihmiset käyttävät eniten terveyspalveluja ja maksavat niistä vähiten. Työssäkäyvät kansalaiset pääsevät työterveyshuoltoon tai käyvät yksityisillä lääkäriasemilla. Samaan aikaan ihmetellään terveyserojen kasvamista ja kauhistellaan terveyskeskusten huonoa palvelutasoa. Tarvitaanko Suomessa terveydenhoidon remonttia? Kuuluuko terveyspolitiikassa köyhän ääni? Markku Heikkisen kanssa terveydenhuollon sipulia kuorivat professori Martti Kekomäki ja lakimies Mikko Alkio

 • Markkinatalous on suurissa vaikeuksissa rahoituskriisien vuoksi. Tähän saakka on uskottu että vapaa kilpailu takaa parhaat tuotteet ja palvelut ja tuottaa hyvinvointia. Nyt kapitalismin kriisissä puhe kuluttajan valintojen merkityksestä vaiennut. Ovatko kuluttajan valinnat sittenkään markkinataloden tärkein muutosvoima? Voiko kukkarolla äänestää? Markku Heikkisen vieraina ovat Kuluttajatutkimuskeskuksen tutkimuspäällikkö Mika Pantzar ja ajatushautomo Demoksen tutkija Tuuli Kaskinen.

 • Nuorten työttömyysaste on yli 20 %. Hallitusohjelman mukaan jokaiselle alle 25-vuotiaalle tulisi tarjota työ-, harjoittelu-, tai opiskelupaikka viimeistään kolmen kuukauden kuluessa työttömäksi joutumisesta. Miten yrittäjät saadaan mukaan nuorten työllisyystalkoisiin? Kuinka valmiita elinkeinoelämä ja julkinen sektori ovat toteuttamaan nuorten yhteiskuntatakuuta? Markku Heikkisen vieraina ovat Työ- ja elinkeinoministeriön työllisyys- ja yrittäjyysosaston osastopäällikkö Tuija Oivo ja yrittäjä Markus Suonpää.

 • Venäjällä pidetään seuraavat duuman vaalit joulukuussa ja ensi vuonna on vuorossa presidentinvaalit. Mutta miten voi Venäjällä demokratia? Onko Venäjä menossa kohti kansalaisyhteiskuntaa vai entistä vahvempaa presidentinvaltaa? Entä mitä sananvapaus Venäjällä merkitsee? Markku Heikkisen kanssa suuren ja mahtavan naapurin tilaa ja tulevaisuutta pohtivat Hufvudstadsbladetin toimittaja Anna-Lena Laurén ja kirjailija Jukka Mallinen.

 • Kolme neljäsosaa suomalaisista uskoo Jumalaan, mutta vain reilu neljännes uskoo kuten kristinusko opettaa. Melkein 80 prosenttia koko kansasta kuuluu luterilaiseen kirkkoon, mutta useimmille nykysuomalaisille kirkon oppi on varsin vieras käsite. Mitä on luterilainen usko? Kuuluvatko myös epäusko ja epäilys kristillisyyteen? Ja miten usko toimii ihmisen arkipäivässä? Markku Heikkinen yrittää nyt selvitellä uskon olemusta. Hänen vierainaan ovat rovasti Hilkka Olkinuora ja Vanhan testamentin eksegetiikan professori Martti Nissinen.

 • Kulttuurin perustavien arvojen siirtäminen on työlästä, aikaa vievää. Kasvatus ja koulutus, sivistys on vaikeasti tuotteistettavissa. Jossain välissä opiskelijan pitäisi saada tilaa ja aikaa kasvaa ihmiseksi. Onko Eurooppa unohtamassa arvonsa? Mitä tekemistä on eurooppalaisilla hyveillä tämän päivän globalisaatiossa ja uusliberalismissa? Eurooppalaisesta identiteetistä ja eurooppalaisesta maailmankuvasta ovat keskustelemassa Euroopan historian dosentti Liisa Suvikumpu ja professori Eero Tarasti.

 • Köyhien maiden naisten kouluttaminen auttaisi sekä naisia itseään että heidän kotimaitaan vaurauteen ja turvallisempiin elinolosuhteisiin. Kehitysmaiden naiset nähdään länsimaissa kuitenkin usein stereotyyppisesti joko väkivallan uhreina tai viattomina luonnonlapsina. Kenen arvoilla kolmannen maailman tyttöjä ja naisia kannustetaan opintielle ja yrittäjiksi? Markku Heikkisen vieraina ovat Naistenpankin puheenjohtaja Ritva Ohmeroluoma ja Amnestyn Ihmisoikeustyön johtaja Päivi Mattila.

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

 • Miten elämästä selvitään hengissä? Vieraana itsemurhan tehneen pojan äiti Päivi Räsänen.

 • Viljely on kovaa työtä. Se on suvussa kulkeva elämäntapa, josta ei olla
  lomalla. Elintarvikkeiden omavaraisuutta kuten maatalouttakin on pidetty
  kansallisesti tärkeänä elinkeinona yli puoluerajojen.Mutta miten kestävällä pohjalla on
  elinkeino, jota täytyy tukea kaikissa EU-maissa? Voisiko joistain
  maataloustuista leikata kun kestävyysvajepeikko kummittelee budjettineuvotteluissa?
  Maatalouden mahdollisuuksista pärjätä omillaan keskustelevat Markku
  Heikkisen seurassa Pellervon taloustutkimuksen tutkimusjohtaja Perttu Pyykkönen
  ja professori Esko Niemi Aalto-yliopistosta.

 • Bruttokansantuotteen kasvun on ajateltu merkitsevän myös hyvinvoinnin lisääntymistä.
  Keskiluokan ja eliitin vaurastuminen ei kuitenkaan ole lisännyt ihmisten kokemaa onnellisuutta enää aikoihin. Nyt kansantalouden tuottavuutta kuvamaan käytettyä bruttokansantuotteen käsitettä on alettu kritikoida. Mutta miten hyvinvointia pitäisi mitata?
  Markku Heikkisen seurassa vaihtoehtoisista talouden kehityksen ja hyvinvoinnin mittareista keskustelevat dosentti Jukka Hoffren ja Etlan tutkimusohjaaja Niku Määttänen.

 • Suomalaisten parisuhteiden väitetään olevan Euroopan onnellisimpia. Samaan aikaan sitoutuminen on kovalla koetuksella kasvavan kilpailun, epävarmuuden ja pätkittyvien työsuhteiden takia. Mihin asti parisuhde tai avioliitto kantavat työelämän- ja talouden myllerryksissä? Markku Heikkisen seurassa rakkauden tilasta muuttuvissa parisuhteissa keskustelevat psykologi Marja-Leena Käyhty ja parisuhderyhmien vertaisohjaaja Jarmo Holttinen.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä