Arkisto

Arkisto: Jäänsärkijä Sisu Vaasan Vaskiluodossa

 • 7 min
 • ei kuunneltavissa

Toimittajana Kosti Könni. Äänite vuodelta 1939.

Lähetykset

 • ma 4.3.2013 19.49 • Yle Radio 1

Jaksot

 • Miten kesän ja syksyn sää vaikuttaa terveydentilaan ja miltä talvi näytti tautitilanteen suhteen lokakuussa vuonna 1955? Toimittaja Unto Miettinen kysyi sairastamisesta muiden muassa maunulalaiselta lapsiperheelta, toimistotyöntekijältä ja lastenlääkäri Arvo Ylpöltä. Mikä vaikutus terveydelle on auringonotolla entä mitä kylmä keli aiheuttaa kipupotilaalle?

 • Arkisto-ohjelmassa tutkitaan merenkulun historiaa ja kaupankäyntiä Itämerellä viime vuosisatoina. Milloin talonpojat alkoivat harjoittaa kaupankäyntiä meriteitse? Merihistorioitsija Yrjö Kaukiainen kertoo talonpoikaispurjehduksen ja rahdinkuljetuksen vaiheista radioesitelmässä, joka on vuodelta 1964.

 • Miten asemakaava laaditaan? "Asemakaavasta kuvastuu toimintamme näyttämö" , todetaan tässä arkisto-ohjelmassa. Mutta miten asemakaavan laatimisesta edetään rakennusvaiheeseen, entä onko kaupunkien tai maaseudun asemakaavan suunnittelemisessa paljon eroavaisuuksia?
  Kaavojen laatimista selvitti toimittaja Sauvo Puhtila. Ohjelma on vuodelta 1964.

 • Arkisto-ohjelmalla muistetaan vastikään edesmennyttä Yleisradion pitkäaikaista toimittajaa Esko Riihelää. Hän tuli tunnetuksi erityisesti liikennetoimittajana.
  Liikenneaiheen äärellä ollaan tässäkin arkisto-ohjelmassa, tällä kertaa keskiössä on meriliikenne.
  Miten paljon merialueillamme liikennöi matkustaja-aluksia ja kuinka paljon merellä liikkui ihmisiä, joko työtehtävissä tai matkustajina? Entä miltä meriliikenne näytti valtiontalouden näkökulmasta?
  Näihin kysymyksiin pureudutaan perusteellisesti ohjelmassa, joka on vuodelta 1973. Esko Riihelän haastateltavana on maisteri Bo Dahlström merenkulkuhallituksesta

 • Millaista on ollut työ rautateillä? Arkisto-ohjelmassa sukelletaan entisten rautatieläisten muistoihin ja sattumuksiin. Työ on ollut värikästä, joskus jopa dramaattista, kertovat asemamiesten esimies Otto Takala ja rouva Aino Takala, veturinkuljettaja Aatami Leinonen ja konduktööri Alex Ahtiainen. Alex Ahtiaisella on kokemuksia sattumoisin myös radiosta, jota hän muistelee myös ohjelman lopulla. Ohjelma on äänitetty Jyväskylässä, ja sen ensiesitys oli vuonna 1962.

 • Mitkä asiat korostuvat julkisten rakennusten suunnittelussa? Ajatuksiaan suunnittelusta ja julkisten tilojen tehtävästä kertovat tässä vuonna 1955 valmistuneessa ohjelmassa arkkitehdit Kaija ja Heikki Siren, Alvar Aalto sekä taidehistorian professori Lars Pettersson. Ohjelmassa valaistaan Kansallisteatterinv vuonna 1954 valmistuneen, pienoisnäyttämön sekä Säynätsalon, vuonna 1952 vihityn kunnantalon tiloja. Toimittajana on Martti Silvennoinen.

 • Arkisto-ohjelmassa lähdetään 1800-luvulle ja Savonlinnaan. Kulttuurihistoriallisen katsauksen kaupungin kauppiaselämään tarjoaa tässä radioesitelmöitsijä, kauppaneuvos ja Savonlinnan historiaa tutkinut Juhani Auvinen. Millaista elämä ja arki oli Olavinlinnan kupeessa? Äänite on vuodelta 1979.

 • Radio 1:ssä uusitaan Suomen 100-vuotisjuhlan kunniaksi Wilho Ilmarin ohjaama sarja Seitsemän veljestä, klassikkotulkinta vuodelta 1954. Millainen persoona ohjaaja oli, ja miten hän päätyi teatteriuralle? Wilho Ilmarista tuli siis ohjaaja, näyttelijä ja teatterinjohtaja, mutta alunperin hän haaveili myös merimiehen ammatista."Eihän mikään puhu niin väkevästi kuin meri."
  Aino Räty-Hämäläisen tekemä haastattelu on vuodelta 1970

 • Kirjailija Oiva Paloheimo kertoo ajatuksiaan kirjoittamisesta ja työstään Pekka Tiilikaisen toimittamassa kirjailijahaastattelussa. Miten luontevat henkilöhahmot syntyvät, ja miten teos ylipäätään syntyy? "Pelkkä ajatus ei vielä ole ihminen", Paloheimo pohtii kirjoittamisen vaiheita tässä ohjelmassa, joka on vuodelta 1956.

 • Miten suomen kielen äänneasu ja toisaalta merkitys muodostuvat - ja miten kieliopilliset teokset tukevat kielen kehitystä? Suomen kielen dosentti, Nykysuomen sanakirjan päätoimittaja ja Nykysuomen laitoksen johtaja Matti Sadeniemi käsitteli suomen ja kieliopin historiaa radioesitelmässä vuodelta 1962.

 • 1960-luvun alussa sähkö on jo yleistä, todetaan tässä arkisto-ohjelmassa. Toimittaja Heikki Y. Kataja vieraili Uudellamaalla maaseudulla alueilla ja taloissa, joissa sähköä ei syystä tai toisesta vielä ollut. Sähkölaitoksia oli tuohon aikaan kaikkiaan viitisentoista Uudellamaalla, silti esimerkiksi Espoossa etenkin saaristossa sähköistäminen ei ollut mitenkään itsestäänselvää. Haastateltavina ovat insinöörit Toivo Lehto, Teuvo Murto ja E. Kajander, öljylampun varassa olevat Kalle Myllymäki sekä Ali-Säterin talon emäntä. Ohjelma on vuodelta 1961.

 • Millaisin miettein Helsingin Kaupunginteatterin johtaja Sakari Puurunen aloitti työskentelynsä Helsingin kaupunginteatterissa? Sakari Puurusta haastattelee valmistumaisillaan olevan teatterirakennuksen äärellä toimittaja Anna-Liisa Anttila. Ohjelma on vuodelta 1965. Kaupunginteatterin toiminta teatterirakennuksessa Eläintarhanlahden rannalla alkoi syksyllä 1967. Miltä tuntuu kun suuri ja pieni näyttämö tulevat sijaitsemaan "laitakaupungissa", tätäkin ohjelmassa kysytään.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä