Tiedevartti

pe 1.3.2013

 • 16 min
 • toistaiseksi

Molekyylit yhtyvät ilmakehässä isommiksi ryppäiksi, joita kyetään yhä tarkemmin mittaamaan. Ilmakehän tutkimuksesta on tulossa tarkkaa molekyyli- ja nanotiedettä, professori Markku Kulmalan tutkimusryhmän kehittämien laitteiden ansiosta. Sisko Loikkasen haastateltavana on prof. Markku Kulmala Helsingin yliopistossa.

Lähetykset

 • pe 1.3.2013 12.12 • Yle Areena

Jaksot

 • Rakennusten ja katuvalojen ylle saattaa talvipakkasilla muodostua jännittävän näköisiä pilarin muotoisia haloja. Toimittajana Sisko Loikkanen.

 • Hyvän terveydenhuollon vuoksi suomalaiset elävät nykyään niin pitkään, että hitaasti kehittyvät aivojen rappeumasairaudet ehtivät tulla näkyviin. Alzheimerin tauti ja muut muistisairaudet ovat yleisempiä iäkkäillä naisilla, koska miehet kuolevat nuorempina eli ennen kuin sairastuvat niihin. Vielä muutamia kymmeniä vuosia sitten kuoltiin sydänhalvauksiin neli-viisikymppisinä, joten vanhoilla päivillä esiin tulevat muistisairaudet eivät ehtineet puhjeta. Vain harvat elivät niin pitkään, että vuosikymmenien kypsyttelyä vaativat dementoivat sairaudet ehtivät kehittyä.

 • Viime perjantaina Suomalaisilla historiapäivillä julkistettiin Historian ystäväin liiton valitsema vuoden 2013 historiateos, joka on Ville Kivimäen kirjoittama Murtuneet mielet. Toimittajana on Seppo Heikkinen.

 • Maidon rasvahappokoostumusta voi parantaa lehmien ruokintaa muuttamalla. Vastavalmistunut väitöskirja kertoo, että tyydyttyneiden rasvahappojen osuutta maidossa on mahdollista vähentää. Parhaan tuloksen tuottavat tuore ruoho ja puna-apilasta tehty säilörehu. Tutkija Anni Helmemies-Beauchet-Filleauta haastatteli Virpi Väisänen.

 • Seitsemän vuotta sitten 80 prosenttia venäläisistä piti Sotshin olympialaisia hyvänä juttuna. Korruption ja muiden sotkujen myötä myös Venäjällä on alkanut kuulua soraääniä. Mikä on olympialaisten vaikutus esimerkiksi ihmisoikeuksiin ja mitä tapahtuu kisojen jälkeen? Haastateltavina Markku Kangaspuro, Jussi Lassila ja Hanna Smith. Toimittaja Riika Nikkarinen.

 • Suomessa on kehitteillä mittauslaite, jolla voidaan tunnistaa ilmasta eri aineita. Mullistavaa keksinnössä on, että tuleva laite on erittäin tarkka ja kevyt. Mittauslaitteella arvellaan olevan monia mahdollisia käyttökohteita, esim. raja-asemilla huumeiden tunnistamisessa. Asiasta kertoo kehitystyössä mukana ollut ja aihetta väitöskirjassaan käsitellyt tuore tohtori Jaakko Lehtinen. Jutun toimittaja oli Maija Kaipainen.

 • Koiran geenikartasta on viime vuosina saatu apua monien perinnöllisten sairauksien tutkimiseen. Koirien perimä alkoi siis olla kartoitettu vuonna 2005, ja perimän antama tieto auttaa nyt tutkijoita monin tavoin - onhan ihmisten ja koirien geenikartoissa paljon yhtäläisyyksiä. Mutta mitä koiran geenit paljastavat koirarotujen koosta? Ja löytyykö ihmisen pituuteen ja koiran kokoon vaikuttavista geeneistä samankaltaisuuksia vai eroja? Koirien geenien saloja paljastaa Helsingin yliopistossa ja Folkhälsanin tutkimuskeskuksessa geenejä tutkiva molekyyligenetiikan professori Hannes Lohi. Toimittaja on Emilia Cronvall.

 • Mistä tietää milloin on oikea päivä kosia? Ennen vanhaan tiedettiin, sillä sen näki helposti almanakasta. Helsingin yliopiston almanakkatoimisto on nyt julkistanut nettisivuillaan liudan vanhoja kalentereita ja almanakkoja, joista vanhimmat ovat peräisin aina 1300-luvulta. Tämä tallennushanke kesti 10 vuotta ja sen tuloksena kuka tahansa voi käydä tutkimassa kalenterisivuja vaikkapa omien isovanhempien syntymän ajoilta. Professori Heikki Oja toimii oppaana.

 • On vaikea kuvitella kenenkään ilahtuvan löytäessään sisätiloista 50 000 muurahaista. Virossa tämä kuitenkin on mahdollista. Tartossa tiedekeskus AHHAAssa tehdään nimittäin tiedettä tutuksi kaikenikäisille kokeilemisen, leikin ja vuorovaikutuksen kautta. Viime vuonna Baltian suurimmassa tiedekeskuksessa vieraili lähes 190 000 kävijää. Tiedekeskuksessa haastateltavina ovat Jegor Jermakov sekä Xavier Lebrun ja Anne Hernalsteen.Toimittajana on Tiina Harpf.

 • Sota on ollut yksi suomalaisen kirjallisuuden kestoaiheista ja tätä aihetta löytyi taas sankoin määrin pukinkonteista. Eri aikoina on kuitenkin ollut erilaisia oletuksia siitä, kuinka sodasta on sopinut kirjoittaa. Ympäröivä kulttuuri ja kritiikki ovat luoneet kirjailijoille odotuksia, joita he ovat joko noudattaneet tai haastaneet. Aiheesta on tehty Tampereen yliopistossa väitöstutkimus, jonka tekijän tapasi toimittaja Sakari Silvola.

 • Kotiseutututkimus ei ole vain harrastajien puuhastelua, vaan siihen tarvitaan monen eri tieteen apua ja tuntemusta. Mitä kaikkea kotiseutututkimus oikein pitää sisällään? Tähän vastaa Tiina Harpfin haastattelussa arkistotutkija Juha Nirkko Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran Kansanrunousarkistosta.

Ei tulossa olevia jaksoja

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä