Slaget efter tolv - dagens debatt

Sociala medier - möjlighet eller hot??

 • 31 min
 • ei kuunneltavissa

Hur påverkar de sociala mediernas framfart samhällsdebatten? Bidrar Facebook och Twitter till en konstruktiv dialog mellan människor? Eller banar de sociala medierna snarare väg för ensidiga inlägg och regelrätt hatprat? I debatten deltar bloggaren Karin Hautamäki, företagaren Reidar Wasenius och kulturproducentstuderanden Thomas Nybergh. Rikhard Husu leder ordet. E-post: slaget@yle.fi

Lähetykset

 • ti 2.4.2013 12.10 • Yle Vega

Jaksot

 • FFC såg först till att Antti Rinne blev socialdemokraternas ordförande, sedan hjälpte man SDP att vinna valet.
  Och nu vill FFC ha utdelning för sina pengar och ansträngningar.
  Det skriver en upprörd kolumnist i tidningen Iltalehti.
  Är det rätt att FFC har representanter med i regeringsförhandlingarna på Ständerhuset, eller är det ett problem ur demokratisk synvinkel?
  Nina Wessberg (industrifacket), Sture Fjäder (Akava) och Juhana Vartiainen (saml) debatterar under ledning av Bettina Sågbom. E-post: slaget@yle.fi

 • Ur ett klimatperspektiv är det en lysande idé att slopa korta inrikesflyg och satsa på tågresor i stället. Det här visar bland annat forskning vid Jyväskylä universitet. Det är de korta flygsträckorna som ger upphov till de högsta utsläppen per passagerare.

  Att slopa inrikesflyg skulle vara en stor klimatgärning, men skulle också få kännbara effekter. T.ex. Österbotten är en starkt exportinriktad region som är beroende av flyg både till huvudstadsregionen och resten av världen.

  Är det realistiskt att begränsa inrikesflygen? frågar Slaget efter tolv. I dagens debatt deltar Kronobys kommundirektör Malin Brännkärr, ekonomen Katarina Sehm-Patomäki (till vänster på bilden) och Andrea Weckman som är ordförande för miljöorganisationen Natur och Miljö (till höger på bilden). Debatten leds av Markus Ekholm.

  E-post: slaget@yle.fi

 • I en stor internationell undersökning frågar man yrkesfiskarna hur stor skada sälar och skarvar förorsakar dem - på riktigt. De ekonomiska förlusterna är betydligt större än myndigheterna brukar räkna med säger fiskarna som menar att smärtgränsen börjar vara nådd. Klart är att djurlivet i och kring Östersjön har förändrats - men vilka slutsatser kan vi dra av rapporten och vad borde göras? Det diskuterar Kaj Mattsson, verksamhetsledare för Åbolands fiskarförbund (bilden t.h.), Kristina Svels från Naturresursinstitutet LUKE (bilden t.v.), Kari Ranta-Aho fiskerinäringschef vid Egentliga Finlands NTM-central och Bernt Nordman från Natur och miljö. Maria Nylund leder ordet.

  E-post: slaget@yle.fi

 • Kaskö och Närpes har nu ett färdigt förslag till fusionsavtal. Medan Närpes just nu går bra ekonomiskt har Kaskö flera svåra år bakom sig, och framtiden ter sig dyster. Vilken blir Närpes roll i en eventuell fusion, och har Kaskö egentligen något alternativ kvar?
  I Slagete etfer tolv diskuterar politikerna Mikaela Björklund från Närpes och Carl-Gustav Mangs från Kaskö samt fusionsutredaren Göran Honga. Filip Stén leder ordet.

  E-post: slaget@yle.fi

 • Den europeiska vänstern förenar sig inför EU-valet. De vill ha ett öppet EU med mindre byråkrati och med större ekonomisk solidaritet, och på så sätt utgöra en motvikt till den nationalism som hotar splittra EU.
  EU-kandidaterna Ville Niinistö (Gröna), Ida Schauman (Sfp), Matilda af Hällström (Saml) och Mia Haglund (Vf) tar ställning till de konkreta förslag som gruppen DiEM25 har fört fram, som t.ex basinkomst för alla EU-medborgare.
  Programledare Bettina Sågbom.
  E-post: slaget@yle.fi

 • Rödmylla plus de gröna och SFP är receptet för den nya regering som nu skall diskuteras fram. Vad kan man lyckas med och kan regeringen sitta hela mandatperioden igenom? Bland annat detta diskuterar De äldres råd i Slaget efter tolv. I De äldres råd sitter Jutta Zilliacus, Ralf Friberg, Per-Erik Lönnfors och Geo Stenius.

  E-post: slaget@yle.fi

 • Den här veckan har en omfattande rapport om artdöden offentliggjorts, och nu efterlyser forskare världen över åtgärder.
  Vilka konsekvenser har artdöden för planetens tillstånd. Och hur förhindrar vi den?
  Chefredaktören för Vihreä lanka, Riikka Suominen (bilden), och miljörådet Marina von Weissenberg diskuterar under ledning av Bettina Sågbom.
  E-post: slaget@yle.fi

 • I Åbo tvingas det omtyckta Karinahemmet stänga, ett av fyra hem i landet som ger krävande hospicevård. Orsaken uppges vara att allt fler vill dö hemma. Hur ser god vård i livets slutskede ut? I Slaget efter tolv diskuterar Nina Kivinen (bilden t.v.) som vårdade sin egen pappa på Karinahemmet, sjukskötare Nina Öhman (bilden t.h.) och läkaren och docenten i tanatologi (vetenskapen om döden) Gustaf Molander om hur god vård i livets slutskede kan se ut. Maria Nylund leder ordet. E-post: slaget@yle.fi

 • Det blev Centern, De Gröna, Vänsterförbundet och Sfp som ska förhandla fram Finlands nästa regering tillsammans med Socialdemokraterna. I Slaget efter tolv diskuterar statsvetaren Jan Sundberg, Yles politiska reporter Magnus Swanljung och Johan Johansson, tidigare partisekreterare för Sfp under ledning av Bettina Sågbom.

  Programmet är en del av Svenska Yles direktsändning i samband med att regeringsunderlaget presenterades. I inledningen konstaterar professor emeritus Jan Sundberg att två av största partierna, Sannfinländarna och Samlingspartiet lämnas utanför.

  slaget@yle.fi

 • Socialdemokraternas ordförande Antti Rinne försöker bilda regering och har lovat att regeringsbasen skall offentliggöras i morgon. Vad är det som sker under de långa samtalen med de olika partierna?
  I Slaget efter tolv diskuterar tidigare riksdagsledamoten Stefan Wallin (Sfp) (bilden) och Marianne Sundholm, politisk reporter på Yle under ledning av Bettina Sågbom.
  E-post: slaget@yle.fi

 • Första maj-firandet i Paris slutade i kravaller då de gula västarna drog ut i protester mot den franska regeringen. De gula västarna har gjort de franska gatorna oroliga varje lördag sen november.

  När landstiger medelklassupproret i Finland? diskuteras i Slaget efter tolv. I dagens debatt deltar Amanda Pasanen (Gröna unga), Anette Karlsson (Nylands socialdemokratiska kvinnor) och Veera Hellman (Samlingspartiets ungdomsförbund). Diskussionen leds av Markus Ekholm.E-post: slaget@yle.fi

 • Våren har fått fart på båtfolket och det är full aktivitet vid båtvarv och klubbar när båten ska sättas i skick. 3,5 miljoner fritidsbåtar åker runt på Östersjön varje sommar, men hur mycket hinner båtägaren fundera på miljön? Vem orkar borsta båtbottnen 4 gånger per sommar för att undvika giftiga båtbottenfärger? Och varför dumpar hälften av båtförarna fortfarande sitt bajsvattnet i havet? Håll skärgården ren rfs generalsekreterare Aija Kaski och kommodoren för Airisto Segelsällskap i Åbo Markus Blomquist deltar, debatten leds av Maria Nylund. E-post: slaget@yle.fi

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä