Kertomuksia Suomesta

Kivijalkaretkellä Lumivaarassa

 • 28 min
 • toistaiseksi

Tuhannet suomalaiset suuntaavat kesäisin rajan takaiseen Karjalaan katsomaan suvun maisemia. Kertomuksia Suomesta -ohjelma vie tällä kertaa kivijalkaretkelle Lumivaaraan, joka sijaitsee Laatokan luoteisnurkassa 30 kilometrin päässä Sortavalasta. Mukana kivijalkoja etsimässä on toimittaja Anna-Liisa Haavikko. Ohjelma on uusinta YLE Radio 1:stä heinäkuulta 2010.

Lähetykset

 • la 13.8.2011 17.50 • Yle Areena

Jaksot

 • Suklaansyönti on aikuistunut ja samalla vaatimukset suklaan suhteen ovat kasvaneet. Joulusuklaa ei välttämättä olekaan marketin konvehtitarjouksesta ostettu rasia, vaan käsintehty praliini, jota maistellaan kuin viiniä. Petri Siren on suklaakäsityöläinen, jolla pitää kiirettä puotinsa keittiössä joulun alla. Reportaasin toimittaa Päivi Leino.

 • Talonmiesten määrä on vähentynyt viime vuosina, vaikka asukaskyselyissä haikaillaankin niiden perään. Kertomuksia Suomesta -reportaasissa Minna Korhonen tapaa nuoren polven talonmiehen.

 • Suklaansyönti on aikuistunut ja samalla vaatimukset suklaan suhteen ovat kasvaneet. Joulusuklaa ei välttämättä olekaan marketin konvehtitarjouksesta ostettu rasia, vaan käsintehty praliini, jota maistellaan kuin viiniä. Petri Siren on suklaakäsityöläinen, jolla pitää kiirettä puotinsa keittiössä joulun alla. Reportaasin toimittaa Päivi Leino.

 • Kaikilla lapsilla ei ole omaa mummoa tai pappaa, mutta tähänkin on keksitty ratkaisu - varaisovanhemmat. Ne ovat tarpeen etenkin, jos juuret ovat muualla kuin Suomessa. Minna Korhonen tapasi sijaisvaarin ja -mummon sekä heidän sijaislapsenlapsensa.

 • Kertomuksia Suomesta vie metsänaisten jänisjahtiin Pieksämäen liepeille, mukana on toimittaja Minna Korhonen.

 • Kertomuksia Suomesta vie omenapitäjä Lohjalle, jossa Timo Krappe viljelee sukutilaansa. Toimittajana Minna Korhonen.

 • Siivousalalla työskentelee yhä enemmän maahanmuuttajia. He tekevät ne työt, jotka eivät suomalaisille aina kelpaa. Matalapalkka-aloille värvätäänkin tulevaisuudessa enistä enemmän työvoimaa ulkomailta. Kertomuksia Suomesta ohjelma väittää, että Suomi ei pysy puhtaana ilman maahanmuuttajia. Toimittajana Minna Korhonen.

 • Työmatkapyöräily on nousussa. Siihen kannustavat niin kunnonkohotus kuin huoli ympäristöstä. Mutta onko pyöräilystä tullut polkupyörien ja erilaisten varusteiden kehittymisen myötä jo aivan toisenlaista kuin muutama vuosikymmen sitten? Ohjelmassa seurataan Satu Henrikssonin työmatkan taittumista polkupyörällä ja tavataan myös polkupyöräkauppias Markku Kulmala. Toimittajana on Päivi Leino.

 • Etelä-Savon maakunta ei suostu kokonaan kuihtumaan. Vaikka syys hiljentää kyläteitä vähitellen, niin vanhoilla pitäjillä elää uusi henki. Hirvensalmi Mikkelin vieressä vetää asuinkuntana puoleensa jopa lapsiperheitä ja Kangasniemi on saanut kesämökkiläisistä pysyviä asukkaita. Kertomuksia Suomesta -ohjelmassa toimittaja Jukka Arvassalo liikkuu nykysavolaisissa maalaismaisemissa.

 • Tuhannet suomalaiset suuntaavat kesäisin rajan takaiseen Karjalaan katsomaan suvun maisemia. Kertomuksia Suomesta -ohjelma vie tällä kertaa kivijalkaretkelle Lumivaaraan, joka sijaitsee Laatokan luoteisnurkassa 30 kilometrin päässä Sortavalasta. Mukana kivijalkoja etsimässä on toimittaja Anna-Liisa Haavikko. Ohjelma on uusinta YLE Radio 1:stä heinäkuulta 2010.

 • Maailman arviolta 1,3 miljardia muslimia viettää paraikaa ramadania. Suomessakin islamin pyhä kuukausi ramadan näkyy vuosi vuodelta enemmän, kun muslimien määrä maahanmuuton ja käännynnäisten myötä kasvaa. Mikä saa suomalaissyntyisen naisen verhoutumaan huiviin, ja luterilaista elämää eläneen kääntymään muslimiksi? Toimittajana Päivi Leino.

 • Pappeus on naisten myötä muuttunut ja muutos kiihtyy. Virassa toimivista papeista on tällä hetkellä noin kolmannes naisia, mutta sekä teologian opiskelijoista että kesäkuussa vihityistä uusista papeista naisia on valtaosa. Kertomuksia Suomesta -ohjelman päähenkilöinä on kaksi papintyöhön kutsuttua nuorta naista. Kumpikaan heistä ei ole astellut pappeuteen lyhintä mahdollista tietä. Toimittajana on Eve Mantu.

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

 • Tuleeko Suomesta edelleen mieleen vain sauna, Sibelius ja kaunis luonto? Kertomuksia Suomesta -reportaasi ottaa selvää matkaoppaan Suomi-kuvasta. Pääsemme Minna Korhosen mukana Helsinkiä esittelevälle turistikierrokselle. Ohjelma on tehty kesällä 2010.

 • Euroopan unioni nimesi viime vuoden Köyhyyden ja sosiaalisen syrjäytymisen torjunnan vuodeksi. Mutta köyhyyden ja syrjäytymisen torjumiseksi tehdään töitä muulloinkin kuin teemavuosien aikaan. Köyhien lasten määrä on kolmikertaistunut Suomessa viime laman jälkeen. Yksi taho, joka tekee työtä vähävaraisten perheiden hyväksi, on kirkon diakoniatyö. Mitä annettavaa sillä on? Kertomuksia Suomesta -ohjelmasarja kävi kotikäynnillä diakoniatyöntekijä Tarja Anderssonin kanssa. Toimittajana on Päivi Leino.

 • Ennen vanhaan tavattiin sanoa, että lapsi tuo leivän tullessaan. Mutta ei se tuo, ei ainakaan enää. Niina on pienen pojan äiti ja hänen elämänsä on jatkuvaa eurojen ynnäämistä. Hänen yksinhuoltajaperheessään pesukoneen rikkoutuminen olisi katastrofi. Pakollisten menojen jälkeen rahaa jää kuukaudeksi muutama kymppi. Ja nyt pitäisi ostaa lastenvaunut. Toimittajana Eve Mantu.

 • Muutamassa vuosikymmenessä ylipaino on noussut valtavaksi ongelmaksi. Suomalaisista on tullut Pohjolan pullein kansa. Tällä hetkellä kaikkein eniten kiinnostusta herättävä lääke siihen ovat laihdutusleikkaukset. Laihdutusleikkaukset ovat julkista terveydenhuoltoa, ja siksi mahdollisia vain sairaalloisen ylipainoisille eli painoindeksin on oltava 40 tai oheissairauksien kanssa vähintään 35. Mutta silti ratkaisu ei ole helppo - leikkauksessa on riskinsä. Ohjelman toimittaa Päivi Leino.

 • Kansalaisia laihdutetaan yhä laajemmin myös julkisessa terveydenhuollossa. Nyt puhutaan jo lihavuusleikkausjonoista. Keravalainen Matti Käki oli vielä äskettäin sairaaloisen ylipainoinen. Leikkauksen jälkeen kaikki muuttui. Päivi Leino seuraa, mitä on Matti Käen uusi elämä.

 • Kertomuksia Suomesta vie luokkaretkelle Mannerheim-museoon, jossa Minna Korhonen poimii pinnan alla kuplivia yllättäviäkin ajatuksia.

 • Kertomuksia Suomesta tapaa alamäkipyöräilijä Matti Lehikoisen. Toimittajana on Eve Mantu. Ohjelma on uusinta kesältä 2009.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä