Metsäradio.

Sysmän jättikuusta mittaamassa 13.6.2011

 • 7 min
 • toistaiseksi

Sysmän Valittulan kylän kuusimetsikössä kasvaa istutettujen kuusipuiden keskellä todellinen metsän alkuperäisasukas, kuusien kuusi, varsinainen jättiläinen ainakin paksuudeltaan. Perttu Levijärven mailla kasvavalla kuusella on ympärysmittaa kolme metriä ja kymmenen senttiä metrin korkeudelta mitattuna. Pituutta 32 metriä ja halkaisijakin on metrin luokkaa. Markku Lähdetluoma kävi katsomassa kuusta Perttu Levijärven ja Päijät-Hämeen metsänhoitoyhdistyksen metsäneuvojan Reijo Ikosen kanssa.

Lähetykset

 • ti 14.6.2011 8.16 • Yle Areena

Jaksot

 • Posiolla asuva Taisto Tuomivaara on moninkertainen pöllinparkkuun mestari. Pikkupoikana hän seurasi isäänsä metsälle ja oppi silloin parkkaamaan pöllejä. Taivalkosken parkkuukisoihin Taisto Tuomivaara on teroittanut useamman kerran rautansa. Kisoissa on hauska tunnelma, sillä katsojat kannustavat ja jännittävät mukana. Nopeus ja huolellisuus ovat ratkaisevia tekijöitä, sillä tarkkuus on valttia. Toimittaja & kuva: Rita Trötschkes / Yle

 • Konjakki-niminen saari sijaitsee Jyväskylän kaupungin alueella Päijänteellä ja karttaa tähyilevät veneilijät miettivät varmasti kummallisen nimen alkuperää. Metsäradion toimittaja Asko Hauta-aho hyppäsi Kalevi Korhosen veneeseen ja samalla tähän pieneen saareen ja sen nimeen liittyvä tarina sai lisävalaistusta.
  Kuva: Asko Hauta-aho / Yle

 • Viime lauantain äkkinäinen ja tuhoisa Kiiraksi nimetty myrsky oli hyvin odotettavissa ollut tapahtuma, mutta kukaan ei toki voinut tietää mihin myrsky purkaisi kiivaimman raivonsa. Lauantaina kävi niin, että erityisesti pääkaupunkiseutu sai kokea myrskyn voiman. Puuta meni nurin ennätyksellisen paljon. Seurauksena olivat pelastuslaitosten nopeat ja tehokkaat ensihädän pelastustoimet, mutta nyt ovat nousseet metsäalan osaajien voimat ja taidot ovat kovaan kurssiin - kuten arvata saattaa. Toki myös Metsäradio on seurannut alkuviikon ajan myrskytuhojen raivausta. Tässä päivän raporttia Helsingin keskuspuistosta, jonne Metsäradion reportteri Olli Ihamäki on mennyt mikrofoneineen. Kuva: Olli Ihamäki / Yle

 • Etelä-Karjalaan Rautjärvelle aivan itärajan pintaan on valmistumassa varsin erikoinen puupuisto. Seppo ja Pertti Terävä ovat noin hehtaarin kokoiselle alueelle istuttaneet 47 erilajista suomalaista puuta, Ihan kaikki sinne eivät pääse, sillä alue on rajavyöhykkeellä. Toimittajamme Petri Kivimäki hankki luvat ja lähti paikan päälle. Kuva: Petri Kivimäki / Yle

 • Erkki Salosella on pitkä kokemus metsätöistä järeällä metsäkoneella. Aktiivisen työuran jälkeen metsäkone on vaihtunut pienempään työkoneeseen - traktorimönkijään ja sen lisälaitteisiin. Miten pienimuotoinen metsätyö soveltuu mönkijälle ja tuleeko metsissä yllätyksiä. Asko Hauta-aho kävi Erkki Salosen pihamaalla Nastolan Järvistenkylällä. Kuva: Asko Hauta-aho / Yle

 • Suomi on täynnään rehottavia ja ylikasvaneita puistoja ja pihoja. Yleisilme on hyvinkin hoitamaton ja hallitsematon ja tämä koskee niin kuntien kuin yksityistenkin maanomistajien tiluksia. Puiden annetaan kasvaa vuosikymmeniä kiinni rakennuksissa ja tukimuureissa vaikka hyvin tiedetään, että siitä on suurta haittaa ja rahanmenoa rakenteiden kärsiessä juurista, kosteudesta ja puteilevista neulasista, lehdistä sekä mahlasta. Me olemme tottuneet tähän, toisin kuin esimerkiksi Ruotsissa, jossa kulttuuriympäristöjen hoitoon panostetaan toisella tavalla ja jossa tavalliset kansalaisetkin hoitavat tonttejaan huomattavasti paremmin. Metsäradion reportteri Olli Ihamäki pyysi puuasiantuntija Juha Raision katsomaan surullisessa kunnossa olevaa rivitalon pihaa, jota hallitsevat jättimäiset rakennuksessa kiinni kasvavat kuuset.
  Kuva: Olli Ihamäki / Yle

 • Metsäradiossa lähdettiin vesille Pohjois-Päijänteelle Jyväskylään. Puiden kehystämää sinistä järvimaisemaa kannattaa siellä ihalla, koska se on upea sisävesistö - saarineen päivineen. Päijänteen suurilla selillä sään vaihtelut saattavat aiheuttaa venelijöille yllättäviä tilanteita ja monesti muutos tulee muutamissa minuuteissa. Kalevi Korhonen on järvipelastuksen pioneereja useiden vuosikymmenien kokemuksella, hänen veneessään oli Metsäradion toimittaja Asko Hauta-aho. Kuva: Asko Hauta-aho / Yle

 • Metsäalan asiantuntijoiden etujärjestö on huolissaan metsäalan osaajien riittävyydestä. Erityisesti metsätalousinsinöörejä edustava järjestö kiinnittää huomiota ammattikorkeakoulujen aloituspaikkojen määrään ja pitää sitä riittämättömänä ottaen huomioon kovassa nosteessa olevan biotalouden kehityksen.
  Meton puheenjohtaja Håkan Nystrand sanoo, että riittävät henkilöresurssit ovat keskeinen osa kestävää metsätaloutta. Nystrand toteaa, että puun kysynnän vahvistuminen on iloinen asia, mutta muutos ei ole kestävällä pohjalla, jos ihmisiä ei ole riittävästi tekemään entistä vaativampaa työtä.
  Metsäradion reportteri Olli Ihamäki onnistui houkuttelemaan Meton puheenjohtajan haastateltavakseen.
  Kuva: Raino Hurme / Yle

Klipit

 • Metsäradion nykyinen tunnussävel on ollut käytössä vuodesta 2003 asti.

 • Beagle-uros "Ukko" lähti syyskuussa isäntänsä kanssa jänisjahtiin Tuupovaaran Öllölässä samaan tapaan kuin useasti aikaisemminkin. Jotain poikkeavaa kuitenkin tapahtui, koska Ukon metsästysreissu venähti viiden vuorokauden mittaiseksi. Koiran isäntä Onni Räty oli jo lähes varma, että koira ei palaa takaisin. Kaikki päättyi kuitenkin onnellisesti. Metsästyskoiran katoaminen syksyisin on hyvin tavallista. Metsäradiossa käsitellään tätä asiaa maanantaina 23.9.2013.

 • Oulangan kanjonissa avautuu retkeilijälle upea rotkomaisema. Opastetut polut kulkevat kanjonin yläpuolella ja sieltä avautuu näkymä Oulankajoen alkulähteille. Haastateltavana luontovalvoja Arto Hänninen, toimittajana Asko Hauta-aho.

 • Imatralaisen puunveistäjän Martti Hietasen puuateljeen hyllyillä on runsaasti puu-ukkoja ja monia muita taideteoksia. Martti Hietanen on veistänyt puuteoksiaan jo vuosikymmenten ajan ja jopa presidentti Urho Kekkonen sai videolla esiteltävän teoksen maakuntamatkallaan. Veistoksia on jaettu myös tunnustuksina ja kilpailujen palkintoina, joten monen hyllyltä saattaa löytyä Martin tekemiä töitä.
  Kokeneen veistäjän tapasi Imatralla Asko Hauta-aho.

 • Metsäradion saunailta tuli suorana lähetyksenä Asikkalan Iso-Äiniöltä. Teppo Hurmeen savusaunan lämmityspuuhissa ovat myös Pekka Laaksonen Suomen saunaseurasta ja toimittaja Asko Hauta-aho. Radio Suomen studiossa studiossa on juontaja Päivi Nieminen.

 • Nastolalainen Erkki Salonen on keräillyt pahkoja jo vuosikymmenien ajan ja näitä upeita luomuksia löytyy häneltä melkoinen määrä. Viimeisin löytö on koivunpahkajuurakko, joka hyvin vaikuttava näky lähietäisyydeltä tarkasteltuna. Videolla Erkki Salonen kertoo uusimmasta luonnon taideteoksesta.

 • Nastolalainen Erkki Salonen löysi peräti 1000 kilon koivupahkan ja näihin luonnonoikkuihin ei usein törmää. Pahkan puhdistaminen ja esillepano vei runsaasti aikaa, mutta lopputulos on katsomisen arvoinen.

 • Metsäradiossa tavataan puunveistäjä Onni Räty, jonka työpajassa Nastolassa löytyy runsaasti puusta tehtyjä tauluja. Nykyään eläkkeellä oleva Räty on päivittäin harrastuksensa parissa ja tauluille syntyvät aiheet on otettu vuosikymmenien takaa metsureiden töistä ja myös eräkulttuurista. Sopivaa puuainesta Onni Räty sai mm. Kärkölästä, kun paikallisen kirkon vanhat penkit saivat väistyä uusien tieltä.

 • Savusaunan lämmitys on tarkkaa puuhaa, koska se vaatii taitoa ja kärsivällisyyttä. Lämmitys kestää aina useita tunteja, koska lämmityksen jälkeen savu poistetaan saunasta perusteellisella tuuletuksella. Lämmityksen aikana savu tulee kiuaskivien läpi saunatilaan ja osa siitä pääsee ulos tuuletusluukuista ja raollaan olevasta ovesta. Savun tuoksu on upea saunan lähistöllä jo lämmitysvaiheessa ja saunan seinärakenteet ovat nokiset. Löyly lankeaa savusaunassa tasaisesti ja äkkinäistä kuumaa vaihetta ei tule. Savusauna säilyy saunomiskunnossa jopa seuraavaan aamuun asti. Videolla Lasse Vihonen lämmittää savusaunaa Niiniveden rannalla Rautalammin kunnassa.

 • Asikkalalainen Erkki Pekkarinen pitää puiden pilkkomista hyvänä ajanvietteenä ja tuloksena liiteriin syntyy erinomaista polttopuuta. Hän on muun muassa rakentanut sahaamista varten kehikon, jonka avulla puista saa samanmittaisia. Mikäli nivelet eivät taivu raskaaseen työhön niin aina voi etsiä erilaisia työskentelytapoja. Erkki Pekkarisen luona Asikkalan Vesivehmaalla vieraillaan myös Metsäradion lähetyksessä 28.3.2011. Toimittajana Asko Hauta-aho.

 • Suomessa ei ole enää pitkään aikaan valmistettu tulitikkuja, mutta siitä liiketoiminnasta jäi jotakin hampaan koloon. Nimittäin piskuinen hammastikkutehdas Kesmex OY Vaajakoskelle, Jyväskylän lähelle.
  Muitapa hammastikun valmistajia Suomessa ei sitten olekaan. Matti Laitinen tapasi toimitusjohtaja Juha Nurmisen ja kyseli miten hammastikku syntyy.

 • Jos Suomi onkin kauan elänyt suurelta osin metsästä niin maamme metsäteollisuuden ja metsätalouden tulevaisuutta on maalailtu julkisuudessa viime aikoinakin synkin värein.
  Onko toivottomuuteen syytä? Mitä mieltä asiasta on puuntuottaja ja professori Matti Kärkkäinen. Toimittajana oli Maija Elonheimo.
  Kuva: Metsäkustannus / Laura Vesa

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä