Arkisto

Seikkailujen Tanger, osa 1/2

 • 9 min
 • toistaiseksi

Ohjelmassa seikkaillaan Afrikan luoteisnurkassa, Afrikan tähden lähtökaupungissa Tangerissa. Reportaasin ensimmäisessä osassa kuullaan muun muassa Tangerin värikkäästä historiasta, salakuljetuksesta ja valkoisesta orjakaupasta. Ohjelma on vuodelta 1954.

Lähetykset

 • su 17.3.2013 15.42 • Yle Radio 1

Jaksot

 • Kyytiveikkana - eli ajurina - toiminut Juha Sipiläinen muistelee matkojaan Pietariin. Kannaksen pitäjistä tehtiin ennen kaupunkimatkoja Pietariin. Ajomatkoilla Sakkolasta Pietariin tulivat tutuiksi myös monet myyntipaikat, kuten Pietarin tori. Toimittajana vuonna 1962 tehdyssä haastattelussa on Niilo Ihamäki.

 • Toimittaja Väinö Tuomaala haastattelee Kurikan kunnalliskodissa Etelä-Pohjanmaan vanhinta
  asukasta, 102-vuotiasta Amalia Hautaniemeä. Hautamäki muistelee elämänsä käännekohtia niin nuorena kuin aikuisenakin, niin työtä kuin juhlaa. Haastattelu on vuodelta 1953.

 • Toimittaja Pentti Sepänmaa keräsi muistoja vanhojen myllyjen äärellä. Miten työ myllyillä sujui? Jauhatuksesta ja entisistä tavoista ja myllyjen kohtalosta kertovat Kustaa Aikkila, Pekka Alajulma, Seppo Ervasti ja Eetu Virkkula. Arkisto-ohjelma on vuodelta 1962.

 • Oulun Pikisaaren historia on värikäs. Pikisaari sai nimensä sinne 1600-luvulla perustetusta pikiruukista, ja saari on ollut aiemmin myös oma talousalueensa erikoisoikeuksineen. Millaista elämä oli saarella ennen kaupunkiin yhdistävää siltaa? Toimittaja Urpo Karjalainen haastatteli Pikisaaren monista vaiheista konttorihoitaja Fritz Vuopohjaa, äänite on vuodelta 1965.

 • Sää oli kylmä ja sateinen kesällä 1965. Millaisia ajatuksia kesän sää herätti Ilmatieteellisen keskuslaitoksen päällikön filosofian tohtori Venhon mielessä? Miten sääennustuksia laadittiin tuolloin ja mikä teki säätieteilijän tyytyväiseksi? Entä miten säätieteilijä suhtautui kansanennustajien ennustuksiin? Venhoa haastatteli heinäkuussa 1965 toimittaja Jaakko Nousiainen.

 • 72-vuotias Liina Halli kertoo, millaista elämää on eletty ennen Tytärsaarella. Saarella ei ollut peltoa, joten ei ollut myöskään maanviljelystä. Merestä saatiin silakkaa, sikoja ja lehmiä pidettiin. Miten arki sujui? Töitä ainakin tehtiin iltamyöhään saakka. Liina Hallia haastatteli tytärsaarelaisesta elämänmenosta vuonna 1969 toimittaja Martti Halli.

 • Myrskyläläinen Erkki Kairanto muistelee, miten ensimmäinen radio saatiin Myrskylään 1930-luvulla. Hallilan kylän Koskisen kaupassa oli radio, josta Kairanto rakensi mallia ottamalla veljiensä kanssa kotiin vastaanottimen - ja myöhemmin myös kylän muihinkin taloihin. Radiovastaanottimen rakentamiseen ja laitteen kuulosteluun liittyy Kairannolla monta hupaisaa sattumusta. Maanantai-iltaisin pyrittiin ainakin kuuntelemaan kuunnelmat. Kairannon haastattelu on tehty vuonna 1973, ja toimittajana on Kirsti Penttinen.

 • Ulvinsalon luonnonpuisto sijaitsee Kuhmossa, Kainuussa noin 50 kilometriä Kuhmon keskustasta. Ulvinsalon luonnonpuisto perustettiin vuonna 1956. Millainen paikka se oli kymmenen vuotta perustamisensa jälkeen? Toimittaja Jouko Rissa selvittää Ulvinsalon luonnonsuojelualueella niin alueen kasvillisuutta kuin metsätyyppejä. Mukana oppaina kulkevat Erkki Vanninen, Jorma Tiikkanen ja Allan Nevalainen. Metsässäkulkijoiden retki alkaa karhun penkomalta muurahaispesältä. Ohjelma on äänitetty kesällä 1966.

 • Isojoella pidettiin toripäivät aikoinaan kirkon lähellä. Markkinapaikka raivattiin talkoovoimin, kertoo Onni A. Vettenranta tässä arkisto-ohjelmassa vuodelta 1964.
  Pikkupoikana markkinoilla hyörinyt Vettenranta muistelee, että torilla oli tuolloin monenlaista suuhunpistettävää, muiden muassa makkaraa ja punaista limunaatia, ja sitä joivat kaikenikäiset.
  Onni A. Vettenrantaa haastatteli torimuistoistaan toimittaja Niilo Ihamäki.

 • Emäntä Augusta Lyyra kertoo karjanhoidosta ennenaikaan. Miten lypsy sujui, jos heiniä oli vähän? Entä millaista oli laitumelle laskeminen keväällä? Augusta Lyyra kertoo myös taikojen tekemisestä ja siitä, mitä laitumella oli syytä myös pelätä.
  Emäntä Lyyraa haastattelee Pajujärvellä toimittaja Elina Karjalainen. Haastattelu on vuodelta 1965.

 • Suomen Kansallisteatterin edeltäjä Arkadia-teatteri ehti toimia 30 vuotta ennen kuin se lakkasi vuonna 1902. Arkadia-teatteria, sen henkilökuntaa ja tunnelmaa muistelee teatterin entinen lavastaja ja koristetaiteilija Karl Fager. Fager muistaa monta hyvää juttua myös kulissien takaa.
  Karl Fageria haastatteli vuonna 1958 toimittaja Hellin Kannas.

 • Toimittaja Alexis af Enehjelm vieraili kesällä 1938 Ruovedellä. Millaista elämä oli pientilollla? Talonpidosta kertovat Lauri Rinta sekä emäntä Jenny Rinta. Af Enehjelm kävi tutustumassa myös lapsiavustusviljelykseen. Millaista se on? Viljelystoiminnasta kertovat agronomi Erkki Kinnunen, herra Vesanen sekä tilalla olevat lapset.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä