Aktuellt 17

ke 24.4.2013

 • 59 min
 • ei kuunneltavissa

- nyheterna på djupet (poddsänds)

Lähetykset

 • ke 24.4.2013 17.00 • Yle Vega

Jaksot

 • -Det gick för snabbt, jag hann inte tänka. Riksdagsledamot Ritva Elomaa återvänder till Sannfinnarna efter hätsk väljar-respons.
  -Statsministern är inte oroad, varken över avhopp, regeringsmajoritet, eller EU:s framtid. Dags igen för toppmöte i Bryssel.
  -Centralhandelskammarens Brexit-plan: Snabbt och smärtfritt, så alla vinner.
  -Bortgömt byggavfall och bortglömda båtvrak... Finländska miljöbrott ökat med 30%.
  -Tre miljarders spar från social- och hälsovårdsreformen? Oeniga experter om sparplanerna - realistiska eller utopistiska,
  -Minskad men effektivare övervakning av jordbruket får förståelse bland producenterna.

 • - Självklart ska SDP ha en egen kandidat i presidentvalet, säger Arbetarbladets chefredaktör Johan Kvarnström. Nu har man tre att välja emellan. Kvinnorna tar ansvaret.
  - Uppåt för börsen och Finlands ekonomi. Finansministeriet skriver upp prognosen.
  - Flera års ovillkorligt fängelse för både givande och tagande av muta i Vanda. Strängt straff som kanske förändrarkommunalt beteende?
  - Bolagisering kanske ändå inte lösningen på vårdreformen. Ska grundlagsutskottet sätta stopp för planerna?
  - Sommardagis på jobbet? Ny lösning för att få gemensam semester och familjepusslet på plats.
  - EU vill hantera flyktingsströmmarna före parlamentsvalet 2019. Målet tyckas vara fri rörlighet men koll på migrationen.

 • - Tempelplatsens kyrka terrorhotad? De närboende upprörda, både över hotet och polisens dåliga information.
  - Höj era glas! Vid nyår kommer alkoläsken och starkölet till matbutikerna, efter långt politiskt gräl.
  - Internationell flyktingdag firades med prat om flyktingkvoter. De bör höjas med 300, säger Samlingspartiets ordförande. Alldeles för lite, säger UNHCR-jurist.
  - Neste-anställda protesterar mot regeringens planer på att minska statligt ägande. Det skadar ryktet och aktievärdet, klagar ägarministern.
  - Mer matpatriotiska kunder… Så får den finländska potatisodlaren lönsamhet i odlandet.

 • Kampen om kunderna blir allt hårdare nu när vårdreformen närmar sig. I Egentliga Finland har privata vårdbolag redan expanderat kraftigt i nästan hälften av kommunerna. Risken är stor för att den offentliga vården går ut som förlorare, bedömer Göran Honga, direktör för Vasa sjukvårdsdistrikt.

  Utöver vårdmonopol ska det också handla om spelmonopol. I Sverige håller spelmonopolet på att brytas, för att få ordning på det vilda västern som råder inom spelbranschen.

  I Finland fortsätter ändå Veikkaus monopol att vara ohotat, främst på grund av att vinsten går till välgörenhet.

  Förväntningarna på den hajpade medborgarlönen kritiseras av experter för att vara orealistiska. Medborgarlönen jämförs med gojibär - en mirakellösning på alla problem.

  De gröna väljer ny ordförande nu i helgen. En kupp á la Halla-aho är ändå inte att vänta, men en ny era börjar för partiet.

  I Frankrike är däremot president Macron fem före att lyckas med sin kupp. Allting pekar på en skrällseger också i parlamentsvalets andra omgång. Men det franska valsystemet kritiseras också för att ge en förvrängd bild av verkligheten.

 • Efter många års väntan är roaming inom EU nu gratis för alla - alla utom finländarna, som fortfarande kan tvingas betala extra för att surfa, ringa och sms:a med sin mobiltelefon utomlands.

  Att betala eller inte betala är också den stora frågan för euroländernas finansministrar, som ska besluta om utbetalningen av ett nytt grekiskt nödlån. Pressen på att få Grekland på fötter är stor.

  De två sannfinländska lägren fortsätter att förska hitta ny skepnad, både i regeringen och i oppositionen. Utbrytargruppen Nytt alternativ har inte vuxit sig större ännu, men försöker snabbt bli ett parti.

  Försöket med en medborgarlön väcker fortfarande frågor. Efter 6 månader med basinkomst har känslan av trygghet ökat, men någon lösning på fattigdomen är den inte.

  Vi träffar också kvinnliga toppchefer i Lettland. Lettland är det enda landet i Europa där hälften av alla toppchefer och företagsledare är kvinnor.

 • Stormen har lagt sig efter den korta men intensiva regeringskrisen. Nu i efterdyningarna spekuleras det villt både i riksdagens korridorer och vid kaffeborden, om hela regeringskrisen var iscensatt eller inte.

  Inom Sannfinländarna pågår ett bittert och kaotiskt inbördeskrig, då hela partifältet nu plötsligt ska delas upp i två läger. Redan nu har flera kommuners fullmäktigegrupper splittrats. Den omedelbara krisen må alltså vara över, men de politiska spåren ser ut att bli djupa.

  Vilken är då den stora skillnaden mellan Halla-ahos Sannfinländare och utbrytargruppen Nytt alternativ, som gör att den ena kan sitta i regeringen, medan den andra inte kan det? Också för Katarina Pettersson, forskare i högerpopulism, är det här väldigt oklart.

  Professor emeritus Mikael Hidén, som kontaktades av statsministern igår, håller fast vid att det inte finns några juridiska hinder för att bilda regering med utrbytargruppen Nytt altyernativ. Om det är politiskt förnuftigt tar han inte ställning till.

  Det råder förhöjt terrorhot i Finland bedömer Skyddspolisen. Något stor hot är det ändå fortfarande inte frågan om.

 • Den politiska trillern har fortsatt idag, efter en ny dramatisk vänding i regeringskrisen. Krisen ser nu ut att vara avvärjd.

  Sannfinländarna splittras efter en plötslig kupp. Timo Soinis ministertunga utbrytargrupp vill sitta kvar i regeringen och verkar få det, trots att det egna partiet förpassas till oppositionen.

  Enligt Åsa von Schoultz har vi bevittnat en exceptionell och historisk dag i finländsk politik.

  Statsminister Juha Sipilä var redan på väg till Gullranda för att lämna in regeringens avskedsansökan till presidenten, då han gjorde en plötsligt u-sväng. Det här efter att Soinis kupp avslöjades.

  Nu finns plötsligt ett Nytt Alternativ på förhandlingsbordet. Ett lockande alternativ för statsministern som ser en chans att trots allt fortsätta i samma politiska spår med en nygammal regering.

  Att en utbrytargrupp sitter i en regering är exceptionellt, men möjligt eftersom ministrarna förblir de samma. Den här bedömningen gör nu experter, efter att den första förvirringen har lagt sig.

  En besviken Jussi Halla-aho säger att han tog helt på sängen av Soinis manöver.

  För SFP fick dagen ett oönskat slut. Under förmiddagen såg allt ännu lovande ut, men till slut snuvades man på konfekten. En besviken Anna-Maja Henriksson jämförde dagens politiska spel med serien House of Cards.

 • Regeringen är på fallrepet och Sannfinländarna med Halla-aho i spetsen sparkas ut i den politiska marginalen.

  Att värdefrågorna blev så här avgörande, när finländsk politik vanligtvis präglas av pragmatism och konsensus, är överraskande enligt Åsa von Schoultz, professor i statsvetenskap.

  Regeringsdörren står nu på vidgavel för lojala SFP och KD. Vad krävs för att SFP ska ta klivet in? Och vad innebär det här för vårdreformen? Inte mycket, det räcker med att få tillbaka fulljouren till Vasa, menar Åsa von Schoultz.

  Mitt i alla turbulens väljer president Sauli Niinistö att tona ner allt prat om att det råder kris inom politiken.

  I Frankrike råder det också politisk turbulens, efter president Macrons en skrällseger i parlamentsvalets första omgång. Enligt statsvetare Benedicte Berner-Eide, håller ett historiskt maktskifte på att ske.

  I Ryssland har oppositionsledaren Aleksei Navalny och 300 aktivister gripits efter nya stora protester korruptionen i landet.

 • Efter ett katastrofalt val försöker premiärminister Theresa May och de konservativa nu desperat hålla sig kvar vid makten. Det politiska kaoset i Storbritanninen bådar trubbel för de kommande brexit-förhandlingarna.

  Bland britterna väcker resultatet blandade känslor - vissa jublar andra förbannar.

  Enligt Göran von Sydow, statsvetare vid Svenska institutet för europeiska studier, är ett nyval inte uteslutet.

  Här hemma väntar en politisk superhelg, där också SFP är med på ett hörn. Mycket av diskussionerna under SFP:s partidag väntas ändå handla om Sannfinländarna. Hur ska SFP positionera sig om regergingen splittras och det blir nya förhandlingar.

  Finlands framtida stridsplan har flugit över Helsingfors idag. Det här som en del av flygplansförsäljarnas lobbningsförsök. Inget lämnas åt slumpen i miljardaffärer av den här kalibern, trots att själva affären görs tidigast om fyra år.

 • Varför lyckas De Gröna få ett rekordstort stöd inför sitt ordförandeval, medan Sannfinländarna som också väljer ny ordförande, fortsätter att stampa på stället?

  Varför vill ingen bli SDP:s presidentkandidat? I sin växande desperation uppmanar nu partiet alla intresserade att anmäla sig under sommaren.

  Brexit som skulle ge Theresa May och de konservativa en säker seger, kan ändå leda till en politisk skräll för Labour. Det brittiska parlamentsvalet väntas bli jämnare än väntat.

  Nya avslöjanden om statsminister Sipiläs affärer väcker på nytt frågor om bäste broder-system och jäv när det gäller företagsstöd. Professor Alf Rehn är inte nådig i sin kritik.

  Den senaste vändningen i äktenskapsdramat mellan Sverige och Nordea, kan leda till att Nordea hålls kvar i Stockholm.

 • Fredsunionen EU ska börja pumpa in mera pengar i sitt gemensamma försvar och rusta upp. Orsaken är brexit, Trump och terrorhotet.

  Terrorism måste också bekämpas på nätet. Internet får ändå inte göras till en virtuell, orwellsk polisstat, påpekar experter.

  Den senaste tidens terrordåd väntas få en avgörande roll i morgondagens förtida parlamentsval i Storbritannien. Det viktiga valet väntas också få fler unga än på väldigt länge att rösta.

  Här hemma i Finland ska djuren nu få det drägligare. Djurskyddslagen ska förnyas och föreslås bli striktare, men bara delvis, vilket väcker kritik.

  Helsingfors historiska första borgmästare Jan Vapaavuori räds inte att kritisera regeringen för landskapsreformen, trots att han själv hör till ett regeringsparti.

 • Roten till den utbredda populismen i Finland är globaliseringens avigsidor. Det visar en färsk EVA-rapport som ändå kritiseras för att vara högervriden och sakna objektivitet.

  En av dem som riktar mest kritik mot rapporten är Ville Niinistö från De gröna, som anser att EVA stämplar alla som kritiserar marknadsliberalism.

  Roten till den försämrade vården är de reducerade resurserna. Det här märker man nu av bland annat i Kyrkslätt där man effektivt lyckats få ner vårdavgifterna, men delvis på patienternas bekostnad.

  Roten till de växande vårdutgifterna är den åldrande befolkningen och bristen på barn. Kan lösningen vara frysta äggceller som personalförmån? Det här tror man åtminstone i Sverige.

  Roten till allt förfall är krig och konflikter, som också förstör mänsklighetens kulturarv, isynnerhet i Syrien och Irak. Finland fungerar ofta som genomfartsland för de här olagliga kulturskatterna.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä