Horisontti

Sunnuntaisin klo 12.05, Yle Radio 1 - Yle Areena 30 pv

Uskontojen ja kirkkojen ajankohtaisia kuulumisia eri puolilta maailmaa sekä uskon ja elämänkatsomuksen pohdintaa. Yle Radio 1 sunnuntaisin klo 12.15 - 13.00.

Jaksot

 • Rippikoulua pidetään kirkon tähtituotteena. Millaiseen maailmaan ripari valmentaa nuorta ja miten paljon leirien sisällöt vaihtelevat rippikouluvetäjän mukaan? Keskustelemassa ovat rippikoulun oppaan kirjoittanut seurakuntapastori Helena Paalanne, kasvatus- ja perheasioiden johtaja Jarmo Kokkonen kirkkohallituksesta sekä nuorisotyönohjaaja Jonna Peitso Vuosaaren seurakunnasta. Toimittajina ovat Anna Patronen ja Samuli Suonpää.

 • Kirkkojärjestyksen mukaan ehtoollista saa viettää "kirkkoherran valvonnassa myös muualla kuin kirkossa". Tänä vuonna ehtoollinen jää kuitenkin väliin Suomen suurimmassa kristillisessä nuorisotapahtumassa, Maata näkyvissä -festivaaleilla, sillä tapahtuman järjestäjä, Suomen luterilainen evankeliumiyhdistys Sley, ei hyväksy naisia papeiksi. Arkkipiispa Tapio Luoman mukaan kyse ei ole pelkästään Sleyn omasta asiasta, kirkon tapahtumissa ei voi järjestää messuja, joissa naiset eivät voi pappina palvella.

  "Valitettavasti evankeliumiyhdistys on profiloitunut tämän yksittäisen asian kautta", sanoo arkkipiispa Luoma ja toivoo, että järjestössä selvitettäisiin, miksi juuri ehtoollisellä pitää osoittaa, että ollaan kirkon virasta eri mieltä. Toimittajana Samuli Suonpää.

 • Arabikevät oli 2010-luvun alussa kansannousujen sarja Lähi-idässä ja Pohjois-Afrikassa. Se käynnistyi Tunisian vallankumouksesta. Nuoriso lähti kaduille ja toreille toivoen demokratiaa mutta tulikin väkivaltaisuuksia ja sotaa sen sijaan.

  Sanna Raita-aho on Turkissa ulkomaantoimittajana ja kysyy tietokirjassaan yhdessä Lilly Korpiolan kanssa, mitä on tapahtunut arabikevään jälkeen, arjen ja apokalypsin välissä. Onko toiveita demokratiasta ja vaatiiko demokratisaatio rinnalleen maallistumiskehityksen? Raita-ahoa haastattelee Anna Patronen.

 • Muslimien määrä on Suomessa moninkertaistunut muutamassa vuodessa ja samaa vauhtia kasvavat muslimimarkkinat. Suomalaiset muslimit ovat maksukykyinen asiakasryhmä, mutta miten heitä osataan palvella? Millaisia erityispiirteitä muslimeihin kuluttajina liittyy ja millaisesta asiakassegmentistä lopulta on kyse? Keskustelemassa ovat monimuotoisuuden ja osallisuuden asiantuntija Sara Salmani, verkkokauppayrittäjä Polina Shumilova sekä arabikulttuurin valmentaja Päivi Käri-Zein. Toimittajina ovat Anna Patronen ja Samuli Suonpää.

 • Terho Miettisen ja Raija Pellin kirja "Harhaanjohtajat" nosti karismaattisen kristillisyyden sekä helluntailiikkeen väärinkäytökset otsikoihin. Mitä on tämän päivän helluntailaisuus? Onko sen raamatunopetus voimaannuttavaa vai rampauttavaa? Keskustelemassa ovat kolme helluntailaista: tohtorikoulutettava Lari Launonen, uskontotieteilijä, toimittaja Heini Röyskö sekä TT, Jeesus-tutkija Matti Kankaanniemi. Äänessä ovat lisäksi Terho Miettinen sekä Uskontojen uhrien tuki ry:n toiminnanjohtaja Joni Valkila. Keskustelu on uusinta keväältä 2017.

  Ohjelmassa kuullaan myös tuore haastattelu tältä viikolta. Suomen ainoa poliisipappi Carita Pohjolan-Pirhonen jää eläkkeelle. Millaista on ollut viedä päivittäin suruviestiä? Ohjelman toimittavat Anna Patronen ja Samuli Suonpää.

 • Suomen ensimmäinen ja ainoa poliisipappi Carita Pohjolan-Pirhonen jää eläkkeelle. Helsingin seurakuntayhtymä etsii hänelle parhaillaan seuraajaa. Pohjolan-Pirhonen on palvellut surun ammattilaisena poliisin rinnalla vuodesta 2000. Poliisipappi joutuu työssään kohtaamaan muun muassa väkivaltarikollisuutta. Miten maailman varjoissa työskentely on vaikuttanut Pohjolan-Pirhosen käsitykseen elämästä ja ihmisestä? Toimittajana on Anna Patronen.

 • Kun ihminen kuolee, hautajaiset ovat läheisille tärkeä siirtymäriitti. Monen kulttuurin ja uskonnon Suomessa kaikkia ei enää haudata yhtäläisin menoin. Miten katsomus vaikuttaa hautajaistapoihin? Keskustelemassa ovat uskonnottoman Pro-Seremoniat Oy:n toimitusjohtaja Anneli Aurejärvi-Karjalainen, Islam-seurakunnan imaami Ramil Belyaev ja Ruoveden vs. kirkkoherra, surututkija Juha Itkonen. Toimittajina ovat Anna Patronen ja Samuli Suonpää.

 • Antropologi Maija Butters tutki kuolemaa keskustelemalla siitä kuolevien ihmisten kanssa saattohoidossa ja sairaalassa. Jääkö elämä aina kesken ja millä mielellä Suomessa kuollaan? Entä millaisia rituaaleja kuoleman vastaanottamiseen nyky-Suomessa liittyy? Toimittajana Samuli Suonpää.

 • Oulun tuomiorovasti Satu Saarinen katsoo, että kirkossa on tasa-arvon saralla vielä paljon tehtävää. Hän pitää erikoisena sitä, että kirkkoherran työhaastattelussa kysytään yhä erikseen sitä, tekeekö ehdokas alttariyhteistyötä kaikkien sukupuolien kanssa.

  Tasa-arvopalkinnosta päätti kirkkohallituksen täysistunto ja sen jakoi arkkipiispa Kari Mäkinen. Palkintoperusteissa korostettiin erityisesti tuomiorovasti Saarisen työtä sukupuolten tasa-arvon edistämisen hyväksi. Satu Saarinen on tutkinut väitöskirjassaan naisten asemaa kirkossa ja rohkeasti puolustanut sukupuolten tasa-arvoa käytännön työssä. Toimittajana on Anna Patronen.

 • Sisällissodan päättymisestä tulee tällä viikolla kuluneeksi sata vuotta. Horisontissa tavataan kaksi sukua, joista kummastakin löytyy sisällissodan merkittävä vaikuttajahahmo. Säveltäjä Lasse Heikkilän isoisoisä Seth Heikkilä oli Työväenpuolueen perustajajäseniä, työväen aatteen levittäjä, joka tuomittiin lopulta maanpetoksesta. Muusikko Pekka Simojoen isoisän serkku oli puolestaan Elias Simojoki, IKL:n kansanedustaja ja kiihkomielisenä pidetty pappi. Millainen strategia vaikeneminen on trauman käsittelyssä? Mitä sovinto merkitsee tänään sata vuotta myöhemmin? Toimittajina Anna Patronen ja Samuli Suonpää.

 • Kuluneella viikolla kokoontunut kirkolliskokous oli jälleen avioliittoaiheen parissa. Samaa sukupuolta olevien parien vihkimisestä keskusteltiin ja päätökseksi tuli, ettei päätöstä asiaan saada. Keskustelun luvataan kuitenkin jatkuvan, kunnioittavasti.

  Miltä kunnioittava "ei" kuulostaa sellaisen ihmisen korvissa, josta tässä puhutaan? Keitä ovat "sateenkaaripapit" jotka olivat saapuneet seuraamaan kokousta? Toimittajat Anna Patronen ja Samuli Suonpää tapasivat kirkolliskokousedustajia, sateenkaaripappi Ari Kotisaaren sekä helsinkiläisen Hanna Hokan, joka on jo ehtinyt mennä naisen kanssa kirkossa naimisiin.

 • Pyhät tekstit kuvaavat monenlaisia äitejä. Vaikka äidit ovat usein tarinoiden sivuhenkilöitä, heistä kulttuurimme on saanut vahvat mallit siihen, mitä äitiys on. Raamatun ja tämän päivän äitiydestä ovat keskustelemassa teologian tohtori Outi Lehtipuu, pastori, asiantuntija Minna Jaakkola Kasper ry:stä sekä sosiologian professori Anna-Maija Castrén. Toimittajina ovat Anna Patronen ja Samuli Suonpää.

Klipit

 • Presidentti ja rauhannobelisti Martti Ahtisaari puhuu suomalaisten erityissuhteesta Namibian kanssa. Maan itsenäisyyden kätilöksi tituleerattu Ahtisaari on puolisonsa kanssa Namibian kunniakansalainen.

 • Lapsi ei ole tyhjä taulu, ei kasvamassa oleva kuluttaja eikä tulevaa työvaoimaa, ajattelee Seurakuntien lalpsityön keskuksen eläkkeelle jäävä pääsihteeri Kalevi Virtanen. Lapsen tulo ajattelun keskiöön merkitsee perustavaa muutosta sekä kirkkoon että muualle yhteiskuntaan.
  Ohjelmassa kuullaan myös, millaisia kuvia lapset piirtävät pyhästä sekä millaisista palikoista hyvä parisuhde rakentuu.

 • Luterilaisuus koettiin Venäjän vallan aikaan erottamattomaksi osaksi suomalaisuutta, vastapainona ortodoksiselle tsaarin vallalle. Mutta yhtenäinen Suomi oli myytti jo 1800 -luvulla. Yhtenäisyyttä korostava historia oli aikanaan poliittinen valinta. Tarkastelukulmaa muuttamalla kokonaiskuva tarkentuu. Professori Irma Sulkunen valottaa suomalaisuuden ja luterilaisuuden sidoksia. Ohjelmassa tarkastellaan myös suomalaista antisemitismiä ja avataan ikkunat Arfikkaan.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä