Puheet ja teot

Puheet ja teot: Suomi on Pohjolan Kongo, tule ja valtaa kaivos

 • 51 min
 • toistaiseksi

Suomi on kaivosteollisuuden hölmölä. Sen kun valtaat esiintymän, kuten Klondykessä. Täällä voit vallata kaivospaikan mistä tykkäät. Sitten kaivetaan arvometallit pois ja jätetään kaivosjätteet ja raiskatut maisemat alkuasukkaille. Ihan kuin ennen tehtiin Afrikassa, Amerikoissa ynnä muissa siirtomaissa. Mutta kas, Suomen valtauslaki onkin Ruotsin siirtomaakaudelta, 1700-luvulta. Kaivoslain osalta Suomi on edelleen siirtomaa ja sen suuret kaivosyhtiöt tietävät. Anglo American Exploration johtaa mineraalien ryöväyskisaa, sillä on yli 700 varausta ja 150 valtausta Suomessa. Kaivosasian äärellä ovat Hannele Pokka, Saku Vuori ja Leena Mattila.

Lähetykset

 • to 9.5.2013 19.08 • Yle Radio Suomi

Jaksot

 • Mitä oppivelvollisuuden pidentäminen auttaa, jos teini ei suorita nykyistäkään annosta? Sedät ja tädit selittää, mikä olisi parasta nuorille, mutta mitä ne oikeasti tietää? Tuntevatko edes omia lapsiaan, miten niillä koulu sujuu onko kavereita vai kiusataanko niitä? Kuka tietää, mikä koulussa on hyvää ja mitä pitäisi muuttaa vai onko sillä väliäkään, kun sedät ja tädit päättää omasta päästään. Pari tutkijasetää meni kuitenkin uudelleen kouluun, ja seuraamaan oikeata ysiluokan elämää. Kolmas setä sukelsi amikseen. Kouluja ja nuoria pohtivat Leena Mattila sekä uusintakoululainen Tommi Hoikkala ja ammattikouluja tutkinut Antti Maunu.

 • Mihin kaikkeen ihminen sitä aurinkoa tarvitsee, kun me emme osaa yhteyttää? Kuinka yleisiä ovat kaamosmasennus ja kaamosväsymys? Talvinen pimeys ja kaamos masentaa monia ja väsyttää vielä useampia. Vain harvat nauttivat talvisesta hämärästä ja hiljentävät tahtiaan talven tullen. Ihmisen sisäisen kellon, valon ja kaamoksen vaikutusten kimpussa ovat tutkimusprofessori Timo Partonen ja Leena Mattila. Psykiatrian erikoislääkäri Timo Partonen Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta on perehtynyt vuodenaikojen vaihtelun, valon ja unen vaikutuksiin.

 • Kansa järkyttyy, kun lööpit myyvät jonkun lapsen kamalaa kohtaloa. Järkytys kestää hetken ja sitten se on ohi, ja setä sekä täti palaavat kotiteatterinsa reality-maailmaan. Ketä enää kiinnostaa lasten ja nuorten hyvinvointi tai syrjäytyminen? Kiinnostaako lasten ja nuorten elämä edes vanhempia? Asian luulisi kyllä kiinnostavan, sillä ongelmien ennaltaehkäisy on helpompaa ja halvempaa kuin ongelmien selvittely ja jälkien paikkailu. Lasten ja nuorten hyvinvoinnista ja ongelmien ennaltaehkäisystä puhuvat professori Kristiina Kumpulainen ja lastenpsykiatri Jukka Mäkelä, toimittaja on Leena Mattila.

 • Oletko shoppailu- vai seksiaddikti? Nykyään löydetään riippuvuuksia joka aineesta, asiasta tai tekemisestä. Ennen oltiin riippuvaisia vain viinasta, huumeista ja tupakasta, mutta nyt myös seksistä, shoppailusta ja kauneusleikkauksista lenkkeilyn ja pelaamisen lisäksi. Mistä tämä addiktio-ongelmien hyöky ryöpsähti vai onko se ongelma? Ja kenelle se on ongelma? Entä haittaako riippuvuus ketään, jos asianomainen on ihan tyytyväinen shoppailija tai lenkkeilijä? Addiktioita ja niiden leviämistä tai paisuttelua leipovat ja rajaavat Leena Mattila sekä aihetta tutkineet Pauliina Raento ja Tuukka Tammi, jotka ovat koonneet kirjan Addiktioyhteiskunta.

 • Ysiluokkalaisten oppimistaidot ovat huonontuneet, missä vika. Teinit pärjäsivät kymmenen vuotta sitten selvästi paremmin päättelykyvyssä, matikassa ja luetun ymmärtämisessä. Miten tulos voi olla näin huono, mehän voitetaan PISA-tuloksissa aina kaikki. Mutta miten käy ensi vuonna? Missä välissä oppimisen perustaidot on sortuneet, ja miten koululaisten luetun ymmärtäminen voi huonontua? Oliskohan peruskoulussa säätämisen paikka? Toisalta myös koululaisten asennevamma on pahentunut, johtuuko pudotus kotioloista ja vanhemmista. Ysiluokkalaisten oppimistaitojen katoa ihmettelevät professori Jarkko Hautamäki, tutkija Petri Paju ja Leena Mattila.

 • Meitä kehoitetaan auttamaan naapurin mummoa tai invalidia, koska yhteiskunta ei raaski rahojaan tuottamattomiin ihmisiin uhrata. Kaikki OK siihen saakka, mutta jos mummo vastapalvelukseksi hoitaa lasta tai invalidi antaa matikantunteja naapurin teinille niin sitten on piru irti ..tai oikeastaan verokarhu, sillä apua ei saa korvata vastatapalveluksella. Tuloverolain mukaan työsuoritusten vaihtaminen päittäin on ollut vastikkeellista hommaa jo reilut 20 vuotta, mutta nyt se on hoksattu. Joku ketku on rakennuttanut mökin vastapalveluja vastaan, siispä pistetään muutkin verolle. Leena Mattilan vieraina ovat Heikki Hiilamo, Tero Määttä ja Marjut Sonck.

 • Valkkaako yhteiskunta avustettavia, kun näyttää että todella ongelmaiset, köyhät ja kipeet putoaa läpi suojaverkoista. Yhteiskunta hoitaa sisäsiistit ja helpot tapaukset virkatyönä ja hankalat tapaukset tipahtaa lähimmäisenrakkaudesta toimivien syliin. Diakoniatyön huomaan päätyvät asunnottomat, alkoholistit ja päihderiippuvaiset, perheiden lisäksi. Moni valittaa kirkollisveroista, mutta ei mieti pätkääkään mitä kaikkea saa veron vastineeksi tai lapset tai isovanhemmat saa. Diakonissalaitos auttaa ongelma-ihmisiä jaloilleen ja hommaa asuntoja, ja ihmiset valittaa siitäkin. Leena Mattilan kanssa diakoniasta puhuvat Ulla Nord ja Kalle Kuusimäki.

 • Vähentyykö seksin ostaminen kieltolailla entä paraneeko seksityöntekijöiden elämä? Mihin kieltolailla pyritään ja miten se vaikuttaa todellisessa maailmassa asiakkaan ja seksiammattilaisen välillä? Voiskohan se vaikuttaa samoin kuin viinan kieltolaki, joka siirsi välityksen ja kaupankäynnin maan alle ja homma siirtyi rikollisten käsiin ja peli raaistui. Seksin ostamisesta ja myymisestä keskustelevat toiminnanjohtaja Jaana Kauppinen PRO-tukipisteestä ja kansanedustaja Anna Kontula sekä Leena Mattila.

 • Jo muinainen Urko Alku-Suomalainen ymmärsi saunan päälle. Saunassa synnyttiin ja synnytettiin, saunotettiin sekä vieraat että oma väki ja pestiin vielä vainajatkin. Saunomalla on hoidettu ja hoidetaan niin sielua kuin kolottavia jäseniäkin. Saunan terveysvaikutuksia on tutkittu sekä meillä että maailmalla, ja se ainakin on moneen kertaan todistettu, että saunominen ei ole hengenvaarallista, kunhan saunotaan selvin päin. Ennen yleisiä saunoja oli satoja, nyt jälkellä on viisitoista. Leena Mattilan vieraina ovat innokkaat saunojat Jarmo Lehtola Suomen Saunaseurasta ja MIka Ahonen, Sauna Hermannin saunamajuri.

 • Valoa, valoa, lisää valoa. Loisteputket, katuvalot ja kirkasvalolamput syytävät valoa ihmisille ja muulle luomakunnalle, vaikka aina ei tarttiskaan. Ei ainakaan 24/7. Syksyllä yksi jos toinen kaipaa lisää valoa, mutta rajansa siinäkin. Eläminen jatkuvassa keinovalossa ei ole pelkästään hyväksi. Varsinkaan, kun ei ole yksi lysti missä valossa ollaan. Maailma eliöineen on sopeutunut luonnonvaloon ja pimeään eikä luultavasti kellään ole muita sopeutumia tällä alueella, paitsi jollain mikrobeilla. Tästä huolimatta kaikille tyrkytetään jatkuvaa keinovaloa pimeän aikaan. Valon varjopuolia pohtivat tutkijat Jari Lyytimäki ja Janne Rinne Leena Mattilan kanssa.

 • Mistä tietää tietääkö vai luuleeko vain? Informaatiota tunkee joka tuutista liian kanssa. Viaton kansalainen voi hukkua sirpaletietoon ja muuhun sälään. Millä perusteella joku asia on faktatietoa eikä satunnaisen sanojan henkilökohtainen mielipide, luulo tai uskomus? Miten informaatiotulvaa pitäisi seuloa, jotta erottaisi höpöjutut ja mielipiteet tosiasioista? Infoähkyyn haetaan nyt apua psykologilta ja filosofilta. Psykologian professori Liisa Keltikangas-Järvinen ja teoreettinen filosofi Riku Juti vääntävät rautalankaa Leena Mattilalle ja muillekin.

Ei tulossa olevia jaksoja

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä