Ajantasan Torstaiseura

Ajantasan Torstaiseura: Rakennusperinnön säilyttäminen

 • 31 min
 • toistaiseksi

Häme ja punatiilirakentaminen. Nina Keski-Korpelan haastateltavina Museoviraston intendentti Anu Laurila, tutkija Liisa Koskelainen ja Kruunuasuntojen aluepäällikkö Ari Paajanen. Studiossa Pasilassa kaupunkihistorian tutkija Anja Kervanto-Nevanlinna, Helsingin yliopisto. Juontajana Mira Hyttinen.

Lähetykset

 • to 11.4.2013 14.30 • Yle Areena

Jaksot

 • Kun pääkaupunkiseudulla harrastetaan koulushoppailua ja kasvukeskuksissa lapset laitetaan erikoistuneeseen päiväkotiin, on tilanne eri maaseudulla. Syrjäkylilläkin on kuitenkin omat sankarinsa. Kajaanissa studiossa on Kajaani Game Studiosin teknologiajohtaja, alaikäisten lasten isä, entinen Suomen nopein juoksija Jari Haverinen, Pasilassa puolestaan OAJ:n erityisasiantuntija Päivi Lyhykäinen ja muuttoliikettä tutkinut Timo Aro. Toimittajina Sini Salmirinne ja Tuukka Pasanen.

 • Yleisurheilun MM-kisat alkavat lauantaina Pekingissä ja kisojen alla Torstaiseurassa pohditaan, miten innokkaasti suomalaiset harrastavat yleisurheilua? Kiinnostaako yleisurheilu lapsia ja nuoria? Täällä Pasilassa Ajantasan vieraana on yleisurheiluseura Helsingin Kisa-Veikkojen toiminnanjohtaja Reijo Siitonen, tervetuloa. Miten yleisurheiluharrastus pärjää pääkaupunkiseudulla muille lajeille, harrastustarjonta kun on valtava?

 • Millainen oli Suomi Sibeliuksen ympärillä, oliko Sibeliuksen elämässä mitään yhtymäkohtaa siihen elämään mitä säveltäjän aikalaiset viettivät. Ilmiötä pohtii Suomen historian professori Henrik Meinander. Toimittajana Helsingissä Annu Passoja ja Hämeenlinnassa, Sibeliuksen lapsuudenmaisemissa Erkki Korhosen ja Antti Vihisen kera toimittajaTiina Kokko

 • Millainen vaikutus joukkoirtisanomisilla on työpaikoille? Onko säästäminen henkilöstön kustannuksella järkevää, millaisen ilmapiirin se luo ja olisiko mahdollista säästää ja luoda tuottavuutta osakkeenomistajille muilla keinoilla? Haastateltavina Vaasan studiossa Wärtsilä Finland Oy toimihenkilöiden pääluottamusmies Ralf Holmlund ja yt- menettelyistä Pro Gradu tutkielman kirjoittanut Katja Ekman, joka on itse työelämässä ja jo varttuneempi kansalainen, sekä Tampereen studiossa Posti Oy:n toimihenkilöiden valtakunnallinen pääluottamusmies Mirja Sandberg.
  Toimittajana Vaasassa Hannu Puikkonen ja Helsingissä Jari Mäkäräinen.

 • Ruotsin vallan aikaan pormestari johti kaupunkeja. Nyt pormestarimallia kokeillaan taas. Kunnallishallinnon uusia vaihtehtoja pohtivat Lasse Männistö Helsingin kaupunginhallituksesta ja Vantaan tuleva apulaiskaupunginjohtaja Hannu Penttilä. Historiallista näkökulmaa valottaa professori Laura Kolbe. Kati Lahtinen ja Tiina von Martens toimittavat.

 • Torstai-seuran aiheena ovat murteet. Onko murteen käyttäminen kiinni tahdosta vai onko se vaistonvaraista.
  Miksi toisilla murre pysyy asuinpaikasta riippumatta ja toisilla ei. Muun muassa näitä asioita pohtimassa Kotimaisten kielten tutkimuskeskuksen,
  Kotuksen johtaja professori Pirkko Nuolijärvi ja Kuopiossa savvoo huastavat ja murteita pohtivat kansanedustaja ja uunituore murteilla puhumisen
  Suomen mestari Hanna-Kaisa Heikkinen Kiuruvedeltä sekä kuplettitaituri Aapeli Rummukainen.
  Toimittajina Juha Vauhkonen ja Aki Laine.

 • Korvaako kuva elämyksen?
  Valokuvaaminen on helppoa, halpaa ja nopeaa. Mitä tekniikan muutos on vaikuttanut kuvan merkityksiin? Kuvakulmia tarjoavat harrastajavalokuvaaja Kari-Pekka Aronen ja päätoimittaja Hannamari Shakiya, joka sekä kuvaa että tutkii kuvaa. Aronen ja Shakiya puhuvat kumpikin filmin puolesta. Toimittajana Porissa on Kati Rantala ja Pasilassa Kati Lahtinen.

 • Torstaiseura antaa vinkkejä kesäeväiden säilytykseen. Minkälaista evästä kannattaa ottaa retkelle tai mökkireissulle? Monilla mökeillä ei ole sähköä, eikä jääkaappia, kuinka tarkkana pitää olla ruokavalinnoissa, ettei sairastu. Entä minkälaisilla kotikonsteilla voi säilyvyyttä pidentää?
  Onko ruokia, joita ei eväsretkelle voi ottaa lainkaan? Leipätiedotus ry:n toiminnanjohtaja Kaisa Mensonen ja Pohjois-Pohjanmaan Marttojen toiminnanjohtaja Taina Pirkola ovat Kati Jurkon ja Jari Mäkäräisen haastateltavina.

 • Potilaan vapaus valita hoitopaikkansa ei toteudu kaikkialla Suomessa. Tällainen kokemus on ainakin Tampereen yliopistollisessa keskussairaalassa. Sinne haluaisi useampi kuin onnistuu lähetteen saamaan.Tampereella haastateltavana on TAYsin johtajaylilääkäri Kari-Matti Hiltunen ja toimittajana Anne Heino. Koko maan tilannetta valaisee johtava asiantuntija Maijaliisa Junnila THL:stä. Kati Lahtinen juontaa.

Ei tulossa olevia jaksoja

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä