Ajantasa

MS-taudin monet oireet

 • 56 min
 • toistaiseksi

Kapteeni Olli Teirilä arvioi EU:n erimielisyyttä Syyrian asevientikiellossa. Minna Heikkilä ja Sarianne Kelin kertovat MS-taudista maailman MS-päivän alla. Kelin sairastui nuorena, Heikkilä jakaa tietoa sairaudesta työssään MS-liitossa. Terrorismin uusia muotoja ja Yhdysvaltain roolia pohtivat Suomi-Amerikka yhdistysten liiton puheenjohtaja, entinen Yhdysvaltain-suurlähettiläs Jukka Valtasaari ja terrorismintutkija Teemu Sinkkonen. Haastattelijana Olli Seuri. Hannu Reime paneutuu Jemenin historiaan. Miksei muualla Euroopassa ole jonoja lääkäriin, Leena Peltokangas selvittää syitä. Aki Laine juontaa.

Lähetykset

 • ti 28.5.2013 10.03 • Yle Radio Suomi

Jaksot

 • Kolmikannan purkutuska. Projektitutkija  FM Matti Hirvola Ajatuspaja Kalevi Sorsa -säätiöstä on tutkinut  miten sopimusyhteiskunnan myllerryksessä kävi työmarkkinaosapuolten vuorovaikutussuhteille ja keskinäiselle luottamukselle.

  Puusta on moneksi, mitä muuta siitä voi tehdä kuin sellua?
  Suomeen ei tule taloustieteen huippuyksikköä, tietää kolumnistimme kosmologi Kari Enqvist.
  Toimittajana Jari Mäkäräinen.

 • Metsä-ala tuo yli 20 prosenttia Suomen vientituloista, työllistää suoraan 41 000 henkilöä ja maksaa palkkoja vuosittain 1,8 miljardia euroa.
  Metsävaramme karttuvat kaiken aikaa. Omistatko metsää? Ajantasan Suorassa linjassa voit kertoa metsäsuhteestasi ja siitä, miten metsää pitää mielestäsi hoitaa. Voit myös kysyä metsien käytöstä! Asiantuntijana viestinnän suunnittelija ja forest.fi sivujen ylläpitäjä Hannes Mäntyranta Suomen Metsäyhdistyksestä.
  Toimittajana Jari Mäkäräinen.

 • Eläintarhan urheilukenttä Helsingissä oli vuodesta 1910 vuoteen 1938 eli Olympiastadionin valmistumiseen saakka Suomen urheilun ykköspyhättö. Eläintarhan kenttä oli myös yksi päähenkilöistä kun Havuja perkele! - Juhlakirja satavuotiaan Suomen urheilun vaiheista julkaistiin. Kirjan sata tarinaa kertovat monin eri tavoin sekä suurista juhlahetkistä että katkerista tappion tunnelmista. Mukana on myös uppo-outoja tapauksia, joita urheiluun mahtuu yllättävän paljon.

  Jari Mäkäräinen tapasi kirjan isät, urheiluhistorian ammattilaiset Juha Kanervan ja Vesa Tikanderin. Edellinen tunnetaan paitsi Ilta-Sanomista myös Ylen aamuteeveen Jälkihiki-ohjelmasta, jälkimmäinen puolestaan toimii erikoistutkijana Urheilumuseossa ja toimittaa Urheilun vuosikirjaa.

 • Joko talvirenkaat alle? Sää kylmenee viikonlopuksi, mutta mitä on luvassa ensi viikolle? Missä päin Suomea nyt kannattaisi vaihtaa autoon talvirenkaat? Tätä kysytään meteorologi Toni Helliseltä. Lauantaina vietetään Isovanhempien päivää. Sillä kiinnitetään huomiota isovanhempien merkitykseen lapsenlapsille ja koko yhteiskunnalle. Isovanhemmuus muuttuu kaiken aikaa, sanoo haastateltavamme perhesuhteiden asiantuntija Minna Oulasmaa Väestöliitosta. Venäjä - itää vai länttä? Tätä kysyy kirjassaan aiempi Moskovan-suurlähettiläs Hannu Himanen. EU:n kahden päivän huippukokouksessa on käsitelty ainakin brexitiä ja Turkkia. Toimittaja Maria Stenroos raportoi kokouksesta. Rohingya-vähemmistön jatkuva ahdinko. Myanmarista on paennut Bangladeshiin jo 600.000 rohingya-vähemmistön ihmistä. Heitä on tämän viikon auttanut telttasairaala, jonka ovat pakolaisleirille pystyttäneet yhteistyössä Suomen ja Norjan Punaiset Ristit. Ajantasasta soitetaan Bangladeshiin telttasairaalaan avustustyöntekijä Johanna Arvolle. Havuja, perkele! -kirja esittelee sata suomalaista urheiluhetkeä. Se on kunnianosoitus suomalaiselle urheilulle ja urheilijoille. Haastattelussa kirjoittajat Juha Kanerva ja Vesa Tikander. Toimittaja Aki Laine.

 • Miten meni koripalloilija Lauri Markkaselta ensimmäinen peli maailman kovimmassa sarjassa, NBA:ssa? Ajantasassa 20-vuotiaan koripallotähden omat arviot yöllä Suomen aikaa pelatusta ottelusta. Suoritusta kommentoi myös maajoukkuevalmentaja Pekka Salminen. Minkälainen on 100-vuotiaan Suomen kielimaisema? Se selvitetään haastattelemalla yhteensä sata eri-ikäistä ja erilaista taustaa edustavaa Suomessa asuvaa kielenpuhujaa. Hankkeesta kertomassa suomenkielen tutkija Hanna Lappalainen Helsingin yliopistosta. Kysytään vielä sitäkin, missä voimissa teitittely on nykyään? Miten etenee sote? Kommentoimassa HUS:n toimitusjohtaja Aki Lindén, Mehiläisen toimitusjohtaja Janne Järvenpää ja ylijohtaja Marina Erhola Terveyden- ja hyvinvoinnin laitos THL:stä. Muistatko vielä Suomen pankin vihreän, pehmeän oksan, josta roikkuu miljoonien markkojen tilipussi? Ysärikatsaus kertoo, mitä uutisoimisen arvoista tapahtui 20 vuotta sitten. Ylen lakiosaamisen takaajat. #Ylevastaa-osuudessa haastattelussa Ylen lakiasiainjohtaja Katri Olmo. Toimittaja Aki Laine.

 • DJ Bunuel (Måns Strömberg) on loihtinut työkseen nautinnollista ilmapiiriä levyineen jo 40 vuotta. Tie on vienyt Hurriganesin kiertuedeejiistä 70-luvulla ruokaravintoloihin, klubeihin, firmakeikoille - joskus jopa soittamaan Ruotsin kuninkaalle. Viime aikoina myös vammaisten ja mielenterveyskuntoutujien asia on alkanut kiinnostaa. "Aina välillä ihmisen on terveellistä olla housut nilkoissa uuden edessä" voisi miehen motto kuulua.

  Toimittajana Jari Mäkäräinen

 • 40 vuotta levyjä ihmisten iloksi soittanut dj Bunuel eli Måns Strömberg kertoo työstään tiskijukkana ja siitä miten työskenteleminen vammaisten kanssa muutti elämää.
  KOM-teatterin uusi esitys: Koko Suomi vihaa, kertoo vihan alla lymyilevästä
  tunteiden kirjosta, joka saa suomalaiset voimaan huonosti. Kävimme harjoituksissa.

  Piipahdamme myös kyläkaupassa.

  Toimittaja Jari Mäkäräinen.

 • Kuntaliitokset eivät ole tuoneet toivottuja ja oletettuja säästöjä ja palvelutkin ovat monasti laitakulmilta kadonneet. Erityisasiantuntija Arto Koski Kuntaliitosta ja erikoistutkija Oskari Harjunen Helsingin kaupunginkansliasta kuntaliitoksia arvioimassa. 
  Päivitämme aamulla myös tilanteen Kataloniassa sekä ihmettelemme, miksi juuri sieltä on median välillä vaikea onnistua soittamaan puhelimella.
  Toimittaja Jari Mäkäräinen.

 • Presidentti Karstulassa. Sauli Niinistö on maakuntamatkalla Keski-Suomessa. Mitä on innostava johtaminen? Onko työntekijä resurssi? Haastattelussa yliopettaja Johanna Vuori Haaga-Helia~-ammattikorkeakoulusta. Tulli vetää markkinoilta valtavia määriä esimerkiksi meikkejä ja hygieniatuotteita. Kiinan puoluekokous on alkanut. Mistä kaikesta viikon kestävässä kokouksessa päätetään? Vallattomasti valtiopäivillä. Haastattelussa kansanedustajat Matti Torvinen (sin.), Eeva Maria Maijala (kesk.) ja Markus Mustajärvi (vas.). Lappilaisedustajien pohdittavana muun muassa Kittilän kunnan tilanne. Toimittajana eduskunnassa keskustelua johtaa Jakke Holvas. Ajantasan toimittaa Mira Stenström.

 • Äänekosken biotuotetehtaan avajaiset. Tehtaasta kertoo Metsä Groupin toimitusjohtaja Ilkka Hämälä. Maataloustuottajan ahdinko. Haastattelussa kansanedustaja Kaj Turunen (sin.), maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.), S-ryhmän kaupallinen johtaja Ilkka Alarotu sekä Välitä viljelijästä -projektinvetäjä Pirjo Ristola Maatalousyrittäjien eläkelaitos MELA:sta. Alkon asema ja tulevaisuus. Haastattelussa Alkon uusi toimitusjohtaja Leena Laitinen.
  THL ohjeistaa kannabiksen oikeanlaiseen käyttöön. Nuorisorikollisuus vähenee koko ajan. Haastattelussa tutkijatohtori Matti Näsi Kriminologian ja oikeuspolitiikan instituutista.
  Ajantasan toimittaa Mira Stenström.

 • Jälleen vietettiin asunnottomien yötä. Vailla vakinasita asuntoa ry:n toiminnajohtaja Sanna Tiivola muistuttaa, että asunnottomuus on harvoin päihteiden käytön seurausta, usein juuri asunnottomuus edesauttaa sortumista niihin.

  Asunnottomuus on joskus oma valinta: usea mies haluaa jättää erossa asunnon lapsille ja heidän äidilleen. Miehet ovat Tiivolan mukaan tässä asiassa jopa liian kilttejä.

  Valoa tunnelin päässä on: Asunnottomuus on ja sen syyt alkavat olla myös poliitikkojen agendalla. Haastattelu alkaakin kiitoksilla aikanaan asuntoasioista ministerinä vastanneelle Jan Vapaavuorelle.

  Toimittajana Jari Mäkäräinen

 • Suomessa on nousukausi, kuka korjaa kasvun hedelmät, talouden tukija Lauri Holappa Helsingin yliopistolta arvioi. Taas muistetaan asunnottomia, paraneeko vai paheneeko tilanne, toiminnanjohtaja Sanna Tiivola, Vailla vakinaista asuntoa ry:stä vastaa.
  Toimittaja Jari Mäkäräinen.

Klipit

 • Valitsijayhdistyksen nimissä ehdolle lähtevä Sauli Niinistö on Ylen tuoreessa kannatuskyselyssä ylivoimainen suosikki ensi vuoden alun presidentinvaaleissa. Niinistön kannatus on 76%, Pekka Haaviston 14% ja Laura Huhtasaaren 3%. “Matti Vanhasen kahden ja Tuula Haataisen prosentin kannatuslukemat ovat poliittisia kriisejä, joita ei voi kiertää ja joiden käsittelyt näissä puolueissa alkaa tänään”, ennustaa toimittaja Jussi Lähde.
  Presidentintekijäksikin nimetty Lähde sanoo, että gallupit kertovat nyt kahdesta asiasta: Niinistön poikkeuksellisesta kansansuosiosta ja politiikan evoluutiosta. “Persoonat ja henkilöt ovat nyt luotetuimpia kuin poliittiset puolueet. Puolueita ei koeta enää omaksi. Koska puolueilla ei ole enää aatepohjaa näkyvissä, koko maailma muuttuu kuluttajan suoriksi valinnoiksi. Ei kuluttaja tarvitse puoluetta kertomaan, ketä hänen tulisi äänestää. Olen varma, että seuraavissa presidentinvaaleissa kuuden vuoden kuluttua enemmistö ehdokkaista on kansanliikkeiden ehdokkaita. Puolueet tulevat jäämään tai joutuvat jättäytymään pois presidentinvaalien aktiivitoimijoista”.
  Jussi Lähdettä haastattelee Kati Lahtinen. Kuva:Yle uutisgrafiikka

 • Ylen uutistoiminnan johtajaksi on nimitetty Aamulehden päätoimittaja Jouko Jokinen. Häntä haastattelee Petra Ketonen.

 • Ruisleivän paisto onnistuu sekä sähkö- että leivinuunissa, vaan miten välttää kivikova leipä. Varpulan luomutilan emäntä Riitta Rantanen opettaa, mistä tunnistaa kypsän leivän. Leipäkurssilla vieraili toimittaja Mira Stenström.

 • Ruisleipätaikinan alustaminen käy kuntoilusta. Samettisen pehmeä taikina on valmista, kun taikinasta kuuluu tietynlainen ääni. Näin opastaa ruisleivän tekoa opettavan Varpulan luomutilan emäntä Riitta Rantanen.

  Varpulan luomutilalle Sipooseen on saapunut naisjoukko opiskelemaan, miten kansallisruokaamme valmistetaan. Osaa heistä arveluttaa ennakkoon ruisleivän työläys. Toimittajana Mira Stenström.

 • Ruisleipä valittiin taannoin Suomen kansallisruoaksi. Leiväntekoa opetetaan edelleen erilaisilla kursseilla, vaikka kaupasta ei hapanleipävalikoimaa puutu.

  Toimittaja Mira Stenström tutustuu minisarjassa ruisleivän tekoon Varpulan luomutilalla Sipoossa. Aluksi perehdytään taikinajuureen, jonka kanssa monelta aloittelijalta on usko loppua kesken. " Turhaan", opastaa tilan emäntä Riitta Rantanen.

 • Venäjän lähetystöt olivat kesäkuun alussa useissa maissa valokeilassa. Amnesty International järjesti mielenilmauksia Venäjän lähetystöjen edessä. Amnesty vaatii Venäjää tutkimaan homoiksi oletettujen miesten vainot ja sieppaukset Tshetsheniassa heti. Helsingissä Venäjän suurlähetystölle kokoontui muutamia kymmeniä ihmisiä. Suomessa lähes 15 000 ihmistä on allekirjoittanut vetoomuksen vainottujen puolesta. Ohjelmassa haastatellaan asiantuntija Anu Tuukkasta Amnestyn Suomen osastosta sekä Tiina Tikkasta ja Heli Niemistä, jotka osallistuivat mielenilmaukseen. Toimittaja on Kaija Kellman.

 • Kansainvälistä museopäivää vietetään 18.5. Tänä vuonna teemana on "Museot ja kiistanalainen historia - miten puhumme siitä, mistä vaietaan."

  Helsingin kaupunginmuseon tutkimuspäällikkö Minna Sarantola-Weiss kertoo, että esimerkiksi kuoleman esittäminen on mielletty museoissa vaikeaksi asiaksi. Kansallismuseon intendentin Eero Ehannin mukaan museossa joudutaan pohtimaan usein esineen eettisyyttä. Museoammattilaisilla on Ehannista suuri vastuu siinä, millaisia esineitä näyttelyissä esitetään ja mitkä tarinat korostuvat. Toimittajana Mira Stenström.

 • Ohjelmassa suomalaisten vaikuttajien ja presidentti Koiviston ystävien muistoja ja arvioita presidentti Koiviston työn ja elämän varrelta. Haastateltavina Suomen pankin pääjohtaja Erkki Liikanen, entinen pääministeri Esko Aho, Koiviston poliittisena sihteerinä toiminut Seppo Lindblom, Koiviston adjutanttina työskennellyt amiraali Juhani Kaskeala, pääministeri Juha Sipilä ja kansanedustaja Timo Harakka (sd.). Ohjelman toimittavat Kati Lahtinen ja Jari Mäkäräinen.

 • Tasavallan presidentti Sauli Niinistön muistopuhe kuultiin suorana lähetyksenä Radio Suomessa 13.5.2017

 • Internettietosanakirja Wikipediassa podcast on tilauspohjaista äänitiedostojen julkaisua verkossa. Kansanomaisempi määritelmä podcastille on jokamiehen radioshow.

  Korvissa podcast on paljon enemmän: se on tiukkaa argumentointia, pitkiä monologeja, pohdittua kerrontaa. Se on politiikkaa, kirjallisuutta, viihdettä, äänien taidetta.

  Podcastien hitti on yli 100 miljoonan latauksen sarja ”Serial”, joka selvittää 15 vuotta vanhaa teinitytön surmaa.

  Podcast ei ole teknisesti uusi asia, mutta viime vuosina, erityisesti älypuhelimien myötä, kuuntelijat ovat löytäneet sen osaksi vapaa-aikaansa. Podcast on muuttanut radiokerrontaa ja se on muuttanut kuuntelijan roolia.

  Ajantasassa vieraana Pietari Kylmälä, toimittajana Kati Lahtinen.

 • Minkälaista on jalkapallon juniorivalmentajan työ? Helsingin Uuden yhteiskoulun naapuritontilla on paikallisen jalkapalloseuran PK-35:n tekonurmikenttä Aava-areena. Seuran nuorisotoimenjohtaja Juuso Mattila ja junioripäällikkö Akan Okomoh ovat uutisluokkalaisten haastateltavina. Heidän mukaansa jalkapallon voi aloittaa melkein missä iässä tahansa, vielä keski-ikäisenäkin.

  Lisäksi haastateltavina ovat koulun oppilaat Sonja Böök ja Kimmo Kuittinen, jotka harrastavat jalkapalloa. Noora Rämö ja Zubeyda Hussein haastattelevat.

 • Mahtaako noin pyöreä lapsi liikkua tarpeeksi, sanoo terveydenhoitaja. Ja vanhempi tietää, että kyllä se liikkuu ja vieressä istuva lapsi kuulee kaiken ja murehtii mittojaan jo kotimatkalla.

  Ylen Vaakakapina on julistanut huhtikuussa lapsille kasvurauhan: jokainen lapsi on ihana sellaisenaan, lapsen paino on aikuisten asia.

  Koulu- ja opiskeluterveydenhuollon lääkäri Paula Häkkänen ei anna yksiselitteistä vastausta siihen, tuleeko lapsen painosta puhua lapsen kuullen, sillä jokainen lapsi ja jokainen perhe on yksilö. Mutta painon sijaan voisi puhua terveydestä, hyvinvoinnista, kehon tuomasta ilosta.

  Kun lapselle annetaan kasvurauha, vanhemman tulee ottaa entistä vahvemmin vastuu tilanteesta.

  Toimittajana Kati Lahtinen.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä