Aikamatkoja 70-luvulle

Jakso 2: Aikamatkoja 70-luvulle: Reporadio esittää

  • 43 min
  • toistaiseksi

Yleisradion pääjohtajaksi valittiin vuonna 1965 Eino Repo. Hän aloitti uudistukset, jotka lisäsivät yhteiskuntakriittisten ohjelmien määrää ja Yleisradio sai pilkka- tai lempinimen Reporadio. Revon uudistukset ulottuivat 1970-luvulle. Aikaa on myöhemmin pidetty Yleisradiossa "mustavalkoisen" yhteiskunnallisen tiedostamisen kautena. Lähetykset eivät kuitenkaan olleet pelkästään pienen vasemmistoeliitin leikkikenttä, vaan ne myös oikeasti toivat moniäänisyyden Yleisradioon. Seija Aunila käy ohjelmassa läpi Reporadion tuntematonta puolta Elävän arkiston toimittaja Jukka Lindfors.

Lähetykset

  • ma 1.7.2013 12.15 • Yle Radio 1

Jaksot

  • 1970-luvulla uskottiin tutkimukseen ja luotettiin siihen, että uudet keksinnöt tulevat ratkaisemaan monia ihmiskunnan ongelmia. Mutta kuinka oikeaan esimerkiksi tietokoneiden tulevaisuutta valottaneet ennusteet osuivat? Sitä pohtivat yhdessä toimittaja Marko Pulkkisen kanssa tutkimusprofessori Mika Panzar ja Kymmenen uutta ihmettä –kirjan kirjoittanut tiedetoimittaja Timo Paukku

  • Yleisradion pääjohtajaksi valittiin vuonna 1965 Eino Repo. Hän aloitti uudistukset, jotka lisäsivät yhteiskuntakriittisten ohjelmien määrää ja Yleisradio sai pilkka- tai lempinimen Reporadio. Revon uudistukset ulottuivat 1970-luvulle. Aikaa on myöhemmin pidetty Yleisradiossa "mustavalkoisen" yhteiskunnallisen tiedostamisen kautena. Lähetykset eivät kuitenkaan olleet pelkästään pienen vasemmistoeliitin leikkikenttä, vaan ne myös oikeasti toivat moniäänisyyden Yleisradioon. Seija Aunila käy ohjelmassa läpi Reporadion tuntematonta puolta Elävän arkiston toimittaja Jukka Lindfors.

  • Autokanta kaksinkertaistui 60-luvun lopulta 70-luvun lopulle. Tämä tarkoitti sitä, että yhä useammassa perheessä autoon pakattiin kesällä kupoliteltta sekä retkikeitin ja suunnattiin Kolille tai Runon ja Rajan tielle. Matkailusta oli muodostumassa elinkeino Suomen syrjäseuduille. Toisaalta Lapissa paheksuttiin sitä, että turistit syövät ruuat kaupasta, kun sitä oli varattu vain omille asukkaille. Ohjelman rungon muodostaa Kysykää kotimaan matkailusta –puhelinkontaktilähetys vuodelta 1972. Sarjan on toimittanut Seija Aunila ja asiantuntijana on matkailun professori Seppo Aho Lapin yliopistosta.

Ei tulossa olevia jaksoja

Kuuntele myös

    Muualla Yle.fi:ssä