Leijonalegendat

Leijonalegendat: Hannu Kapanen: Suvussa jääkiekkoilijoita jo kolmessa polvessa

 • 11 min
 • toistaiseksi

"Jääkiekko on hieno ja jalo peli, mutta en tiedä miksi se kiehtoo juuri meidän sukua", pohtii Kapanen. "Lajia ei ole mitenkään tuputettu vaan kaikkia urheilulajeja on kokeiltu mikroautoilua myöten. Silti valinta on päätynyt kaikilla jääkiekkoon", kertoo Kapanen. Hän on itse entinen jääkiekkohyökkääjä. Maajoukkueessa Kapaselle kertyi 47 peliä. Hän edusti Suomea kerran MM-kisoissa ja olympialaisissa. Toimittajana Miia Krause.

Lähetykset

 • ke 8.5.2013 17.40 • Yle Areena

Jaksot

 • Pitkän uran jääkiekkoilijana tehnyt Raimo Helminen toteaa, että "jääkiekossa ei muuta hienoa ole, kuin se pelaaminen, kaikki muut on sivutuotteita". Mika Nieminen toteaa puolestaan, että "jos peli kulkee ja tykkäät pelata, niin ei siinä ole syytä lopettaa". Maailmanmestarit vuodelta 1995 ja leijonalegendat Raimo Helminen ja Mika Nieminen olivat Miia Krausen vieraina.

 • "Maalivahti on pakin paras kaveri. Jos se hoitaa hommansa, niin mekin näytetään välillä ihan neroilta", toteaa leijonalegenda Timo Blomqvist.

 • Jarmo Myllys ja Jukka Tammi olivat mukana maailmanmestaruuden voittaneessa joukkueessa Ruotsin Tukholmassa vuonna 1995. Entiset jääkiekkomaalivahdit selvensivät pelin kulkua maalivahdin näkövinkkelistä. He kertoivat kuinka maalivahdin tehtävänä on yrittää korjata niitä virheitä mitä kentällä tapahtuu. Mutta jos maalivahti tekee virheen, niin se näkyy aina maalina. Hyvä veskari on siis puolet joukkueesta ja huono on 100 prosenttia! Salla Vuolteenaho haastattelee.

 • "Jääkiekko on hieno ja jalo peli, mutta en tiedä miksi se kiehtoo juuri meidän sukua", pohtii Kapanen. "Lajia ei ole mitenkään tuputettu vaan kaikkia urheilulajeja on kokeiltu mikroautoilua myöten. Silti valinta on päätynyt kaikilla jääkiekkoon", kertoo Kapanen. Hän on itse entinen jääkiekkohyökkääjä. Maajoukkueessa Kapaselle kertyi 47 peliä. Hän edusti Suomea kerran MM-kisoissa ja olympialaisissa. Toimittajana Miia Krause.

 • Pelaajana Heikki "Hexi" Riihiranta edusti Suomea neljissä MM-kisoissa ja kerran olympialaisissa. Vuonna 1995 Leijonien voitettua MM-kisoissa kultaa Hexi toimi maajoukkueen joukkueenjohtajana. Siinäkin roolissa kisoihin ja voittoon latautui isosti tunteita, jotka peilautuivat Hexin omiin kokemuksiin maajoukkuepaidassa, tappiot ja pettymykset mukaan lukien. "Vaikka kulta oli lähellä vuotta aiemmin Milanossa pelattavissa MM-kisoissa, niin mielestäni oli kivempi voittaa maailmanmestaruus Ruotsissa", toteaa Hexi.

 • Yleisö, fanit ja media ovat saaneet aikaan sen, että jääkiekko on tänä päivänä Suomen ykköslaji ja tulee olemaan sitä myös tulevaisuudessa, toteaa leijonalegenda Juha Rantasila. Leijonalegenda Veli-Pekka Ketolan mukaan Leijonat ovat koko kansan joukkue. Rantasila ja Ketola ovat muiden aikaisempien maajoukkuepelaajien tavoin tehneet työtä sen eteen, että jääkiekkoon panostetaan Suomessa tänä päivänä paljon. Se myös saa aikaan tulosta. Toimittajina Miia Krause ja Kaj Kunnas.

 • Leijonalegenda Kari Eloranta on tehnyt pitkän uran jääkiekkoilijana. Entinen NHL-kiekkoilija pelasi pitkään myös Ruotsin ja Sveitsin pääsarjoissa. Elorannalla on takanaan myös lähes 140 A-maajoukkuepeliä. Ainoastaan kotikisat leijonapaidassa jäivät kokematta. Olisihan se ollut kiva kotona pelata, kun katsomossa on tuttuja ja kavereita, Eloranta sanoo. Hän toimii tällä hetkellä juniorivalmentajana. Salla Vuolteenaho haastattelee. Mukana keskustelussa on myös Yle Urheilun radiotuottaja Sammy Väisänen.

Ei tulossa olevia jaksoja

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä