Maaseutu ja elämä maaseudulla ovat muuttuneet. Toimittaja Päivi Leino paljastaa Yle Radio Suomen Kylillä-sarjassa, miten maalla nykyisin eletään.

Jaksot

 • Matka vie Kylille Pienelle Salpausselälle ja Vuolenkosken kylään. Jossa väkiluku käännettiin nousuun 10 vuotta sitten. Jossa kesätöitä järjestyy kaikille nuorille. Jossa kyläkoulu yhdysluokkineen vetää mukaan toimintaan koko kylän. Ja jossa maisemaa hoidetaan ruokapalkalla. Vuolenkoskelle lähti Päivi Leino.

 • Perunapitäjä Tyrnävällä, Markkuun kylällä asuu melkoisen eksoottisia ammatteja omaavia eläimiä. Koirat kisaavat valjakkoajossa, lampaat terapoivat ihmismieltä ja kanatkin neuvovat elämäntaitoja. Ja mukulat saavat alkunsa koeputkessa - siis siemenperunoiden mukulat. Päivi Leino lähti Markkuulle.

 • Karhu nimeltä Samuli, sotatulokaskasvi nimeltä pulskaneilikka ja leivonnainen nimeltä vatruska löytyvät Möhköstä Ilomantsista. Kylillä kolmen kilometrin päässä itärajasta tavataan roppakaupalla möhköläisiä. Ja kaiken taustalla kuuluu kosken kohina. Malveloiden keittiöön heti alkuun on löytänyt Päivi Leino.

 • Vottosen perhe haluaa syödä eettisesti kasvatettua lihaa. Se järjestyy omalla villisikatarhalla. Veikko Sikiö on Euroopassa palkittu moottoripyöränrakennustaidostaan ja Heli Kurjanen valloittaa maailmaa kuukuppifirmalla. Pirkanmaalaiselle Kopsamolle kurkistaa Päivi Leino.

 • Kanoja, ankkoja, lampaita. Omenatarha, mehustamo ja pop-up pizzeria. Siinä vain muutama Smedsin perheen viime kesien puuhista kotona Lalle Gårdissa. Päivi Leino suunnistaa ruotsinkielisellä Pohjanmaalla, Kyröjoen varressa. Vastaan on tulossa ainakin maailman ainut himmelisti. Ja ruokoushuone, joka putosi kyläläisten syliin. Suuntana Jokikylät itäisessä Mustasaaressa.

 • Kivesjärvellä Kainuussa päästään vaaran laelle, retkeilyreitille, kokkaamaan villiyrteistä ja kuulemaan hurjia tarinoita seudulla aikanaan mellastaneista Suomen ainoista sisävesirosvoista. Matkakumppanina on Päivi Leino.

 • Vuontisjärvessä ei osata kesällä mennä nukkumaan, kun aurinko paistaa täydeltä terältä yötä päivää aina heinäkuun loppupuolelle asti.
  Kylille lähdetään Tunturi-Lappiin, Suomen solisluulle, 300 km Rovaniemeltä pohjoiseen ja 100 km Norjan rajalta etelään. Vastaan on tulossa ainakin vuosisadan moka ja yhteisnavetallinen lehmiä. Päivi Leino löysi heti keittiöön.

 • Halavatun pappa Pete Kauppisen firmalla on 60 pappatunturia. Jouko Kumpulaisen Finnwild-firmalla on 1400 sorsanpoikasta. Ainakin. Johanna Niskasen Hätäapukissalassa on melkein 30 pelastettua kissaa. Kylillä seikkaillaan Pohjois-Savossa Nerkoonniemellä, joka tietysti savolaisittain sijaitsee yhtä aikaa Lapinlahdella ja Iisalmessa. Matkaan lähti Päivi Leino.

 • Lemin kirkonkylässä Etelä-Karjalassa on jopa oma kiuastehdas. 230-vuotiaassa kirkossa neliääninen kuoro availee ääntään ja kotiseutumuseon leivinuunissa paistuu särä.

 • Sydänmaa on kaunis nimi kylälle. Ihmekös siis, että Sydänmaita löytyy melkein joka maakunnasta, parhammista jopa useampia. Yksi Sydänmaan kylistä sijaitsee Alavudella. Ihmisiä tapaa kotikonnuillaan toimittaja Päivi Leino. Ohjelma on uusinta elokuulta.

 • Tekstiilitaiteilija Alma Hyvönen vaihtoi Lapin reippaat tuulet Tervon kuusten huminaan. Kenttäratsastaja Salla Aario vaihtoi akateemiset työkaverit 50 hevoseen. Metsästyksestä ja kalastuksesta tietokirjoja tekevä Juha Jormanainen vaihtoi pääkaupunkiseudun Tervon metsiin ja koskiin. Innokas sienestäjä Seija Korhonen vaihtaisi mielellään sienten jälkikäsittelyyn käyttämänsä ajan lisäsienten poimimiseen. Pohjois-Savoon Tervoon lähti Päivi Leino.

 • Yksi Saaristomeren tuhansista saarista ja luodoista on nimeltään Keistiö. Sen korkeimmalla kalliolla pyörivä tuulimylly valaisee tiet. Pellot ovat muuttuneet niityiksi mutta maailma ei ole houkuttelemassa Keistiön nuoria miehiä mukaansa. He haluavat asettua alle kolmenkymmenen asukkaan kotisaarelle. Kylille päästään tällä kertaa vesireittiä.

Ei tulossa olevia jaksoja

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä