Koe uusi yle.fi
Radio Suomi Kuopio

Sukututkijan Savo osa 5: Mistä löytyvät esiäidit?

 • 4 min
 • toistaiseksi

Asiantuntijoina ovat sukututkija Jens Nilsson Helsingistä, sekä Savon sukututkimusharrastajat ry:n puheenjohtaja Anja Seuranen. Sukututkijan mukaan esi-isien jalanjälkiä menneisyydessä on helpompi tutkia kuin naisten. EU:ssa sorvataan parhaillaan kasaan uutta, tiukempaa tietosuoja-asetusta, jonka myötä sukukirjojen kokoaminen käy entistä työläämmäksi. Meppi Mitro Repo on luvannut viedä sukututkijoiden asiaa eteenpäin Brysselissä.

Lähetykset

 • pe 31.5.2013 11.10 • Yle Areena

Jaksot

 • Maija Tapanaisen edellisen työsuhteen päättyminen uupumukseen ja samalla parisuhteeen kariutuminen veivät syviin vesiin. Sieltä Maija kuitenkin nousi hoidon ja oman tahdon avulla. Nyt työpaikka on Kuopion Mielenterveys Tuki ry:ssä vastaavana ohjaajana.

 • Howtomo kokoaa yhteen naisia verkostoitumaan ja kouluttautumaan. Nyt tämä naisverkosto rantautu myös Kuopioon. Mitä verkostoituminen on ja miksi juuri naisten täytyy kokoontua yhteen kouluttautumaan? Aiheesta kävivät juttelemassa Kuopion aamussa Heini Niemelä ja Miia Eskelinen-Fingerroos.

 • Marraskuussa vietettiin kuudetta kertaa kansainvälistä anna lapsesi pukea sinut -päivää. Teemapäivä on saanut hyvän vastaanoton ja mukaan lähti tänäkin vuonna vanhempia lapsineen kautta Suomen. Marianne Mattila kävi tapaamassa Nelli ja Topias Oravaista Siilinjärven Pöljällä. 12-vuotias Topias valitsi äidilleen vaatteet jo edellisenä päivänä.

 • Tuhat nuorta johtajaa -kampanja on Keskuskauppakamarin ja Nuorkauppakamarin teemapäivä, jonka tavoitteena on näyttää nuorille opiskelijoille, että pomon hommat on ihan kivoja. Esimiestehtävät eivät kiinnosta tällä hetkellä nuoria. Tämä on huomattu myös varkautelaisissa yrityksissä. Marianne Mattilan haastattelussa ovat Warkauden Nuorkauppakamarin projektipäällikkö Johanna Kemppinen, joka työskentelee esimiehenä yhteyskeskus Call Wavesissa, kaksi esimiestä Elcolinelta; Jarno Räsänen ja Jaakko Juvonen, ja Savonian opiskelija Ilja Danilov. Teemapäivään osallistuneilta kysytään muun muassa onko hyvä johtajuus ikäkysymys.

 • Pielavetinen ravintolapäällikkö Hannu Tikka on dartsin miesten B-501-sarjan Suomen mestari. Miesten B-sarjaan saavat osallistua kaikki heittäjät, jotka eivät kuulu Suomen kuudenkymmenen neljän (64) parhaan heittäjän joukkoon. Juha Vauhkonen kävi Pielavedellä seuraamassa Hannu Tikan heittoharjoittelua tulevia kisoja varten.

 • Paloahon erityiskoulu on toiminut nykyisissä tiloissa Kuopion Julkulassa jo 20 vuotta. Koulu on vaikeavammaisten peruskoulu. Yksikään koulun oppilaista ei puhu, joten yksi keskeinen tavoite on opettaa oppilas käyttämään jonkinlaista viestijärjestelmää, jota hän voi käyttää koulun loputtua. Opetusta annetaan myös muun muassa motoriikassa, sosiaalisissa ja päivittäisissä taidoissa. Juha Vauhkonen oli mukana koko koulun yhteisellä laulutunnilla jota veti ohjaaja Petteri Putkonen.

 • Kuopiolainen säveltäjä, unkarilaissyntyinen Adam Vilagi sai tehtäväkseen etsiä Juicen lyriikasta sopivan materiaalin sävellysteokseen Kuopion kamarimusiikkiseuran Suomi-100 konserttisarjaan. Teksti löytyi Ilonkuorjuun aika-kokelmasta. "Juridiikan perusteet kristillisen etiikan valossa"- tekstissä Juice pohtii kymmenen käskyn toteuttamista ihmisen elämässä. Teksti alkoi heti soida säveltäjän päässä. Teos sai nimekseen Ihminen, näin Adam Vilagi kertoo teoksen synnystä. Toimittajana Varpu Mäntymäki.

 • Sami Gråsten ja Miika Havo pohtivat Maija Ilmoniemen ja Juhani Forsmanin miesten viikon haastattelussa miehenä olemisen rooleja.

 • Kuopiolainen koreografi Tomi Paasonen on toteuttanut tanssiteoksen omasta isästään. Tanssiteoksessa käydään läpi isä-poika -suhdetta. Siihen vaikutti paljon isän ammatti, joka vei hänet ympäri maailmaa. Merikapteeni Pauli Paasonen oli paljon poissa kotoa, varsinkin siinä vaiheessa, kun perheen kaksi vanhempaa lasta olivat pieniä. Tomi Paasonen on puolestaan iltatähti. Hänen syntymänsä jälkeen isä olikin enemmän läsnä kuin aikaisemmin. Paasonen kertoo Marianne Mattilan haastattelussa isän elämänvaiheista ja tanssiteoksesta, jonka nimi on Lauantaitanssit.

 • Parkour on vaativa laji, joka edellyttää myös rohkeutta. Se parantaa tasapainoa ja kasvattaa lihasvoimaa. Varsinkin ponnistusvoima kasvaa hyppiessä. Vaativuudesta huolimatta myös aikuiset liikkujat ovat löytäneet parkourin. Kuopion parkour akatemian tunnilla vieraillut Marianne Mattila haastattelee lajin harrastamisen tänä syksynä aloittanutta Piki Lappalaista, vastaavaa ohjaajaa Alisa Nissistä ja ohjaajaa Jussi Lappalaista.

 • Monelle sanomalehden lukijalle kuolinilmoitukset ovat lehden suosituimpia sisältöjä. Tämä johtunee aika pitkälti ihmisen uteliaisuudesta ja tiedonjanosta. Varsinkin ilmoituksissa olevat muistovärssyt aiheuttavat uteliaisuutta. Toimittaja Juha Vauhkonen ja Tietotaito Groupin psykologi Pirkko Hänninen tutustuivat tarkemmin muutamaan kuolinilmoitukseen ja aluksi Pirkko Hänninen pohtii, mitä kuolinilmoituksessa oleva kuva tai merkki voisi tarkoittaa?

 • Ponssen tarina hakee vertaistaan. Pienen kylän luova urakoitsija haluaa helpottaa puunkorjuuta. Ratkaisu löytyy, kunta lähtee yhden äänen enemmistöpäätöksellä tukemaan hallin rakentamista (1970) ja Ponsse on syntynyt. Einari Vidgrénin rinnalla teki työtä myös mies naapurista, Erkki Tarvainen. Nyt yhtiön leivissä työskentelee jo pojanpoikakin. Marianne Mattila tapasi Erkki Tarvaisen, joka aloitti Einarin hommissa jo 1950-luvun lopussa. Toista sukupolvea edustaa Hannu Tarvainen, joka työskentelee talossa pintakäsittelymestarina.

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

 • Kuopion pakkaspäivien yksi vetonauloista on musiikkikeskuksessa esitettävä (23.-24.1.) Pakkassirkus Usva. Siinä esiintyvät taitavat nuoret sirkuksen harrastajat Kuopion Sirkuksesta yhdessä kaupungin sinfoniaorkesterin kanssa. Toimittajana Varpu Mäntymäki.

 • Kansanedustaja Markku Rossi (kesk.) antaa huonon arvosanan hallitukselle kuluneesta syyskaudesta. Hallituspuolueen Markku Eestilä (kok.) vastaa kritiikkiin ja pyytää katsomaan asioita kauemmas. Yle Savon kansanedustajatentissä puhutaan eduskunnan hyväksymästä rakenneuudistuksesta ja kuntien valtionosuuksista sekä arvioidaan sote-uudistusta ja eduskunnan syyskautta. Toimittaja on Jukka Eskanen.

 • Toiset ovat erämiehiä ja toiset ovat enemmän kaupunkilaisia. Miten erämieheksi kasvetaan? Pohjois-Savon vuoden 2013 erämies Matti Herd kertoo tarinansa, jossa luonnosta ammennetaan monipuolisesti. Toimittajana on Jouni Pilto.

 • Ihmisen paras ystävä voi olla paitsi omistajansa silminä, myös korvina. Kuulovammaisten avuksi koulutettuja kuulokoiria ei ole vielä Suomessa kuin parikymmentä. Toimittajana on Heidi Törnroos.

 • Timo Mustakallio -laulukilpailun voittanut Miina-Liisa Värelä esiintyy perjantaina oopperagaalassa Kuopiossa. Värelä vieraili torstaina Radio Savon lähetyksessä, jossa hänelle esitettiin yllättävä toive. Toimittajana Juhani Forsman.

 • Kuopion jäämaraton alkoi keskiviikkona perinteisillä koululaisluisteluilla. Kallaveden jäällä viilettää kahden päivän aikana noin 6 000 koululaista. Luistinradalla kävi liukastelemassa toimittaja Petri Julkunen.

 • Lavarunouden Suomenmestaruus on taas pian jaossa. Runopuulaakin finaali käydään viikon päästä lauantaina Kuopiossa. Lavarunouden hallitseva Suomenmestari, kuopiolainen Jukka Kervinen kävi Radio Savon vieraana. Toimittajana Anu Myllärinen.

 • Jos joku ruoka on tämän kauden ruoka, niin se on hirvi. Mutta mistäs sitä hirveä saa, jos pyssy ei pysy kädessä ja mehtuuhommat ovat vieraita? No hirvenlihahuutokaupasta tietenkin. Pöytä on katettu -sarjamme tässä osassa laitoimme ensikertalaisen Kuopion Lamperilan kylälle lihaa etsimään. Asialla Petri Julkunen:

 • Kuopiossa meneillään oleva ANTI-festivaali näyttäytyi keskiviikkona hieman erilaisemmassa ympäristössä. Kuopion yliopistollisessa sairaalassa nähtiin kuoroesitys, joka ei tällä kertaa sisältänyt laulua sen perinteisimmässä merkityksessä. (Uudelleen) virittäytyvä kuoro johtajansa sanoin ilmaantui sairaalan käytäville. Vajaan tunnin kestäneen kierroksen aikana ryhmä liikkui niin neurologian kuin päivystyspoliklinikan käytävillä ja herätti ihmetystä ja ilmeistä päätellen myös ihastusta. Toimittajana on Antti Karhunen.

 • Savo tulee tutuksi Ahtisaaren presidentintekijä, lobbari, toimittaja ja kirjailija Jussi Lähteen uusimmasta romaanista nimeltä "Napit vastakkain", jossa savolainen untuvikkokansanedustaja Känsä joutuu valintansa jälkeen melkoiseen pyöritykseen Arkadianmäellä ja muuallakin. Totta vai tarua, sen selvittää kirjailijan kanssa Petri Julkunen. Ja taitaapa tarinatuokion lopussa selvitä Suomen tuleva presidenttikin.

 • Mitä kuuluu Euroopan parlamenttiin ja parlamentaarikko Riikka Mannerille Brysseliin? Varkautelainen Manner toimi aiemmin Paavo Väyrysen lehdistöavustajana. Mitä Manner ajattelee Väyrysen presidenttiehdokkuudesta? Muun muassa siitä otti selvää Kati Myöhänen.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä