Radio Suomi Hämeenlinna

Sota-ajan rakkaustarina

 • 5 min
 • toistaiseksi

Sattuma voi olla kohtaloa, myös sota-ajan ihmissuhteissa. 4. kesäkuuta on puolustusvoimain lippujuhla ja Mannerheimin syntymäpäivä. Sota-aikana rakkaus ja romanssit kukoistivat, vaikka moni mies oli rintamalla ja naiset kotona omissa askareissaan. Etäisyydet eivät estäneet suhteita, kulkivathan esimerkiksi kirjeet rintamalta kotiin ja päinvastoin. Pälkäneeltä kotoisin oleva Yrjö Kaltti piti yhteyttä kangasalalaiseen tyttöön. Jokin sattuma kuitenkin puuttui tapahtumien kulkuun. Postimiehen kirje päätyi toiselle samannimiselle kangasalalaiselle tytölle. Tuo pieni erehdys johti suhteeseen, joka on kestänyt jo 70 vuotta. Nyt 87-vuotias Yrjö Kaltti ja vuotta nuorempi Kirsti Kaltti ovat olleet naimisissakin 63 vuotta. Timo Leponiemi tapasi pariskunnan Hämeenlinnan jäähallilla veteraaneille järjestetyn viihteellisen rosvopaistitapahtuman yhteydessä.

Lähetykset

 • ti 4.6.2013 9.45 • Yle Areena

Jaksot

 • Tammelassa oleva Teuron-Kuuslammin kylä on tänä vuonna nimetty vuoden hämäläiseksi kyläksi.
  Kylällä on titteli nyt jo toisen kerran. Tulevana viikonloppuna on luvassa perinteiset kesäpäivät, jolloin koko kyläkaksikko täyttyy kansasta.
  Paikalla on käsityöläisiä, tekniikkatapahtuma ja kaikenmoista hulinaa. Talkoolaiset ovat tällä viikolla kokoontuneet kylän koululle valmistelemaan viikonloppua.
  Kati Turtola kutsui itsensä sinne kylään ja kyläaktiivit Hannu Heikkari sekä Eija Laukkanen​ lupasivat opastaa turisti-Turtolaa kylän nähtävyyksissä.

 • Suomen suurimmaksi nuoriso-teatteriksi noussut Riihimäen nuorisoteatteri vie teatterikoulutusta ympäröiviin kuntiin. Teatterin toiminnassa on mukana jo satoja lapsia ja nuoria.

  Riihimäen Nuorisoteatteri esittää tänä kesänä Allinnan Montussa Risto Räppääjä ja Pakastaja Elvin. Miki Wallenius kävi tapaamassa nuoria näyttelijöitä, Alli Paajasta, Pinja Rauhalaa ja Jussi Karlstedtia.

 • Tammelan Liesjärvellä Kati Turtola lyöttäytyi polkujuoksuporukkaan, joka juoksi pitkin metsiä kahdeksan kilometrin lenkin. Yhtä porukkaa veti Pirkko Herd. Mukana olivat myös nuoret juoksijat Helmi ja Vilja.

 • Kaikki eivät tulleet Lahti-Hollolan Jukolaan kisaamaan naama irveessä. Harrastelijajoukkue Ajokoirat osallistui suunnistustapahtumaan kuudetta kertaa, neljänä vuonna heidät on hylätty. Ajokoirien meininkiä heikko Jukola-saldo ei haittaa, sillä suunnistuksen lisäksi kaverit tekivät alueelta omaa suoraa lähetystä kisaradioon ja Facebookiin. Lauri Rautavuori kävi herättämässä Ajokoira-leirin Jukolan lauantaiaamuna.

 • Hämeenlinnalaiset Jukka Stolt ja Sami Ylämurto elävät aivovamman kanssa. Toipumisen taipale on vaikea ja pitkä, mutta urheilu on pitänyt miehet hengissä.

  Molempien miesten elämä oli päättyä heidän kohtaamiinsa onnettomuuksiin. Vastoin ennusteita he ovat kuitenkin elossa ja voivat lähtökohtiin nähden hyvin.

  Lauri Rautavuori tapasi miehet juuri ennen Hattulassa juostavaa Military Runia.

 • Hattulassa on jo vuoden verran ollut käynnisstä Taidoilla töihin -hanke. Sen avulla työpajassa käyviä nuoria innostetaan palaamaan opintojen pariin tai löytämään työtä. Hyviä tuloksia onkin saatu aikaan. Tiina Kokko tapasi aiheen tiimoilta nuoret miehet Kai Humalojan ja Tuukka Rajalan sekä Ammattiopisto Tavastiasta opettaja Jukka Kääriäisen. Mutta aivan ensimmäiseksi jutellaan
  hankeohjaaja Annukka Venetmäen kanssa. Eikö siis tavallisesta työpajasta löydy eväitä nuorten innostamiseen?

 • Äitienpäivänä hämeenlinnalainen Anneli Suusaari avaa laatikon, jossa on äidin ompelemia mekkoja. Hän silittää kangasta. Muistisairauteen yhtäkkiä sairastunut äiti pakotti siirtämään oman elämän sivuun 13 vuodeksi. Talvella ilmestyi kirja Ei sinne yllä myrskysää. Nyt hän puhuu muille omaisille aiheesta ja ihmisillä on paljon kysymyksiä. Miten Anneli Suusaari lohduttaa niitä, jotka ovat jo alkaneet vältellä vierailuja muistisairaan luona. Toimittajana Maarit Piri-Lahti.

 • Mikä on vanhenemisen, sairauden ja kuoleman sija yhteiskunnassa? Perjantaiparlamentin vieraana 4.5.2019 oli kulttuurisen terveyden ja hyvinvoinnin professori Marja-Liisa Honkasalo Turun yliopistosta. Filosofi, tietokirjailija Johannes Ojansuu haastattelee.

 • Mitä on hyvä elämä? Perjantaiparlamentin vieraana oli 20.4.2018 eetikko Antti Kylliäinen. Puheenaiheena ovat tällä kertaa hyveet. Keskustelua johtaa filosofi, kirjailija Johannes Ojansuu.

 • Nuori Yrittäjyys ry on pakinnut 25 yrittäjyyskasvatuksen opettajaa. Yksi heistä on Hämeenlinnan lyseon lukion yrittäjyyskasvatusvalmentaja, saksan ja ruotsin kielen lehtori Tuija Tiala. Tiina Kokko ja Harri Oksanen jututtavat palkittua opettajaa.

 • Aivoviikon aikana on erilaista aivotietoutta on ollut jälleen saatavilla moninaisissa tapahtumissa. Harri Oksanen kävi tapaamassa hämeenlinnalaista Jukka Stoltia ja Päijät-Hämeen aivovammayhdistyksen puheenjohtajaa Kari Vainiota kauppakeskuksessa.

 • Viron 100-vuotispäivää on vietetty 24. helmikuuta. Hämeenlinnassa asuvat, mutta Virossa syntyneet Maria Pihlak ja Ott Raska kertovat Tiina Kokon haastattelussa muun muassa siitä, miten he aikanaan tulivat Virosta Suomeen.

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

 • Riihimäen aupunki järjesti yhdessä Riihimäen Taitoluistelijoiden, Riihimäen Jäätaitureiden ja Kiekko-Nikkareiden kanssa tiistaina 11. helmikuuta Riksu on ice -luistelutapahtuman. Lähes 900 lasta sai hauskan luistelutunnin jääurheiluseurojen ohjaajien opastuksella. Tiina Kokko utelee kaukalon laidalla mikä on ollut päivässä parasta?

 • Isac Elliot tykkää sellaisista kouluaianieista, joissa ei tarvitse istua paikoillaan. Jääkiekkoa mielellään pelaava Isac laukoo Hämeenlinnan Rinkelinmäellä keskiviikkona 5.11. klo 18 alkavassa Nenäpäiväottelussa! Radio Hämeen Heidi Kononen tavoitti poptähden aamulla.

 • Säveltäjä shamaaniksikin kutsuttu Tauno Marttinen vaikutti aikoinaan Hämeenlinnan kulttuurielämässä vahvasti. Millaista elämä oli taitelijakodissa? Sisarukset Hannu Marttinen, Kristiina Kostia, Helena Marttinen ja Rauno Marttinen muistelevat lapsuuttaan ja isäänsä. Mikä oli keskiviikon keskinkertaiset, mikä isän lempipaikka, mitä elämänohjeita säveltäjä antoi lapsilleen. Säveltäjä Tauno Marttisen syntymästä tulee torstaina kuluneeksi sata vuotta. Maarit Piri-Lahti istui pöydän ääreen keskelle vanhoja valokuvia.

 • Hämeenlinnalaisten mopopoikien ja -tyttöjen mukaan paikalliset autoilijat suhtautuvat heihin epäkohteliaasti, huolimattomasti ja välinpitämättömästi. Suurin osa moponuorista hyväksyy ajopelin lainvastaisen virittämisen normaalia nopeammaksi. Perusteluksi he sanovat, että silloin ei jää muun liikenteen jalkoihin. Moponuorten mukaan eniten vaaratilanteita syntyy liikenteessä autoilijoiden varomattoman käytöksen takia. YLE Hämeen TET-harjoittelijat Atte Niskanen ja Eetu Tapanainen kävivät kyselemässä mopoteinien mielipiteitä Hämeenlinnan Lyseon koululla.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä