Maailmanpolitiikan arkipäivää

Onko Merkelin vaalivoitto sittenkään varma?

 • 24 min
 • toistaiseksi

Saksassa vaalikampanjointi käy kuumana sunnuntain liittopäivävaalien alla. Mutta onko liittokansleri Angela Merkelin vaalivoitto sittenkään aivan varma? Entä mitä muu Eurooppa toivoo Saksalta vaalien jälkeen? Maailmanpolitiikan arkipäivää -ohjelmassa myös ennakkotietoja kansainvälisten ilmastotutkijoiden ensi viikolla julkistettavasta raportista. Ohjelman kokoaa Johanna Numminen.

Lähetykset

 • to 19.9.2013 18.03 • Yle Radio Suomi

Jaksot

 • Maailmanpolitiikan arkipäivää -ohjelman kesäsarjassa pohditaan elävää kaupunkikuvaa. Kenelle kaupunkitila kuuluu ja miten katutaide muokkaa yhteistä tilaa? Myös Venäjällä suhde yhteiseen kaupunkitilaan on hiljalleen muuttumassa. Kerstin Kronvall tapasi Pietarissa venäläisen taideasiantuntijan Albina Motorin. Kuva: Ilja Davydov

 • Maailmanpolitiikan arkipäivää-ohjelman kesäsarjassa pohditaan tällä kertaa tulevaisuuden työtä.
  Se muuttuu, mutta ei lopu. Freelance- ja pätkätyöt lisääntyvät. Jyrki Palo tapasi digikonsultti Silvia Lealin Espanjan pääkaupungissa.

  Kuva: Yle/Jyrki Palo

 • Maailmanpolitiikan arkipäivää ohjelmassa tavataan kesällä tulevaisuudentutkijoita ympäri maailmaa. Ensimmäisenä vuorossa on suomalainen Sari Stenfors, joka tutkii Kalifornian Piilaaksossa sitä, miten ihmiskunta tulevaisuudessa käyttää internetiä. Hän sanoo, että olemme uuden digitaalisen vallankumouksen kynnyksellä. Satu Helin tapasi Stenforsin Töölössä pienessä älykodissa, joka osaltaan edustaa tulevaisuutta.

 • Meneillään olevat Fifan jalkapallon MM-kisat ovat Venäjälle valtava imagohanke. Oman tunnelmansa kisoihin tuovat lännen ja Venäjän kireät suhteet. Maailmanpolitiikan arkipäivää -ohjelma kuulosteli kisatunnelmia Pietarissa ja Kaliningradissa ja pohtii, kuka kisoista lopulta hyötyy. Ohjelman ovat toimittaneet Sampo Vaarakallio ja Heikki Heiskanen.

  Kuva: Anatoly Maltsev / EPA

 • Matkailu kasvaa ennennäkemätöntö vauhtia. Se työllistää, mutta aiheuttaa myös rasitusta ympäristölle. Maailmanpolitiikan arkipäivää -ohjelmassa tavataan turisteja Islannissa ja Sveitsin Alpeilla. Lisäksi kysytään miten matkailusta voisi tehdä entistä kestävämpää. Juontaja on Sari Taussi

 • Italiassa valtaan noussut eurokriittinen populistihallitus huolestuttaa muuta Euroopan sekä finanssimarkkinoita. Maailmanpolitikaan arkipäivää ohjelmassa kuullaan italialaisten nuorten ajatuksia. Lisäksi pohditaan asiantuntijoiden kanssa minkälainen muutospaine Italiasta tulee muualle Eurooppaan. Ohjelman juontaja on Sari Taussi. Kuva: Angelo Carconi / EPA

 • Puolet maapallon asukkaista asuu kaupungeissa. Jos ennusteet pitävät paikkansa, vuonna 2050 jo seitsemän kymmenestä ihmisestä asuu kaupungissa. Kaupungistuminen on erityisen nopeaan Afrikassa. Maailmapolitiikan arkipäivää ohjelmassa käydään Norsunluurannikolla ja pohditaan nopean kaupungistumisen seurauksia. Ohjelman juontaa Sari Taussi:

  Kuva: Legnan Koula / EPA

 • Rikkaassa öljyvaltiossa Saudi-Arabiassa naiset saavat viimein kesäkuussa oikeuden ajaa autoa. Maailmanpolitiikan arkipäivää -ohjelmassa käydään Saudi-Arabiassa. Lisäksi pohditaan tutkija Susanne Dahlgrenin kanssa miksi avautumispolitiikka on aloitettu ja kuinka suurin uudistuksiin uskonnollisesti konservatiivinen maa on valmis. Ohjelman juontaa Sari Taussi.

  Kuva: Str/Epa

 • Tekniikan nopea kehitys ja tekoäly muokkaavat vauhdilla työmarkkinoita. Tytöt uhkaavat kuitenkin syrjäytyä monista ammateista, sillä maailmanlaajuisesti tytöt ovat paljon poikia vähemmän kiinnostuneita esimerkiksi ohjelmoinnista. Mitä sukupuolten välinen digikuilu näkyy jo nyt esimerkiksi kännykkäsovelluksissa ja mitä tyttöjen vähäinen tekniikkakiinnostus merkitsee tulevaisuuden kannalta? Ohjelmassa tavataan mm. koodausta opiskelevia naisia Keniassa. Ohjelman juontaa Sari Taussi.

  Kuva: Liselott Lindström

 • Pahamaineisen Patarein vankilan alueelle Tallinnaan rakennettaan kommunismin ajan rikoksista kertova museo. Kansainvälisen suunnittelukilpailun voitti äskettäin japanilainen arkkitehti. Hankkeen vetäjät sanovat, että kommunistien rikoksia ei tunneta Euroopassa vieläkään tarpeeksi hyvin. Maailmanpolitiikan arkipäivää -ohjelman juontaa Sari Taussi.
  Kuva: Markus Kuokkanen

 • Eduskunnan tulevaisuusvaliokunta visioi tuoreessa raportissaan satoja ammatteja, joita nopeasti kehittyvä tekniikka mullistaa. Maailmanpolitiikan arkipäivää -ohjelmassa tavataan kaksi naista, jotka tekevät jo nyt tulevaisuuden työtä. Lisäksi kysytään miten yhteiskunnan pitää varautua työn muutokseen. Ohjelman juontaa Sari Taussi.

  Kuva: Rungroj Yongrit / EPA

 • Useissa Euroopan maissa maahanmuuttovastaiset populistipuolueet ovat saaneet äänivyöryjä. Viime vuoden lopulla Itävallassa hallitukseen nousi äärioikeistolaisenakin pidetty Vapauspuolue. Se sai paljon ääniä maaseudulta. Maailmanpolitiikan arkipäivää -ohjelma pohtii minkälaiset ilmiöt ovat oikeistopopulismin nousun takana. Ohjelman juontaa Sari Taussi

  Kuva: Christian Bruna / EPA

Klipit

 • Eurooppalaiskaupungit ovat yhä selvemmin jakautuneet kahden kerroksen väkeen. Kolmeatoista eurooppalaista kaupunkia vertailleen tutkimuksen mukaan rikkaat ja köyhät hakeutuvat yhä tiukemmin omille asuinalueilleen.

  Mistä tämä johtuu? Euroopan suurkaupunkien tulevaisuutta ja kehitystä pohtii Johanna Nummisen haastattelussa hollantilainen kaupunkimaantieteen professori Maarten van Ham. Onko Euroopan kaupunkien kahtiajakoa mahdollista pysäyttää?

 • Maailmanpolitiikan arkipäivää-ohjelmassa Jaana Kanninen selvittää itäeuroopasta saapuvien romanien tilannetta.

 • Norjaa ravistellut joukkomurha on kiihdyttänyt keskustelua äärioikeistolaisten ja islaminvastaisten ajatusten leviämisestä. Maailmanpolitiikan arkipäivää ohjelmassa vieraillaan surevassa Norjassa sekä pohditaan, mistä Norjan joukkomurhaaja ammensi aineksia islaminvastaiseen ajatteluunsa. Entä onko radikaalin oikeiston muodostama uhka jäänyt varjoon, kun on pelätty ääri-islamistien terrori-iskuja? Yle uutisten Maailmanpolitiikan arkipäivää ohjelman on koonnut Minna Pye.

 • Itämeri kuuluu maailman saastuneimpiin sisämerialueisiin. Maailmanpolitiikan arkipäivää -ohjelmassa hahmotellaan, mitä Itämeren suojelemiseksi on jo tehty, ja miten pitkä matka on edessä. Ohjelman on koonnut Jaana Kanninen.

 • Suurtyöttömyys ja nuorten näköalattomuus ovat nostattaneet espanjalaisten raivon. Maailmanpolitiikan arkipäivää ohjelmassa kerrotaan, miten suuttuneet espanjalaiset haluaisivat muuttaa maatansa. Entä miksi ääri-islamilainen terrorismi pitää Pakistania niin tiukassa otteessa ja miten Egyptin kansannousu on tuntunut nuoren naiskirjailijan elämässä? Yle Uutisten Maailmanpolitiikan arkipäivää ohjelman on koonnut Minna Pye.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä