Puheen Aamu

Tommi Liimatta: "Kun sanaa ei voi lisätä, kirja on valmis"

 • 28 min
 • toistaiseksi

"Voi olla, että joku sutkaus on liian rahvaanomainen kirjaan tai biisiin, joten se menee sarjakuvaan, koska minulle se on viihdelaji", Tommi Liimatta kertoo.

Lähetykset

 • ke 4.9.2013 10.05 • Yle Areena

Jaksot

 • Puheen Aamu - aina kiinnostava. Toimittaja Timo Korpi laittoi itsensä vuoden ilmastopaastolle ja aikoo tiputtaa hiilidioksidipäästönsä kahteen tonniin. Antti Tuomaisen dekkarit keräävät maailmalla kehuja niin kriitikoilta kuin lukijoilta. Yhdeksän jälkeen Tuomainen kertoo, miksi suomalainen dekkari kiinnostaa ulkomailla.

  Herää uuteen päivään Juhani Kenttämaan ja Jere Pehkonen seurassa. Uutistoimittajana on Monna Tervo.

  Twitter: #puheenaamu WhatsApp: 040-163 8586

 • Puheen Aamu - aina kiinnostava. Kevytyrittäjyys - mitä se tarkoittaa ja kenelle sopii? Afrikka tarjoaa rajattomat mahdollisuudet yrittäjille. Afrikan valloittajat on kehitysyhteistyömiesten kirjoittama kirja suomalaisista yrityksistä mahdollisuuksien mantereella. Yhdeksän jälkeen vieraina ovat Pasi Nokelainen ja Esa Salminen.

  Herää uuteen päivään Juhani Kenttämaan ja Jere Pehkonen seurassa. Uutistoimittajana on Monna Tervo.

  Twitter: #puheenaamu WhatsApp: 040-163 8586

 • Muusikko Mariska on tehnyt taiteen suhteeen uuden aluevaltauksen joka on lastenrunous. Runokirja on nimeltään Määt ja Muut - Runoja eläimistä ja ihmisistä. Kirjassa seikkailee tyttö nimeltä Siiri, joka tapaa erilaisia eläimiä joilla on hyvin inhimillisiä ongelmia ja piirteitä, joiden takia he ovat välillä väärinymmärrettyjä.

  Runokirjan lähtökohdista sekä sen tematiikasta olivat Puheen Aamussa kertomassa Mariska itse sekä toinen kirjan kuvittaja Reetta Niemensivu. Juhani Kenttämaa ja Jere Pehkonen haastattelevat.

  Kuva: Otto Virtanen / Tammi kustantamo

 • Puheen Aamu - aina kiinnostava. Flunssakausi kaataa jo jengiä - miten vastustaa tautia? Muusikko Mariska pettyi lastenrunokirjoihin ja teki oman. Yhdeksän jälkeen vieraana on Mariska ja Reetta Niemensivu, toinen kirjan kuvittajista.

  Herää uuteen päivään Juhani Kenttämaan ja Jere Pehkonen seurassa. Uutistoimittajana on Monna Tervo.

  Twitter: #puheenaamu WhatsApp: 040-163 8586

 • Tilojen ja rakennettujen ympäristöjen hyvinvointi- ja terveysvaikutusten uskotaan kasvavan merkittäväksi ilmiöksi lähitulevaisuudessa. Tähän uskoo tilasuunnittelija ja luova johtaja Heini Lehtinen, joka luo uraa Brysselissä tilasuunnittelun ja -tutkimuksen parissa.

  - Monet fyysiset, psyykkiset ja emotionaaliset ongelmat juontavat juurensa yksilön käyttäytymisen lisäksi ympäristöllisiin ja sosiaalisiin syihin. Ympäristöt, joissa elämme, eivät usein tue hyvinvointiamme ja terveyttämme.

  Lehtinen vieraili Puheen Aamussa puhumassa siitä, millainen ympäristö on mielen kannalta optimaalisin entä millainen koti edistäisi terveyttä

  Linda Vettanen ja Jere Pehkonen haastattelivat.

 • Politiikkaradion spin-off Puheet päreiksi on jo noin sadan jakson ajan ruotinut politiikan kieltä tarkasti unohtamatta kuitenkaan huumoria. Tapio Pajunen on analysoinut politiikan sanoja yhdessä dosentti Vesa Heikkisen kanssa vuodesta 2013 lähtien.

  Juhlalähetyksen kunniaksi herrat olivat Puheen Aamun vieraina kertomassa, miten politiikan kieli on tässä viiden vuoden aikana muuttunut.

  - Kielenkäyttö on tullut populistisemmaksi eli se on kärjistävää, yleistävää, mustavalkoista kielenkäyttöä. Siinä eivät tietysti poliitikot ole ainoita toimijoita, mediapuolellakin tämä homma osataan, toteaa Heikkinen.

  - Monet politiikan sanat liittyvät nykyään johonkin kohuun. Niitä on paljon ja suurin osa niistä on äärimmäisen lyhytkestoisia. Kun puolen vuoden välein teemme Vesan kanssa koontia niin saamme todellisia ahaa-elämyksiä, että tällainenkin kohu oli josta peräti viikko paasattiin, kertoo Pajunen.

  Juhani Kenttämaa ja Linda Vettanen haastattelevat.

 • Puheen Aamu - aina kiinnostava. Perjantaina kuullaan noin sadas Politiikkaradion Puheet päreiksi. Tilojen ja rakennettujen ympäristöjen hyvinvointi- ja terveysvaikutusten uskotaan kasvavan merkittäväksi ilmiöksi lähitulevaisuudessa. Yhdeksän jälkeen vieraana on luova johtaja Heini Lehtinen, joka luo uraa Brysselissä tilasuunnittelun ja -tutkimuksen parissa.

  Herää uuteen päivään Linda Vettasen, Juhani Kenttämaan ja Jere Pehkonen seurassa. Uutistoimittajana on Jan Fredriksson.

  Twitter: #puheenaamu WhatsApp: 040-163 8586

 • Muusikko Jukka Nousiainen, nykyajan jytärokin ja omaehtoisen tekemisen rosoinen trubaduuri, kritisoi tuoreella levyllään "Ei enää kylmää eikä pimeää" sitä, miten kaupungeissa ei ole tilaa ei-kaupalliselle kulttuurille. Nousiainen muutti pois Tampereelta sen jälkeen, kun kulttuurin, ihmisten ja vapaan ajattelun kohtaamispaikaksi kutsuttu Keltainen talo purettiin.

  Jukka Nousiainen oli Puheen Aamussa Juhani Kenttämaan ja Jere Pehkosen vieraana kertomassa, mitkä ovat kaupungeissamme suurimmat esteet omaehtoisen taiteen kukkimiselle.

 • Sannikka & Ukkola on Ylen uusi ajankohtainen talkshow, jossa pureudutaan yhteiskunnallisiin asioihin ilman tärkeilyä. Nolla prosenttia hyminää, sata prosenttia actionia. Näin lupaavat ohjelman parivaljakko Marja Sannikka ja Sanna Ukkola. Toimittajat vierailivat Puheen Aamussa kertomassa, miten käydään kiivasta väittelyä, jossa myös kuunnellaan ja ymmärretään.

  - Tarkoituksemme on käydä vuoropuhelua erilailla ajattelevien ihmisten kanssa. Sosiaalisessa mediassa on paljon kiinnostavia ihmisiä, joilla on ääni siellä somessa, mutta ei vielä isolle yleisölle.

  Sannikka ja Ukkola ovat kyllästyneitä siihen, että perinteisesti telkkarin keskusteluohjelmiin etsitään erilailla ajattelevat ihmiset ja sitten heidät laitetaan riitelemään.

  - Me emme hae henkilökohtaisia hyökkäyksiä vaan ymmärrystä ja keskustelua asioista.

  Sannikka & Ukkola 14.9. alkaen perjantaisin Yle TV1:ssä klo 20.00. Katsottavissa myös Yle Areenassa.

  Jere Pehkonen ja Juhani Kenttämaa haastattelevat.

 • Puheen Aamu - aina kiinnostava. Mikä mahtaa olla nyt in sisustuksessa? Habitare Helsingin Messukeskuksessa sen paljastaa. Sannikka&Ukkola on uusi ajankohtainen talkshow, joka lupaa pureutua yhteiskunnallisiin asioihin ilman tärkeilyä. Yhdeksän jälkeen kysytään Marja Sannikkalta ja Sanna Ukkolalta, miten käydään kiivasta väittelyä, jossa myös kuunnellaan ja ymmärretään.

  Herää uuteen päivään Linda Vettasen, Juhani Kenttämaan ja Jere Pehkonen seurassa. Uutistoimittajana on Jan Fredriksson.

  Twitter: #puheenaamu WhatsApp: 040-163 8586

 • Puheen Aamu - aina kiinnostava. Asuinympäristö tulee suunnitella lapset huomioiden - silloin saadaan kiinnostavaa ympäristö kaikille.Muusikko Jukka Nousiainen on nykyajan jytärokin ja omaehtoisen tekemisen rosoinen trubaduuri. Yhdeksän jälkeen Nousiaisen kanssa keskustellaan siitä, mikä nyky-kaupungeissä estää omaehtoisen taiteen kukkimisen.

  Herää uuteen päivään Juhani Kenttämaan ja Jere Pehkonen seurassa. Uutistoimittajana on Monna Tervo.

  Twitter: #puheenaamu WhatsApp: 040-163 8586

 • Entinen NHL-tähti Ville Leino on tehnyt nimeä Billebeino-vaatemerkillään. Hänen suunnittelemia vaatteita on nähty Kimi Räikkösen, Teemu Selänteen, Black Sabbath -kitaristi Tony Iommin sekä Ozzy Osbournen pojan Jack Osbournen päällä.

  Leino ei ollut mikään stereotyyppinen lätkäkundi, sillä musiikki, maalaustaide ja vaatesuunnittelu ovat aina olleet tärkeitä aikoinaan Suomen lupaavimmalle jääkiekkotähdelle.

  - Jääkiekossa kuin nyt myös vaatehommassakin kun huomaan, että homma toimii niin ryhdyn tekemään asioita määrätietoisemmin. Nälkä kasvaa syödessä ja sitä haluaa tehdä vieläkin paremmin.

  Leino pistäytyi Puheen Aamussa Juhani Kenttämaan ja Airikka Nurmelan vieraana kertomassa, miten taiteelliseen pelaajaan suhtauduttiin lätkäpiireissä.

Klipit

 • Redrama on kuluneen vuoden aikana tasapainoillut työn ja vapaa-ajan sekä jaksamisen kanssa. Luovuus tuntui tyrehtyvän eikä musiikin tekeminen tuntunut sujuvan. Redrama vieraili Puheen Aamun Linda Vettasen ja Jere Pehkosen vieraana.

 • Puolustajat näkevät kannabiksen auttavan vaivaan kuin vaivaan, vastustajat uskovat porttiteoriaan eli kannabiksen johtavan kovien huumeiden käyttöön. Perjantaina 20.4.2018 julkaistava toimittaja Anton Vanha-Majamaan kirjoittama "Kannabiskirja" on ensimmäinen suomalainen kattava tietokirja kannabiksesta. Aiemmin Vanha-Majamaa oli kannabiksen suhteen kaksinaismoralisti: järjellä ajatellen kannabis ei tuntunut hirveän vaaralliselta, mutta omaa ajattelua johti näkemys kannabiksen käyttäjien olevan "tietynlaisia ihmisiä". Kirjan tekemisen myötä mielipiteet kannabiksesta lievenivät. Myös valtioiden suhtautuminen kannabikseen on lievenevässä. Esimerkiksi Kanada on laillistamassa kannabiksen ensi kesänä. Suomessa THL:n tutkijat ovat esittäneet, että huumeiden käyttö pitäisi dekriminalisoida.

  Toimittaja Anton Vanha-Majamaata haastattelevat Juhani Kenttämaa ja Linda Vettanen.

 • Donald Trump on ottanut jenkkifutisliiga NFL:n silmätikukseen. 23 pelaajaa osoitti mieltään sunnuntaina kansallislaulun aikana. Trump twiittasi pelaajia olleen yli 24 ja kertoi samassa twiitissä oman havaintonsa yleisökadosta. Todellisuudessa yleisöä on tälle kaudelle ollut yhtä paljon, ehkä jopa vähän enemmänkin, kuin viime vuonna. Puheen aamussa pohdittiin, voiko Trumpin kärkkään twiittailun syy ulottua aina 80-luvulle saakka.

 • Asiakaslähtöisyys ja kuluttajakeskeisyys ovat tämän hetken avainsanoja, mutta ei joka paikassa.
  Niin paljon kuin päiväkodeista puhutaankin, niin yllättävän vähän siitä kysytään asiakkailta itseltään - eli lapsilta.

  Mitä lapset ajattelevat päiväkodeista?
  Sitä selvitti perjantaina 16.1.2015 Tampereen yliopistolla tarkastettavassa kavatustieteen alan väitöstutkimuksessaan tutkija, kasvatustieteiden maisteri, lastentarhanopettaja Piia Roos.

  Roosin mukaan lasten puheissa keskiöön nousivat leikki ja kaverit. Aikuiset he näkivät järjestyksen ylläpitäjinä ja ohjaajina. Kuitenkin arkinen yhdessäolo aikuisten kanssa puuttui lasten puheista kokonaan.

  Mutta miten lapset viihtyvät päiväkodissa? Entäpä miten on kiistellyn tuokiokeskeisyyden laita, mitä mieltä lapset ovat ohjatusta ohjelmasta?

  Linda Vettanen soitti Piia Roosille ja selvitti asiaa.

 • Nuori Suomi ry:n mukaan pääosan lasten liikunnasta tulisi tapahtua kotona, pihalla ja lähialueella. Tavoitteena on, että lähialueelta tulisi löytyä kaikkien perusliikuntamuotojen suorituspaikat. Yksi lähiliikuntaa omalla alueellaan tarjoavista urheiluseuroista on Pakkalan Palloseura. Seura tarjoaa lapsille ja nuorille mahdollisuuden harrastaa jalkapalloa Keski-Vantaalla. Lasten lähiliikunnasta ja urheiluharrastuksesta yleensäkin kertoo PPS:n valmennuspäällikkö Jussi Korpinen. Jarmo Laitaneva haastattelee.

 • Työterveyspsykologi Jouni Luukkalan kirjassa "Jaksaa, jaksaa, jaksaa..." esitellään ohjelma, jonka avulla voi vahvistaa työhyvinvointitaitojaan. Esittelemästään viidestä polusta Jouni Luukkala nostaa esiin tunnetaidot. Luukkala tietää, että jokainen ihminen kokee työssään tölväisyjä, mutta kaikkea ei pidä luulla työpaikkakiusaamiseksi. Juuri tunnetaidot auttavat ihmistä ottamaan asiat asiana eikä henkilökohtaisesti. Työterveyspsykologi Jouni Luukkalalle soitti Jarmo Laitaneva.

 • Jännitystä elämäänsä kaipaavalle luksusta on seikkailuloma Huippuvuorilla meloen. Nuorelle bilehileelle Bulgarian Sunny Beach voi olla unelmien matkakohde. Hiljainen Lappi puolestaan houkuttelee matkaajia maailman metropoleista. Mikä on luksusta Matkaopas -lehden päätoimittaja Pirkko Puoskarille? Toimittajana Heini Laitinen.

 • Jooganopettaja-kouluttaja ja lääkäri Kerttu Kelomaa-Sulonen tietää joogan terveysvaikutukset sekä ammattinsa että harrastuksensa kautta. Omakohtaiset kokemukset yhdistettynä lääketieteellisiin tutkimustuloksiin ovat vakuuttaneet Kelomaa-Sulosen siitä, että jooga on hyväksi ihmiselle olipa sitten sairas tai terve. Kerttu Kelomaa-Sulosen tapasi Jarmo Laitaneva.

 • Pienen ihmisen syntymä on niin suuri ihme ja ilo , että se antaa voimia kätilön raskaassa ja vastuullisessa työssä, näin ainakin vakuuttaa kätilö Riitta Hakokorpi. Hyvä työyhteisö, positiivinen elämänasenne ja liikuntaharrastukset pitävät mielen virkeänä. Helsingin Kätilöopistolla mandariinikiinan tai somaliankielen taitokin olisi joskus tarpeen. Anu Packalén pääsi seuraamaan Helena Holman ja Arto Nurmen vauvan kotiinlähtötarkastusta.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä