Puheen Aamu

Tommi Liimatta: "Kun sanaa ei voi lisätä, kirja on valmis"

 • 28 min
 • toistaiseksi

"Voi olla, että joku sutkaus on liian rahvaanomainen kirjaan tai biisiin, joten se menee sarjakuvaan, koska minulle se on viihdelaji", Tommi Liimatta kertoo.

Lähetykset

 • ke 4.9.2013 10.05 • Yle Areena

Jaksot

 • Mikä on hitin kaava Aasiassa?

  Siihen on menestyksekkäästi tutustunut suomalaisranskalaisen Eva & Manu -yhtyeen Eva Louhivuori. Hän onnistui loihtimaan eteläkorealaiselle Gugudan-tyttöbändille ykkössinkuksi nousseen Chococo-kappaleen.

  Eva saapui kertomaan Itä-Aasian musiikkimarkkinoista ja syistä, miten hän päätyi kirjoittamaan japanilaisille ja korealaisille kappaleita.

  Sen lisäksi hän kertoo, miten Eva & Manu -kaksikko jaksaa tahkota edelleen seitsemän ja puolen vuoden parisuhteen päättymisenkin jälkeen.

  Puheen Aamun Juhani Kenttämaa ja Suvi Puukangas hastattelevat.

 • Suomen olympiajoukkueen kisa-asut herättivät ihmetystä marraskuun alussa. Alle kuukauden kuluttua juhlittavat Suomen itsenäisyyspäivän Linnan juhlien asu-arvailut ovat jo alkaneet. Myös monet vaatemerkit ovat lanseeranneet talvivaatemallistojaan viime viiikkojen aikana. On siis aika puhua vaatteista.

  Puheen Aamun vieraana on muotisuunnittelija Mert Otsamo. Hän on itseoppinut alansa mestari, videopeleistä sekä sarjakuvista inspiraationsa ammentava muotisuunnittelija, joka tuli tuli tunnetuksi vuonna 2009 MTV3-kanavalla esitetyn Muodin huipulle -ohjelman myötä.

  Suvi Puukankaan ja Juhani Kenttämaan haastattelussa päästiin muodin lisäksi puhumaan uskonnoista, joista Mert on tällä hetkellä kovin kiinnostunut.

 • Urheilu-Suomi on Yle Teeman 10-osainen dokumenttisarja, joka kertoo tarinaa suomalaisesta huippu-urheilusta. Sarjan pääosassa ovat suomalaisen urheilun tähdet ja avaintodistajat, jotka palauttavat meidät legendaaristen voittojen ja yhtä säväyttävien tappioiden hetkiin ja kertovat, mitä oli tapahtumien taustalla. Urheilu-Suomi kuuluu vahvasti myös Yle Puheella, jossa Heikki Soini keskustelee eri teemoista urheilun ympärillä intohimoisten urheilijoiden ja urheilulle elämänsä uhranneiden kanssa. Urheilu-Suomen keskustelut Yle Puheella torstaisin klo 15 ja Yle Areenassa.

  Dokumenttisarjan ensimmäisessä jaksossa, joka kantaa nimeä Verta ja hikeä, mm. entinen keihäänheittäjä, olympiavoittaja Heli Rantanen kertoo, mitä hän on urheilun takia uhrannut.

  Soini ja Rantanen olivat Puheen Aamussa Jere Pehkosen ja Suvi Puukankaan vieraina. Puhuttiin suomalaisista urheilun fanittajina, suomalaisen urheilukulttuurin erityispiirteistä sekä urheilukentän kuppikunnista.

 • Viivi Huuska on drag queenien kasvattama nainen, jonka isoveli opetti imuroimaan. Hän on muutaman vuoden aikana noussut yhdeksi Suomen halutuimmaksi ja ehkä myös kohutuimmaksi musiikkivideo-ohjaajaksi, jonka CV:stä löytyvät mm. Pete Parkkosen Kohta sataa biisin musiikkivideoa sekä Antti Tuiskun Peto on irti.

  - Musiikkivideo on hieno taiteenlaji. Populaarikulttuuri on hedelmällinen alusta ottaa kantaa.

  Viivi Huuska oli Puheen Aamussa Suvi Puukankaan ja Alina Kulon vieraana.

 • Kimmo Laiholla eli Elastisella on jo 20 vuotta suomiräppielämää takana eikä väsymistä näy. Fintelligensistä se kaikki alkoi. Parin viime vuoden aikana Elastinen on tehnyt televisio-ohjelmia ja paiskinut hommia yhdessä Cheekin kanssa Profeetat-kokoonpanossa. Nyt mies on palannut soolomusan pariin. Uusi sinkku kantaa nimeä Peili.

  Elastinen oli Puheen Aamussa Jere Pehkosen ja Alina Kulon vieraana. Puhuttiin positiivisesta energiasta, itsensä uudelleen luomisesta, musiikista ja menneistä ajoista.

 • Vuonna 1952 kalifornilainen vaatetusyhtiö Pacific Mills halusi löytää maailman kauneimman naisen ja järjesti maailmanlaajuisen kauneuskilpailun. Tämän kilpailun voitti suomalainen Armi Kuusela. Sen jälkeen vain kerran suomalainen nainen on voittanut Miss Universum -tittelin ja hän oli Anne Pohtamo vuonna 1975.

  Marraskuun lopussa on jälleen kerran aika valita maailman kaunein nainen. Suomea edustaa tänä vuonna Miss Suomeksi valittu Michaela Söderholm.

  Hän piipahti Puheen Aamussa Jere Pehkosen ja Suvi Puukankaan vieraana kertomassa misseydestä ja siitä, miten hän on valmistautunut Miss Universum -kisoihin.

 • Juhani Kenttämaa on kokenut media-ammattilainen. Hän on toiminut sekä musiikki- että ajankohtaistoimittajana YleX:ssä, Radio Suomessa sekä vetänyt Yle Battle -väittelyohjelmaa tv:ssä, verkossa ja radiossa.

  - On kiva päästä puhumaan aidosti itseä kiinnostavista asioista, kaikilla kunnioituksella YleX:n entisiä ja Yle Helsingin ja Radio Suomen nykyisiä kuulijoita kohtaan.

  Kenttämaa kävi esittäytymässä tuleville kollegoillee Puheen Aamun Jere Pehkoselle ja Suvi Puukankaalle.

 • Kirjan henki tiivistyy kanteen. Vanhat kannet herättävät muistoja ja ajatuksia jostain jo miltein unohtuneesta. Ajan henki näkyy kansissa. Valitut kannet kuvaavat aikaa ja sen virtauksia, aikansa kansityylejä ja -taiteilijoita.

  Millaisia tarinoita suomalaisten kirjankansien taakse kätkeytyy ja millaisia kirjataiteen mestareita maastamme löytyy?

  Puheen Aamussa Alina Kulon ja Suvi Puukankaan vieraana piipahti Kirjan kasvot -teoksen kirjan kansitaiteesta kirjoittanut tietokirjailija, toimittaja ja Suomen kirjataiteen komitean puheenjohtaja Ville Hänninen.

 • Näyttelijä Anna-Maija Tuokko on tämän vuoden aikana ihastuttanut meidät tanssi taidoillaan voittamalla Tanssii Tähtien kanssa -kisan, antanut äänensä kahteen piirrettyyn, näytellyt ensi vuonna julkaistavassa suomalaisessa draamasarjassa ja Yösyöttö elokuvassa sekä tällä hetkellä hätkähdyttää mm. Tampereen Teatterin lavalla narsistisena hirviövaimona.

  - Mielestäni se on hienoa, että näyttämöllä nainen voidaan nähdä toisellakin tavalla. Uskon, että se on naisillekin vapauttavaa nähdä lavalla Huojuvan talon kaltainen raivoava Lea, toteaa Anna-Maija Tuokko.

  Huojuva talo on Maria Jotunin teksti, jonka Antti Mikkola on sovittanut uudelleen kääntäen roolit päälaelleen niin, että nainen on se väkivaltainen hahmo.

  Tuokko piipahti Puheen Aamussa Alina Kulon ja Suvi Puukankaan vieraana. Puhuttiin #metoo-kampanjasta, erilaisista naisrooleista sekä New Yorkista ja seurapelien viehättävyydestä.

 • Ammattilumilautailija Antti Autti voitti ensimmäisenä eurooppalaisena lumilautailun X-Gamesin vuonna 2005 ja perään kaksi maailmanmestaruutta ja liudan isoja kisoja. Omien sanojensa mukaan, voitot eivät enää oikein tuntunut miltään joten hän lopetti kilpailemisen, mutta ei lajiaan.

  Hän teki yhdessä Kota Collectiven kanssa uudenlaisen lumilautailuelokuvan nimeltä Arctic Lights. Elokuvaa ei ole tehty pelkästään lumilautailijoille, joten se ei herkuttele montaasilaskuilla ja Auttin upeilla tempuilla.

  - Elokuva on mulle tosi henkilökohtainen, koska se kertoo tarinan mun elämäntavasta. Sieltä löytyy negatiivista ja positiivista, toteaa Autti.

  Ammattilumilautailija piipahti Puheen Aamussa Suvi Puukankaan ja Alina Kulon vieraana.

 • Kimmo Ohtosen tuorein teos Metsäkansan tarina, on matka lukuisten metsän asukkien valtakuntaan. Kirjan tarina etenee Kimmon henkilökohtaisen matkan kautta: hän kiertää lapsuudestaan tuttuja metsiä vuoden ajan taltioiden näkemäänsä kuvin ja sanoin. Useista luonto-ohjelmista tuttu mies oli luontoihmisiä jo lapsena.

  - Nyt puhutaan, että lapset ja nuoret ovat vieraantuneet luonnosta. Eivät he ole tehneet mitään päätöstä vieraantua, tämän suhteen meillä aikuisilla on peiliin katsomisen paikka, toteaa Ohtonen.

  Kimmo Ohtonen oli Puheen Aamussa Alina Kulon ja Suvi Puukankaan vieraana puhumassa suomalisten luontosuhteesta ja siitä, kuinka meidän metsän ja sen eläimet voivat. Karhusta voimaeläimenä kirjan kirjoittanut Ohtonen kertoo myös, miksi valkoinen metsäjänis kiehtoo häntä.

 • Maailmanlaajuisesti ripuli tappaa vuosittain enemmän kuin sodat. Vuonna 2015 ripuliin kuoli maailmassa 1,3 miljoonaa ihmistä, aseellisissa konflikteissa yhteensä 170 000. Helsingin yliopisto on aloittanut rokotetutkimuksen ripulia vastaan, jonka aikana 800 suomalaista lennätetään 20 hengen ryhmissä kahden viikon välein Länsi-Afrikkaan, Beninin tasavaltaan. Lähtijöistä puolet saa rokotteen, puolet lumelääkettä, ja kohteessa pitää raportoida oman ulosteensa koostumuksesta työryhmälle. Yksi koehenkilöistä on Ylen toimittaja Jussi Nygren, joka teki matkastaan dokumenttisarjan Ripulireissu.

  Nygren kävi kertomassa kokeellisen seuramatkan fiiliksiä Puheen Aamussa Alina Kulon ja Jere Pehkosen vieraana.

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

 • Asiakaslähtöisyys ja kuluttajakeskeisyys ovat tämän hetken avainsanoja, mutta ei joka paikassa.
  Niin paljon kuin päiväkodeista puhutaankin, niin yllättävän vähän siitä kysytään asiakkailta itseltään - eli lapsilta.

  Mitä lapset ajattelevat päiväkodeista?
  Sitä selvitti perjantaina 16.1.2015 Tampereen yliopistolla tarkastettavassa kavatustieteen alan väitöstutkimuksessaan tutkija, kasvatustieteiden maisteri, lastentarhanopettaja Piia Roos.

  Roosin mukaan lasten puheissa keskiöön nousivat leikki ja kaverit. Aikuiset he näkivät järjestyksen ylläpitäjinä ja ohjaajina. Kuitenkin arkinen yhdessäolo aikuisten kanssa puuttui lasten puheista kokonaan.

  Mutta miten lapset viihtyvät päiväkodissa? Entäpä miten on kiistellyn tuokiokeskeisyyden laita, mitä mieltä lapset ovat ohjatusta ohjelmasta?

  Linda Vettanen soitti Piia Roosille ja selvitti asiaa.

 • Nuori Suomi ry:n mukaan pääosan lasten liikunnasta tulisi tapahtua kotona, pihalla ja lähialueella. Tavoitteena on, että lähialueelta tulisi löytyä kaikkien perusliikuntamuotojen suorituspaikat. Yksi lähiliikuntaa omalla alueellaan tarjoavista urheiluseuroista on Pakkalan Palloseura. Seura tarjoaa lapsille ja nuorille mahdollisuuden harrastaa jalkapalloa Keski-Vantaalla. Lasten lähiliikunnasta ja urheiluharrastuksesta yleensäkin kertoo PPS:n valmennuspäällikkö Jussi Korpinen. Jarmo Laitaneva haastattelee.

 • Työterveyspsykologi Jouni Luukkalan kirjassa "Jaksaa, jaksaa, jaksaa..." esitellään ohjelma, jonka avulla voi vahvistaa työhyvinvointitaitojaan. Esittelemästään viidestä polusta Jouni Luukkala nostaa esiin tunnetaidot. Luukkala tietää, että jokainen ihminen kokee työssään tölväisyjä, mutta kaikkea ei pidä luulla työpaikkakiusaamiseksi. Juuri tunnetaidot auttavat ihmistä ottamaan asiat asiana eikä henkilökohtaisesti. Työterveyspsykologi Jouni Luukkalalle soitti Jarmo Laitaneva.

 • Jännitystä elämäänsä kaipaavalle luksusta on seikkailuloma Huippuvuorilla meloen. Nuorelle bilehileelle Bulgarian Sunny Beach voi olla unelmien matkakohde. Hiljainen Lappi puolestaan houkuttelee matkaajia maailman metropoleista. Mikä on luksusta Matkaopas -lehden päätoimittaja Pirkko Puoskarille? Toimittajana Heini Laitinen.

 • Jooganopettaja-kouluttaja ja lääkäri Kerttu Kelomaa-Sulonen tietää joogan terveysvaikutukset sekä ammattinsa että harrastuksensa kautta. Omakohtaiset kokemukset yhdistettynä lääketieteellisiin tutkimustuloksiin ovat vakuuttaneet Kelomaa-Sulosen siitä, että jooga on hyväksi ihmiselle olipa sitten sairas tai terve. Kerttu Kelomaa-Sulosen tapasi Jarmo Laitaneva.

 • Pienen ihmisen syntymä on niin suuri ihme ja ilo , että se antaa voimia kätilön raskaassa ja vastuullisessa työssä, näin ainakin vakuuttaa kätilö Riitta Hakokorpi. Hyvä työyhteisö, positiivinen elämänasenne ja liikuntaharrastukset pitävät mielen virkeänä. Helsingin Kätilöopistolla mandariinikiinan tai somaliankielen taitokin olisi joskus tarpeen. Anu Packalén pääsi seuraamaan Helena Holman ja Arto Nurmen vauvan kotiinlähtötarkastusta.

 • "Kotini on linnani" sanonta tarkoittaa asumisen ja asunnon kalleuden lisäksi myös sitä, että koti on pyhä paikka. Niin pyhä ja kallis, että sinne ei hevin edes sisustussuunnittelijoitakaan lasketa sisään. Mitäpä jos kerrankin käyttäisi ammattilaisen apua? Mitä vanhan talon keittiöremontissa tulisi ottaa huomioon? Onko valaistuksella väliä? Anu Packalén ja sisustusuunnittelija Krista Dorn-Lamminen tarttuvat toimeen.

 • Etelä-Aasian tutkimusta opiskeleva Maria Kornienko on juuri palannut Intian New Delhistä, missä hän oli työharjoittelussa puoli vuotta. YLE Puheessa kuullaan Marian päivästä aamun työmatkasta riksalla yön pikkutunneille asti. Miltä Intia näyttää Marian silmin? Toimittajana Heini Laitinen.

 • Rugbyn juuret ovat samassa paikassa kuin monen muun lajin eli Euroopassa harrastetuissa erilaisissa peleissä, joissa periaatteena on, että pallo pistetään vastustajan maaliin. Perusperiaate on yksinkertainen: koskettamalla pallolla maata vastustajan maalialueelle tehdään maali. Soikean pallon liikeratoja selventää Helsinki Warriorsin ja Suomen miesten rugbymaajoukkueen kapteeni Thomas Finell. Toimittajana on Jarmo Laitaneva.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä