Radio Suomi Kuopio

YLE Savo: Kansanedustajatentissä Tuula Väätäinen ja Seppo Kääriäinen

 • 12 min
 • toistaiseksi

Kotihoidontuki erottaa, mutta vaalipiiriuudistus yhdistää päivän vieraitamme Keskustan Seppo Kääriäistä ja SDP:n Tuula Väätäistä. Petri Julkunen jakaa puheenvuoroja.

Lähetykset

 • ma 23.9.2013 11.10 • Yle Areena

Jaksot

 • Juankoski here I come -kappaleen jengi oli itse asiassa suurempi kuin sanoituksessa mainitut Seppo, Timppa, Jamppa, Hemppa, Sirpa ja Jatta. "Jamppa" eli Jarmo Roininen muistelee, että porukassa pyöri ainakin 20 juankoskelaista nuorta. Juhani "Juice" Leskisen ja Jarmo Roinisen ystävyys kantoi läpi vuosien aina Juicen kuolemaan saakka. Roininen kertoo ajasta Marianne Mattilan haastattelussa.

 • Paikallislehti Sisä-Savon ja lukion yhteistyönä syntyi Tontturap. Lehden toimittaja Päivi Taskinen- Kekki kirjoitti jouluisen runon, jonka innoittamana lukion musiikinopettaja Anneli Tarvainen lähti oppilaidensa kanssa ideoimaan runoon musiikin. Tekijäksi valikoitui lukion ekaluokkalainen Aaron Vuorenalanen. Runo taittui Aaron käsittelyssä räpiksi. Mukana ovat myös Sinja Raitaluoto, Elli Saarinen, Emmi Kattainen ja Oona Toikkanen. Varpu Mäntymäki toimittajana.

 • Näyttelijä Seppo Pääkkönen muutti Kuopioon puolisonsa kanssa ja on nyt kahden vuoden kiinnityksellä Kuopion kaupunginteatterissa. Ville Pitkäsen haastattelussa Seppo kertoo poikansa Jasperin lentoon lähteneestä urasta, sekä myös näyttelemisestä hänen kanssaan.

 • Millaista on muuttaa Porvoosta Sonkajärven Toivakon kylälle. Jättää taakse työt farmaseuttina ja sähköasentajana. Ryhtyä luomutilan ja kanalan pitäjiksi vaimon kotitilalle. Tempaista perheen neljä lasta uuteen ympäristöön. Ja puhua koko ajan suomea. Vastauksen antavat Eeva ja Benjamin Johansson, jotka toteuttivat ison elämänmuutoksen elokuussa muuttaessaan Benjaminin suomenruotsalaisesta elinympäristöstä keskelle syvintä pohjoissavolaista maaseutua. Toimittaja on Marianne Mattila.

 • Kuopiolainen Sari Hyvärinen on kokenut elämänsä aikana monta parisuhdetta. Niissä on ollut paljon hyvää, mutta ne ovat päätyneet kuitenkin jonkun ajan kuluttua eroon. Samalla elämänkokemusta on karttunut rutosti. Ja toki vuosien kuluessa ihminen muuttuu myös itse. Hyvärinen ei ole esimerkiksi varma siitä, haluaisiko asua saman katon alla kumppanin kanssa enää. Millaisia kokemuksia hänellä on suhteista. Ja mitä Hyvärinen on oppinut vuosien varrella. Sari Hyväristä haastattelee Marianne Mattila.

 • Kuopiolainen "Mari" oli aluksi lapsialkoholisti, mutta hyvin pian kuvioihin tulivat mukaan kannabis, lääkkeet ja kovemmat huumeet. Pompottelu alaikäisenä eri laitoksissa, ei tuonut apua päihderiippuvuteen. Mari palasi aina takaisin kadulle. Väkivalta ja huumeet kulkivat käsikädessä ja hän kävi todella pohjalla. Nyt "Mari"on ollut kuivilla kolme vuotta, opiskelee ja elää omien sanojensa mukaan parasta aikaa. Mikä sai hänet muuttamaan elämän suuntaa ja irrottautumaan huumeista? Toimittajana on Varpu Mäntymäki.

 • Kuopiolaiseen Pesosen perheeseen syntyi perheen toinen lapsi viisi vuotta sitten. Jimin ollessa yksivuotias huomattiin, että pojan puheessa oli viivästymää. Sen lisäksi lapsen unirytmi oli aivan päälaellaan korvatulehduskierteen jälkeen. Muitakin merkkejä oli ilmassa siitä, että Jimin tilanne pitäisi tutkia. Selvisi, että Jimi on autistinen lapsi, joka tarvitsee ihan omanlaistaan tukea arjessa. Syöminen ei välttämättä suju tai Jimi saattaa hullaantua kokonaan vaikka tietystä väristä tai numerosta. Anni Pesonen kertoi, millaisia tilanteita matkan varrella on tullut vastaan käydessään Marianne Mattilan haastattelussa.

 • Hektinen ja usein myös varsin tuulinenkin urheilu-ura päättyy jokaisella ammattilaisella jossain vaiheessa. Uran päättymisen yhteydessä on riski jäädä tyhjän päälle, kun varsinaisia suunnitelmia ei uran jälkeiseen siviilielämään ole rakennettu. Kuopion Palloseuran entinen liigatykki Ilja Venäläinen ja Saksassa lentopalloa ammatikseen pelannut Elina Salomäki ovat itsekin olleet tilanteessa, jossa pelikengät on ripustettu naulakkoon viimeisen kerran. Kysyimme, miltä uran päättyminen tuntuu ja millaista tukea urheilijat tarvitsevat muutoksen keskellä. Entäs millä tavoin urheilija itse voi vaikuttaa siirtymisessä ammattiurheilusta kohti perinteisempää työelämää.

 • Kuopiolainen Riitta Salke kirjoittaa parhaillaan kirjaa isänsä veljestä Silvo Sokasta, joka tuli kuuluisaksi uskomattomasta, mutta tekaistusta, rakettilennostaan vuonna 1948. Tapaus oli muutaman päivän ajan suuri sensaatiouutinen tiedotusvälineissä ympäri maailman. Sokka väitti lentäneensä raketilla muutaman kymmenen kilometrin matkan Riistavedeltä Suonenjoelle. Oikeasti hän taittoi matkan polkupyörällä. Riitta Salke on miettinyt kirjaa varten, mitä taustalla loppujen lopuksi oli. Miksi vasta 17-vuotias nuorukainen halusi huiputtaa ihmisiä tarinallaan rakettilennosta. Riitta Salkea haastattelee Marianne Mattila.

 • Lähes joka kahdeksas suomalaisnainen sairastuu rintasyöpään jossain vaiheessa elämäänsä. Rintasyövän mahdollisimman varhainen toteaminen on tärkeää. Maksuttomat rintasyöpäseulonnat naisille alkavat 50-vuotiaina, mutta jo sitä ennen on äärimmäisen tärkeää itse kuukausittain tutkia rinnat. Rintasyöpäriski kasvaa iän myötä, mutta rintasyöpää esiintyy myös nuorilla naisilla. 35-vuotiaana agressiiviseen rintasyöpään sairastunut kuopiolainen Riikka Hyvärinen kertoo oman tarinansa. Toimittajana on Varpu Mäntymäki.

 • Kuopiolainen klassinen voimannostaja Jari Saario osallistui syysykuussa Arnold Schwarzenegger Classic Europe -kilpailuun Barcelonassa. Maastavedossa tuli ennätystulos 360 kilolla. Mikä musiikki psyykkaa Jaria ja mille tuntuu nostaa satoja kiloja maasta? Ville Pitkänen haastattelee.

 • Kuopiolainen luontokuvaaja Niilo Isotalo kuvasi tänä syksynä lähes kokonaan valkoisen karhunpennun Kuhmossa. Kuva on julkaistu monissa sanomalehdissä ja se on huomattu luontoihmisten parissa ympäri maailmaa. Isotalo ei ensin ymmärtänyt, miten harvinaisen kohteen hän sai tallennettua. Harvinainen kuva, kuvaaminen ja luonto olivat puheenaiheena, kun Niilo Isotalo kävi Marianne Mattilan haastattelussa Kuopion Puijolla.

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

 • Ex-huippujääkiekkoilija Marko Jantusen tarina on tullut tunnetuksi viime vuosina. Taustalla hänellä on lahjakkaan jääkiekkoilijan ura, mutta hyvin varhain kuvioihin tuli liiallinen alkoholin käyttö ja myös huumeet. Mies kävi pohjalla, mutta selvisi päihde-ja huumekierteestä oikealla tuella ja hoidolla. Nyt takana on muutamia vuosia raittiutta ja hän kiertää yhdessä päihdeohjaaja Pasi Tuomailan kanssa puhumassa nuorille kokemuksistaan. Toimittajana on Varpu Mäntymäki.

 • Aika Matka on lapsille ja perheille suunnattu tanssiteatteriteos, jossa pohditaan mihin aika katoaa. Inka Haatainen ja Anne Salmi vievät katsojat matkalle aina avaruuteen saakka. Esitys lähtee liikkeelle tilanteesta, jossa lapsi ei saa huomiota aikuiselta. Inka Haatainen kohtaa työssään usein tilanteita, joissa lapset ja nuoret kertovat äidin tai isän uppoutuvan älypuhelimen ruudun tarjontaan. Inka Haataista haastattelee Marianne Mattila.

 • Voimanostoja Jari Saario etsi viime vuonna sosiaalisessa mediassa syrjäytymisuhan alla olevia nuoria mukaan salille. Hän oli valmis panostamaan motivoituneisiin nuoriin ja antamaan heille omaa aikaansa, osaamista ja taloudellista tukea. Mukaan harjoitteluun pääsi kuopiolainen Jasu Piibe Partti. Jarin siipien suojassa hän on harjoitellu jo kohta vuoden ajan ja tuloksia on alkanut syntyä. Jasu on hyväksytty nostajaksi MLC Powerlifting seuraan.Jarin tuella hänellä on nyt Suomen Voimannostoliiton lisenssi ja allekirjoitettuna ADT (antidoping) sopimus. Eli nyt on väylä auki kohti voimanoston arvokisoja. Tavoitteena on viimeistään ensi vuonna olla mukana SM-kisoissa klassisessa voimanostossa. Varpu Mäntymäki kävi tapaamassa tätä nuorta naista, jonka ranteessa on todella ruista, rautaa nimittäin nousee siihen malliin, että mitaleja alkaa varmasti sadella.

 • Krista Kinnusella heräsi ajatus omasta henkilökohtaisesta elämäntilanteesta pari vuotta sitten, miten voisi jättää viestin omille lapsilleen. Äänen, joka säilyisi vuosisatoja. Kännykällä tehdyt tallennukset tai muistitikulla olevat viestit tuntuivat katoavilta. Niinpä hän lähti kehittämään ajatusta äänikorusta. Googlaten selvisi, että sellaista ei olisi tehty missään muualla maailmassa. Nyt ollaan jo niin pitkällä, että tuotteelle on haettu patenttia? Millainen on tie ideasta hankkeeksi ja lopulta tuotteeksi? Millainen äänikoru on syntymässä. Toimittajana on Varpu Mäntymäki.

 • Kuopion kaupunginteatterin näyttelijät Annukka Blomberg ja Seija Pitkänen ovat uppoutuneet Minna Canthin juhlavuoden kunniaksi kahden merkittävän 1800-luvun kirjailijan elämään. Minnan rinnalla toinen edistyksellinen tienraivaaja oli Maria Jotuni. Mitä nämä aikansa suorapuheiset kirjailijanaiset ajattelisivat tässä ajassa esim. Me Too-kampanjasta, työttömyydestä ja sananvapaudesta. Maria&Minna kantaesitys saa ensi-iltansa 30.1.2019. Toimittajana on Varpu Mäntymäki.

 • Kuopion pakkaspäivien yksi vetonauloista on musiikkikeskuksessa esitettävä (23.-24.1.) Pakkassirkus Usva. Siinä esiintyvät taitavat nuoret sirkuksen harrastajat Kuopion Sirkuksesta yhdessä kaupungin sinfoniaorkesterin kanssa. Toimittajana Varpu Mäntymäki.

 • Toiset ovat erämiehiä ja toiset ovat enemmän kaupunkilaisia. Miten erämieheksi kasvetaan? Pohjois-Savon vuoden 2013 erämies Matti Herd kertoo tarinansa, jossa luonnosta ammennetaan monipuolisesti. Toimittajana on Jouni Pilto.

 • Ihmisen paras ystävä voi olla paitsi omistajansa silminä, myös korvina. Kuulovammaisten avuksi koulutettuja kuulokoiria ei ole vielä Suomessa kuin parikymmentä. Toimittajana on Heidi Törnroos.

 • Timo Mustakallio -laulukilpailun voittanut Miina-Liisa Värelä esiintyy perjantaina oopperagaalassa Kuopiossa. Värelä vieraili torstaina Radio Savon lähetyksessä, jossa hänelle esitettiin yllättävä toive. Toimittajana Juhani Forsman.

 • Kuopion jäämaraton alkoi keskiviikkona perinteisillä koululaisluisteluilla. Kallaveden jäällä viilettää kahden päivän aikana noin 6 000 koululaista. Luistinradalla kävi liukastelemassa toimittaja Petri Julkunen.

 • Lavarunouden Suomenmestaruus on taas pian jaossa. Runopuulaakin finaali käydään viikon päästä lauantaina Kuopiossa. Lavarunouden hallitseva Suomenmestari, kuopiolainen Jukka Kervinen kävi Radio Savon vieraana. Toimittajana Anu Myllärinen.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä