Tiedeykkönen - Uutta tieteestä

Tiedeykkönen - Uutta tieteestä: Köyhäinhoitoa Ruotsi-Suomessa

 • 9 min
 • toistaiseksi

Miten köyhäinhoito järjestettiin Ruotsi-Suomessa uskonpuhdistuksen jälkeen? Haastateltavana aiheesta väitöksen tehnyt Paavo Alaja, toimittajana Emilia Cronvall.

Lähetykset

 • ti 15.10.2013 12.14 • Yle Areena

Jaksot

 • Mahamikrobien muonalla on merkitystä. Suoliston mikrobit tarvitsevat monipuolista ravintoa, jotta ne voivat tuottaa ihmiselle tarpeellisia yhdisteitä. Roskaruuasta ei kunnon välittäjäaineita synny, vaikka kuinka söisi yksittäiset vitamiinit ja omegat purkista. Hyötymikrobien hyvinvoinnnista ovat kiinnostuneet ainakin bakteeriopin professori Pentti Huovinen Turun yliopistosta ja toimittaja Leena Mattila.

 • Aalto-yliopiston tutkijat kiersivät Euroopan konserttisaleja ja tekivät mittauksia kehittämällään menetelmällä. Musiikin dynamiikka kuullaan parhaiten kenkälaatikonmallisessa salissa. Haastateltavana ovat tutkijatohtori Jukka Pätynen ja professori Tapio Lokki Aalto-yliopistosta.

 • Tapaamme yleensä ajatella, että Suomessa on laadukas päivähoito, mutta onko tämä luulo vai tieto. Nyt Jyväskylän yliopisto on ollut mukana tutkimuksessa, jossa eri maiden päiväkoteja vertailtiin käyttäen kansainvälistä mittaria. Tutkijat itse ovat sitä mieltä, että kyseinen mittari on hyvä väline päiväkotien opetusympäristön laadun arvioimiseen, ja he haluaisivat sen käyttöön koko maassa. Mutta tarvitaanko tällaista vertailua, ja miten Suomi sitten kansainvälisesti menestyi? Toimittaja Maija Kaipainen haastattea Jyväskylän yliopiston lehtori Raija Raittilaa - ja Neaa sekä Pinjaa.

 • Tätä nykyä ihmiset tuottavat sosiaalisen median kautta välillisesti niin paljon informaatiota, että sen pohjalta pystytään tutkimaan jo kaikenlaisia ilmiöitä, kuten vaikkapa flunssan leviämistä. Seuraavassa verkkovinkkejä kotitutkijalle tarjoilevat Seija Aunila ja Jukka-Pekka Heiskanen.

 • Sisko Loikkasen haastateltavana pääjohtaja Rolf Heuer ja tutkimusjohtaja Sergio Bertolucci CERNistä.

 • Leena Mattilan haastateltavana ylilääkäri Petri Bono HYKSIn syöpäkeskuksesta.

 • Susanna Särkkä tapasi professori Leena Krokforsin Helsingin yliopistosta ja dosentti Timo Tossavaisen Itä-Suomen yliopistosta.

 • Kylmyys tuo esiin termodynamiikan pääsäännöt mitä kauneimmalla tavalla. Ihminen yrittää eristää systeemiään, mutta tasapainoa vastaan tappeleminen vaatii paljon työtä. Lopulta mikään ei auta ja entropia vie voiton. Varpaat jäässä on vaikea uskoa, ettei energiaa voi luoda eikä hävittää. Ulkotöihin joutuu seuraavassa toimittajamme Jari Vaara.

 • Mikä oli kansallissäveltäjämme Jean Sibeliuksen suhtautuminen natsi-Saksaan? Ja minkälaisten lähteiden avulla tuota suhtautumista voi edes jäljittää? Sitä on nyt pohtinut myös Sibelius-tutkija Timo Vuorinen. Toimittajana on Riika Nikkarinen.

 • Kun Viron itsenäistymiskehitys alkoi 80-90-lukujen vaihteessa, Suomen poliittisella johdolla oli edessään ongelma: auttaako virolaisia vai olla mieliksi Neuvostoliitolle. Tohtori Heikki Rausmaan tuore väitöstutkimus kertoo, miten ongelma ratkaistiin. Toimittajana on Virpi Väisänen.

 • Euroopan avaruusjärjestön Gaia-luotain laukaistiin eilen. Sen on määrä mitata miljardia tähteä ja luoda kolmiulotteinen kartta linnunradastamme. Tiedeykkönen oli projektissa mukana olevien suomalaistutkijoiden kanssa seuraamassa laukaisua. Haastateltavana fysiikan laitoksen tutkijatohtori Mikael Granvik, Ilona Ikonen toimittaa.

 • Jouluruuhkassa loskan keskellä tarpoessa miettii usein, miten ne muutamat joululahjat saisi hankittua nykyistä helpommalla. Ja talvipalttoo päällä täpötäydessä tavaratalossa jonottaessa saattaa käväistä mielessä sekin, että toista se oli ennen, kun lahjat tehtiin ihan itse. Ehkä pientä helpotusta joulustressiin tuo jo muutaman vuoden päästä 3D-tulostus. Mitä kaikkea 3D-tulostuksella voidaan tehdä nyt ja mitä odotuksia alan tutkijoilla on 3D-tulostuksen tulevaisuuden suhteen? Marko Pulkkinen tapasi tulevaisuuden tuotantomenetelmien professorin Jouni Partasen Aalto-yliopistossa.

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

 • Riippumaton ympäristöjärjestö Worldwatch-instituutti toteaa tuoreessa Maailman tila-raportissaan, että kestävyyden käsite on kärsinyt inflaation. Raportti tarjoaa menettelytapoja kohti oikeaa kestävää kehitystä. Tietoa tarjotaan myös sen varalle, ettei tuhoa kohti vievää kurssia en��ä pystytä kääntämään. Miten Worldwatch-instituutin ratkaisumallit käyvät yksiin ympäristöfilosofi Pentti Linkolan radikaalien ajatusten kanssa? Vastaamassa on Suomen kestävän kehityksen toimikunnan pääsihteeri Sauli Rouhinen. Toimittaja on Kai Ristola.

 • Viikon kuumimmat puheenaiheet. Venäläistutkijoiden pora saavutti muinaisen järven Etelämantereella. Islannissa ihmetellään muinaishirviötä. NASA julkaisi upean kuvan maapallosta.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä