Maria Pettersson

Maria Pettersson: Onko vetkuttelu sairautta?

 • 56 min
 • toistaiseksi

Vetkutteletko? Kasautuvatko asiat? Ohjelmassa perehdytään prokrastinaatioon. Se on psykologinen tila, jossa ihminen vapaaehtoisesti lykkää asioita, vaikka lykkääminen pahentaa tilannetta. Maria Petterssonin vieraina ovat Sibelius-lukion opinto-ohjaaja Minna Juntunen sekä opiskelijoiden motivaatiosta väitellyt psykologi Anna-Mari Heikkilä.

Lähetykset

 • ma 23.12.2013 13.02 • Yle Puhe

Jaksot

 • Vetkutteletko? Kasautuvatko asiat? Ohjelmassa perehdytään prokrastinaatioon. Se on psykologinen tila, jossa ihminen vapaaehtoisesti lykkää asioita, vaikka lykkääminen pahentaa tilannetta. Maria Petterssonin vieraina ovat Sibelius-lukion opinto-ohjaaja Minna Juntunen sekä opiskelijoiden motivaatiosta väitellyt psykologi Anna-Mari Heikkilä.

 • Onko väkivalta koskaan hyvä asia? Saako lyödä takaisin ja voiko väkivaltaa vastaan taistella väkivallalla? Onko maailmassa tällä hetkellä sellaisia ongelmia, jotka ratkeaisivat parhaiten väkivallalla? Maria Petterssonin vieraina ovat buddhalaisuuteen perehtynyt meditoija Juha Penttilä ja vasemmistolainen tutkija Joonas Leppänen.

 • Millainen se on ja miten siinä pärjätään? Vieraina sotilaprofessori Mika Hyytiäinen ja Ohi on -aloitteen aktiivi Jukka Jonninen.

 • Millaisia ovat työpäivät 20 tai 50 vuoden kuluttua? Mitä töitä tulevaisuudessa tehdään? Vieraina SAK:n työ- ja elinkeinojohtaja Matti Tukiainen sekä Työterveyslaitoksen tutkija Anu Järvensivu.

 • Miksi tutkijan ja taviksen mielipiteistä on tullut samanarvoisia? Maria Petterssonin vieraina ovat kirjailija Tommi Melender ja akatemiatutkija Juha Herkman.

 • Yhä useammat harrastavat netissä itsensäpaljastelua. Miksi tavalliset suomalaiset lataavat alastonkuviaan nettiin tai kertovat asioita, joita eivät ikinä kertoisi kasvotusten? Maria Petterssonin vieraina ovat Sexpo-säätiön puheenjohtaja Tommi Paalanen ja Alastonsuomi.com-sivuston perustaja Hermanni Jokinen.

 • Muut maat vakoilevat Suomea, Suomi vakoilee naapurimaitaan, kansainväliset yritykset vakoilevat suomalaisia ja Suomi vakoilee omia kansalaisiaan. Miten meitä vakoillaan, miksi juuri me olemme kiinnostavia ja kuka meitä urkkii? Ja onko mahdollista, että emme kiinnostakaan ketään? Studiossa vieraina Tietoturva Ry:n puheenjohtaja Juha Lappi ja Helsingin yliopiston kansainvälisen politiikan professori Heikki Aittomäki.

 • Emme muista enää ulkoa puhelinnumeroita, vaan olemme ulkoistaneet teknologiselle vempaimelle osan muististamme. Jonkun sydämessä lyö tahdistin ja toinen kuulee korvaimplantin avulla. Tuleeko meistä pikkuhiljaa Robocoppeja ja Terminaattoreita tekniikan ja ihmisen yhdistyessä? Marian kanssa studiossa keskustelemassa Sam Inkinen, taiteen tohtori, tutkija ja kirjailija, yksi Kyborgin käsikirjan kirjoittajista sekä Ville Kyrki, Aalto-yliopiston professori, jonka erikoistumisalana on palvelurobotiikka.

 • Mitä lapset haluaisivat oppia peruskoulussa, jos heiltä kysytään? Mitä kuuluu yleissivistykselle? Peruskoulun lukujärjestystä ruotimassa Ritva Jakku-Sihvonen, oppimistulosten arvioija Opetushalliuksesta sekä Helsingin yliopistolta Eero Salmenkivi, FT, käytännöllinen filosofia.

 • Yli kolmikymppiset, syrjäytyneet tai syrjäytymisvarassa olevat työttömät äijät videoivat elämäänsä, lataavat videot Youtubeen ja saavat faneja. Pätkä, jossa keitetään kahvia, saa tuhansia katselukertoja. Keitä ovat tubettajat? Mitä he haluavat sanoa maailmalle? Miksi maailma kuuntelee? Vieraina tubettaja Pasi Viheraho ja tutkija Suvi Östman.

 • Pitäisikö sisarusten saada mennän naimisiin? Pitäisikö polygamia laillistaa? Onko avioliittoinstituutio ylipäätään tarpeellinen nykyajan Suomessa? Näitä pohtivat Maria Petterssonin kanssa kansanedustaja Anna Kontula (vas) ja sosiologian tutkija Jaana Maksimainen.

 • Miksi salaliittoteoriat ovat niin suosittuja? Kuka niihin uskoo? Mikä on psykologia niiden taustalla? Mitä WTC:ssa todella tapahtui? Vieraina ohjelmassa päätoimittaja Janus Putkonen sekä sarjakuvapiirtäjä ja skeptikko Pertti Jarla.

Ei tulossa olevia jaksoja

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä