Urheilun taustapeili

Urheilun taustapeili: Sammelvuo: Ukraina ja Kreikka eivät ole heittopusseja

 • 28 min
 • toistaiseksi

Viime vuosien tärkeimpään turnaukseensa valmistautuvan lentopallomaajoukkueen päävalmentaja Tuomas Sammelvuo muistuttaa tulevan viikonlopun MM-karsinnan kaikkien vastustajien kovuudesta. Etukäteen syyskuun MM-paikan ratkaisuna on pidetty sunnuntaista ottelua isäntämaa Slovakian ja Suomen välillä. Sitä ennen vastaan asettuvat Ukraina ja Kreikka, jotka eivät mahtuneet tämän vuoden 16 maan EM-lopputurnaukseen. - Ukraina ja Kreika eivät missään tapauksessa ole heittopusseja. Ukrainan joukkueen lähes kaikki kaverit pelaavat Venäjän supeliigaa Harkivin riveissä ja Kreikalla on aina hyviä pelaajia, Sammelvuo painottaa. Toimittaja Mikko Hannula.

Lähetykset

 • ma 30.12.2013 17.30 • Yle Radio Suomi

Jaksot

 • Perinteisesti vanhan urheiluvuoden päättää ja uuden aloittaa Keski-Euroopan mäkiviikko. Niin nytkin, kahden viikon kuluttua. Suomen historia mäkiviikolla on loistelias. Urheilun taustapeilissä kokonaisvoittajista menneitä muistelevat nykyisen valmennuspäällikön Kari Yli-Anttilan rinnalla myös Veikko Kankkonen, Pentti Kokkonen ja Risto Laakkonen. Toimittaja on Mikko Hannula.

 • Tanssiurheilun eri lajit ovat tuoneet Suomelle tänä vuonna 14 arvokisamitalia. Mitalisade on jatkunut jo vuosia, mutta varsinkin perinteiset kilpatanssit kaipaavat nuoria harrastajia. Miten tanssin menestystarina saadaan jatkumaan myös tulevaisuudessa? Vastausta kysymykseen etsivät Maija Kauton johdolla Tanssiurheiluliiton puheenjohtaja Leena Liusvaara ja toimistopäällikkö Auli Korhonen.

 • Mika Ahola, Kari Tiainen, Juha Salminen sekä monet muut huippukuljettajat ovat totuttaneet suomalaiset kuulemaan endurosta menestystarinoita. Nyt on menossa sukupolvenvaihdos ja uudet nimet pyrkivät ottamaan paikkansa lajin huipulla. Urheilun taustapeilissä kuullaan nuoren Jesse Viljakaisen mietteitä kovan testipäivän jälkeen. Lajin tilaa ja olemusta ovat hänen kanssaan pohtimassa moottoriliiton valmennuspäällikkö Tomi Konttinen sekä Vierumäen valmennuskeskuksen johtaja Ismo Hämäläinen.
  Lähetystä isännöi Jouko Vuolle

 • Maailmanmestari Matti Heikkinen kuulee ensimmäistä kertaa maastohiihtouransa kohokohdat radioselostuksina - ja valitsee omatkin suosikkinsa arkistosta. Talven tavoite on MM-Falun. Heikkinen iloitsee edelleen maajoukkuekavereidensa viime talvisesta pariviestin olympiavoitosta. Erityisesti pitkäaikaisen kämppäkaverin Sami Jauhojärven saama palkinto pitkästä työstään lämmittää. Kehut Urheilun taustapeilissä saa myös Iivo Niskanen. Heikkinen kertoo myös, mitä hiihtoura maksaa - alkuvaiheessa 23 800 euroa vuodessa. Toimittajana Mikko Hannula.

 • Vuosi sitten painin asema olympialaisissa joutui vaakalaudalle. Paini kuitenkin jatkaa, mutta entistä tiukemmin ehdoin. Yltävätkö mainiosti ennen menestyneet suomalaiset jatkossakin vielä mukaan olympiamatolle? Painin tilannetta ennen Rion kisoja pohditaan Urheilun taustapeilissä päävalmentaja Juha Lappalaisen johdolla. Mukana myös urheilijat Rami Hietaniemi ja Timo Kallio sekä tukku muita tuttuja painiääniä. Toimittaja on Mikko Hannula.

 • Olli Tuominen on pitänyt pitkään yksin yllä suomalaisia squashperinteitä. Suomen mestaruuksien putki hakee vertaistaan kotimaisessa urheilussa. Alkavalla viikolla 19 ammattilaiskauden helsinkiläinen osallistuu lajin MM-kisoihin Qatarissa. - "Tähtään on 16 joukkoon. Hienoa olisi selvitä kahdeksan kärkeen, mutta se ei tule olemaan helppoa." Tuominen, 35, harjoittelee kahdesti päivässä. Miesten maajoukkuetta valmentanut Simo Tarvonen kehuu Tuomista: "Olli tekee kaiken tunnollisesti, verryttelyt ja venyttelytkin. Näin kroppa kestää squashin kaltaisen kovan pelin." Toimittajana Mikko Hannula.

 • Kari Jalosen aika Suomen jääkiekkomaajoukkueen päävalmentajana alkaa toden teolla, kun Leijonat pelaa tällä viikolla (6.-9.11.) Helsingissä kauden ensimmäisen maajoukkueturnauksen. Jalosen viesti on selvä, vain voitolla on väliä. Tästä ja Jalosen tiestä maajoukkueen päävalmentajaksi Urheilun taustapeilissä. Toimittajana Riku Salminen.

 • Mitkä ovat juniorikiekon tulevaisuuden haasteet ? Entä miten jääkiekkoharrastus saataisiin halvemmaksi vanhemmille? Haastateltavina ovat Helsingin IFK:n tuore valmennuspäällikkö, ex-pelaaja Ville Peltonen ja Jokereiden junioripäällikkö Olli-Pekka Yrjänheikki. Toimittajana on Petri Viljanen.

 • Katsojat näkevät, mitä kehässä tapahtuu, mutta ennenkuin nyrkkeilijät nousevat kehään kulisseissa on jo tapahtunut ottelua edeltävien kuukausien aikana paljon mielenkiintoisia asioita. Ammattinyrkkeilyn kulissien takaista maailmaa valottavat rheilun taustapeilissä Suomen ammattinyrkkeilyliiton pääsihteeri, Euroopan ammattinyrkkeilyliiton komission hallituksen jäsen Pertti Augustin, Suomen johtava matchmaker eli otteluparien järjestäjä Petri Paimander sekä Amin Asikaisen ammattinyrkkeilyn Euroopan mestariksi ja Edis Tatlin kautta aikain toisena suomalaisena ammattinyrkkeilyn MM-otteluun luotsannut Pekka Mäki. Toimittajana Christer Sarlin.

 • Kuusi perättäistä naisten Suomen mestaruutta voittanut LP Viesti astuu marraaskuussa ensimmäisenä suomalaisjoukkueena lentopallon Mestareiden liigaan. Urheilun Taustapeilissä seurataan yhtä salolaisseuran syksyistä harjoitustapahtumaa. Kari Raatikaisen valmentamasta ryhmästä ajatuksiaan avaavat Kaisa Jokinen, serbialaisen Dubravka Rakic, Laura Pihlajamäki, virolainen Anu Ennok sekä Noora Kosonen. Toimittaja on Mikko Hannula.

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

 • Onko liikunta kuntalaiselle kuuluva peruspalvelu? Voiko lisääntyvä kaupallinen tarjonta vaarantaa vähempiosaisten urheiluharrastuksen ja käykö niin, että toimenpiteet ja avustukset kohdistuvat muutenkin liikkuviin? Mitä kuntauudistuksen tulisi tarkoittaa liikunnan kannalta? Jouko Vuolteen vieraana on Turun liikuntajohtaja Arto Sinkkonen. - Ajankohtaista asiaa urheilusta Radio Suomessa maanantaisin klo 17.30.

 • Miksi kehitysmaihin tulisi viedä liikuntaa, kun ruoasta, lääkkeistä ja oppikirjoistakin on pulaa? Onko mahdollista golfata naiselle ammatti? Liikunnan kehitysyhteistyöstä keskustelevat vuoden urheilukulttuuriteosta Urheikugaalassa palkittu Liike ry:n toiminnanjohtaja Ari Koivu ja Golfliiton viestintäjohtaja Kalle Virtapohja. Lähetystä isännöi Jouko Vuolle. - Ajankohtaista asiaa urheilusta Radio Suomessa maanantaisin klo 17.30.

 • Miksi urheilun ympärillä on paljon erilaista tilastotietoa tarjolla? Kuinka tilastoja hyödynnetään urheiluvedonlyönninssä? Keskustelemassa jääkiekon SM-liigan tilastovastaava Erkki Loikkanen, Koripalloliiton viestintä- ja kehityspäällikkö Mika Mäkelä, sekä Veikkauksen urheilupelien tuoteryhmäpäällikkö Juha-Matti Mäkilä. Urhelun taustapeiliä isännöi Sammy Väisänen.

 • Ajankohtaista asiaa urheilusta Radio Suomessa maanantaisin klo 17.30.

 • Miten omaehtoista suomalaista terveys-, kunto- ja virkistysliikuntaa tulisi kehittää? Pitäisikö käynnistää huippu-urheilun muutosryhmän (HuMu) kaltainen liikunnan muutosryhmä arvioimaan sisältöjä, toimintapoja sekä rakenteita ja kulkisiko urheilijanpolun rinnalla jatkossa myös hyvin merkitty liikkujan polku? Urheilun taustapeilin vieraina ovat Kuntoliikuntaliiton puheenjohtaja, kansanedustaja Juha Rehula ja Suomen Ladun puheenjohtaja, Kevan varatoimitusjohtaja Pekka Alanen. Lähetystä isännöi Jouko Vuolle.

 • Ajankohtaista asiaa urheilusta Radio Suomessa maanantaisin klo 17.30.

 • Huippu-urheilun muutosryhmä esittelee väliraporttinsa Suomen olympiakomitean hallitukselle ja valtuuskunnalle 17. marraskuuta. Urheilun taustapeilissä vierailleen muutosryhmän johtajan Jukka Pekkalan mukaan näkemys siitä, kuinka Suomen huippu-urheilua pitäisi viedä kohti uutta loistoa, on ainakin paperilla valmiina. - Liikunnan aktiivisuus on lapsena tärkeintä. Se alkaa sieltä koko leveydeltään ja kaventuu niin, että 15-16-vuotiaana jäljellä ovat ne, jotka haluaa lähteä miettimään urheilun ja opiskelun yhdistämistä. Tässä kohtaa järjestelmän pitää olla sellainen, että se tukee nuorta urheilijaa. Huippu-urheiluyksikön pitäisi käynnistyä vuoden 2013 alussa. Urheilun taustapeilin toimittajana Jouko Vuolle.

 • Kansainvälisen naisliikuntaverkoston IWG:n puheenjohtajuus ja sihteeristö siirtyivät runsas vuosi sitten Suomelle ja SLU ry:lle. Mitä IWG tavoittelee kuluvan nelivuotiskauden aikana? Urheilun taustapeilin vieraana on IWG:n puheenjohtaja, entinen opetus- ja kulttuuriministeriön liikuntayksikön johtaja Raija Mattila. Isäntänä on Jouko Vuolle. - Ajankohtaista asiaa urheilusta Radio Suomessa maanantaisin klo 17.30.

 • Urheilutoimittajain liitto perustettiin vuonna 1931. Liittoon kuuluu 1440 jäsentä, joista vajaa 1000 on freelance-toimittajia ja avustajia, loput ovat päätoimisia. Liiton historiasta ja nykypäivästä ovat Urheilun taustapelissä vastaamassa nykyinen puheenjohtaja Heikki Miettinen ja kaksi entistä, Timo Järviö ja Göran Wallen. Isäntänä on Arto Teronen. Ajankohtaista asiaa urheilusta Radio Suomessa maanantaisin klo 17.30.

 • Lontoon kesäolympialaiset lähestyvät päivä päivältä, ja kisajärjestelyt ovat hyvässä vauhdissa, kertoo Suomen Olympiakomitean valmennuksen päällikkö Kari Niemi-Nikkola. Hänen mukaansa eurooppalaisten urheilijoiden kannalta kisajärjestely on hyvin inhimillinen. Kisakyläalue on hyvin kompakti, emmekä tarvitse aikaeroon sopeutumista. Optimi koko joukkuelle olisi 60 urheilujaa. Niemi-Nikkolan mukaan joukkuelajin mukaanpääsy toisi rentoutta koko joukkueeseen kuten talvikisoissakin. - Toimittajana Jouko Vuolle.

 • Suomessa sattuu vuosittain noin 350 000 liikuntatapaturmaa, jotka johtavat yli 70 000 sairauslomaan - ja kovin usein aivan turhaan! Miten liikunnasta saadaan parhaiten esiin ilo ja hyöty ilman turhia pikku vammoja. Hyviä vinkkejä kesän korvalla on kertomassa UKK-instituutin ylilääkäri Jari Parkkari. Isäntänä on Jouko Vuolle. - Seuraava Urheilun taustapeili syksyllä, 15.8.

 • Urheilun taustapeili on jääkiekon MM-kultahuumassa. Vieraina ovat mm. jääkiekkovalmentaja Sakari Pietilä sekä vuoden 1995 maailmanmestarit Marko Palo ja Raimo Summanen. Voitto oli heidän mukaansa suuri helpotus. Menestyksen takasi sitoutuminen: -- Kaikki olivat aidosti mukana. Tuomo Ruutu sanoi sen hyvin: oikeasti kaikki välittivät toisistaan ja olivat valmiita tekemään kaiken toisen eteen, Palo sanoi. - Toimittajana Antti-Jussi Sipilä

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä