Viikon kysymys

Mitä kirkko sinulle merkitsee?

 • 33 min
 • toistaiseksi

"Koko kristinuskon juju on epäsisäpiiriläisyys. Ikään kuin ulospäinpelaava, jossa kanava aukee kivasti. Joulu on se, jossa tämä toteutuu", sanoo Helsingin Kallion seurakunnan kirkkoherra Teemu Laajasalo.

Lähetykset

 • to 19.12.2013 16.30 • Yle Areena

Jaksot

 • Jälleen on aika äänestää. Mutta ketä, ja miksi? Tätä pohdittiin Puheen Iltapäivän viikon kysymyksessä.

  Vaalien alla moni uhkailee jättää äänioikeutensa käyttämättä. Kuka mistäkin syystä. Ei kiinnosta, ei löydy sopivaa ehdokasta tai ajatellaan, että äänellä ei ole kuitenkaan mitään merkitystä, mikään ei muutu.

  - Protestimieliala kuuluu politiikkaan. Voisi jopa sanoa, että se on politiikan peruspolttoaine. Ihmiset ovat enemmän tai vähemmän pettyneitä politiikkaan ja vaalien alla se näkyy, toteaa Yle Puheen Politiikkaradion toimittaja Tapio Pajunen.

  Hän kannustaa kaikkia äänestämään, vaikka äänestäisi sitten tyhjää tai Aku Ankkaa

  - Tyhjän lapunkin jättäminen on kannanotto demokratian puolesta. Ääni kannattaa käyttää, kehottaa Pajunen.

  Ehdokkaan löytämiseksi Pajunen vinkkaa Vaaligallerian ja vaalikoneet.

  - Pari tuntia vaalikoneiden äärellä auttaa nostamaan sinulle tärkeitä asioita ajavan henkilön esiin, opastaa Pajunen.

  äänestäminen on Pajusen mielestä hieno tapa.

  - On hienoa mennä vaalikoppiin, piirtää numero äänestyslippuun, juoda vaalikahvit ja pistää kolikko hyväntekeväisyyteen siinä samalla.

  Toimittajana Jere Pehkonen.

 • Sisäilmaongelmat ovat lisääntyneet, koska 60-, 70- ja 80-luvun rakennukset alkavat olla elinkaarensa päässä, sanoo sisäilma-asiantuntija Maria Nordin. Toisaalta tietoisuus ongelmista on lisääntynyt. Mervi Ahola Sisäilmayhdistyksestä puolestaan toteaa, että hyvällä huollolla ja ylläpidolla pystytään pelastamaan aika paljon.

  Sisäilmaongelmat liittyvät usein puutteelliseen ilmanvaihtoon tai siivoukseen, rakennus- ja sisustusmateriaalien pöly- ja kemikaalipäästöihin sekä rakenteiden kosteus- ja homevaurioihin.
  Maria Nordin ja Mervi Ahola ovat Salla Vuolteenahon vieraana.

 • ”Kun muut jonottavat, se on tyhmää, mutta itse jonotamme järkevästä syystä”. Näin vastasivat monet, kun käyttäytymistieteiden professori Leena Krokfors Helsingin Yliopistosta kyseli jonottamisesta tuttaviltaan. Krokforsin mukaan me suomalaiset olemme kilttejä ja hyviä jonottajia.

  Viime aikoina on luettu muun muassa ilmaisen irtokarkin aiheuttamasta ryntäyksestä ja sadoista ihmisistä, jotka ovat jonottaneet kymmenen euron tablettia.

  Myös messuilla ilmaisnäytteet, karkit ja avainnauhat aiheuttavat meissä hamstrausilmiön, ja harvoin vain yksi riittää, niitä pitää saada kourallinen.

  Jonottamisen kollektiivista ihanuutta Leena Krokforsin kanssa pohtii Salla Vuolteenaho.

 • ”Hiihto on yleensä mieluista koululaisille, mutta omia varusteita ei haluta hankkia”, toteaa Koululiikuntaliiton toiminnanjohtaja Kristiina Jakobsson. Jakobsson neuvookin unohtamaan omat traumat, jotka liittyvät koulun hiihtotunteihin, jotta lapsille ei välity negatiivista asennetta. Samalla voi antaa itselleen uuden mahdollisuuden oppia pitämään hiihdosta.

  Monessa perheessä ei viime vuosien hiihtobuumista huolimatta hiihdetä, ja suksien ostaminen lapselle koulun paria hiihtotuntia varten tuntuu rahan haaskaukselta. Myös opetussuunnitelma uudistuu, eikä uudessa opetussuunnitelmassa mainita enää hiihtoa erikseen.

  Kristiina Jakobsson on Salla Vuolteenahon vieraana.

 • "Ei täysi-ikäisyys ole mikään asia. Lapset ovat aina lapsia omille vanhemmilleen!" Näin kommentoi professori Timo Airaksinen viikon kysymystä, joka kuului, pitääkö aikuista lasta tukea taloudellisesti. Toimittajina Salla Vuolteenaho ja Miia Krause. Twitter: #viikonkysymys

 • Ryhmäpäällikkö Antti Oksa S-ryhmän marketkaupasta ja Keskon viestintäjohtaja Merja Haverinen sanovat, että terveellinen ruoka ei välttämättä ole kallista. THL:n ravitsemusyksikön erikoistutkija Heli Kuusipalo puolestaan toteaa, että suomalaisista kaupoista kyllä löytyy myös halpoja epäterveellisiä bulkkituotteita.

  Ohjaavatko tarjoukset kulutuskäyttäytymistä ja miten se suhteutuu kansanterveydellisiin tavoitteisiin? Onko köyhällä varaa syödä terveellisesti vai seuraammeko amerikkalaista kehitystä, jossa köyhät lihovat ja vain varakkailla on mahdollisuus terveelliseen ruokavalioon?

  Antti Oksa, Merja Haverinen ja Heli Kuusipalo ovat Jere Pehkosen ja Salla Vuolteenahon haastateltavina.

 • “Vuokra-asunto on helppo jättää ja vaihtaa maisemaa. Ikävä kyllä meillä ei ole vuokra-asuntoja tarpeeksi”, Vuokraturvan toimitusjohtaja Timo Metsola
  “Järki- ja tunnesyyt ohjaavat omistamaan asunnon. Onko järkeä maksaa muille kun voi lyhentää omaa asuntoa. Oma koti on mukava omistaa”, Huoneistokeskuksen toimitusjohtaja Antti Asteljoki.

  Meitä suomalaisia kannustetaan nuoresta asti sijoittamaan omaan asuntoon. Vuokralla asuvia pidetään epäilyttävinä ja vuokra-asumista väliaikaisena ratkaisuna. Viime aikoina on kuitenkin kuultu kriittisiä puheenvuoroja ja väitetty muun muassa, että omistusasuminen lisää työttömyyttä kun muuttaminen työn perässä ei käykään käden käänteessä.
  On myös tutkittu, että omistusasuminen voi heikentää kulutuskysyntää, kun ihmiset keskittyvät velkojensa hoitamiseen. Omistusasuminen on suosittua etenkin Suomessa ja Norjassa.
  Suomessa omistusasunnossa on viime vuosina laskentatavasta riippuen asunut vajaat 70 prosenttia kotitalouksista kun esimerkiksi Sveitsissä tuo luku on 40 prosenttia.
  Puheen Iltapäivän viikon kysymys kuuluu, miksi me suomalaiset haluamme omistaa asuntomme?
  Tiina Lundbergin vieraina ovat Vuokraturvan toimitusjohtaja Timo Metsola ja Huoneistokeskuksen toimitusjohtaja Antti Asteljoki.

 • Puheen Iltapäivän viikon kysymyksenä oli "Miten ajoitat jouluostoksesi?" Vieraana kysymystä purkamassa oli Kaupan liiton toimitusjohtaja Juhani Pekkala. Toimittajina Salla Vuolteenaho ja Mikko Jylhä.

 • Tasa-arvoisella avioliittolailla tarkoitetaan lakimuutosta, jonka myötä myös samaa sukupuolta olevat parit voisivat mennä naimisiin keskenään. Muutosta ajaa Tahdon 2013 -kampanja yhteistyössä Avoimen ministeriön kanssa.

  Kansalaisaloite tasa-arvoisesta avioliittolaista on hylätty kaksi kertaa eduskunnan lakivaliokunnassa. Viimeinen ja ratkaiseva äänestys asiasta järjestetään perjantaina 28.11., kun koko eduskunta äänestää asiasta.

  Aloite on herättänyt paljon keskustelua, vastustusta ja pelkoja. Puheen Iltapäivän viikon kysymys kuuluikin tällä viikolla, millaisia tunteita tasa-arvoinen avioliittolaki herättää sinussa.

  Aihetta olivat purkamassa Tahdon2013-kampanjan poliittisen vaikuttamisen koordinaattori Milla Halme sekä Perussuomalaisten kansanedustaja Kike Elomaa. Toimittajana Miia Krause.

 • Seurakuntavaalit lähestyvät. Vaaleilla valitaan luottamushenkilöt kirkkovaltuustoihin ja seurakuntaneuvostoihin. Mitä näissä valtuustoissa ja neuvostoissa oikein päätetään? Mikä merkitys näillä päätöksillä on suomalaisten tapauskovaisten elämään ja arkeen?

  Moni ei koe seurakuntavaaleja omakseen, siitä kertoo vaalien alhainen äänestysprosentti. Onko se yhdentekevää kuka kirkon asioista päättää?

  Uskonnottomuus ja uskonnollisiin yhteisöihin kuulumattomuus ovat yleistyneet viime aikoina kiihtyvään vauhtiin. Maamme on myös vuosi vuodelta monikulttuurisempi pitäen sisällään erilaisia uskontokuntia.

  "Olisin tosi onnellinen, jos kirkkoni puolustaisi vieläkin kovemmin jopa eri uskonnoista tulevien oikeutta, ja toisaalta henkilökohtaista Jumalapuhetta ja siitä nousevaa lähimmäisen kohtelua", pappi Mari Leppänen sanoo.

  Mutta miksi moni äänestää jaloillaan eikä mene äänestyskoppiin?

  Salla Vuolteenahon kanssa aihetta purkivat Espoon hiippakunnan piispa Tapio Luoma ja pappi, Kirkon Tiedotuskeskuksen Seurakuntavaalit 2014 projektipäällikkö Mari Leppänen.

 • Sikainfluenssa, SARS, lintuinfluenssa, ebola. Kaikki viime vuosien epidemioita, jotka ovat vaatineet kiireellisiä toimenpiteitä. Kolme ensin mainittua on nujerrettu toistaiseksi, mutta WHO:n arvion mukaan ebola-tapausten määrä nousee vielä yli 9000:n.

  Ihmiset matkustavat ja levittävän tauteja ja viruksia nopeammin kuin koskaan ennen. Uutisista olemme saaneet kuulla, millaista tuhoa ebola tekisi esimerkiksi Intiassa. Matkustuskiellot ovat käytännössä lähes mahdottomia toteuttaa, ja jopa asianmukaisesti varustautunut hoitohenkilökunta on saanut tartuntoja.

  HUSin epidemiologi Eeva Ruotsalainen huomauttaa, että esimerkiksi ebolasta aiheutunut hysteria on ottanu liikaa tilaa. Hän tarkoittaa, ettei kehittyneissä länsimaissa ole epidemia uhkaa, vaikka hysteriasta voisi niin päätellä.

  “Meidän nykyisten terveydenhuoltojärjestelmän toimivuuden vuoksi ebola epidemiaa ei tule”, hän kiteyttää.

  Millainen epidemia meitä uhkaa tulevaisuudessa? Entä miten voi suojata itsensä ulkomaanmatkojen ajaksi?

  Puheen Iltapäivässä aiheesta olivat keskustelemassa HUSin epidemiologi Eeva Ruotsalainen sekä ebola-alueella SPR:n avustustyöntekijä toiminut Tiina Saarikoski.

 • Riittääkö kynttiläillallisella puhuttavaa? Sujuuko arki ilman suuria ongelmia? Onko omaa kultaa aina helppo rakastaa?

  Monet parisuhdemallit on opittu omilta vanhemmilta, kulttuurista ja uskonnoista. Moni asia on hyvä ja toimii tänäkin päivänä, mutta jotkut asiat eivät enää vain toimi tänä päivänä. Viekö lapset, harrastukset, työt ja muu elämä aikaa liikaa parisuhteelta?

  Puheen Iltapäivän viikon kysymys kuuluu: tarvitseeko parisuhdetta hoitaa vai riittääkö pelkkä rakkaus?

  Keskustelemassa ovat psykologi Tony Dunderfelt ja parisuhdekeskus Kataja ry:n toiminnanjohtaja, parisuhdekouluttaja Liisa Välilä. Tiina Lundberg ja Salla Vuolteenaho toimittavat.

Ei tulossa olevia jaksoja

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä