Roman Schatzin Maamme-kirja

Sietämätön suvaitsevaisuus

 • 52 min
 • toistaiseksi

Suomessa vallitsee sananvapaus. Silti täällä on paljon asioita, joista ei saa puhua tai joista saa olla vain yhtä mieltä. On aiheita, joihin ei kannata koskea ja virallisia mielipiteitä, joista ei saa poiketa.

Estääkö poliittinen korrektius meitä ajattelemasta?

Mitkä ovat tämän päivän tabuteemat, miksi ne ovat tabuja ja kuinka yhteiskuntamme niitä käsittelee? Vieraina ovat Vasemmistonuorten puheenjohtaja Li Andersson ja Homma-foorumin perustajajäsen, perussuomalainen Matias Turkkila.

Lähetykset

 • ma 3.3.2014 10.05 • Yle Radio 1

Jaksot

 • Suomi on jo monen vuoden ajan rankattu sanavapauden suhteen maailman kärkimaiden joukkoon. Suomi on ollut monta vuotta suorastaan maailman ykkönen ja tänä vuonna sijoitus oli kolmas.
  Silti sosiaalisessa mediassa arvostellaan joka päivä rankasti Suomen sananvapauden tilaa. Niin sanotun valtamedian väitetään pimittävän tietoja ja jopa levittävän valheellista propagandaa. Arkaluontoista aiheita ei haluta keskustelua ja jos keskustelua käydään, sitä ohjaillaan tiettyyn haluttuun suuntaan.
  Onko Suomessa vaikenemisen tai jopa itsesensuurin kulttuuria? Voiko nykyisessä some-maailmassa enää pimittää tietoa? Mistä Suomessa ei saa puhua? Kuka julkista keskusteluamme ohjailee?
  Roman Schatzin vieraana on kirjailija-toimittaja Marko Hamilo.

 • Suomi juhlii tänä vuonna 100-vuotista  itsenäisyyttään.  Tänä vuonna muistellaan myös paljon historian merkkipaaluja.  Usein maamme historia kuvataan suureksi menestystarinaksi, jossa takapajuinen ja köyhä savupirttien kansa rakensi  lyhyessä ajassa vauraan sivistys- ja hyvinvointivaltion.

  Kuinka oikea tai väärä kuva suomalaisilla on historiastaan? Kuinka paljon Suomen historiallisessa tarinassa on vääristelyä, väärinymmärrystä tai kaunistelua?

  Mitkä ovat historiamme vahvimmat myytit?

  Roman Schatzin vieraina ovat  historiantutkija Markku Jokisipilä ja historian dosentti Teemu Keskisarja.

 • Suomi on perinteisesti ollut kansainvälisessä politiikassa mieluummin lääkärin kuin tuomarin roolissa. Suomi käyttää kehitysapuun noin miljardi euroa vuodessa. Suomi on sitoutunut kansainvälisiin sopimuksiin pakolaisten ja turvapaikanhakijoiden vastaanottamisessa ja lupaa, että jokaista tulijaa kohdellaan tasa-arvoisesti ja lakien mukaan.

  Miksi silti jotkut vihaavat meitä ja meidän elämäntapamme niin paljon, että he ovat valmiita ryhtymään jihadistimurhaajiksi? Mihin jihadisti pyrkii ja mikä meiltä on jäänyt ymmärtämättä? Miksi kaikki turvapaikanhakijat eivät ole kiitollisia turvasta, ruuasta ja asunnosta?

  Roman Schatzin vieraina ovat islamin tutkija Maria Pakkala ja Lähi-Itään erikoistunut tutkija ja konsultti Alan Salehzadeh

 • Demokraattisessa maassa me valitsemme säännöllisin väliajoin päättäjiä, jotka hoitavat asiat puolestamme. Mutta mitä kansalaiset voivat tehdä, jos päättäjät eivät hoida työtään kunnolla?

  Milloin pitää itse mennä kadulle osoittamaan mieltä, milloin kannattaa perustaa kansalaisliike tai milloin kannattaa harkita istuma- tai nälkälakkoa? Milloin kansalainen saa ryhtyä suoraan toimintaan?

  Roman Shatzin Maamme-kirjassa keskustellaan kansalaisaktivismista, sen eri muodoista, tehokkuudesta ja tarpeellisuudesta. Vieraina ovat kansanedustaja Erkki Tuomioja ja kansalaiaktivisti Suvi Auvinen.

 • Jokaisella maalla on oma alamaailmansa, niin on myös Suomella. Suomessa on yli kaksi kertaa todennäköisempää joutua henkirikoksen tai väkivaltarikoksen uhriksi kun Saksassa. Saksassa taas on paljon todennäköisempää tulla ryöstetyksi tai huijatuksi.
  Millaisia rikoksia Suomessa tehdään? Millaista on  suomalaisen tapa- tai elämäntaparikollisen elämä? Millainen on suomalainen vankilakulttuuri?
  Roman Schatzin Maamme-kirjassa keskutellaan Suomen rikollisesta maailmasta ja suomalaisista rikollisista. Vieraana on rikoskirjailija Harri Nykänen.

 • Rajuilmat ja myrskyt yleistyvät, napajäät ja vuoristojen jäätiköt sulavat, merten vedenpinta nousee, juomavedestä syntyy pulaa, sotia syttyy ja satoja tuhansia pakolaisia tulee Eurooppaan. Mutta paljon on myös niitä, joiden mielestä koko ilmastomuutos on pelkkä  tilastoharha ja suuri propagandaoperaatio.

  Mitä ilmastomuutoksesta tiedetään ja mitkä ovat sen ekologiset, yhteiskunnalliset ja sosiaaliset seuraukset Suomessa?

  Roman Schatzin vieraina ovat Ilmatieteenlaitoksen tutkimusprofessori Hannele Korhonen ja SITRAN ennakointitiimin johtava asiantuntija Vesa-Matti Lahti.

 • Suomalainen leipämaku on jatkuvassa muutoksessa. Parikymmentä vuotta sitten suuret leipomoketjut keskittivät tuotantoaan ja hallitsivat markkinoita. Moni pienleipomo ajautui konkurssiin.

  Viisi vuotta sitten suomalaiset innostuivat karppaamaan ja se laski leivän menekkiä. Nyt uusia pienleipomoita perustetaan jälleen ja käsintehty lähileipä nostaa suosiotaan. Toisaalta samaan aikaan markettien paistopisteissä paistetun bulkkileivän myynti kasvaa. Uusin hitti on kauraleipä, jonka suosio perustuu nyhtökaurabuumiin.

  Millainen on suomalaisen leipäkulttuurin tila ja tulevaisuus? Mitä leipä suomalaiselle merkitsee?

  Roman Schatzin vieraina ovat kotitalousopettaja ja ruokakirjailija Anna-Maija Tanttu ja keittiömestari Markus Maulavirta.

 • Mikä on taiteen ja kulttuurin tehtävä tänä moniarvoisena, ristiriitojen sävyttämänä totuuden jälkeisenä aikana? Onko taiteella mitään painavaa sanottavaa Nyky-Suomessa? Elävätkö taiteilijat omassa kuplassaan tuottaen merkityksettömiä sisältöjä samanmieliselle eliitille?

  Suomalaisen kulttuurin hiekkalaatikoita ja ankkalammikkoja kiikaroivat Roman Schatzin kanssa kirjailija Sirpa Kähkönen ja teatteriohjaaja Juha Hurme.

 • Nykymaailmassa täytyy olla pätevä joka tilanteessa, joka hetki ja kaikkien ihmisten kanssa. Pitää olla kaikkien aikojen asiantuntija, yleisnero ja pitää myös osata markkinoida itseään kaiken aikaa.
  Mutta entä jos tuntuu siltä, ettei tiedä mitään, ei osaa mitään eikä kelpaa mihinkään? Ja pelkää joka hetki paljastuvansa nollaksi.
  Moni suomalainen kärsii huijarisyndroomasta. Miten huijarisyndrooma syntyy ja miten siitä pääsee eroon?
  Roman Schatzin vieraina ovat psykologi Tiina Ekman ja apulaisprofessori Eeva Vilkkumaa. Ohjelma on uusinta huhtikuulta.

 • Makkarankulutus Suomessa on noussut tasaisesti ja sadan vuoden aikana se on lähes kymmenkertaistunut.
  Nyttemmin makkaran- ja lihansyöntiä on ruvettu vastustamaan sekä ympäristöhaittojen takia että eläinsuojelullisista ja terveydellisistä syistä.
  Onko makkaralla enää tulevaisuutta vegaanisoituvassa maailmassa? Tuleeko makkarasta vähitellen uusi tupakka, jota syödään häpeillen?
  Roman Schatzin vieraina ovat Makkaraklubin perustajajäsen Hese Hyvärinen ja pitkän linjan ruokatoimittaja Markku Haapio

 • Ernesti Hentunen, Veikko Vennamo, Hannu Salama, Pentti Linkola, Jouko Turkka, M. A. Numminen. Jokaisella aikakaudella on omat toisinajattelijansa ja ärsyttäjänsä, joiden teot, kirjoitukset ja mielipiteet aiheuttavat suurta närkästystä ja mielipahaa.

  Mutta tarvitseeko yhteiskunta näitä ärsyttäjiä ja provokaattoreita? Millaiset teot ja ajatukset herättävät Suomessa pahennusta? Kuinka paljon demokrattisen yhteiskunnan pitää sietää epäkorrekteja kannanottoja? Roman Schatzin vieraina ovat kirjailija Timo Hännikäinen ja kuvataiteen tohtori Teemu Mäki.

 • Iiro Rantala on Suomen menestyneimpia jazz-muusikoita maailmalla.
  Miten muusikoksi tullaan ja mitä kuuluu Suomen jazz-musiikille? Mistä musiikissa oikein on kyse?
  Roman Schatziin ohjelmassa keskustellaan musiikista, oppimisesta ja elämästä.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä