Roman Schatzin Maamme-kirja

Sietämätön suvaitsevaisuus

 • 52 min
 • toistaiseksi

Suomessa vallitsee sananvapaus. Silti täällä on paljon asioita, joista ei saa puhua tai joista saa olla vain yhtä mieltä. On aiheita, joihin ei kannata koskea ja virallisia mielipiteitä, joista ei saa poiketa.

Estääkö poliittinen korrektius meitä ajattelemasta?

Mitkä ovat tämän päivän tabuteemat, miksi ne ovat tabuja ja kuinka yhteiskuntamme niitä käsittelee? Vieraina ovat Vasemmistonuorten puheenjohtaja Li Andersson ja Homma-foorumin perustajajäsen, perussuomalainen Matias Turkkila.

Lähetykset

 • ma 3.3.2014 10.05 • Yle Radio 1

Jaksot

 • Viime viikkoina helle, sää ja ilmasto ovat olleet koko pohjoisella puoliskolla median pääotsikoissa. Kuuma kesä on saanut ihmiset keskustelemaan ilmastosta ja sen muuttumisesta. Mutta nyt ei enää niinkään puhuta siitä, kuinka ilmastonmuutos voidaan pysäyttää, vaan nyt on kyse siitä, kuinka ihmiskunta sopeutuu siihen.

  Millaisia kaupunkeja rakennamme tulevaisuudessa? Mitä ruokaa tuotetaan ja syödään? Millaista kauppa käydään? Millä kuljetaan ja millä energialla? Ja millainen yhteiskunta meille kehittyy kuumenevan taivaan alla?

  Ilmastonmuutoksen sosiaalisista, taloudellisista ja henkisistä seurauksista keskustellaan RSMK:ssa, vieraina kirjailija Risto Isomäki ja energiatalouden asiantuntija Oras Tynkkynen.

 • Saatanan tunarit! Havuja, perkele!
  Suomalaiset ovat aina pitäneet itseään kiroilun mahtikansana. Kirosanat ovat teatterissa varma keino kirvoittaa katsojien nauru. Toisaalta entisaikaan uskontotunnilla opetettiin, että kiroilu on sielunvihollisen apuun kutsumista ja siten pahimpia syntejä.
  Vaikka kiroilua on vuosisatojen ajan pidetty vähintäänkin huonona tapana, on uusi tutkimus löytänyt siitä myös positiivisia puolia. Kiroilu auttaa purkamaan stressiä, se lievittää kipua ja onpa sen jopa todettu olevan älykkäiden ihmisten ominaisuus.
  Roman Schatzin Maamme-kirjassa puhutaan suomalaisesta kiroiluperinteestä ja kiroilun merkityksestä suomalaiselle identiteetille. Onko voimasanoilla enää entistä tehoa nykykielessä ja –kulttuurissa?
  Vieraina ovat suomen kielen tutkija, filosofian tohtori Lari Kotilainen ja Suuren kirosanakirjan kirjoittanut kirjailija Jari Tammi.

 • Ennen kristinuskon ja tieteen saapumista suomalaisten mieliä hallitsivat loitsut, taiat ja magia.

  Erilaisilla taioilla on pidetty kärpäset loitolla, parannettu satoa ja hankittu naimaonnea, ja Suomessa asui tuhansia maahisia, haltioita, tonttuja ja muita henkimaailman olentoja. Naimisiinmenoon ja lempeen liittyvät taiat kuuluivat erityisesti juhannukseen, sillä juhannus oli hedelmällisyyden juhla.

  Vaikka moni nykyihminenkin uskoo yliluonnollisiin ilmiöihin, on perinteinen suomalainen taikausko hävinnyt kilpailussa yksisarvisille, ihmeterapioille ja tarot-korteille. Miksi vanhat suomalaiset taiat, loitsut ja riitit eivät ole enää elävää perinnettä?
  Roman Schatzin vieraina ovat Suomen Kirjallisuuden Seuran arkistotutkija Juha Nirkko ja kirjailija Paula Havaste.

 • Kesä on tullut ja Suomessa taas kastellaan, kompostoidaan ja kitketään rikkaruohoja kuin viimeistä päivää.

  Mökkien pihoissa kasvaa marjapensaita, parvekkeille istutetaan kukkia ja siirtolapuutarhoissa kasvatetaan kurkkuja ja tomaatteja. Kaupunkien joutomailla tuotetaan vihanneksia ja tornitalojen katoilla kasvaa kaikenlaista kaunista ja syötävää.

  Mistä suomalainen puutarhavillitys johtuu ja mitä se aiheuttaa sielulle, ympäristölle ja kukkarolle? Millaista on tulevaisuuden puutarhanhoito? Roman Schatzin vieraina ovat Puutarhaliiton toimitusjohtaja Timo Taulavuori ja kaupunginviljelyasiantuntija ja Dodo ry:n puheenjohtaja Hanna Tammisto.

 • Tuhmia asusteita, seksileluja, erotiikkamessuja, homobaareja, kontaktipalveluja. Seksi on paitsi maailman vanhimpia askareita, myös iso bisnes - Suomessakin. Millaisia seksipalveluita ja -tarvikkeita Suomessa on tarjolla ja minkälaiset ihmiset ovat maksavia asiakkaita? Entä missä kulkee raja laillisen ja laittoman seksibisneksen välillä? Roman Schatzin kanssa keskustelemassa ovat seksuaalineuvoja ja ammattidomina Tiia Forsström sekä seksimessujen suunnitteluvastaava Terhi Westerberg.

 • Suomalaiset ovat ahkeria vesilläliikkujia. Meillä on yli miljoona venettä ja muuta vesikulkuneuvoa. Mutta Suomi on kärkimaita myös hukkumistilastoissa. Lähes pari sataa suomalaista hukkuu joka vuosi .
  Roman Schatzin Maamme-kirjassa keskustellaan suomalaisten vesiliikennekulttuurista ja suhteesta vesielementtiin. Vieraina ovat Suomen Naispurjehtijoiden kommodori Pia Siukosaari ja Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton projektikoordinaattori Laura Sulkava.

 • Nykyajan lapsi oppii käyttämään älylaitteita jo ennen kouluikää. Yhä suurempi osa lasten ajasta kuluu puhelimen tai tabletin ääressä. Korvaako ruutuaika vähitellen lasten perinteiset leikit? Ovatko pihapelit jo kadonnutta kansanperinnettä? Mullistaako digitalisaatio myös leikki- ja lelukulttuurin?
  Roman Schatzin Maamme-kirjassa keskustellaan siitä, mitä lasten leikeille on tapahtumassa. Ja miten lasten maailma on nyt muuttumassa? Vieraina ovat kasvatustieteen professori Kristiina Kumpulainen ja Suomen Lelumuseon johtaja Johanna Rassi.

 • Suomalaiset nukkuvat nykyään vähemmän ja huonommin kuin koskaan. Arviolta jopa joka viides aikuinen suomalainen kärsii jostakin pitkäaikaisesta unihäiriöstä.

  Vuorotyö, jatkuva stressi, sosiaalinen media, nettikauppa, meteli, valosaaste ja tulevaisuudenpelko pitävät meitä hereillä ja sotkevat luonnollista unirytmiämme.
  Unettomuudesta kärsivien tueksi on perustettu unikouluja, unilaboratorioita ja vertaistukiryhmiä.
  Kuinka saataisiin takaisin hyvät vanhan ajan yöunet? Kumman pitäisi muuttua: yhteiskunnan rytmin vai elämäntapojemme?

  Roman Schatzin vieraina ovat unitutkija Markku Partinen ja Helsingin Uniyhdistyksen varapuheenjohtaja Leeni Peltonen.

 • Suuri maahanmuuttoaalto on taas alkanut. Kevään ja alkukesän aikana Suomeen palaa jopa sata miljoonaa muuttolintua.
  Kaikki syksyllä lähteneet siivekkäät ystävämme eivät kuitenkaan palaa takaisin. Sekä talvehtimisseuduilla että muuttomatkalla lintuja uhkaavat monet vaarat. Eikä Suomikaan ole kaikille linnuille varsinainen lintukoto.
  Miksi niin monen lintulajin kanta on pienentynyt? Mitä kaikkea lintumme saavat kokea muuttomatkan aikana?
  Vieraina ovat vanhempi tutkija Markku Mikkola-Roos Suomen ympäristökeskuksesta ja Birdlifen suojelu- ja tutkimusjohtaja Teemu Lehtiniemi.

 • Quod licet Iovi, non licet bovi on latinankielinen fraasi, joka kirjaimellisesti käännettynä tarkoittaa "Mikä sopii Jupiterille, ei sovi härälle".

  Fraasin loi roomalainen näytelmäkirjailija Terentius, ja sillä viitataan kaksinaismoralismiin, eli siihen, että yhteiskunnassa toiset saavat tehdä ja sanoa asioita, joita toiset eivät saa tehdä ja sanoa.
  Sosiaalinen media on täynnä pilkkaa, ironiaa, satiiria ja sarkasmia. Silti poliitikon, yritysjohtajan tai julkkiksen harkitsematon läppä voi aiheuttaa päiväkausien mediakohun, loukkaantumisaallon ja boikottiliikkeen.

  Mille ja kenelle Suomessa saa vapaasti nauraa? Voiko sama vitsi olla toisella foorumilla hyvää huumoria ja toisella taas törkeä loukkaus? Missä kulkee hyvän ja huonon huumorin raja?

  Roman Schatzin vieraina ovat bloggari Helena Eronen ja stand up –koomikko Fathi Ahmed.

 • Normikodissa keittiön taso on noin 85 senttimetriä korkea, sänky kaksi metriä pitkä ja vessanpytty on 40 senttimetriä korkea.
  Maailma on suunniteltu, rakennettu ja sisustettu standardikokoiselle ihmiselle. Naisen tulee olla noin 160-175-senttinen, miehen pitäisi olla 170-185 senttiä pitkä.
  Mutta mitä jos ihminen onkin reilusti pidempi tai lyhyempi kuin keskivertokansalainen? Miltä tuntuu, kun on liian pitkä tai liian lyhyt suomalaiseksi? Mihin ongelmiin törmää ja kuka auttaa?

  Roman Schatzin vieraina ovat Euroopan Pitkien Unionin entinen varapuheenjohtaja Arja Partanen ja lyhytkasvuiset ry:n aktiivijäsen Niko Norisalo.

 • Palkansaajilla on säännöllisen palkan lisäksi kesä- ja talvilomat ja heistä huolehtivat työsuojeluvaltuutetut, luottamusmiehet ja työterveyshuolto. Lisäksi he voivat saada virkistyspäiviä, pekkas-päiviä ja liikunta- ja kulttuuriseteleitä. Sen sijaan kukaan ei valvo yrittäjän työaikoja, työolosuhteita, työturvallisuutta tai työviihtyvyyttä.

  Arvostetaanko Suomessa yrittäjiä? Millaista on yrittäjän arki ja millainen turvaverkko heillä on ?
  Kuinka paljon turha byrokratia ja normien viidakko haittaavat yrittämistä?

  Roman Schatzin vieraina ovat pienyrittäjä ja yrittäjäkouluttaja Petra Pulkkinen ja Yrittäjien tukiverkon perustaja Markku Wuoti.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä