Taustapeilin Pyöreä pöytä

Kauniit asiat ovat ahtaalla

  • 30 min
  • ei kuunneltavissa

Luotisuora raati tietää ja viihdyttää. Väittelijöinä ovat Juha Itkonen, Pekka Seppänen ja Maija Vilkkumaa. Pyöreän pöydän raadin puheenjohtajana on Pauli Aalto-Setälä.

Aiheensa keskustelijat valitsevat itse.

Aluksi listataan onnistumisia Sotshin olympialaisista. Mainitaan Venäjän presidentti Putin, selostaja Kaj Kunnas eloisuudestaan ja sävykkyydessään ja hopeamitalisti Enni Rukajärvi. Onnea!
 

”Keskustelua on ollut inhottava seurata”

Alkaa tekemään -muoto puhuttaa yhä. Maija Vilkkumaa on kauhuissaan Pyöreän pöydän edellisviikkoisesta keskustelusta, jossa suu vaahdossa älähdettiin muodon hyväksymisestä. Hän ihmettelee, että muuten suvaitsevaisena itseään pitävät ihmiset ovat raivostuneet pienestä kielellisestä säännöstä.

- Keskustelua on ollut inhottava seurata. Peruskoulu on epäonnistunut kielikasvatuksessaan, ihmisten suhde kieleen on historiaton ja elitistinen, Vilkkumaa lataa.

Myös sekä kirjailija Juha Itkonen että konsultti Pekka Seppänen – suomen kieltä hekin Maijan tavoin opiskelleet – haluavat oikaista edellisviikon vääryydet ja yhtyvät kieliraivon tuomitsijoihin.

Pekka ennustaa seuraavaa kohua, kun "menkäämme" hylätään ja "mennään" sallitaan. Hän sivaltaa myös mm. olympiaselostuksissa käytettyjä anglismejä: hafpipe, runi (lasku), savet (torjunnat).
 

"Media varoo herkille varpaille astumista."

Toimittajat ilman rajoja – järjestön selvityksen mukaan Suomi on sananvapauden ykkösmaa.
- Käytämmekö sitä? kysyy Pekka Seppänen, joka on toiminut Talouselämä-lehden päätoimittajanakin.

Maijan mielestä maahan ei mahdu montaa mielipidettä ja toimittajien keskinäinen kritiikki, piruilu on hurjaa.
- Sama,  jos aina, kun teen biisin, saisin pelätä, että Cheek tai Anna Abreu ja Haloo Helsingin Elli haukkuisivat sen. Se vaikeuttaisi tekemistäni.

Pekka uskoo sopuli-ilmiöön siinä mielessä, että hänestä Suomessa media on aika vähän vastavoima viralliselle totuudelle ja eliitille.
- Ehkä se ei ole vapauden puutetta, vaan uskalluksen tai kekseliäisyyden puutetta, arvioi Juha.

Kultuuri ahtaalla ilman joukkorahoitusta?

Kirjailija Juha Itkosen mielestä Suomen laki rahankeräyksistä rajoittaa liikaa joukkorahoitusta, vaikka laki tietysti suojelee huijareilta. Hän viittaa Wikipediaan, jonka rahankeruuta Suomen poliisi nyt tutkii.  Kalifornialaisena säätiönä se ei olisi edes saanut keräyslupaa.

- Kulttuurinkuluttajan tekijän ja käyttäjän näkökulmasta kauniit asiat ovat ahtaalla, Juha perustelee runollisesti ajatustaan.

Häneltä löytyy myös myönteinen esimerkki – Radio Helsingin rahoitus - , jossa joukkorahoitus on onnistunut. Twitterissä #pyöreäpöytä.

Lähetykset

  • ke 12.2.2014 17.30 • Yle Radio Suomi

Kuuntele myös

    Muualla Yle.fi:ssä