Romano mirits

Tiistaisin klo 18.00, Yle Radio 1

Ajankohtaista asiaa romaneista. Sisältää romaninkieliset uutiset.

Jaksot

 • Romanien keskuudessa on tapana esittäytyä kertomalla vanhempiensa nimet. Kenties tämä oli tapana jo silloin, kun sukunimikäytäntöä ei vielä ollut. Romano Miritsissä puhutaan Suomen romanien suvuista ja kulkemisesta. Suomalaisen kirjallisuuden seuran arkistotutkija Risto Blomster kertoo, kuinka kulkeminen on vaikuttanut nimikäytäntöihin ja mistä romanisukunimet ovat saaneet alkunsa.
  Ohjelman on toimittanut Maria Friman.

 • ”Olemme historiattomia, jos unohdamme, että suomalaiset vasta maastamuuttajia ovatkin”, sanoo räppäri Karri Miettinen eli Paleface. Hänen mukaansa asiaan on puututtava, jos jonkin ihmisryhmän oikeuksia ryhdytään rajoittamaan. Miettinen sanoo, että yhteiskunnassa on myös edelleen vahvistettava vähemmistöjen asemaa. Vaikuttaa täytyy monin tavoin - niin poliittisesti, taiteen keinoin, kansalaisjärjestöjen kautta kuin kohtaamalla toisemme. Karri Miettinen laittaa toivonsa lapsiin ja nuoriin, joiden maailmankuva on hänen arvionsa mukaan vanhempia ihmisiä moniulotteisempi.
  Romano miritsin kaksiosaisen haastattelun toisessa osassa kuullaan Karri Miettisen ajatuksia rasisminvastaisuudesta ja vaikuttamisen mahdollisuuksista. Toimittajana Jaakko Laakso. Osa 2.

 • Räp-artisti Paleface tunnetaan yhteiskunnallisesti kantaaottavista lauluteksteistään sekä ihmisoikeuksien ja tasa-arvon puolestapuhujana. Paleface eli Karri Miettinen on myös tehnyt yhteistyötä useiden romaniartistien kanssa ja saanut heidän musiikistaan vaikutteita omaan musiikkiinsa. Milloin nyt nelikymppinen muusikko innostui romanimusiikista ja miten yhteistyö romaniartistien kanssa alkoi? Romano miritsin toimittaja Jaakko Laakso tapasi Karri Miettisen ja selvitti asiaa. Osa 1.

 • Toimittajana Jaakko Laakso.Läheisen kuolema aiheuttaa ehkä suruista suurimman. Menetys voi tuntua vievän pohjan koko elämältä. Surun kokeminen on kuitenkin ihmisen terve reaktio menetyksen aiheuttamaan tuskaan. Suruprosessit ovat yksilöllisiä ja tämänkertaisessa Romano miritsissa aihetta käsitellään Mallan tarinan kautta. Etelä-Suomen Aluehallintovirastossa erikoissuunnittelijana työskentelevä Malla Laiti menetti perheenjäseniään traagisten kuomantapausten kautta. Kaksiosaisessa ohjelmassa Malla kertoo meille elämästään, surusta sekä lopulta selviytymisestä. Toimittajana Miriam Schwartz. Osa 2.

 • Läheisen kuolema aiheuttaa ehkä suruista suurimman. Menetys voi tuntua vievän pohjan koko elämältä. Surun kokeminen on kuitenkin ihmisen terve reaktio menetyksen aiheuttamaan tuskaan. Suruprosessit ovat yksilöllisiä ja tämänkertaisessa Romano miritsissa aihetta käsitellään Mallan tarinan kautta. Etelä-Suomen Aluehallintovirastossa erikoissuunnittelijana työskentelevä Malla Laiti menetti perheenjäseniään traagisten kuomantapausten kautta. Kaksiosaisessa ohjelmassa Malla kertoo meille elämästään, surusta sekä lopulta selviytymisestä. Toimittajana Miriam Schwartz. Osa 1.

 • Angelica Vironen on tukenut ja auttanut useita nuoria tarttumaan elämästä kiinni. Vantaan apulaiskaupunginjohtaja Jaakko Niinistö jakoi tunnustuksen romanien elämään ja asemaan vaikuttaneelle Angelica Viroselle. Vironen tekee jalkautuvaa ja etsivää nuorisotyötä Romano Mission Terne Apre -hankkeessa. Ohjelman on toimittanut Maria Friman.

 • Kainuun opistolla Mieslahdella vietettiin maaliskuun lopulla isoa rasisminvastaista tapahtumaa, jossa pääesiintyjänä oli Karri Miettinen eli Paleface Hän räppäsi ja puhui täydelle salille ja tilaisuudessa ääneen pääsivät Elämää varten -romanihanke ja kuin alueen kansanedustajaehdokkaat, joita oli pyydetty laatimaan rasismin vastaiset lupaukset. Romano miritsin toimittaja Jaakko Laakso vieraili juhlassa ja haastatteli paikalla olleita romaninuoria sekä Elämää varten -hankkeen hanketyöntekijää Rickhard Långströmiä. Jakson lopussa kuullaan myös tilaisuuden pääesiintyjän terveiset Suomen romaneille.

 • Tämänkertaisessa Romano miritsissa Pirkanmaalta kotoisin oleva 13-vuotias Richard Grönfors kertoo menestyksekkäästi alkaneesta nyrkkeilyharrastuksestaan. Richard nauttii lajista ja kilpailee aktiivisesti, mutta arvostaa myös koulunkäyntiä. Hänen äitinsä Jannette Grönfors kannustaa kaikkia romanivanhempia osallistumaan aktiivisesti lasten harrastuksiin. Perheen merkitys harrastustoiminnan tukemisessa on ollut Richardille tärkeä voimavara. Lapsella on oikeus lepoon, leikkiin ja vapaa-aikaan sekä taide- ja kulttuurielämään, lausutaan YK:n lapsen oikeuksien sopimuksessa. Viimeaikaisten tutkimusten mukaan vanhemmat ja kasvattajat eivät voi luoda lapsen ja nuoren sisäistä motivaatiota harrastamista kohtaan. Vanhempien tehtävänä on kuitenkin tarjota lapselle erilaisia virikkeitä vapaa-ajan viettämiseen. Toimittajana Miriam Schwartz

 • “Olen joutunut menettämään paljon rehellisyyden sekä oikeiden ja parempien valintojen vuoksi,” sanoo 34-vuotias Sari Lindberg. Yksi tällaisista asioista on ystävyys. Sarin elämänpiiriin ei voi kuulua enää tiiviisti niitä ihmisiä, joiden kanssa hänellä on ollut yhteisiä kokemuksia. He ovat ihmisiä jotka ovat kulkeneet rinnalla, olleet ymmärtäjiä Sarin entisessä elämässä. Hän tietää, että juuri ne rakkaat ystävät voivat olla ovi maailmaan, johon hän ei enää tahdo palata. Hän etsii paikkaansa elämässään joka päivä. Sari Lindberg on nyt saanut elämänsä raiteilleen ja opiskelee mielenterveys- ja päidealan ammattitutkintoa auttaakseen muita. Ohjelman on toimittanut Maria Friman.

 • "Ihminen kestää paljon vaikeissakin olosuhteissa. Sodastakin selvittiin, vaikka menetyksiä oli.”
  Romano miritsin tämänkertainen vieras Otto Koivisto on jalasjärveläinen romanimies, joka on syntynyt vuonna 1932. Hänet tunnetaan taitavana hevosmiehenä. Nuorena aikuisena hevonen oli hänen kumppaninaan metsätöissä. 1950- ja 1960-lukujen taitteessa alkoi raviurheilu – ensin ajettiin karvalakki päässä ja niillä varusteilla, joita saatavilla oli. Jalasjärven "Kivistön oikoosella" ajetuista kyläkisoista siirryttiin vähitellen raviradoille ja ammattimaisempaan harrastamiseen. Mukaan raviurheiluun tulivat ensin poika Olavi Koivisto ja myöhemmin pojanpoika Ville Koivisto.

  Otto Koivisto muistaa sotavuodet vaikeana aikana, jolloin kansakunta oli kuitenkin yhtenäinen. Hänen kolme veljeään oli rintamalla, yksi myös jäi sille tielle. Haastattelun lopuksi kuullaan vielä Otto Koiviston suhteesta musiikkiin. Otto Koiviston tapasi Jalasjärvellä toimittaja Jaakko Laakso.

 • Yhteiskuntamme aikuisia piinaava kiire näkyy nuorten elämässä turvattomuuden tunteena. Yksinäisyys ja osattomuus saavat aikaan nuoren vetäytymistä. Ne luovat toivottomuutta ja johtavat elämään ilman unelmia tai tulevaisuuden suunnittelua. R3 Maahanmuuttajien tuki ry tekee työtä näiden nuorten parissa. R3 on lyhenne yhdistyksen arvoista: respect, rights, responsibility. Vastuu, oikeudet ja velvollisuudet ovat pelisääntöjä, jotka koskevat sekä nuoria että aikuisia. Romaninuori -hankkeen työntekijät tarjoavat tuen tarpeessa oleville nuorille mahdollisuuksia toteuttaa näitä arvoja arjessaan. Käytännössä tämä merkitsee tukea, aikuisen läsnäoloa sekä mielekästä yhdessä tekemistä. Tämän kertaisessa Romano miritsissa R3 Romaninuori -hankkeen työntekijät Aino Tiitta ja Tamara Åkerlund kertovat työstään romaninuorten parissa. Toimittajana on Miriam Schwartz.

 • Romaniasuun pukeutuneita naisia tekisi mieli katsoa pitkään, mutta se on epäkohteliasta. Muotokuviin sen sijaan liittyy kulttuurissamme kunnioittava katsomisen tapa. Ehkäpä siksi, että niissä on yleensä esitetty ylhäisöä, varakkaita kauppiaita, aatelisia ja korkeassa virassa olevia henkilöitä. Valokuvataiteilija Irmeli Huhtala halusi kuvata eri ikäisiä romaninaisia maalattujen muotokuvien tyyliin. Muotokuvaa voi katsoa rauhassa, se ei reagoi, ei kiusaannu, eikä katso takaisin. Saa katsoa - romaninaisia muotokuvissa -näyttely on esillä Strasbourgissa Euroopan neuvoston tiloissa 2-12. huhtikuuta osana Suomen EU-puheenjohtajakauden ohjelmaa. Irmeli Huhtala toivoo, että näyttely löytäisi paikkansa myös Suomesta. Häntä haastatteli Maria Friman.

Klipit

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä