Amerikkalaisia puheenvuoroja

Jaksot

 • Algoritmit ovat tulleet hallitsemaan maailmaamme, sanoo amerikkalainen Christopher Steiner. Hänen kirjassaan ´Automate this` kerrotaan kuinka elämänalue yksi toisensa jälkeen pystytään siirtämään algoritmien hoidettavaksi. Juha Kulmanen esittelee Steinerin näkemyksiä ja näytteet lukee Juha Virtanen.

  Ohjelma on uusinta vuodelta 2012 ja on samalla viimeinen Amerikkalaisia puheenvuoroja- jakso. Sarjaa on esitetty vuodesta 2003 alkaen ja sen tuottaja on ollut Juha Kulmanen.

 • Juha Kulmanen esittelee James Bamfordin näkemyksiä Yhdysvaltain turvallisuusjärjestö NSA:n toiminnasta. Näytteet lukee Päivi Leino. Sarjasta Amerikkalaisia innovaatioita, jotka näyttävät jääneen pysyviksi. Ohjelma on uusinta vuodelta 2013.

 • Juha Kulmanen esittelee Andrew Lih´n teosta siitä kuinka joukko nimettömiä kehitti maailman suurimman tietosanakirjan. Näytteet lukee Riikka Rahi. Sarjasta Amerikkalaisia innovaatioita, jotka näyttävät jääneen pysyviksi.
  Ohjelma on uusinta vuodelta 2010.

 • Juha Kulmanen esittelee Randall Strossin teosta hakukoneyhtiön menestyksestä sen ensimmäisellä kymmenvuotiskaudella. Näytteet lukee Päivi Leino. Sarjasta Amerikkalaisia innovaatioita, jotka näyttävät jääneen pysyviksi. Ohjelma on uusinta vuodelta 2008.

 • Juha Kulmanen esittelee Wired-lehden päätoimittajan Chris Andersonin teosta `The Long Tail`, jossa ajatellaan kulttuuribisnestä uudesta näkökulmasta. Näytteet lukee Päivi Musakka. Sarjasta Amerikkalaisia innovaatioita, jotka näyttävät jääneen pysyviksi.
  Ohjelma on uusinta vuodelta 2006.

 • Onko Yhdysvaltain opintolainakupla yhtä vaarallinen kuin vuoden 2007 asuntolainakupla oli? Ylemmän opetuksen kehityskulku on noussut jälleen poliittisen kiistelyn keskiöön Yhdysvaltain presidentinvaalikampanjassa kun toisen ehdokkaan omistaman, nyt monien oikeusjuttujen vuoksi kymmenvuotiaana suljetun Trump-yliopiston ympärillä käyty rahoitusskandaali on tullut julkiseksi ja myös toisen ehdokkaan puolison, entisen presidentin Bill Clintonin nostamat yhteensä lähes 20 miljoonan dollarin luentopalkkiot Laureate International Universities - opinahjoista ovat herättäneet kovaa arvostelua.
  Juha Kulmanen esittelee kirjailija, toimittaja Rana Forooharin The New York Review of Books -aikakauskirjassa ilmestynyttä artikkelia korkeamman koulutuksen kriisistä. Näytteet lukee Minna Korhonen.

 • Islamilaisen valtion strategia ja tuomiopäivän näkymä. Juha Kulmanen esittelee William McCantsin uusinta teosta ´The ISIS Apocalypse`. Näytteet lukee Minna Korhonen.

 • "Staten Island, Ferguson, Baltimore…. Viime kesänä tapahtuneen kahden mustan nuoren miehen ampuminen poliisien kiinniottotilanteissa nosti Yhdysvalloissa jälleen pintaan rotukysymyksen. Tämän jälkeenkin uusia tapauksia on sattunut, nyt viimeksi siis on rajusti roihunnut Baltimoressa siellä sattuneen mustan miehen kuolemaan johtaneen pidätyksen jälkeen. Raivoa on herättänyt erityisesti se, että kyseessä on lähes poikkeuksetta ollut valkoisen poliisin tekemä nuorehkon aseettoman mustan miehen surmaan johtanut välikohtaus. Tämä on saanut monet mustat Yhdysvalloissa jälleen protestoimaan, että ”mustien elämällä on merkitystä.”

  Rotu on taas jakanut Amerikan Yhdysvallat kahtia. Foreign Affairs- lehti omisti kevään 2015 numeronsa kokonaan tälle ajankohtaiselle teemalle ja tämä puheenvuoro perustuu politiikan tutkijoiden Columbian yliopiston Fredrick C. Harrisin ja Johns Hopkins yliopiston Robert C. Liebermanin artikkeliin kyseisessä lehdessä.

  Juha Kulmanen esittelee Harrisin ja Liebermanin näkemyksiä ja näytteet lukee Jorma Honkanen.

 • Eurooppalaiset ihmettelevät usein Kanadan erittäin kielteistä suhtautumista kasvihuonepäästöjä rajoittavaan politiikkaan yleensä ja erityisesti Kioton pöytäkirjan velvoitteisiin. Kanadan energiateollisuuden pääkaupungin, Calgaryn yliopiston ympäristötiedekunnan apulaisprofessorin Noel Keoughin mielestä syy on erittäin selvä: öljy- ja kaasuteollisuus määrää Kanadan ilmastopolitiikasta. Liisa Liimatainen esittelee Keoughin näkemyksiä ja näytteet lukee Juha Kulmanen.

 • Kuka Yhdysvaltain entisistä ulkoministereistä on maailmalla kaikkein tunnetuin? Epäilemättä vuonna 1923 Saksan Baijerissa juutalaiseen perheeseen syntynyt Henry Alfred Kissinger. Hän on nyt, 91-vuotiaana, julkaissut uusimman 400 sivun teoksensa ´World Order`, jota voidaan pitää hänen maailmanpoliittisena testamenttinaan. Juha Kulmanen esittelee Kissingerin näkemyksiä ja näytteet lukee Jukka Vanninen.

 • Hillary Clintonin lähes 1000-sivuinen muistelmakirja `Hard Choices` eli `Kovia valintoja´ alkaa siitä kun hän pyrki Yhdysvaltain presidentiksi Barack Obaman kovimpana vastustajana demokraattisen puolueen sisällä. Hän päätyi kuitenkin maan ulkoministeriksi vuosiksi 2009-2013. Muistelmissa käydään lävitse koko maailman tapahtumat, mutta mitä hän kirjoittaa Venäjästä ja sen johtajasta Vladimir Putinista? Miksi USA:n ja Venäjän välit viilenivät? Juha Kulmanen esittelee Hillary Clintonin muistelmia ja näytteet lukee Päivi Leino.

 • Sekä Bushia että Obamaa palvellut Yhdysvaltain puolustusministeri Robert M. Gates julkaisi juuri muistelmansa `Duty`. Pääosin siinä käydään lävitse Irakin ja Afganistanin sodan kokemuksia, mutta tärkeässä roolissa on myös USA:n ja Venäjän suhteet. Miksi Naton nopea laajentuminen oli Gatesin mielestä virhe? Juha Kulmanen esittelee Gatesin näkemyksiä ja näytteet lukee Jorma Honkanen.

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

 • Kohti täysosumaa: Piilaakson matka orkideapelloista sovellustehtaaksi. Tätä matkaa on aikanaan kuvannut Mike Malone kirjassaan `The Big Score´ ja Tanja Aitamurto haastatteli häntä mitä sen jälkeen onkaan tapahtunut. Näytteet lukee Juha Kulmanen.

 • Obama-huuma vaihtui Yhdysvalloissa vuoden 2010 aikana äärikonservatiivien esiinmarssiksi.
  Mitä teekutsuliike haluaa? Tanja Aitamurto esittelee liikkeen kannattajien näkemyksiä ja näytteet lukee Juha Kulmanen.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä