Romano mirits

Veijo Baltzar ja Euroopan omatunto

 • 13 min
 • toistaiseksi

Viikko sitten Eduskunnan kokoustiloissa järjestettiin kaksipäiväinen Euroopan omatunto -konferenssi. Siihen oli kutsuttu ministereitä, kansanedustajia ja muita yhteiskunnallisia vaikuttajia Suomesta ja ulkomailta, muun muassa Viron opetusministeri ja valtiosihteereitä Tsekistä, Unkarista ja Slovakiasta.

Konferenssissa julkistettiin Veijo Baltzarin aloitteet Euroopan monikulttuurisuuspolitiikan uudistamiseksi.

Uutiset romaniksi lukee Miriam Schwartz ja Romano miritsin toimittaa Tuovi Putkonen.

Lähetykset

 • ti 25.3.2014 17.59 • Yle Radio 1

Jaksot

 • Valtamedian uutisointi romaneista oli ajoittain vilkasta 1900-luvun Suomessa. Puhuttiin ”romanikysymyksestä”. Romaniasia oli paljon esillä ja sitä käsiteltiin myös useilla valtiopäivillä. Valtamedian rinnalla ilmestyi silloisen Mustalaislähetyksen julkaisu, Kiertolainen, joka poikkesi kaikin tavoin muusta mediasta ja tarjosi toisenlaista romanikuvaa. Kiertolaisen vanhat arkistoidut julkaisut ovat saaneet nykyään uutta arvostusta. Sen sivuille kätkeytyy jo liki kuolemaan päässeen romanikielen sanallinen aarreaitta. Kiertolaisesta kertoo Romano Mission toiminnanjohtaja Tuula Åkerlund. Ohjelman on toimittanut Maria Friman

 • Henry Hagertin ja Topi Mähösen ystävyys alkoi alaluokilla ja on kestänyt jo pian 30 vuotta. Lapsuudessa kuljettiin yhdessä pulkkamäessä, nuoruudessa kahviteltiin kavereiden kanssa. Nyt aikuisina kaverukset kohtaavat esimerkiksi lautapelien tai saunomisen merkeissä. Romano miritsin haastattelussa ystävykset kertovat monikulttuurisessa kaveripiirissä kasvamisesta ja muistelevat lapsuuden kohtaamisia. Toimittajana on Jaakko Laakso.

 • Tämän vuoden viimeisessä Romano mirits -ohjelmassa vieraillaan Lapuan sosiaalitoimistossa. Toimittaja Jaakko Laakson haastateltavina ovat vastaava perheohjaaja Teresa Stenroth-Nyman ja sosiaalipalvelujohtaja Johanna Lamminen. Teresa on toinen niistä romaninaisista, jotka työskentelevät Lapuan sosiaalityössä. Joulunajan teemoihin sopii suvaitsevaisuus, jota romanitaustainen työntekijä on Lapualla saanut kokea. Ohjelman lopuksi kuulemme Jouluevankeliumia romanikielellä.

 • Roger on hoitanut hevosia jo lapsuudesta saakka, ja omat vanhemmat opettivat kantamaan vastuuta eläimistä. Hän tuli lapsuudessaan koulukiusatuksi romanitaustansa takia. Silloin hevostenhoidosta tuli tärkein keino pahan olon selättämiseksi. Tällä hetkellä Roger Lumberg on menestynyt hevoskasvattaja ja seuraa monipuolisesti alaan liittyvää kehitystä. Erityisesti ponien kasvatus sekä kilpatuomarointi kiinnostavat häntä. Roger haluaa rohkaista vanhempia ohjamaan lapsiaan eläinharrastusten pariin. Hänen mielestään eläimet opettavat lapsille toisten kunnioittamista ja arvostusta. Ohjelman on toimittanut Miriam Schwartz.

 • Kotimaisten kielten tutkimuskeskus on kerännyt paikannimitietokannan, johon tutkija Risto Blomster on tehnyt oman tutkimusmatkansa. Hän kertoo romanien vaikutuksesta paikannimiin Suomessa. Romanit ovat jättäneet jälkensä kulttuuriperintöön ja suomalaiseen historiaan. Ohjelman on toimittanut Maria Friman.

 • Timi Långström ja Mika Lindgren ovat kainuulaisia rakennusalan ammattilaisia. Romano miritsin haastattelussa he kertovat työuristaan - mikä innosti alalle ja mikä on kiinnostavinta työssä. He toteavat, että rakennusalalla ei katsota ihmisen taustaa, vaan työn jäljellä on suurin merkitys. Toimittaja Jaakko Laakso tapasi Långströmin ja Lindgrenin Kajaanissa.

 • Romanien koulutus- ja työllisyystilanteesta on kuluneen vuoden aikana käyty vilkasta keskustelua. Hankkeet ja mediakampanjat ovat tuoneet esille romanien työmarkkinoilla kohtaamia haasteita. Janita Nyman työskentelee te-asiantuntijana ja romaniyhdyshenkilönä Uudenmaan työ- ja elinkeinopalveluissa. Janitan näkemys on, että romaninuoret tarvitsevat tukea omien vahvuuksien löytämisessä, osaamisensa sanottamisessa sekä työelämäpolun rakentamisessa. Tämänkertaisessa Romano miritsissa Janita Nyman kertoo ajatuksiaan sekä toimenkuvastaan "työkkärin tätinä". Ohjelman on toimittanut Miriam Schwartz.

 • Romano Miritsissä puhutaan nyrkkeilystä sekä siitä, minkälaista vaikutusta romanikulttuurilla on ollut uravalintaan. Ringside gymin ammattinyrkkeilijä Olavi Hagertin elämästä kertova haastattelu on nyrkkeilijän ensimmäinen ulostulo mediassa kolmeen vuoteen.
  Ohjelman on toimittanut Maria Friman.

 • Isojoella asuva Katja Koivisto perusti ravintola Paken vuonna 2017. Tie baarinpitäjäksi oli osittain sattumien summa, mutta kun ajatus liiketoiminnan aloittamisesta oli tullut, ei asiassa jahkailtu. Ravintola Pakea kuvataan isojokelaisten olohuoneeksi, jonne kyläläiset kokoontuvat syömään ja juomaan, heittämään dartsia, pelaamaan unoa ja laulamaan karaokea. Toimittaja Jaakko Laakso vieraili Isojoella elokuun ensimmäisenä lauantaina, jolloin Ravintola Paken parkkipaikalla järjestettiin katusäbäturnaus.

 • Suomen romanien ja Suomeen tulleiden Itä-Euroopan romanien välistä vuorovaikutusta on tutkittu ensimmäistä kertaa Helsingin yliopiston väitöstutkimuksessa. Lidia Gripenberg on seurannut romanien elämää jo yli kaksikymmentä vuotta. Hän on tehnyt sosiaalipohjaista työtä romanien parissa ja väitteli hiljattain tohtoriksi. Väitöstyö on ensimmäinen laaja antropologinen tutkimus eri romaniryhmien vuorovaikutuksesta Suomessa. Lidian mukaan Romanien vuorovaikutus riippuu lukuisista asioista, kuten eri ryhmittymien ja perheiden sisäisestä sosiaalisesta rakenteesta ja yksilöiden luonteesta. Tärkeimpiä romanien väliseen vuorovaikutukseen vaikuttavia tekijöitä ovat romani-identiteetin kokeminen, uskonnollinen vakaumus sekä kansallisuus. Ohjelman on toimittanut Miriam Schwartz

 • Elina Lähdesmäki on kauhajokelainen neljän lapsen äiti ja neljäntoista lapsen isoäiti. Lisäksi hän toimii muiden muassa oheishuoltajana kolmelle lapsenlapselleen. Lähdesmäki sai merkittävän huomionosoituksen kasvatustyöstään äitienpäivänä 2019, kun hänet palkittiin Suomen Valkoisen Ruusun ritarikunnan ensimmäisen luokan mitalin kultaristein. Palkinnon myöntää hakemuksesta tasavallan presidentti. Romano miritsin haastattelussa Elina Lähdesmäki kertoo elämänvaiheistaan lapsuudenkodista tähän päivään ja puhuu muun muassa hyvästä kasvatuksesta ja kodista. Toimittajana Jaakko Laakso.

 • Mestarikansanlaulaja Hilja Grönfors on tallentanut vanhoja romanien perinnelauluja eli ”kaaleenlauluja” jo vuosikymmenten ajan. Grönfors on kokenut tehtäväkseen kerätä lauluja ja pitää huolta siitä, että perinteestä jää merkintä historiaan. Toisena tavoitteena on ollut lisätä yleistä tietoisuutta romanimusiikista. Maailman musiikin keskus julkaisi viime keväänä Vanhojen kaaleenlaulujen oppikirjan. Tämän kertaisessa Romano miritsissa Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran tutkija Risto Blomster kertoo lisää romanilaulujen taustasta sekä toimittamastaan julkaisusta. Risto Blomsteria haastattelee Miriam Schwartz.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä