Radio Suomi Kokkola

Ohjeita tulisijan hyötykäyttöön

 • 5 min
 • toistaiseksi

Siitä on jo jokunen "päivä", kun ihminen oppi tulen teon. Lämpöä siitä on aina haettu, mutta viime aikoina palamisen puhtaus on noussut vahvasti esiin. Raila Paavola kysyi tarkemmin tulisijan hyötykäytöstä.

Lähetykset

 • ma 3.2.2014 9.50 • Yle Areena

Jaksot

 • Viikoittainen keskusteluohjelma Perjantaiseura olikin tällä viikolla Torstaiseura. Muun muassa ihmisen hintaa ja syötäviä koiria ihmettelivät Riitta Pellinen, Keke Lammassaari ja Simo Kattilakoski. Toimittajana Ismo Vähäsarja.

 • Linjatuomarit väärässä kaupungissa, varusteiden riisumista saunassa, viiksien ajoa terveysasemalla. Pitkän linjan jääkiekkoerotuomari Raimo Harsusella on tarinoita kerrottavana vaikka kuinka paljon vuosien varrelta. Kokkolan Jääkiekkotuomarit ry täyttää neljäkymmentä vuotta. Juhlan kunniaksi on julkaistu historiikki. Toimittajana on Niina Koskela.

 • Perjantaiseurassa muun muassa Aku Louhimiehen ja Mark Zuckerbergin anteeksipyyntöjä ja muovipillien täyskieltoa pohdiskelevat Aatto Ainali, Mervi Järkkälä ja Ilkka Siukosaari. Toimittajana Ismo Vähäsarja.

 • Vaasalainen 31 vuotias poliisi ja väitöskirjatutkija Sami Isoniemi huostaanotettiin siskonsa kanssa kun hän oli 5-vuotias. Ensin hän vietti vuoden lastenkodissa ja pääsi sitten sijaiskotiin. Hyvä sijaiskoti oli kipeiden kokemusten jälkeen hyvä paikka kasvaa. Aikuisena hän kouluttautui kutsumusammattiinsa poliisiksi. Omista lapsuudenkokemuksista on ollut hyötyä myös poliisin ammatissa, mutta ennen kaikkea hän on ollut kokemusasiantuntijana lasten huostaanottoon liittyvissä asioissa. Parhaillaan Samilla on työn alla väitöskirja poliisin antamasta virka-avusta lastensuojeluviranomaiselle Vaasan yliopistossa. Millainen muisto huostaanotosta on jäänyt? Toimittajana on Tuomo Rintamaa.

 • Sijaisperheeseen pääsy oli Sami Isoniemelle ratkaiseva asia ja elämä sai uuden suunnan. Alkoi tavallisen kurikkalaisperheen arki ja löytyi rakas jalkapalloharrastus. Biologisen äitinsä kanssa Sami on ollut tekemisissä vuosien mittaan vaihtelevasti. Toimittajana on Tuomo Rintamaa.

 • Vaasalainen Sami Isoniemi on tehnyt työtä niin vapaaehtoisena kokemusasiantuntijana kuin poliisinakin lastensuojelun parissa. Lisäksi hän valmistelee parhaillaan Vaasan yliopistossa väitöskirjaa poliisin antamasta virka-avusta lastensuojeluviranomaisille. Viime vuosina hän on kiertänyt poliisina kaikki Suomen koulukodit ja tavannut huostaanotettuja lapsia ja nuoria. Millaisia kohtaamisia koulukodeissa oli? Toimittajana on Tuomo Rintamaa.

 • Perjantaiseurassa muun muassa suomalaisten onnellisuutta, oppivelvollisuusikää, hyönteisravintoa ja markettilemmikkejä pohtivat Mervi Järkkälä, Simo Kattilakoski ja Ilkka Siukosaari. Toimittajana on Ismo Vähäsarja.

 • Perjantaiseurassa itsestään ajavia rekka-autoja ja syntyvyyden laskua päivittelevät Mervi Järkkälä, Hellevi Kytölä ja Keke Lammassaari. Toimittajana on Ismo Vähäsarja.

 • 30 painallusta ja 2 puhallusta ja taas alusta. Niin pidetään eloton ihminen hengissä. Painelu-puhalluselvytyksellä veri ja happi kiertävät ja aivojen säästyminen sydämen taas käynnistyessä on todennäköisempää. Kokkolalaisella Tapio Hakalalla on vuosikymmenten kokemus ensihoitotyöstä ja erilaisista hoitoalan esimiestehtävistä. Sen lisäksi hän on ensiavun ja terveystiedon kouluttaja, jonka kursseilla on käynyt jopa 2500 ihmistä. Ismo Vähäsarjan haastattelussa Tapio Hakala antaa muutaman minuutin alkeiskurssin elvytyksessä.

 • Perjantaiseurassa muun muassa uutta alkoholilakia ja kokkolalaiskoulun pelkästään tytöille suunnittelemaa itsetuntokurssia kommentoivat Aatto Ainali, Osmo Ojala ja Kirsi Virtanen. Toimittajana Ismo Vähäsarja.

 • Jalkapallon pohjalaiset liigaseurat Vaasan Palloseura ja Seinäjoen Jalkapallokerho aikovat tuoda alkoholitarjoilun myös katsomoon ensi kesänä. Sen sijaan keskipohjalaiset palloiluseurat eivät innostu tarjoilemaan alkoholijuomia urheilutapahtumiensa katsomoissa, vaikka 1.3. uudistuva laki sallisi tarjonnan laajentamisen. Esimerkiksi jääkiekon Mestistä pelaavassa Kokkolan Hermeksessä uskotaan, että väkevien tarjoilu tai anniskelualueiden laajentaminen ei lisäisi katsojamääriä. Myös jalkapallon Ykkösessä pelaavien Pietarsaaren Jaron ja Kokkolan Pallo-Veikkojen kotikentillä pysytään erillisissä, miedompien juomien anniskelualueissa. Ismo Vähäsarjan haastattelussa KPV:n markkinoinnista vastaava Mika Liedes kertoo, että matsiolut kyllä kiinnostaa paikan päällä.

 • Vielä kerran kahvila Saha nousi Perjantaiseuran puheenaiheeksi. Myös ex-ministeri Suvi Lindénin Ugandan seikkailut puhuttivat seuralaisia, jotka olivat Riitta Pellinen, Simo Kattilakoski ja Ilkka Siukosaari. Toimittajana Ismo Vähäsarja.

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

 • Naisyrittäjät ovat huolissaan turvallisuudestaan. Kampaamoihin ja muihin liikkeisiin on tehty aika usein murtoja Pietarsaaressa. Naiset ovat päättäneet lähteä turvakurssille. Ritva Karhula haastattelee.

 • Keski-Pohjanmaalla piilee tuulivoimapotentiaalia liki ydinvoimalan verran. Tuulta piisaa rannikon lisäksi myös sisämaassa. Tuulivoiman mahdollisuuksia on tutkittu laajassa esiselvityksessä. Selvityksessä on verrattu tuulitietoja maankäyttöön. Voimayhtiöillä on kova kiinnostus tuulivoimaa kohtaan. Toimittajana Ari Vihanta.

 • Ennen vuoden vaihdetta varoiteltiin sähkön hinnan noususta ja sähkölaskujen kallistumisesta. Varoituksista huolimatta reilusti yli 1000 euron sähkölasku oli monelle ikävä yllätys, jota maksetaan näinä päivinä. Näin kävi myös vanhassa omakotitalossa asuvalle Aarnolle. Häntä haastattelee Petra Haavisto.

 • Lentopalloliigan ratkaisu huipentuu torstai-iltana Kokkolassa, kun kotijoukkue Tiikerit saa vastaansa joensuulaisen Liiga-Riennon. Kupletin juoni on selvä: voittajalle liigaportit aukenevat ja häviäjä pelaa syksyllä ykkössarjaa. Petra Haavisto kartoitti pelaajien tunnelmia.

 • Kokkolan asuntomessualueella töitä paiskitaan lumen ja pakkasen keskellä. Jostain kuuluu joulumusiikkia. Osa rakentajista on jo päässyt sisätöihin. Mitä kuuluu Tomi Yrjänän ja Sanna Kallion projektille? Petra Haavisto kävi kuulostelemassa.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä