Slaget efter tolv - dagens debatt

17.03.14 Skall Finland in i Nato?

 • 29 min
 • ei kuunneltavissa

Fem före detta Sfp-försvarsministrar efterlyste förra veckan en debatt om ett eventuellt finländskt Natomedlemskap. I bakgrunden ligger den spända situationen i Ukraina. De äldres råd tar upp handsken och diskuterar dels det spända läget och dels fördelarna och nackdelarna med att Finland skulle gå in i Nato. E-post: slaget@yle.fi

Lähetykset

 • ma 17.3.2014 12.10 • Yle Vega

Jaksot

 • Filmen Leaving Neverland, där två män berättar om hur popartisten Michael Jackson utnyttjade dem som barn skapar rubriker världen över.
  Hur skall vi förhålla oss till en konstnär som är den största på sitt område men samtidigt har en mörk baksida?
  Många anser att filmen skändar en död. Andra anser att Jacksons musik bör bojkottas.
  DJ:n och Michael Jackson-fanset Micke Lönnberg (bilden t h) samtalar med kulturredaktören Tomas Jansson och filosofen Hannes Nykänen (bilden t v) under ledning av Bettina Sågbom.
  slaget@yle.fi

 • Valkampanjen inför riksdagsvalet fick sig en oväntad vitaminspruta då statsminister Sipilä kastade in handduken efter misslyckandet med hälsovårdsreformen. De äldres råd diskuterar den senaste tidens politiska kullerbyttor och de politiska framtidsutsikterna i Slaget efter tolv. I De äldres råd sitter Jutta Zilliacus, Ralf Friberg, Per-Erik Lönnfors och Geo Stenius.

  E-post: slaget@yle.fi

 • Går det fortfarande att driva igenom stora och komplicerade samhällsreformer i Finland, och hur ska det ske? Den frågan debatteras i Slaget efter tolv på fredag, tillsammans med Vasabladets ledarskribent Stig Nygård, Susanna Ginman som leder opinionsavdelningen på Hufvudstadsbladet och Tom Simola (bilden), vd för Förlags Ab Sydvästkusten.
  Programledare är Ville Hupa.

  E-post: slaget@yle.fi

 • De äldre blir fler och fler - hur skall vi klara av att vårda alla på ett gott sätt? Hur får vi pengarna att räcka till? Skall vi satsa på privat eller offentlig vård, på att importera arbetskraft eller måste vi höja skatterna? Eller löser robotiseringen problemen? Bland annat de här frågorna avhandlas med riksdagskandidaterna Juhana Vartiainen (saml), Mikaela Nylander (sfp) och Ilkka Taipale (sdp).
  Debattledare Bettina Sågbom.
  slaget@yle.fi

 • Den frågan ska invånarna i Korsholm ta ställning till i en folkomröstning på söndag. I slaget efter tolv hör du SFP-politikerna Carola Lithén, Ida-Maria Skytte, Samuel Broman och Tomas Bäck argumentera för och emot.
  Programledare: Filip Stén
  E-post: slaget@yle.fi

 • Inför varje val brukar de politiska kommentatorerna göra anspråk på att veta vilka som är de viktiga frågorna. Men hur vet de i förväg vilka det blir och vad är det som avgör att sjukvården är viktigare än klimatet?
  I Slaget efter tolv diskuterar Riikka Suominen (bilden), chefredaktör för Vihreä Lanka, Janne Wass, chefredaktör för Ny Tid samt PR-konsulten Petteri Väänänen.
  Programledare: Stefan Winiger
  E-post: slaget@yle.fi

 • Tolv procent av våra djur- och växtarter är hotade.

  Det uppges i den så kallade "Röda boken" om rödlistade arter, som publicerades på fredagen.
  Det här betyder att Finland inte har lyckats med det mål vi tidigare satte upp - att stoppa artdöden före år 2020.
  Varför försvinner våra djur och växter, och vad skall vi göra för att svänga skutan?
  Professor Leif Schulman, chef för Naturhistoriska centralmuséet i Helsingfors, miljörådet Marina von Weissenberg från miljöministeriet samt Stefan Borgman, ordförande för Skogsbranschens experter rf debatterar under ledning av Bettina Sågbom.
  E-post: slaget@yle.fi

 • Regeringen fick inte igenom vårdreformen och den slutsats som statsminister Juha Sipilä drog var att lämna in sin avskedsansökan.
  Förre ministern Ole Norrback (Sfp) och socialdemokraten Marianne Laxén diskuterar regeringskrisen.
  Programledare: Stefan Winiger E-post: slaget@yle.fi

 • I takt med att riksdagsvalet närmar sig, stiger också temperaturen i den politiska kampanjretoriken.
  Men var går gränsen mellan halvsanningar och tillspetsade politiska utspel samt ren och skär lögn?
  Den frågan debatteras i Slaget efter tolv av historikern Laura Kolbe och kommunikationsexperten Niklas Mannfolk.
  Ville Hupa leder ordet. E-post: slaget@yle.fi

 • Turerna kring vårdreformen blir allt yvigare och att förutspå nästa steg blir svårare. Får vårdreformen nådastöten eller forceras den ännu igenom? Samtidigt leder ovissheten som rått om reformen till svårigheter på fältet - vilka konsekvenser har det här för vården? I "Slaget efter tolv diskuterar journalisterna Henrik Othman och Marianne Sundholm (bilden), politisk reporter på Svenska Yle samt sjukvårdspolitikern Hans Frantz (SFP) situationen. Debattledare är Filip Stén.
  E-post: slaget@yle.fi

 • Vad har en armenisk byggarbetare och en filippinsk hemmafru gemensamt?
  Jo, bägge sköter affärer i miljardklassen, utan att själva vara medvetna om saken.
  Penningtvätt diskuteras i Slaget efter 12 av MOT-journalisten Minna Knus-Galan (bilden) och placeringsexperten Stefan Törnqvist.

  Programledare Bettina Sågbom.
  E-post: slaget@yle.fi

 • Det går inte som på Strömsö för president Donald Trump. Och det samma kan sägas om social- och hälsovårdsreformen här hemma. De äldres råd diskuterar den senaste tidens polititiska turbulens i Slaget efter tolv. I De äldres råd sitter Jutta Zilliacus, Ralf Friberg, Per-Erik Lönnfors och Geo Stenius

  E-post: slaget@yle.fi

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä