Musta aurinko

Tiistaisin klo 17.10, Yle Radio 1 - Yle Areena 30 pv

Musta aurinko -sarjassa perehdytään 12 jakson ajan meille suomalaisille niin rakkaan melankolian tunteen historiaan. Sarja liikkuu historiassa, mutta peilaa sitä meidän aikaamme.  Toimittajana Kaisa Pulakka.

Jaksot

 • Jos suomea ei olisi brandatty melankoliseksi 1880-luvulla, olisiko meillä nyt toisenlainen kulttuuri-ilmapiiri? Kaisa Pulakka pohtii Musta aurinko-sarjan viimeisessä osassa suomalaista melankoliaa. Mitä suomalaiselle melankolialle käy kansainvälistyvässä maailmassa, kun yhtenäiskulttuurikin on muisto vain? Lukija Pietari Kylmälä.

 • Miehinen melankolia on jaloa herkkyyttä. Naisellinen melankolia on hysteeristä tunteellisuutta. Miksi melankolian kulttuurihistoria on täynnä kertomuksia ylevistä taiteilijamiehistä, kun naisten melankolia näkyy lähinnä mielisairaaloiden potilaskertomuksissa? Toimittajana Kaisa Pulakka. Lukijana Pietari Kylmälä.

  Ohjelma on uusinta vuodelta 2014.

 • Millaisia äärimuotoja melankolia on saanut? Melankolia toimi pitkään mielisairauksien kaatoluokkana, joten nimikkeen alta löytyy hyvin erikoisia potilaskertomuksia.

  Musta aurinko - melankolian kulttuurihistoriaa esittelee nyt lasimiehet, susimiehet ja pakkovaeltajat. Toimittaja Kaisa Pulakka miettii myös, mikä on meidän aikamme melankoliamuotia. Entä millaisia melankolikkoja löytyy Aki Kaurismäen elokuvasta Mies vailla menneisyyttä?

  Kirjallisuusnäytteet lukee Pietari Kylmälä.

 • "Rakas Muumimamma, miltä sinusta tuntui kun pappa sai sen eksistentialistisen kriisinsä ja masentui?" Näin aloittaa kirjeensä Muumimammalle toimittaja Kaisa Pulakka, joka yrittää tehdä ohjelmaa muumipapasta eksistentialistisena hahmona, mutta päätyy ajattelemaan muumimammaa ja sitä miltä tuntuu, kun joku perheenjäsenistä sairastuu masennukseen.

  Musta aurinko - Melankolian kulttuurihistoriaa pohtii eksistentialistista melankoliaa. Pääroolissa eivät kuitenkaan ole Albert Camus'n tai Jean Paul Sartren tapaiset eksistentialistit, vaan Muumipappa ja oikeastaan koko muumiperhe.

  Toimittaja Kaisa Pulakka. Lukijana Pietari Kylmälä.

 • Millaisia melankoliaviittauksia Yön Joutsenlaulu kätkee sisälleen? Mitä Gallen-Kallelan Lemminkäisen äiti -maalauksen joutsen kysyy katsojaltaan? Joutsen on melankolian symboli, ei ole ihme että laulujoutsen on suomen kansallislintu. Musta aurinko - melankolian kulttuurihistoriaa seuraa tämänkertaisessa jaksossaan joutsenen lentoa kansanperinteen Tuonelan joutsenesta Yön Joutsenlauluun. Toimittaja Kaisa Pulakka. Lukija Pietari Kylmälä.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä