Radio Suomi Helsinki

Porvoolainen Miska Rauma pakenee Kiovasta Lviviin

 • 5 min
 • toistaiseksi

Viime päivien uutiskuvat Kiovan mellakoista on ollut lohdutonta katsottavaa: Euroopan Unionin rajalla lähes soditaan. Porvoolainen Miska Rauma on ollut Kiovassa viime vuoden loppupuolelta saakka dokumentoimassa näkemäänsä, mutta tänä aamuna hän sai tarpeekseen tappamiseksi yltyneistä pääkaupungin mellakoista ja hyppäsi Lviviin menevään junaan. Anne Helenius tavoitti aamujunasta Miskan, joka myös on saanut osansa ruumiiden näkemisestä...

Lähetykset

 • pe 21.2.2014 9.10 • Yle Radio Suomi Helsinki

Jaksot

 • Monessa espoolaiskoulussa on innostuttu kasvattamaan omaa satoa koulun yhteisellä kasvimaalla. Koulujen kasvimaat ei kuitenkaan ole ainoa luontosuhdetta vankistava asia Espoossa. Samaan aikaan on käynnissä tutkimus, jonka avulla selvitellään, voidaanko päiväkodin pihan vehreyttä lisäämällä parantaa lasten terveyttä ja muuta hyvinvointia sekä aktivoida lapsia liikkumaan lisää. Ari Tuhkanen vieraili Niittymaan päiväkodissa, joka on yksi tutkimukseen osallistuva paikka. Ja sen kyllä huomaa päiväkodin pihaa katselemalla!

 • Helsinkiläisen Sonja Latvan peppulihakset ovat puuduksissa viikonlopun jäljiltä. Elokuvien intohimoinen harrastaja katsoi kolmen päivän aikana kymmenkunta Rakkautta ja anarkiaa -festivaalin leffaa. 29-vuotias Sonja tiesi mikä urakka hänellä oli edessä. Viime vuonna hän katsoi 16 elokuvaa - ja heräsi öisin levottomiin jalkoihin!

  -Liikunta tekisi hyvää, mutta ei tässä lenkille ehdi ennen kuin viikon päästä.

  Sonja on tänäkin vuonna säästänyt reilun viikon verran kesälomaa elokuvafestaria varten. Tapahtuma on hänelle vuoden kohokohta, mutta helpolta rutistus ei vaikuta:

  -Tämä on tällainen urheilusuoritus joka vuosi. Olen muutaman maratonin vetänyt ja mun mielestä tää on pahempi!

  Mutta mikä elokuvien maailmassa erityisesti Sonjaa kiehtoo?

 • Helsingin Kannelmäessä asuvan Noel Petterssonin 10-neliöinen soluhuone muistuttaa enemmän kukkakauppaa kuin opiskelijaboksia. Viherkasveja huoneesseen mahtuu melkein sata. Pettersson ei ole vihertävän vimmansa kanssa yksin. Viime vuosien aikana viherkasveista on tullut suuri trendi niin harrastuksena kuin ihan puhtaasti sisustusmielessäkin. Lena Nelskylä uppoutui vihreän huoneen tunnelmaan.

 • Mikä saa ihmisen innostumaan tietyistä esineistä niin paljon, että haluaa haalia sitä kotinsa ja varastonsa täyteen? Milloin tavarasta tulee riesa, ja mikä ihme keräilyssä kiehtoo? Näihin kysymyksiin etsimme vastauksia hyvien esimerkkien kautta.

  Tapaamme kolme hyvin erilaista keräilijää, joista yksi on alaan uppoutunut espoolainen tietokirjailija, toinen tuusulalainen vanhojen videopelien kerääjä ja kolmas juontajana sekä taiteilijana paremmin tunnettu Lorenz Backman. Heitä haastattelee Juhani Kenttämaa.

 • Helsingin Kalasatama valmistuu pala kerrallaan. Torstaina 7.9. alueelle avattiin ensimmäinen virallinen kohtaamis- ja ajanviettopaikka Kalasatamanpuisto. Puisto ei ole vielä kokonaisuudessaan valmis, mutta ensimmäisen aukion avajaisissa musiikki raikasi ja avajaiset saivat alueen asukkaat toiveekkaalle tuulelle sateesta huolimatta. Mutta millaisesta paikasta on kyse ja miten se vaikuttaa alueen viihtyisyyteen sekä tulevaisuuteen?

  Radio Suomen Yle Helsingin iltapäivän suorassa lähetyksessä haastattelussa Helsingin Kaupunkiympäristön toimialan kaavoittaja Tuomas Hakala, Maisema- ja arkkitehtitoimisto Maanlumon Krista Muurinen sekä Kalastaman asukasyhdistyksen puheenjohtaja Juhana Harju. Juhani Kenttämaa haastattelee ja Paavo Häikiö juontaa.

 • Rakentamisen laatu ja terveellinen asuminen ovat kestopuheenaiheita Suomessa. Raaseporilaisyritys The Natural Building Company tarjoaa ratkaisuksi olkea ja savea. Sannika Michelsson tapasi ekoarkkitehti Kati-Juola-Alasen, joka kertoo miksi oljesta ja savesta rakennettu talo on turvallisempi, terveellisempi ja toimivampi.

 • Miten savesta ja oljesta tehdään suomalaisia olojakin kestävä seinä? Ekoarkkitehti Kati Juola-Alanen kertoo mistä ekologinen seinä koostuu. Sannika Michelsson haastattelee.

 • Monessa espoolaiskoulussa ja -päiväkodissa on tänä syksynä nautittu sananmukaisesti lähiruokaa. Neljä koulua, 21 päiväkotia, esikoulu, iltapäiväkerho ja asukaspuisto kasvattivat kesän aikana vihanneksia ja kukkia pihoillaan osana ”Kasvimaa jokaiseen päiväkotiin ja kouluun ” -liikettä. Keväällä mukaan ilmoittautuneille päiväkodeille ja kouluille jaettiin kaupunginpuutarhalta sata viljelylaatikkoa ja yli 300 säkkiä multaa. Viljelijät päättivät itse, mitä halusivat viljellä, hankkivat ja kylvivät siemenet ja vastasivat viljelmien hoidosta. Kasvun ihmeestä on saatu nauttia myös Niittymaan päiväkodissa. Ari Tuhkanen vieraili kasvimaan laidassa.

 • Kirjainyhdistelmä "nimby" nousee esiin aina, kun jollain asuinalueella noustaan vastustamaan sinne suunniteltuja uusia palveluja, esim. huumeriippuvaisten neulojenvaihtopistettä, rappioalkoholistien majoitusta tai kehitysvammaisten palveluasumista. Nimby muodostuu englannin sanoista "not in my backyard", eli "ei minun takapihalleni".

  Kaupunkisuunnittelussa nimby on saanut vastakkaisia tarkoitusperiä ajavan vastavoiman, yimbyn. Yes in my backyard -ajattelulla halutaan ratkaista ja ennaltaehkäistä kaupungistumisen ongelmia ja lisätä avoimuutta erilaisten kaupunkilaisten välille. Miten yimby-ajattelu näkyy Helsingissä nyt ja tulevaisuudessa? Toimittaja Juhani Kenttämaa pohtii asiaa kaupunkiaktiivi Mikko Särelän kanssa.

 • Eduskuntatalo avattiin tällä viikolla peruskorjattuna käyttöön Suomen satavuotisjuhlan kunniaksi.
  Yle Helsingin toimittaja Sannika Michelsson tapasi eduskunnan entisen intendentin Liisa-Maria Hakala-Zilliacuksen, jolla on erittäin henkilökohtainen suhde rakennukseen, jota on haukuttu jopa Suomen rumimmaksi.

 • Palkittu musiikkimanageri Teja Kotilainen-Strömberg tunnetaan parhaiten The Rasmus -yhtyeen “löytäjänä” ja miehenä, joka ohjasti bändin kansainväliselle uralle.

  Teja kyllästyi Suomen musiikkimaailmaan ja muutti Ruotsiin. Hän opiskeli länsinaapurissa puutarhuriksi, muutti takaisin Uudellemaalle ja kouluttautuu parhaillaan Hyvinkäällä arboristiksi, eli puiden hoitajaksi.

  Mutta mikä sai Tejan vaihtamaan musiikkibisneksen yhteen maailman vaarallisimmista ammateista? Ja mitä ratkaisevia puutarhaoppeja hän toi mukanaan Ruotsista, mitä ei ole vielä sisäistetty Suomessa? Tejaa haastattelee Juhani Kenttämaa.

 • Ilmatieteenlaitoksen tutkija Irene Suomi teki väitöskirjan tuulen puuskien mittaamisesta ja ennustamisesta. Puuskaennusteista on hyötyä mm. kaupunkisuunnittelussa ja rakennusten lujuuslaskelmia tehdessä. Millaisia uusia menetelmiä on kehitetty puuskien mittaamiseen ja onko puuskatutkijan työ tylsää? Toimittajana Riikka Porttila

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

 • Suomen Lelumuseo Hevosenkengässä pääsee ihastelemaan tästä viikosta eteenpäin vanhoja neuvostoajan leikkikaluja. "Miška ja minä - Leikkikaluaarteita itänaapurista" -näyttelyn suunnittelijan sekä museojohtaja Johanna Rassin kanssa Muksista eli Tseburashkaa lähti etsimään aamureportteri Vera Zotow.

 • Valtakunnallista Kellojen päivää vietetään ensimmäistä kertaa lauantaina 29.3. Se, että siirrämme kelloja tarkoittaa sitä, että manipuloimme aikaa, mutta mitä aika oikeastaan on? Aamureportteri Vera Zotow sai aamukahviseurakseen Kelloseppäliiton puheenjohtaja Joona Vuorenpään.

 • Huippukokki Henri Alen oli vieraana Ylen aikaisen aamussa ja hän sanoi, että lähi kuukausina Helsingin keskustaan on tulossa noin 1500 asiakaspaikkaa lisää. Kun kysyimme häneltä, tarkoittaako tämä sitä, että lama on ravintooiden osalta ohi, hän totesi, että ei, vaan se tarkoittaa sitä, että keskustan ravintoloiden pudotuspelit alkavat nyt. Aamureportteri Vera Zotow kysyi asiaa kahdelta Helsingin ravintola-alan osaajalta.

 • Tuovi Nöjdillä on monen vuosikymmenen kokemus palstaviljelystä. Ylen aikaisen aamureportteri ja laiska rikkaruohojenkitkijä Vera Zotow pääsi oppiin Tuovi Nöjdin palstalle Kumpulan Siirtolapuutarhaan.

 • Sosiaalialan ammattilaiset havaitsevat yhteiskunnan epäkohdat ensimmäisenä työssään. Työntekijöitä kannustetaan erityisesti sosiaalityön päivänä käymään keskustelua työpaikoilla ja julkisuudessa siitä, kuinka sosiaalialan työllä voidaan ratkaista ja lievittää yhteiskunnallisia ongelmia. Ylen aikaisen aamureportteri Vera Zotow vietti kansainvälistä sosiaalityön päivää Vanhan Viertotien asumisyksikössä sosiaaliohjaaja Mirka Hailin kanssa 18.3.

 • Ylen aikaisen aamun Riikka Porttilaa ja Vera Zotowia kävi piristämässä 13.3.2014 iki-ihana Maarit Hurmerinta.

 • Viime syksyllä lopettaneiden Kotijääteloautojen jalanjäljissä kaduille rullaavat nyt täysin suomalaisomistuksessa olevat Jätskiautot uudella ilmeellä, uudella valikoimalla ja tietenkin uudella melodialla.

 • Miksi pohjoismaalaiset puhuvat yhä useammin keskenään englantia, kun yhteisiä kieliäkin varmasti olisi? Pohjoismaaalaisen kulttuuripisteen kielikahvilassa pääsee herättelemään vanhaa kielitaitoa taikka sitten opettelemaan uutta. Aamureportteri Vera Zotow kävi haastattelemassa kielikahvilan järjestäjiä.

 • Arabian peruskoulussa joustetaan perusopetuksessa JOPO-toimintamallin avulla. Aamureportteri Vera Zotow tapasi Arabian JOPO-luokkien opettajia ja oppilaita.

 • Lasten asiantuntijaryhmässä vantaalaiset lapset otetaan mukaan päätöksentekoon. Vantaan Jokivarren koululla asiantuntijasisaruksia Ellaa ja Almaa sekä Projektipäällikkö Pia Tasankoa haastatteli aamureportterimme Vera Zotow.

 • Kaupungin graffiti- ja katutaideseinille tuntuu olevan tunkua. Nyt helsinkiläiset ovat saaneet uuden liikuteltavan maalausalustan, jota voi seurata GPS-paikannuksen avulla. Uutta katutaidevaunua Ylen aikaisen aamureportteri Vera Zotowille esitteli Nuorisoasiainkeskuksen katutaidetoimisto Supaflyn vastaava tuottaja Antti Salminen.

 • Tammikuun lopun pakkasaamuna kahdeksassa pääkaupunkiseudun yläkoulussa seiskaluokkalaiset söivät aamupalan yhdessä vanhempiensa kanssa.
  Kyseessä oli Yllätetään yhteiskunta -ryhmän tempaus "Päivän tärkein ateria". Sen tavoitteena oli luoda hyviä hetkiä vanhempien ja lasten yhdessä oloon ja ehkä vielä enemmän saada heissä aikaan oivallus yhteisen ajan tärkeydestä. Pitäjänmäen peruskoulun aamupalalla olijoita tapasi Ari Tuhkanen.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä