140 merkkiä

140 merkkiä: Twitterissä tieto on valtaa

 • 28 min
 • toistaiseksi

Menestyvän yrityksen johtajaa ohjaa tahto ei pelko. Twitterin tarjoamaa lisähyötyä ei ole kuitenkaan hoksattu.

Avoimen vuorovaikutuksen taidon puute vaivaa yleisesti yrityksiä, toisaalta innokkaimmat harrastavat jo twitterlounaita.

Suomessa on maailman parhaat edellytykset yrityksille digitaalisuuden hyödyntämiseen. Suurin riski on, että emme hyödynnä niitä mahdollisuuksia.

140 merkkiä ohjelmassa vieraina ovat sosiaalisen median ja verkkoviestinnän kouluttaja Piritta Seppälä Viestintäpiritasta ja konsultointi- ja valmennusyritys Spindoctorista Jukka Saksi. Toimittajana on Raimo Tyykiluoto.

Lähetykset

 • ma 24.2.2014 19.25 • Yle Areena

Jaksot

 • Viimeisessä 140 merkkiä lähetyksessä kuullaan poimintoja vuoden lähetyksistä. Arman Alizad kertoo miten Twitterissä tullaan suosituksi, Tuomas Enbuske kertoo miten kirjoitetaan hyvä twiitti, Harri Virtanen ja Mika Rahkonen pohtivat Utøyan tapausta ja sitä miten Twitter on muuttanut uutisointia ja sen seurantaa, Aki-Mauri Huhtinen kertoo propagandatrolleista ja Niku Hooli puhuu Twitterin parodiatileistä. Toimittajana Raimo Tyykiluoto. Twitter #140merkkiä

 • Jonglan sovellus yhdistää köyhiä perheitä kehitysmaissa ja tarjoaa heille mahdollisuuden päästä internetin tiedonlähteille. Toimitusjohtaja Riku Salminen kertoo, että suomalaisen Jonglan sovellus on 10 kerta kevyempi kuin Twitterin tai Facebookin sovellukset, joten Jongla vie vähemmän maksullista dataa ja toimii halvan luokan älykännyköissä. Mobiilisovellusten parissa työskentelevä Tomi Hiltunen tuli puolestaan tunnetuksi sosiaalisen median palvelu Vimentionista, josta kaavailtiin haastaja Twitterille. Luvassa siis mm. tarinaa onnistumisesta ja epäonnistumisesta, joita molempia tulee vastan matkalla menestykseen. 140 merkkiä ohjelman toimittaa Raimo Tyykiluoto ja juontajana on Tiina Lundberg.

 • Kasvuyritys- ja teknologiatapahtuma Slush 2014 järjestetään 18. – 19. marraskuuta Helsingin Messukeskuksessa. Tapahtumaan saapuu 500 toimittajaa yli 60 maasta. Mukana on myös yhteensä 200 miljardin euron arvosta riskirahastoja ja yli 400 sijoittajaa. Slushiin odotetaan yli 10 000 kävijää yli 70 maasta. Tapahtumatekniikkaa eri puolilta Eurooppaa tulee yli 100 rekkalastillisen verran. Slush 2014 on Euroopan suurin sijoittaja- ja kasvuyritystapahtuma. Millaista roolia mm. sosiaalinen media tässä tapahtumassa näyttelee, siitä kertovat Slushin somea vetävä Liina Hilkamo ja somen datapuolen guru Lauri Hynynen. Heitä jututtaa Raimo Tyykiluoto. Twitter: #Slush14

 • Some Awards on Suomen johtava sosiaalisen median tapahtuma, joka tuo ammattimaisella ja viihteellisellä tavalla yhteen tunnetuimmat media- ja mainosalan asiantuntijat sekä sosiaalisen median vaikuttajat. Gaala järjestetään Helsingin BioRexissä 11.11.2014. Gaalassa Some Awards palkitsee Suomen vaikutusvaltaisimpia henkilöitä, yrityksiä ja tekoja kaikkiaan 12 eri kategoriassa. Some Awardsin järjestää Aller Media Oy ja pääyhteistyökumppani on Dingle, josta 140 merkkiä lähetykseen saapui toimitusjohtaja Juho Jokinen. Toimittajana Raimo Tyykiluoto.

 • Sosiaalista mediaa syytetään milloin mistäkin, joskus jopa suomen kielen rapauttamisesta.
  Typistä, tiivistä, kiteytä! Siinä aikamme henki. Puolet pois ja loput lyhyesti! Teurasta tekstisi, karsi turhuudet! Nitistä turhat adjektiivit ja adverbit! Luo lyhyitä sanoja, lyhyitä päälauseita, lyhyitä virkkeitä, lyhyitä kappaleita, lyhyitä tekstijaksoja, lyhyitä tekstejä! Millaisia paineita twiitit tuovat hyvään yleiskieleen?
  Entäpä uusi käyttösanasto, jota syntyy sosiaalisessa mediassa koko ajan lisää. Esim. Selfie tuli jo suomalaiseen yleiskieleen. Englannin kielestä on sujuvasti johdettu myös sanat twiitata ja twiitti.
  Puheen Iltapäivän 140 merkkiä lähetyksessä vieraana on erityisasiantuntija Minna Pyhälahti Kotimaisten kielten keskuksesta. Toimittajana on Raimo Tyykiluoto ja juontajana Tiina Lundberg.

 • Internet ei ole vain avoimuuden mekka, vaan myös täynnä rajoja ja rajoitteita. Tiedon valtatiellä on monia portteja, solmuja ja tunneleita, jotka ohjaavat informaatiovirtaa. Tieto ja sen käyttö keskittyvät yhä harvempien käsiin. Kasvava osa koko verkon liikenteestä kulkee sosiaalisia verkkopalveluita tarjoavien jättien Facebookin, Googlen ja Twitterin kautta. Mitä tämä merkitsee käyttäjien yksityisyyden kannalta kun Suomikin on muuttunut internetjättien digitaaliseksi siirtomaaksi. Onko Internet tiensä päässä?
  Verkko suljettu - Internet ja avoimuuden rajat kirjan yksi kirjoittajista Kimmo Kallio on 140 merkkiä ohjelman vieraana. Toimittajana Raimo Tyykiluoto ja juontajana Tiina Lundberg.

 • Sosiaalinen media tulee muuttamaan työelämää. Yksilön ja yksintekemisen toimintakulttuurista siirrytään yhteisölliseen toimintakulttuuriin. Sosiaalinen media tarjoaa mahdollisuuden omannäköisen verkkoidentiteetin tai -imagon luomiseen ja laajan näkyvyyden saamiseen niin yksittäisille käyttäjille kuin organisaatioillekin, näin toteaa Sosiaalisen median käsikirjan kirjoittaja Harto Pönkä. Marraskuun alussa ilmestyvässä kirjassaan Pönka mm. antaa ohjeita vanhemmille, jotka haluavat ymmärtää paremmin lasten ja nuorten toimintaa verkossa sekä ennakoi sosiaalisen median tulevia muutoksia. Toimittajana Raimo Tyykiluoto.

 • Twitter on paikka, jossa ei ole vieraita on vain ystäviä jotka eivät ole aiemmin tavanneet. Näin kertoo visualisti ja yrityksille tarinoita tekevä Aki Vänni, jonka liikevaihdosta 90 prosenttia tulee Twitterin kautta tulleista työtilaisuuksista. Vännin mukaan tarinassa voi olla jopa 90 prosenttia fiktiota, mutta faktojen pitää olla aina oikein. Faktan siemenestä voi kasvaa fiktiivinen puu Vänni summaa ja pohdiskelee, että Nokiallakin oli hieno tuote, mutta tarina taisi unohtua. 140 merkkiä ohjelman toimittaa Raimo Tyykiluoto.

 • Twitter ja sosiaalinen media yleensä ovat hakkerille hyvä työkalu, sillä ihmiset twiittaavat helposti siitä mikä heidän työnkuvaansa kuuluu. Jos henkilö osallistuu esimerkiksi aktiivisesti IT- alan ylläpitomessuihin ja keskusteluihin niin voidaan olettaa että hän on IT-ylläpidosta ja hakkerille hyvä kohde. Hakkerille hyvä kohde on myös esimerkiksi hallintojohtaja, sillä hänellä on pääsy resursseihin. Kyberhyökkäyksenkin tarkoitus on löytää ihmiskontakteja, joiden kautta soluttautuminen onnistuu. Mm. näin kertoo toimitusjohtaja ja vanhempi turvallisuusneuvoja Mikko S. Niemelä Silverskin – Kyberturvallisuusyhtiöstä. 140 merkkiä ohjelman toimittaa Raimo Tyykiluoto.

 • Eräs ajan ilmiö on Twitterin propagandatrollit. Trollaaminen on taistelua sanoilla, käsitteillä, kuvilla ja mielikuvilla eli trollaus on sanasotaa. On sama onko asia faktaa vai fiktiota, tärkeintä on onko se uskottava. Propagandatrolli pyrkii aiheuttamaan hämmennystä ja erimielisyyttä päämääränään hämmentää yksilöä ja yhteiskuntaa. Trollivainoamiseen ei ole kuitenkaan mitään syytä. Suomalaisen yhteiskunnan vahvuus on avoimuus. Digitaalinen aikakausi tuo kuitenkin mukanaan uudenlaisia haasteita, joiden ymmärtäminen vaatii kansalaisilta medialukutaitoa.140 merkkiä ohjelmassa vieraana on everstiluutnantti, filosofian tohtori ja Maanpuolustuskorkeakoulun johtamisen professori Aki-Mauri Huhtinen. Toimittajana on Raimo Tyykiluoto ja jontajina ovat Tiina Lundberg ja Salla Vuolteenaho.

 • City-lehti on uudella tavalla ajatteleva media, jossa lukijat ovat mukana sisällön tuottamisessa. City.fi alustalle lukijat voivat julkaista omia kirjoituksiaan, joista parhaat poimitaan 4 kertaa vuodessa ilmestyvään printtilehteen. Mutta missä viipyvät muut toimijat? Sarjayrittäjä ja City-lehden julkaisija Ilkka O. Lavas ideoi, että Yle voisi perustaa kansanradion nettiin, joka toimisi Suomisomen alustana ja johon ihmiset voisivat kirjoittaa sekä lähettää ääniviestejä ja videoita. Näin pidettäisiin huolta suomalaisuudesta ja suomen kielestä. Nykymenolla lähinnä yhdysvaltalaiset palveluntarjoajat vievät markkinat ja alkavat tulevaisuudessa myös ilmeisesti yhä enenevässä määrin periä maksua palveluistaan ja jopa sensuroida sisältöä. Ilkka O. Lavaksen tapasi 140 merkkiä ohjelmassa Raimo Tyykiluoto.

 • Muutama esimerkki: Mäntyniemen herra ‏@niinistop Riku Rantala syyttää Apusta siitä, että tämä saa rikkailta palkkaa. Kuka meistä muka saa palkkansa köyhiltä? No, minä ehkä, Kullervo Kammola‏ @KKammola Saku Koivu. Kiitos antamastasi panoksesta suomalaiselle jääkiekolle, eli minulle. Aateloin sinut Jääkiekkoleijonaksi, @KekkonenUKK Ampumatta oleminen vaatii 100% vähemmän energiaa, aikaa ja rahaa kuin ampuminen. Miksi se silti tuntuu olevan niin vaikeaa? #tulitauko, @SpordePorttila Vaadin suoraa puhelinyhteyttä Norjan kuningashuoneeseen, mutta sitä Norjan suksihuoltaja ei anna! Mitä he oikein salailevat? #salaliitto @Jeesus_Kristus Pitäisköhän tämä homma aloittaa uudestaan puhtaalta pöydältä, alusta asti? 140 merkkiä ohjelmassa vieraana parodiatileistä pro gradun tehnyt Milttonin viestintäkonsultti Niku Hooli. Toimittajana Raimo Tyykiluoto. Juontajina Miia Krause ja Salla Vuolteenaho.

Ei tulossa olevia jaksoja

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä